Cu un canadian, despre Romania - Prof. dr. CONSTANTIN NEDEA

Ion Longin Popescu
- Chimist, om de afaceri din Montreal, Canada -

"Romania este o tara jefuita, ale carei bogatii au disparut intr-un Triunghi al Bermudelor numit Furtul de Inalta Calificare"

In ultimul deceniu al regimului comunist, mii de romani au reusit, intr-un fel sau altul, sa "aleaga libertatea", cum se spunea atunci la "Europa Libera", gasindu-si un rost in Occident, atat dincoace, cat si dincolo de Ocean. Multora dintre ei, confruntati cu un teribil soc cultural si de adaptare, caderea dictaturii le-a adus marea speranta a intoarcerii acasa. Dar mineriadele si preluarea puterii politice de catre esalonul doi al partidului comunist le-au retezat entuziasmul. Daca nu s-au intors definitiv, in schimb au cautat sa vina in vizita la rude, la mama, la tata, la frati. Atasati de matricea natala, romanii vizitatori au devenit cu timpul spectatori avizati ai prefacerilor pe care le-am trait noi toti, cei de acasa. Incet, dar sigur, multi dintre ei au devenit un fel de consultanti ai tranzitiei, vazuti sau nevazuti; vocea unora a fost auzita in mediile politice, in cercurile de afaceri, in mass-media. La 19 ani de la Revolutie, situatia pare a se fi schimbat, dar cuvantul unui conational care traieste peste Ocean de un sfert de secol are inca greutate. El poate fi un consultant oricand binevenit.
Dupa o cariera universitara la Bucuresti, lectorul Constantin Nedea a ajuns profesor universitar de chimie in Algeria. In 1987, emigreaza in Canada, unde isi continua activitatea in domeniul cercetarii industriale. Incepand cu 1991, revine in tara anual. Fara a pretinde ca stie totul despre actualitatea romaneasca, d-l Nedea se considera un spectator atent al evenimentelor de pe scena politica si sociala, fiind foarte atasat de tara in care si-a petrecut prima tinerete.

"In 1991, Bucurestiul arata ca un oras proaspat eliberat de sub ocupatie straina"

- Dupa ce ati cunoscut succesul profesional in Canada si SUA, ce mai inseamna Romania pentru dumneavoastra, domnule Nedea?

- Romania inseamna o parte esentiala din viata mea. Ma atrag istoria, poezia, literatura, realitatea politica si sociala care se dezvolta in culori atat de vii. Oriunde as fi, orice as face, sunt nascut sa traiesc cu Romania in suflet. Daca am realizat ceva oriunde pe acest pamant, am realizat gratie celor invatate in Romania. Nivelul educatiei primite a fost ireprosabil, calitatea invatamantului a fost deosebita, iar calificarea profesorilor mei s-a ridicat la standarde internationale, in linia marii traditii romanesti a chimiei aplicate.

- Cum era Bucurestiul in anul intoarcerii dumneavoastra acasa, dupa "dezertarea" din Franta?

- In 1991, am prins inca acea euforie tulbure a mitingurilor de strada. Era explicabila acea explozie umana, dupa ce dictatura anihilase orice libertate individuala. Cu toate dificultatile vietii cotidiene, Bucurestiul arata ca un oras proaspat eliberat de sub ocupatie straina. Nu uitasem de unde am plecat, asa ca ceea ce vedeam mi se parea la distanta de ani lumina de atmosfera cazona si cenusie a anilor 80. Din 1991, am venit anual, iar in ultimul timp, de cateva ori pe an.

"Ma doare ca oamenii politici nu au reusit sa impuna respectarea legii urbanizarii in tara"


- Cand privesti lucrurile din afara, sesizezi mai usor schimbarile. Care este domeniul care v-a atras cel mai mult atentia prin transformarile suferite?

- Domeniul imobiliar. Urbanizarea. Din nefericire, o urbanizare haotica, mai ales in Bucuresti, bazata pe privilegii de grup si comisioane. O urbanizare care nu a tinut deloc seama de mediul inconjurator. Copacii au fost taiati sau dezradacinati, iar vegetatia din cartiere a fost distrusa fara discernamant. Unde sunt biologii si horticultorii Romaniei, de ce nu au protestat? Am avut senzatia ca niste lacuste lacome au pustiit tot ce era verde in parcuri si in padurea Baneasa. Daca te uiti la Baneasa, intre DN1 si Pipera, observi o amplasare dezordonata de case si vile, o suprapunere de volume multicolore cu o arhitectura de prost gust si un sistem de canalizare subdimensionat. Ma doare ca oamenii politici nu au reusit sa impuna respectarea legii urbanizarii in tara.

