Fineturi cu mere

Redactia
Culese proaspete de pe ramuri, merele au un gust delicios. Dar fantezia gospodinelor a inventat moduri de preparare a zemoaselor fructe, care le sporeste inca savoarea, accentuandu-le gustul si parfumul de soare copt prin livezi. Iata cateva fineturi cu mere, preparate in Ardeal.

Clatite umplute cu mere

Ingrediente (pentru 5 persoane): 100 g faina, 800 ml lapte, 3 oua, 100 g zahar, un varf de cutit de sare, 20 g unt (sau margarina), 7 linguri de coniac, un pachet de praf de budinca de vanilie, ulei pentru prajit, 500 g mere, o lingurita scortisoara si 100 ml de frisca.
Mod de preparare
: se amesteca faina cu 300 ml de lapte, ouale, 40 g zahar (2 linguri), sarea, untul topit si trei linguri de coniac pana se obtine un aluat moale (sa curga). Se lasa sa stea la temperatura camerei. Cu restul de lapte si 40 g de zahar se fierbe praful de budinca (daca pe pachet scrie pentru 1 kg, se pune doar jumatate), apoi se lasa sa se raceasca. Intr-o tigaie se coc clatitele (subtiri). Se spala merele, se scot samburii si fructele se dau pe razatoarea mare. Se amesteca cu restul de zahar, scortisoara si 2 linguri de coniac. Umplutura se intinde pe clatite, apoi clatitele se ruleaza si se aseaza intr-un vas rezistent la foc. In budinca de vanilie se incorporeaza frisca si restul de coniac si se amesteca bine. Apoi se toarna peste clatite. Se baga la cuptorul fierbinte si se rumenesc 10-15 minute.

Placinta cu mere (Bate Falci)

Ingrediente: 350 g faina, un pachet de margarina, 2 galbenusuri, 3 linguri de apa, o lingura de otet, un varf de cutit de sare, 2 kg de mere, praf de scortisoara, lamaie rasa.
Mod de preparare
: se freaca intre palme faina cu untul pana se amesteca bine. Se adauga galbenusurile, lingurile de apa si de otet. Se amesteca pana ce aluatul se face mai tare, apoi se pune de la o zi la alta la rece. In ziua coacerii se imparte aluatul in doua: o parte mai mare care se intinde pe fundul tavii, alta mai mica care se va pune deasupra umpluturii. Merele se curata de coaja, se dau pe razatoarea mare, se pun intr-o cratita sa se inmoaie la foc mic. Dupa ce lasa apa, se pune un pumn de zahar (dupa gust). Se amesteca bine, se lasa sa fiarba cu zaharul pana scade zeama. Se pune scortisoara (praf) si coaja de lamaie rasa. Se amesteca si se lasa la rece pana a doua zi. In ziua cand coacem placinta, intindem foaia mare de aluat pe tava unsa putin cu unt si pudrata cu faina: merele calite se intind, uniform, deasupra. Se pune o mana de pesmet alb. Deasupra, se pune cealalta foaie de aluat. Se inteapa cu furculita din loc in loc. Se da la copt la foc potrivit pana ce prinde culoare roz. Inca fierbinte, se pudreaza cu zahar vanilat.

Budinca de mere

Ingrediente: 8 mere mijlocii, 125 g unt, 125 g zahar, 4 galbenusuri, 2 albusuri, coaja rasa de lamaie.
Mod de preparare
: se curata merele de coaja si de samburi si se taie felioare subtiri. Untul se freaca bine cu zaharul, dupa care se adauga treptat cate un galbenus, amestecand in continuare ca sa se incorporeze. Apoi, se adauga merele, coaja rasa de lamaie si albusurile bine batute. Se unge o forma cu unt si se presara cu pesmet. Se toarna compozitia in forma si se coace circa o ora la foc potrivit. Se serveste calda cu sos de vin rosu.
Sosul de vin rosu: se pun la foc 2 dl de vin rosu, 40 g de zahar si un ou si se bat intruna pana ce sosul da in fiert. Se adauga o jumatate de lingurita de amidon, dizolvate in putina apa rece si se lasa sa mai fiarba putin, amestecand incontinuu.

Tarta cu mere
Ingrediente: 3-4 mere mari, 100 g unt, 2 oua, 4 linguri zahar pudra, o jumatate de pachet praf de copt, 4 linguri ulei, 5 linguri faina.
Mod de preparare
: se framanta faina cu praful de copt, uleiul si un ou. Se intinde cu vergeaua o foaie rotunda, care se aseaza intr-o forma de tarta unsa. Peste aluat se pun merele curatate si taiate felii. Untul, inmuiat, se amesteca cu celalalt ou si cu zaharul pudra si se toarna peste mere. Se coace 15-20 de minute in cuptorul incins. Se scoate din forma si se pudreaza bine cu zahar.

Tort de mere

Ingrediente: 280 g zahar, 6 oua, 280 g nuci, 50 g pesmet, 5 mere acrisoare, 1 lingura de rom. Glazura: 100 g zahar pudra, 2 linguri rom.
Mod de preparare
: Se unge o forma cu unt si se presara cu faina. Se freaca galbenusurile cu zaharul timp de o jumatate de ora, pana apar basicute. Se adauga nucile zdrobite, merele curatate si date pe razatoare si pesmetul stropit cu rom. La urma se incorporeaza usor albusurile batute spuma. Se toarna compozitia in forma si se coace la foc potrivit. Dupa ce s-a racit, tortul se taie in doua, se umple cu marmelada si se acopera cu glazura de rom, preparata la rece.