Algele marine - elixir de sanatate

Mircea Peia
In zilele noastre se vorbeste putin sau chiar deloc despre importanta si rolul benefic pe care algele marine le detin, atat in plan nutritional, cat mai ales in plan medical, cu toate ca ele fac parte in mod obisnuit din alimentatia a sute de milioane de oameni care populeaza Extremul Orient (China, Japonia, Hawaii, Vietnam) sau zonele nordice ale globului (Irlanda, Islanda, Tarile Scandinave etc.).

Anumite varietati de alge rosii sau brune sunt apreciate in tarile respective pentru multiplele lor virtuti, si fac parte constant din meniurile oferite de numeroase restaurante, alcatuind dejunuri diverse, feluri intermediare de dulciuri servite intre branzeturi si fructe, ciorbe ori preparate cu savoare de fructe. Din punct de vedere al compozitiei chimice, algele marine contin din abundenta minerale si oligoelemente (iod, magneziu, potasiu, calciu, fier, mangan, fosfor, sulf, cupru, nichel, cobalt, rubidiu, siliciu), diastaze (enzime) si vitamine (A, B, C, D1, D2, E, F, K, PP), aminoacizi (acid glutamic, cistina, metionina, valina, tirozina, lizina, acid aspartic), glucide, materii grase, clorofila (structura sa chimica seamana cu cea a hemoglobinei umane), mucilagii si principii antibiotice, fapt care indreptateste clasarea lor in categoria alimentelor-medicament. In privinta proprietatilor farmacologice si farmacodinamice ale algelor, multiple de altfel, putem evidentia urmatoarele aspecte:
* favorizeaza schimburile metabolice
* tonifica glandele endocrine
* intaresc mijloacele de aparare naturala (imunitate)
* sunt inzestrate cu puteri antireumatismale, antigutoase, remineralizante, stimulante ale circulatiei sanguine.
Aceasta paleta larga de proprietati profilactice si curative face ca algele marine sa fie indicate in tratamentul a numeroase patologii, precum: predispozitia generala la maladii, astenii fizice si intelectuale, adenite, tulburari endocrine, anemii, dureri de diferite etiologii (cauze), reumatisme cronice, tulburari circulatorii, obezitate, celulita, arterioscleroza, hipertensiune arteriala, afectiuni cutanate, rinofaringite, afectiuni pulmonare, sechele de fracturi, imbatranire celulara, alergii, preventia si tratamentul afectiunilor cardiace.
Spre o mai buna intelegere a importantei si efectelor tamaduitoare cu care algele marine sunt inzestrate, le prezint stimatilor cititori doua exemple concludente.
1. Fucus vesiculosus (alga bruna) denumita si iarba de mare sau varec veziculos, are drept constituenti principali: iodul, manitolul, mucilagii (algine), principii tonic amare, vitaminele C, B, E, ergosterol, sodiu, magneziu, calciu, fier, brom, siliciu. Pe baza proprietatilor conferite de acesti constituenti, Fucus vesiculosus este indicat in: obezitate (stimuleaza metabolismul bazal), celulita, gusa nodulara, sindroame reumatoide, astm bronsic, inflamatii ale ganglionilor limfatici, hipotiroidie, sindrom de retentie azotata (hiperuricemie, hiperuremie, guta etc.). Aceasta alga se poate utiliza intern sub forma de: * decoct - 1 lingurita alga la o ceasca (fierbere 5 minute), 3-4 cesti pe zi, inainte sau intre mese. Pentru combaterea obezitatii se adauga la fiecare ceasca o lingurita de crusin si putin anason verde; * tinctura amara - 20 de picaturi intr-o ceasca de cafea, dimineata si eventual dupa masa de pranz; * extract hidroalcoolic in pilule de 0,05 g, 2-3 pilule dimineata, pe nemancate.
In uz extern, pentru adenite si obstrurari limfatice, se aplica cataplasme de tarate si alge, fixate pe aglomerarile de grasimi sau celulitice, pe zona anterioara a gatului in hipotiroidie si gusa nodulara; bai generale - pentru tulburari circulatorii, obezitate, celulita, artroza, astenie, insuficiente endocrine; pudra de alge - se aplica pe rani (stimuleaza cicatrizarea).
2. Laminare (Laminaria flexicaulis, Laminaria cloustoni). Principalii constituenti: iod, saruri minerale (sodiu, potasiu, calciu, siliciu, magneziu), numeroase oligoelemente, glucide, mucilagii, vitaminele A, B, C, D, E, clorofila. Proprietatile tonifiante, remineralizante, normalizatoare ale circulatiei sanguine, antilipemice si antiarteriosclerotice ale acestor doua specii de alge inrudite le recomanda in tratamentul urmatoarelor afectiuni.
Uz intern - astenie, surmenaj, dezechilibre endocrine, demineralizare, tuberculoza, rahitism, tulburari de crestere la copii, hipotiroidie, mixedem, gusa nodulara, obezitate, hipercolesterolemie, arterioscleroza, coronarite, reumatisme cronice, astm bronsic, enterocolite.
Uz extern - sub forma de bai generale, in maladii infectioase acute, inflamatii acute, dermatoze (eczema supuranta), TBC pulmonar evolutiv, decompensare cardiaca, hipotiroidism, afectiuni psihice.
Mod de utilizare: in uz intern, sub forma de decoct, cu o parte Laminare la 10 parti apa, lasate la macerat 4-5 ore, apoi fierte si filtrate, sau sub forma de praf in comprimate sau capsule de 0,50 g, nu mai mult de 5 g pe zi, administrate in timpul meselor.
In uz extern: sub forma de cataplasme emoliente, bai generale sau locale, in asociere cu diferite uleiuri esentiale corespunzatoare afectiunii tratate, care completeaza efectele terapeutice ale algelor prin puterea de penetrare prin peretele tegumentelor. Din fericire, aceste alge au inceput sa se gaseasca si la noi in tara, fiind comercializate fie in forma uscata sau in borcane cu destinatii culinare, fie ca integratori alimentari, in anumite farmacii naturiste, sub forma de comprimate.

Sspecialist medicina complementara - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24