Tia Serbanescu - Analiza politica a lunii SEPTEMBRIE

Claudiu Tarziu
"Dupa alegeri, ne vom putea trezi ca nu sunt fonduri nici pentru onorarea a 10% din promisiunile electorale ale partidelor"

"Declaratia presedintelui trebuie citita ca o oferta de izolare a PNL"

- Sa incepem cu cel mai recent eveniment: discursul presedintelui Traian Basescu, tinut in fata Parlamentului, pe 24 septembrie. Unii analisti l-au considerat plat, altii viclean impaciuitorist... Ce ne spune, de fapt, in subtext, presedintele Romaniei?

- Avand in vedere stilul d-lui Basescu si faptul ca ne aflam intr-un debut neoficial de campanie electorala, toata lumea se astepta ca presedintele sa critice dur guvernul Tariceanu, avantajand in felul acesta PD-L, aflat in opozitie. Cateva ciorne si unele informatii de culise ajunse in presa lasau sa se intrevada o sarja nimicitoare a presedintelui la adresa inamicilor politici. Din aceasta perspectiva, discursul echilibrat, tehnic, aplicat, argumentat al d-lui Basescu a fost surprinzator. Presedintele a identificat monoton, pe alocuri chiar plicticos, toate domeniile cu probleme, dar in termeni atat de aseptici, incat adversarii presedintelui au fost anesteziati, dezarmati, n-au mai avut motive de contraatac. Lovitura, bine mascata de acest discurs, a fost data la final, cand Traian Basescu si-a anuntat disponibilitatea de a conlucra cu orice guvern care va rezolva problemele identificate si care nu raspunde intereselor oligarhiei. Potrivit acestei definitii, singurul partid exclus este PNL. PSD a declarat imediat ca n-are oligarhi. Desi realitatea e alta, raspunsul arata ca PSD nu s-ar da in laturi de a colabora cu presedintele. PD-L este scutit de banuieli, fiind partidul de suflet al presedintelui. Iar celelalte partide n-au sanse reale de a castiga alegerile si de a pretinde sa formeze guvernul. Declaratia presedintelui trebuie citita ca o oferta de izolare a PNL.

- Era necesar acest discurs, acum?

- D-l Basescu a explicat ca s-a simtit dator sa faca o evaluare a situatiei tarii, la incheierea unui ciclu electoral si inainte de inceperea campaniei electorale. A gasit de cuviinta sa propuna anumite teme si subiecte de dezbatere politica, mult mai importante decat atacurile la persoana, dezvaluirile obscene, scotocirile prin dosarele de la Securitate sau cearta zilnica pe care ni le ofera politicienii. Sunt trei domenii foarte importante asupra carora a atras atentia presedintele: agricultura, educatia si demografia. Ele solicita nu numai implicarea viitorului guvern, ci si a celor din urmatoarele decenii. De cum vom gasi solutiile pentru ele depinde viitorul intregii tari. Asta a fost justificarea d-lui Basescu. Dincolo de asta, cunoscand personajul, credem ca d-l Basescu a vrut mai degraba sa dea un semnal ca este deschis unei colaborari mai largi decat se banuia, inclusiv cu PSD, si sa avanseze ideea de izolare a PNL, ca raspuns la intentia de pana acum a PNL si PSD de a izola PD-L si pe presedintele statului.

- Apropierea campaniei electorale exacerbeaza populismul politic, iar sarabanda promisiunilor este din ce in ce mai ametitoare. "Pomenile" guvernului - marirea cu 50% a salariilor profesorilor, majorarea pensiilor si a lefurilor preotilor etc. - aproape ca sunt puse in umbra de fagaduielile partidelor pentru urmatorii patru ani.

- Da. PSD a fost cel care a iesit primul cu angajamente incredibile: 1000 de km de autostrada, 1000 de scoli noi, 1000 de lei pensie minima etc., ridicand stacheta foarte mult si obligandu-i si pe ceilalti sa exagereze. Diferentele dintre ofertele partidelor sunt neglijabile, de 100 de km de autostrada sau 100 de lei. Deci, partea buna este ca, daca s-ar tine de cuvant, oricare din partide ar ajunge la guvernare ar da cam acelasi lucru. Partea proasta este ca, dupa alegeri, ne vom putea trezi ca nu sunt fonduri nici pentru onorarea a 10% din promisiunile electorale ale partidelor.

