Revista ROST (septembrie 2008)

Claudiu Tarziu
Parintele Chesarie Gheorghescu

Numarul pe septembrie al revistei ROST ii este dedicat parintelui dr. Chesarie Gheorghescu de la Manastirea Dintr-un Lemn, teolog important si mare duhovnic de la noi, dar, din pacate, prea putin cunoscut.
Drd. Constantin Mihai, cel care a coordonat grupajul despre parintele Chesarie, noteaza: "Incercam sa corectam, pe cat posibil, nedreptatea la care Sfintia Sa a fost supus, mai bine de sase decenii, chiar de catre o parte importanta a ierarhiei BOR, prin mentinerea sa voita intr-un con de umbra sau chiar prin izolarea sistematica care a imbracat forma unui exil nesfarsit.Este adevarat ca nu este un caz singular in Biserica Ortodoxa Romana, dar este cu atat mai revoltator, cu cat discutam despre o figura ecleziastica notabila, atat in planul carturaresc, cat si in cel duhovnicesc."
De asemenea, va recomandam articolul "Despre doua tipuri de curaj", in care Gheorghe Fedorovici face o critica a umanismului, "noua religie" care vrea sa se substituie credintei crestine, excelentul eseu "Educatie via Club Bamboo", in care scriitorul Ovidiu Hurduzeu face o exacta radiografie a generatiei tinere si mai ales a mijloacelor prin care tinerii sunt transformati in "sclavi fericiti", la dispozitia marilor corporatii, si textul "Mitropolitul Petru n-a facut politica. Politica l-a facut mitropolit!", in care parintele basarabean Savatie Bastovoi ne lamureste substratul conflictului dintre ierarh si o seama de preoti care sunt adevarati stalpi ai Bisericii romanesti din Republica Moldova.