Prevenirea Cancerului mamar

Ruxandra Constantinescu
Interviu cu dr. CRISTIAN BOERESCU

* Cancerul de san se afla pe locul unu pe lista neagra a bolilor oncologice. In SUA, una din 8 femei e diagnosticata cu aceasta maladie necrutatoare, iar in Romania, 5 femei mor in fiecare zi de cancer mamar. Nu e nici o mirare, deci, ca boala e considerata un caz social, care mobilizeaza cadre si fonduri uriase de cercetare in toata lumea *

"E nevoie de mai multe campanii de informare"

- D-le dr. Cristian Boerescu, va numarati printre specialistii cu rezultate notabile in tratarea cancerului cu metode naturiste. Medicina alternativa da rezultate si in cazul cancerului de san?

- Desi se stie ca este cu mult mai usor sa previi decat sa tratezi o boala canceroasa, si in ciuda statisticilor ingrijoratoare legate de explozia afectiunilor oncologice, agentiile de sanatate publica, ca si fundatiile sau organizatiile nonprofit care militeaza impotriva cancerului mamar, se limiteaza doar la depistarea precoce a bolii prin autoexaminare, mamografie si controale clinice periodice, dar asta reprezinta inca prea putin pentru a diminua numarul imbolnavirilor. Crudul adevar este ca prea putine femei (1 din 50) sunt constiente de factorii de risc care le ameninta. Or, statisticile medicale recunosc ca 1/3 din pacientele aflate sub tratament in spitale mor din cauza bolii, in ciuda perfectionarii metodelor de diagnostic. Cu toate astea, prevenirea recidivelor, asa-numita preventie secundara, se bazeaza doar pe administrarea Tamoxifenului, unul dintre cele mai populare medicamente, care se administreaza pentru reducerea activitatii estrogenilor la nivelul tesuturilor, apreciindu-se ca el diminueaza riscul de recidiva cu 40%. Atat! In schimb, bolnavele nu stiu aproape nimic despre factorii alimentari care au putut genera cancerul si care, in ciuda extirparii sanului, pot actiona in continuare nestingheriti asupra celuilalt san, spre exemplu. Si cat de simplu ar fi, ca prin campanii de informare si rapoarte educationale, repetate periodic de organizatiile de sanatate publica, tot mai multe femei sa fie educate in sensul unei alimentatii sanatoase, pentru a preveni si evita aceasta boala ingrozitoare.

Nu ascundeti raul sub sutien!

- Printre cauzele aparitiei cancerului se afla, pare-se, si expunerea exagerata la soare, desi specialistii nu confirma aceste pareri. Poate fi sezonul estival care s-a incheiat momentul de inceput al unui cancer de san?

- Dupa o vara insorita ca cea de anul acesta, la foarte multe femei se intampla sa apara o durere sau o jena suspecta la san, care nu trebuie trecuta cu vederea. Cel mai frecvent, asemenea neplaceri apar la persoanele care s-au expus excesiv la soarele dogoritor, pentru a obtine bronzul "de reclama" cu care se mandresc foarte tare, dar manifestarile apar si la persoanele care desi nu au "vazut marea" anul acesta, s-au expus indirect la razele prea puternice ale soarelui, datorita unor obiecte de vestimentatie cu decolteu generos sau confectionate din materiale foarte subtiri, stravezii. "Si inainte... parca aveam dureri", relateaza o astfel de pacienta, "apareau cu cateva zile inainte de menstruatie, dar acum, dupa ce am venit din concediu, durerea parca este ceva mai intensa si nu mai cedeaza dupa terminarea menstruatiei". Semnele acestea trebuie considerate ingrijoratoare, mai ales daca durerea iradiaza spre axila si in sus pe brat, spre cot, daca sanul "zvacneste" sau daca se sesizeaza la palpare un nodul sau o zona mai dura. Drama este cu atat mai mare cu cat persoana este mai tanara. Unele femei sunt foarte speriate si alearga disperate de la un medic la altul, in speranta unui diagnostic mai bland, iar altele, dimpotriva, terorizate de frica, nu spun nimanui ce-au patit si de aceea se pot confrunta, in timp, cu agravarea problemei pe care o tin ascunsa sub... sutien.
Sigur ca aparitia unei dureri la san nu inseamna automat cancer, iar soarele dogoritor nu este singurul vinovat de formarea unor modificari mamare. Totusi, chiar daca nu toti oncologii sunt de acord, prin rarefierea paturii de ozon, radiatiile UV cuprinse intre 180 si 320 mm, foarte intense vara, intre orele 12-15, sunt raspunzatoare, nu doar de inmultirea cancerelor de piele, ci si de declansarea unui cancer la san, mai ales la femeile care aveau deja probleme de tip displazie mamara, de mai mult timp. In plus, soarele stimuleaza axul hipotalamo-hipofizo-ovarian, ceea ce are ca efect cresterea nivelurilor de estrogeni in sange, efect pe care-l produc si baile cu anumite namoluri bogate in estrogeni. De aceea, toamna este anotimpul de varf al femeilor care se prezinta la medic pentru examinare sau tratament, iar pentru multe policlinici, perioada 29 septembrie - 4 octombrie se inscrie in Saptamana de lupta impotriva cancerului de san.