- V-ati plimbat in centrul vechi al Bucurestiului? Ce vi s-a parut neobisnuit?

- Amplasarea stupefianta a unor cilindri de otel si sticla printre monumentele interbelice si mult mai vechi ale orasului. Unii ar putea crede ca asta inseamna emancipare. Gresesc. Este o grava amputare a patrimoniului arhitectural si chiar a patrimoniului sentimental. Aceste cladiri au aspectul unor rani hidoase pe fata orasului, nu sunt in armonie cu peisajul inconjurator, fiind plantate in mod inestetic in cartierele salvate de la demolarile "epocii de aur". Ma surprinde lipsa de respect a primarilor, a dezvoltatorilor si a noilor proprietari fata de sufletul de odinioara al Capitalei. Ma doare sa vad case superbe si palate lasate in parasire, pentru a putea fi mai usor demolate. Mi se pare scandalos ca membri ai Ordinului Arhitectilor au proiectat si amplasat acesti monstri in zonele linistite si civilizate ale urbei.

"Sloganul "Nu ne vindem tara" a devenit "Va rugam, lasati-ne s-o furam noi!""

- Cum vedeti febra societatii de consum din Romania?

- Cu intelegere si uimire in acelasi timp. Ma intreb de ce bucurestenii cumpara flori de la "Gherghina Flowers", merg in week-end la "mall", cumpara cafea de la "General Store" si se muta in cartierul de blocuri "Amita Gardens". Au aparut multe hipermarketuri, mult mai multe decat in Montreal. Desi obligatiile profesionale m-au condus pe multe meridiane ale lumii, nicaieri n-am constatat atata pasiune in a impinge caruciorul plin, ca la noi, romanii. Americanii sunt mari consumatori, dar noi i-am depasit. Din nefericire, aparitia acestor hale frumos luminate a avut un efect pervers: indepartarea consumatorului de produsele naturale, distrugerea pietelor traditionale taranesti (Piata Unirii, Piata Obor, Piata Traian etc.). Fructele, legumele, semintele romanesti nu mai sunt din abundenta. Atractia pentru produsele exotice, din import, goana dupa mai mult si dupa mai mare a scos de pe piata ceapa, usturoiul, marul, pruna, ardeiul romanesc, atat de gustoase si sanatoase, mult apreciate de turistii occidentali.

"Nici o tara din lume n-ar fi facut o afacere atat de dezavantajoasa ca vanzarea Petrom"

- Ati fost martorul evolutiei capitalismului romanesc de cumetrie. Care dintre vanzarile de intreprinderi v-au atras atentia in mod special?

-Nici o tara din lume n-ar fi facut o afacere atat de dezavantajoasa ca vanzarea Petrom. Mai putem intelege cand e pacalit un novice de la tropice, un aborigen caruia-i dai margele de sticla pe fildes, un eschimos caruia-i vinzi cativa metri de musama pe zece piei de urs polar, dar niciodata nu poti ingenunchea atat de umilitor un stat mare european, lasandu-l fara rezervele sale de petrol, contra unui pumn de arginti. Ca sa ne facem o idee despre dimensiunile pacalelii, va spun ca nu exista nicaieri in lume vreo firma care sa cumpere o antrepriza astazi, iar cu profitul de pe anul urmator s-o poata achita. De regula, in toata lumea cu adevarat capitalista, o astfel de achizitie precum Petrom se amortizeaza in 15-20 de ani. La mijloc a fost marea coruptie a guvernantilor implicati, care au tradus sloganul "Nu ne vindem tara" prin indemnul pios: "Va rugam, lasati-ne s-o furam noi!"

- Ce afaceri desfasurati in Romania?

- De la inceputul acestui an, am inceput comercializarea unui supliment alimentar cu proprietati terapeutice, pe baza de ulei de emu, rafinat printr-o tehnologie originala a firmei mele, "ChemPlan Consulting Inc.", din Canada. Emu este o pasare din familia strutului, care traieste in Australia. Uleiul obtinut din grasimea acestei pasari, bogat in acizi grasi nesaturati Omega3, Omega6 si Omega9, are o puternica actiune antibacteriana si antiinflamatoare. Mai mult, uleiul de emu contribuie substantial la reducerea colesterolului din sange si la vindecarea unor boli de piele: psoriazisul, eczemele, rozaceele si acneele, arsurile de tot felul.