- In Cartea Recordurilor la promisiuni conduc detasat Mircea Geoana si PSD, care spun ca vor da o prima de instalare de 25.000 euro romanilor care se intorc in tara. Sa se intoarca la ce? Cine sunt posibilii clienti ai lui Geoana?

- Aceasta gogorita este dovada cea mai clara ca d-l Geoana nu are stofa de premier si ca este cu totul debransat de la realitate. Afirmatia sa a fost agravata de o explicatie ulterioara, cum ca acesti bani ar veni din fonduri europene. Dar oferta in sine creeaza si o discriminare intre familiile tinere de romani care au plecat la munca in strainatate, de saracie, si acum ar reveni in tara pentru 25.000 de euro, si cele de aici, care au ramas pe loc, care au asigurat ocuparea unor locuri de munca (daca ar fi plecat toti, trebuia sa importam forta de munca din Asia, mai multa decat am facut-o deja) si nu primesc nimic. Pe urma, e clar ca nu exista locuri de munca pentru toate specializarile, iar cele care sunt nu sunt platite ca in occident. Glumind putin, ar fi o afacere sa revina cu totii in tara, daca d-l Geoana ajunge la putere, sa ia banii si sa plece din nou, pentru ca e greu de crezut ca ar mai avea ce face intr-o Romanie guvernata de d-l Geoana. Pe ansamblu, ofertele lipsite de realism ale partidelor tradeaza o anume disperare, caci miza e foarte mare: in afara de puterea propriu-zisa, pentru care se bat, si de fondurile uriase la care ar putea avea acces, se joaca soarta multor politicieni. Se vor inchide si deschide dosare la Parchet, iar unii stiu ca au a se teme de o investigare a averilor si faptelor lor.

"Cred ca d-l Roman s-a regasit cu vechi prieteni in cabinetul Tariceanu. Este doar putin de mirare ca abia acum"

- Circul electoral cuprinde si numere personale care se vor spectaculoase: Elena Udrea croseteaza in direct la televizor, Daciana Sarbu strange fanul, tot sub camerele de luat vederi, Ludovic Orban danseaza in discoteci, Bogdan Olteanu arata ca stie sa calce camasi. Electoratul mai poate fi sensibilizat cu un astfel de spectacol sau care este resortul acestor prestatii publice?

- Daca tot suntem constienti ca politicienii ne mint in fata, macar sa ne distram. Campania are in ea o doza substantiala de comic. Redevenind seriosi, sa remarcam ca goana dupa voturi este teribila. Politicienii nu mai au simtul ridicolului si nici nu-i intereseaza decat sa se arate cat mai priceputi si, mai ales, cat mai umani, mesajul fiind: suntem la fel cu voi, votati-ne! Incearca intr-un fel sa-si arate fata umana, constienti ca pana acum nu au aratat-o. Daca n-au reusit nici un gest politic semnificativ in patru ani de mandat, vor sa-si dovedeasca umanitatea impletind la televizor, calcandu-si rufele in public (ca tot le-au spalat de-atatea ori tot in public), dirijand orchestre, cantand muzica populara si dansand de mama focului, facand mititei si asa mai departe. Adica isi scot la iveala "talentele" ascunse. Uneori, aceste talente secrete sunt dezvaluite de altii, cum i s-a intamplat bietei doamne Ana Birchal, care a aparut intr-un film erotic pe Internet, ceea ce a dus la retragerea candidaturii sale la Parlament - de unde se vede ca nu toate aceste "talente" aduc voturi.

- D-na Birchal a fost obligata sa se retraga din cursa politica tocmai de colegii ei de partid, care nu au mai asteptat sa fie probata autenticitatea filmului, in vreme ce alte persoane controversate, acuzate de coruptie, ca Nastase si Mitrea, sunt pastrate in staff-ul partidului si candideaza. Sa fie la mijloc o manevra a liderilor PSD?