Inamicul nr. 1 - estrogenii

- Care este, totusi, cel mai important factor de risc pentru producerea cancerului mamar?

- Estrogenii. Legatura dintre cancerul mamar si estrogeni a devenit din ce in ce mai clara. Cercetarile din ultimii 20 de ani arata ca riscul cancerului mamar este direct proportional cu nivelul estrogenilor, niste hormoni care atunci cand sunt produsi in exces, celulele sanului se pot divide mai mult si apar leziuni proliferative, ca cele de tip fibrochistic (considerate pe buna dreptate leziuni precanceroase), iar in timp de cativa ani, creste sansa ca celulele divizate haotic sa prezinte unele anomalii genetice, care duc la transformarea maligna. Conform unui studiu publicat in 1999 in SUA, exista dovezi coplesitoare ca o crestere cu doar 17% a estrogenilor se poate face vinovata de declansarea unui cancer la san. La chinezoaice, spre exemplu, nivelul estrogenilor este la jumatate fata de cel al americancelor, iar aceasta diferenta face ca in China, incidenta cancerului de san sa fie, atentie!, de 5 ori, iar in unele zone si de 20 de ori mai mica fata de SUA si tarile occidentale. Estrogenii sunt niste hormoni feminini care se sintetizeaza in ovar, din colesterol, ceea ce inseamna ca imbolnavirea poate fi evitata cu o dieta saraca in grasimi, care sa mentina estrogenii sub control. Pentru a intelege, trebuie precizat ca dietele vestice genereaza valori medii ale colesterolului de 187-215 mg/dl, iar in China rurala colesterolul este aproape la jumatate (94-127 mg/dl), datorita aportului de produse de origine animala de maximum 10% din ratia alimentara zilnica, restul fiind reprezentat de orez, legume si fructe. Aceasta explica nivelul mic al estrogenilor si rata mult mai mica a cancerului de san in China. Tragedia e ca femeile nu cunosc aceste informatii si nu sunt constiente de influenta covarsitoare a modului de viata, a alimentatiei, mai ales, asupra evitarii cancerului de san.

Decat sani extirpati, mai bine o alimentatie adecvata

- Totusi, cancerul mamar este atribuit si unor gene cancerigene. Ce se poate face in acest caz?

- Dupa ce, in 1994, se publicau pe prima pagina a ziarului "New York Times" descoperirile extraordinare legate de gena cancerului de san, BRCA-1, transmisa ereditar (ca si BRCA-2, descoperita ulterior), foarte multe mame cu antecedente familiale de cancer de san si-au dus urgent fetitele adolescente la chirurg, pentru mastectomie profilactica, si s-au facut sute de astfel de operatii mutilante, de teama ca nu cumva boala sa le fie transmisa si lor. Greu de acceptat, mastectomia totala - taierea sanilor (simpla sau sub piele) este considerata, totusi, de chirurgii din toata lumea, metoda cea mai sigura de prevenire a cancerului mamar. Ceea ce lumea stie mai putin este ca estimarile s-au facut pe femei aflate la varsta de 70 de ani, iar ereditatea este vinovata doar de 8% din totalul cancerelor mamare. In concluzie, chiar si atunci cand mama, sora, fiica sau alta persoana din familie a facut cancer la san, nu poate fi vorba in mod absolut de un destin implacabil, iar persoanele ce sunt amenintate pot lua masuri alimentare adecvate, pentru a bloca "exprimarea" (manifestarea) genelor.

- Care sunt femeile cele mai amenintate de cancer?

