Raspuns pentru ILIESCU MIHAELA, F. AS nr. 833 - "La 5 ani, copilul meu are leucemie acuta limfoblastica"

Redactia
Dr. ION NICA

Asistam de cativa ani, in Europa, la inmultirea maladiilor maligne de sange. (Romania depasind media europeana!) Este si cazul diagnosticat cu leucemie la varsta de 5 anisori! Va dam, totusi, o veste buna! Daca in anii '60 se vorbea de o supravietuire de 3%, astazi statisticile mentioneaza vindecari la copii chiar de peste 90%!
* Semnele si simptomele acestei boli trebuie mentionate, pentru ca cei din preajma unui copil sa cunoasca modificarile ce pot aparea in starea de sanatate si apoi sa consulte urgent medicul. (Specialistii oncologi pot salva viata acestor micuti, daca tratamentele sunt aplicate din vreme.) Simptome alarmante: paloarea (anemia este constant intalnita in aceasta boala), oboseala evidenta, scaderea poftei de mancare, vanatai, sangerari, vase sparte, respiratie grea, marirea ganglionilor, dureri de oase, dureri abdominale (prin marirea splinei), limba alba, incarcata, semn de infectie cu Candida, diaree alternand cu constipatie, tulburari ale creierului (dureri de cap, ameteli, varsaturi, alterarea vederii, chiar paralizii) si existenta repetata a febrei si infectiilor, la un copil mic, deseori tratat cu antibiotice.
Referitor la cauzele acestui cancer al sangelui, cercetatorii iau in considerare o mutatie genetica ce perturba prin infectii repetate procesele din organele unde se produc celulele sangelui (maduva unor oase, ganglioni limfatici). In cazul copilasului dvs., un anumit tip de globule albe se multiplica excesiv, haotic, scazand rezistenta la infectii. Aceasta neoplazie nu este insa mostenita, ci dobandita! Unele leucemii au cauza virala. Iata de ce, la rugamintea mamei, adresata revistei noastre, va recomandam internarea intr-o clinica oncologica, pentru ca, in prezent, vindecarile leucemiei acute a copilului au incetat sa mai fie o raritate. Adaug ca in acest caz de neoplazie a sangelui la un copil, recursul exclusiv la "medicina alternativa" este o eroare foarte grava. In schimb, complementar, medicina stiintifica nutritionista a dovedit o bogata cazuistica de vindecari stabile, motiv pentru care recomandam o dieta cu alimente cat mai naturale, bogate in minerale, vitamine, ce intaresc imunitatea, si evitarea alimentelor greu digerabile, pregatite nesanatos (prajite, coapte la cuptor, afumaturi, rantasuri, maioneze, margarina, conserve, aditivi din clasa E-urilor). Cercetatorii specializati in terapiile nutritionale recomanda, in cantitati rezonabile pentru un copil bolnav, urmatoarele alimente: ulei de masline, fasole alba gatita fara faina, nuci, fasole verde, mazare verde, orez sub toate formele, paine fara gluten, soia gatita, lapte de soia, mamaliga din mei, andive, brocoli, morcovi, castraveti, ceapa, ceapa verde, ciuperci de cultura, dovlecei, gulii, pastarnac, praz, patrunjel, salata verde, sfecla, spanac, stevie, telina, usturoi. Fructe: ananas, afine, caise, coacaze, curmale, grepfruit, kiwi, zeama de lamaie, mere, nectarine, pepene verde, pere, piersici, prune proaspete sau uscate, dar nu afumate, smochine, stafide, struguri, zmeura, cat si marar, menta, pulpa de macese, ceai din seminte de armurariu.
La acest regim, dupa 2-3 luni se pot adauga, progresiv, 2-3 oua fierte (pe saptamana), carne fiarta de pasare, curcan (100 g de doua-trei ori pe saptamana). La fel, peste (cod sau macrou, fiert). Zaharul, mierea si expunerea la soare trebuie evitate in toate cancerele, iar apa de baut sa fie consumata zilnic, in cantitate suficienta. Toate aceste recomandari sunt compatibile cu orice tratament oncologic. Si nu uitati: Dumnezeu ii ajuta pe oameni pentru credinta lor!