- Ati putea creiona, in cateva cuvinte, un portret al Romaniei postdecembriste?

- Romania este o tara frumoasa, ospitaliera si bogata, dar ingenuncheata de un fenomen implacabil, de dimensiuni astronomice: coruptia din mediul politic, care are si interese economice de grup majore. Unii politicieni sunt implicati, in timpul mandatelor, in activitati economice personale profitabile, ceea ce ii plaseaza in conflict flagrant de interese. Aceasta situatie conflictuala nu face parte legal din peisajul politic al democratiilor occidentale, vinovatii fiind pedepsiti exemplar. Romania este o tara jefuita, ale carei bogatii au disparut intr-un Triunghi al Bermudelor numit Furtul de Inalta Calificare.

Profesorului Constantin Nedea ii puteti scrie la e-mail: chemplan@videotron.ca


IULIAN RAGALIE
- Intreprinzator din Bucuresti, fost emigrant in SUA -

"Pentru mine, America este aici si nu in alta parte"


Iulian Ragalie a visat sa devina mecanic de avioane. A urmat liceul de aviatie, dar dorul de duca specific varstei l-a impins, in 1995, catre America. Dupa sapte ani, cand i s-a parut ca a strans destui bani la Miami, incat sa poata incepe o afacere la Bucuresti, i-a spus good bye Unchiului Sam si, in scurt timp, a ajuns proprietarul unui modern service auto ("Van International", www. serviceautomobile.ro) pe Calea Vitan.

- Visul american v-a prins in mrejele lui doar pe jumatate. De ce n-ati ramas in America?

- Mi-am dat seama ca America este aici. Mi-a fost atat de greu sa ma acomodez, la inceput, incat era gata sa vin acasa dupa un an. Sincer sa fiu, nu-mi vedeam locul acolo. Pana la urma, confortul sufletesc conteaza mai mult decat banii, apropierea familiei, a prietenilor, a colegilor nu poate fi cumparata cu tot aurul din lume.

- Si, totusi, experienta americana este unica si de neuitat. Ce parere aveti?

- Marele avantaj al Americii consta in largul evantai de posibilitati si in rapiditatea cu care esti acceptat intr-un sistem flexibil, deschis, in continua miscare. E suficient sa ai o idee buna, ca gasesti imediat finantare, gasesti tot ce vrei. Or, in Romania, asa ceva nu este inca posibil.

- Ce diferenta este, in sfera muncii, intre Romania si SUA?

- O singura mare si esentiala diferenta: acolo omul mai intai munceste si pe urma cere. La noi e invers: omul mai intai cere si apoi, daca nu-i prea cald si daca nu-l ia somnul, mai si munceste, daca munceste.

- Care sunt, din perspectiva unui mic intreprinzator, problemele Romaniei reale?

- In aceasta tara, inventam prea multe probleme, ne place sa traim complicat, in stres, cand am putea sa vietuim cu fruntile mai putin incretite. Generatia tanara, de la care se asteapta atata, nu-si merita intotdeauna sperantele puse in dansa. Spaga a inflorit si in mediile tinere. "Daca nu dai ceva, s-ar putea sa nu-ti rezolv problema" este deja o marca a relatiilor din cercul afacerilor mici sau mari. Pe de alta parte, aici, daca muncesti, poti face bani mai usor decat peste Ocean. E de ajuns sa te implici si castigi, deoarece competitia nu e asa de mare ca dincolo.

- Intreprinzatorii tineri ar putea schimba cercul vicios al coruptiei si spagii cotidiene?

- Nu cred. In orice caz, nu atat de radical cum se crede. Suntem dominati de febra banilor "easy come" (care vin usor), a banilor instant, si daca se poate chiar de acasa. Asta e adevarul, daca suntem sinceri cu noi insine. Generatia noua a luat de la cea veche intai si-ntai lucrurile proaste. Atat in afaceri, cat si in politica. Si, cu toate astea, pentru mine, repet, America este aici si nu in alta parte.
Lui Iulian Ragalie ii puteti scrie la e-mail: b_74_van@yahoo.com; telefon: 0722.398.750