- Sunt vizate in primul rand:
1. Femeile cu prima menstruatie precoce, produsa la 11-12 ani. Un studiu publicat in 2003 in Jurnalul Institutului National de Cancer din SUA arata ca o dieta cu mai putin de 100 mg colesterol pe zi, administrata unor fetite de 8-10 ani, a redus nivelul estrogenilor cu 30% si poate intarzia aparitia pubertatii, scazand riscul de cancer de san.
2. Femeile la care menopauza s-a instalat tardiv, dupa 50-55 de ani, deoarece creste perioada de expunere la estrogeni.
3. Femeile la care ciclul menstrual este mai scurt de 26 de zile si mai lung de 29 de zile.
4. Femeile care iau anticonceptionale, mai ales daca acestea contin estrogeni in cantitate mare, dar si cele aflate sub terapie de substituire hormonala, pentru a elimina neplacerile menopauzei sau pentru a frana osteoporoza (cu efecte discutabile).
5. Femeile aflate in toate celelalte situatii, amintite si in numarul trecut al revistei "Formula AS": obezitate, consum de grasimi vegetale hidrogenate - margarina (din prajituri, fursecuri, biscuiti cu crema, inghetata etc.), alcool, prima nastere dupa 30 de ani, perioada de alaptare prea scurta, lipsa activitatii fizice. * In cresterea riscului de cancer mamar, trebuie amintite si expunerea frecventa la radioterapie, pentru diverse boli, si chiar examenele mamografice repetate prea des.

Gestionati-va nefericirea

- Nu ati amintit nimic despre stres... Stresul poate influenta aparitia unui cancer mamar?

- Savantul german dr. Ryke Geerd Hammer demonstreaza ca un stres puternic poate determina aparitia unor focare care declanseaza cancerul. Observatiile sale inedite, efectuate pe mii de cazuri, sugereaza ca tumora se formeaza la sanul drept (pentru dreptace) cand femeia are un conflict interior puternic in cuplu (datorita sotului sau iubitului), insotit de reactii vegetative intense (agitatie, insomnii, transpiratii etc.). Localizarea la sanul stang s-ar datora unor probleme generate de copil (sau la serviciu). O explicatie ar fi aceea ca in timpul stresului, creste cantitatea de colesterol produsa de organism, ceea ce duce, evident, la cresterea sintezei de hormoni estrogeni. De aceea, femeia moderna trebuie sa-si gestioneze corect starile interioare si relatiile conflictuale cu cei apropiati, pe care-i iubeste.

- Care ar fi concluzia? Ce pot face femeile in mod concret, pentru a preveni aparitia cancerului mamar?

- Femeilor cu risc mare de a face cancer de san sistemul sanitar actual le da 3 optiuni: 1. Sa se supravegheze atent si sa astepte rezultatul final al investigatiilor. "Uneori, dupa o simpla consultatie, ni se spune sa stam linistite, pentru ca nu avem nimic", declara o pacienta, care a abordat tratamentele naturiste. "Mai frecvent, primim unguente cu progestogel, pentru ca apoi sa fim trimise urgent la mamografie si apoi, pe drumul deznadejdii, la punctie, biopsie si... operatie". 2. Sa ia medicatie cu Tamoxifen tot restul vietii (minimum 5 ani), desi acesta prezinta risc de accident vascular cerebral, cancer uterin, cataracta, tromboza venoasa si embolie pulmonara, fenomene interpretate in contextul bolii ca fiind un rau necesar. 3. Sa accepte operatia, mastectomie profilactica - desi este foarte greu de acceptat. Ar mai fi a 4-a optiune, naturista, care le propune sa foloseasca pe termen lung o alimentatie de post, fara produse de origine animala, fara margarina si hidrati de carbon rafinati (zahar alb, faina alba), cu proteine de origine vegetala, din cereale si oleaginoase spre exemplu. Dupa cercetari aprofundate, realizate in ultimii 20 de ani pe animale de laborator, dar si pe oameni, de genialul doctor in nutritie T. Colin Campbell si colaboratorii sai, se demonstreaza foarte clar ca reducerea aportului de grasimi si produse de origine animala, reduce nivelul estrogenilor cu 30% si riscul de cancer mamar de 2-5 ori. In plus, ar trebui acordata o minima atentie inlocuirii sutienelor prea compresive, cu suport metalic, si a deodorantelor chimice antiperspirante... Sigur ca mai sunt si o serie de plante medicinale si tratamente naturiste preventive, despre care putem vorbi pe larg cu alt prilej, dar recomandarile alimentare revolutionare, de care am amintit deja, sunt in realitate cel mai eficient si mai simplu instrument de profilaxie. Iata de ce, pentru tot mai multe femei, un plus de luciditate si mai multa informatie poate inclina balanta si poate evita un destin nefericit, adeseori implacabil.