VASILE STANCIU, fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48

"Prietenul meu are hepatita cronica cu virus B+D"
(Raspuns pentru MARIANA NEACSU - Bucuresti, F. AS nr. 837)


* Hepatita virala B, afectiune de care sufera milioane de oameni, se transmite prin sange infectat, instrumente contaminate, contact sexual, sarut si sex oral, tatuaje, gaurirea lobilor urechii pentru cercei, truse de manichiura, lame de ras, seringi infectate de toxicomani, transplacentar sau prin fluid organic (lapte matern, transpiratie) etc. Durata de incubatie este de 30-180 de zile. Prezenta virusului poate sa dea urmatoarele simptome: insomnie nocturna, dureri moderate la nivelul ficatului, intepaturi sporadice, stare de confuzie, somnolenta diurna, pseudo-gripa, icter. Ii recomand prietenului dvs. sa faca un test neinvaziv cu aparatul "Fibroscan", la Centrul de Diagnostic "Victor Babes", pentru a afla gradul de fibroza a ficatului. Persoanele infectate, denumite "purtator aparent sanatos de virus", au in sange o particula a antigenului de suprafata a virusului B (AgHBS), fiind permanent o sursa de infectie pentru cei din jur. Folosirea pentru uz strict personal a trusei de ras, a periutei de dinti, a trusei de epilare sau de manichiura, folosirea prezervativului pentru protectia partenerului sunt doar cateva din recomandarile preventive. Evolutia bolii va fi urmarita obligatoriu anual, prin controale clinice si teste de laborator.
* Hepatita virala D se transmite numai de la omul bolnav la cel sanatos, virusul "lipindu-se" de celulele hepatice doar in prezenta unei particule a virusului B. Ca manifestari apar: greturi, dureri articulare, pierderea poftei de mancare, putina febra, ficat marit, jena sau durere sub marginea inferioara a coastelor, in dreapta.
Atentie! Virusul HDV se transmite unei persoane sanatoase numai daca provine de la un bolnav cu ambele virusuri B+D sau daca persoana aparent sanatoasa este purtatoare de virus B. Evolutia spre o vindecare reala este posibila prin tratamentul cu Ribavirina si Interferon Alfa, iar fibroza poate avea o regresie totala cu Lamitodina sau tratament naturist cu Super Turkey Tail, Astragalus, Reishi.
In cazul hepatitelor B+D, continuarea tratamentului in doze reduse este obligatorie, chiar daca multiplicarea virusurilor a fost oprita, pentru a preintampina recidivele. Multa sanatate!

"Mi s-a pus diagnosticul sindrom Sjogren"
(Raspuns pentru MIRELA BIVOLARU - Tulcea, F. AS nr. 837)


Sindromul Sjogren este o boala considerata autoimuna, ce afecteaza glandele lacrimale si salivare, manifestata prin uscarea mucoasei bucale si oculare, a mucoasei vaginale, a cailor respiratorii si tegumentelor. Reducerea secretiei lacrimale afecteaza multe persoane dupa varsta de 40 de ani, principalii factori responsabili fiind tranchilizantele, alcoolul, somniferele, carnea rosie, zaharul si branzeturile prea grase. Boala se asociaza frecvent cu artrita, vasculita, nefrita, limfom, poliartrita reumatoida, pneumonie interstitiala, neuropatie senzoriala si motorie. Pentru o schema de tratament naturista, va rog sa-mi trimiteti ultimele analize medicale (hemoleucograma, electroforeza proteinelor serice, VSH, teste functionale hepatice, tiroidiene si renale). Anual se vor face examene oftalmologice si ale cavitatii bucale. Pentru tratament folositi substitute de saliva si lacrimi artificiale (Metilceluloza 5%), unguente oftalmice lubrifiante, spray-uri nazale saline. Pentru inceput beti 2 litri de apa plata magnetizata pe zi, introduceti in hrana dvs. pestele, legumele verzi si cerealele sau suplimentele naturiste. Seara puneti comprese pe ochi cu ceai caldut de silur, musetel, coada-soricelului si albastrele. Se va evita produsul Bromhexin. Pentru imbunatatirea starii dvs. de sanatate, va recomand: Carotenoid Complex, Cruciferous Plus, Vision, Alfa Lipoic SustainTM 300 cu Biotina, Colostrum Prime Life. Va doresc multa sanatate!
P.S. La o clinica de specialitate (Bucuresti), faceti un examen oftalmologic complex, in urma caruia sa se precizeze daca glandele lacrimale aflate in partea superioara si externa a ochilor secreta lichidul destinat lubrifierii, hranirii si protejarii suprafetei globului ocular, sau sunt obturate, impreuna cu canalele lacrimale.

MIRCEA PEIA, specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Am un lipom pe pleoapa"
(Raspuns pentru DOMNICA - Cugir, jud. Alba, F. AS nr. 668)


Lipomatoza care v-a afectat zona palpebrala (pleoape) este o stare patologica caracterizata printr-o depunere anormala de tesut adipos in diferite regiuni ale corpului, cu caracter local sau generalizat, difuza sau sub forma tumorala benigna (lipom). Tratamentul este simplu: cura intensa cu rostopasca - pulbere combinata cu pulbere de anghinare, 3-4 lingurite pe zi, tinute sub limba si apoi inghitite cu putina apa; * aplicarea externa de unguent de rostopasca si tataneasa (eventual Osteocicatrat - TR, procurat de la farmaciile veterinare). Aceste unguente se gasesc in oricare magazin cu profil naturist. Multa sanatate!