- Sa reluam faptele, pe care probabil ca cititorii revistei le cunosc deja: doamna Birchal a fost filmata facand sex oral cu un politician intr-o masina. Filmul circula pe Internet, iar in presa s-a facut zgomot mare, fara insa a fi preluate imagini - spre cinstea ziarelor si a televiziunilor. Sigur ca in PSD exista oameni care se fac vinovati sau sunt acuzati de lucruri mult mai grave decat aceasta... stangacie de incepator la volan. Insa intr-un fel se judeca actele de coruptie, unde trebuie dovezi si o cercetare din partea justitiei, si in alt fel actele de imoralitate comise in public si pe care le judeca direct electoratul. Impactul este mai mare. Lumea s-a obisnuit cu coruptia, dar nu si cu astfel de scene de budoar. Sigur ca e frustrant sa-i vezi pe d-nii Mitrea si Nastase din nou in fruntea bucatelor, ca doi neprihaniti, dar asta nu scuza alte greseli. Fiecare plateste pentru greseala lui, nu prin comparatie cu ale altora. Pe de alta parte, cel care candideaza pentru o functie publica trebuie sa aiba grija de viata lui privata, sa si-o secretizeze, sa nu o lase sa ajunga in strada. Impricinatii puteau fi mai discreti, sa mearga intr-o casa, intr-un hotel, nu intr-o masina parcata intr-un loc public. Patania d-nei Birchal este insa o rafuiala de partid si asta mi se pare mai grav. E clar ca oamenii din partid cunosteau anumite lucruri si ei sunt cei care au instalat acele camere de filmat. Este interesant ca partenerul d-nei Birchal, un proeminent lider PSD, nu a fost dat in fapt si nu a patit nimic. Asa ca d-na Birchal a ramas si cu onoarea patata, si cu candidatura luata. Este adevarat ca la mijloc exista o anumita ipocrizie. Dar cred ca suntem de acord ca trebuie aparate anumite valori si reguli, chiar si din pura ipocrizie. E ca si cand te-ai afla in trafic: iti plac sau nu regulile de circulatie, le respecti, altfel esti sanctionat. Asa si in politica, e nevoie sa pastrezi macar aparenta de moralitate, nu sa te expui si apoi sa ai pretentia de a fi protejat de presa. Altfel, platesti.

- Luna septembrie a mai provocat o surpriza: revenirea in prim-planul politicii romanesti a lui Petre Roman, fost lider si premier al FSN, fost sef al PD vreme de un deceniu, adversar neinduplecat al dreptei, mare animator al noii stangi", care a devenit consilier guvernamental in Cabinetul liberal Tariceanu si candideaza la Parlament din partea PNL...

- Nimic nu mai e de mirare in politica romaneasca, pentru ca politicienii nostri provin cam din aceeasi pepiniera si sunt antrenati sa raspunda oricaror comenzi, in orice zona primesc ordinul de concentrare. Nu conteaza ca e la stanga, ca e la dreapta: trebuie sa fiu social-democrat? Sunt. Trebuie sa fiu liberal? Sunt. Altfel, nu se explica usurinta cu care isi schimba orientarea. D-l Roman, de pilda, era pana de curand liderul partidului personal "Forta Democrata", care propunea revenirea la o stanga autentica, si a incercat organizarea pensionarilor pe pozitii de stanga si chiar coagularea unui nou pol de stanga alaturi de Ion Iliescu, fostul sau tovaras de revolutie si de guvernare, devenit inamic si apoi din nou amic. D-l Roman critica PD-ul pentru ca a deviat la dreapta, iar acum el insusi a devenit de dreapta. De unde se vede, ca sa glumim putin, ca daca faci stanga de trei ori la rand, ajungi in dreapta. Cred ca, intr-un fel, d-l Roman s-a regasit cu vechi prieteni in cabinetul Tariceanu. Este doar putin de mirare ca abia acum.