Intrebarea pusa de companie este aparent nevinovata: "Sunteti de acord ca Rosia Montana sa devina rezervatie arheologica si naturala?". Daca spui DA, baietii trec mai departe, nu esti interesant pentru ei. Daca spui NU, adica nu esti de acord ca Rosia sa devina rezervatie (deci vrei sa fie distrusa), atunci ti se ia numele, semnatura si seria buletinului. De altfel, genericul asa-zisului sondaj suna incredibil: "UN NU HOTARAT DECLARARII ROSIEI MONTANE REZERVATIE ARHEOLOGICA SI NATURALA!". Probabil ca este pentru prima oara in istoria trista a acestei tari, cand niste straini cinici au ajuns sa-si bata joc de noi, incercand sa ne distruga patrimoniul prin propria noastra semnatura. Nu stiu cati romani au cazut in capcana acestei insolente, dar comportamentul de "autoritate locala" al companiei canadiene este posibil doar prin complicitatea Consiliului Judetean Alba, a primarului din Rosia si a unor parlamentari "lobby-sti" ai companiei.
"Primaria lui Furdui este tot a Goldului"
Unul dintre primii semnatari ai listelor prin care se doreste respingerea de catre Camera Deputatilor a Legii Rezervatiei este chiar Eugen Furdui, noul primar al Rosiei Montane, membru PDL, care isi da astfel in vileag adevarata fata de sustinator al RMGC. Se spune deja in sat, cu tristete si obida, ca primaria lui Furdui este tot a Goldului". Desi in campania electorala si intr-un scurt interviu acordat revistei noastre, d-l Furdui vorbea de legalitate, de dezvoltare alternativa, de elaborarea unui nou plan de urbanism, care sa permita si altor afaceri sa prinda cheag in Rosia, la nici patru luni de la alegeri, toate promisiunile au fost date uitarii. Primarul, trimis pe banii companiei in Turcia (urmeaza Noua Zeelanda!), sa vada o "exploatare miniera model" si tehnici noi de stramutare a populatiei, face acum figura unui "yesman" deplin, asa cum si-au dorit sefii lui de la judet.
Cu... auru-n doua luntre
Strategia de ultima ora a companiei RMGC este sa-si aseze... aurul in doua luntre, punandu-se bine cu ambele partide care au sanse de a castiga alegerile: PSD si PDL. Astfel, daca de la PDL, compania mizeaza pe Sulfina Barbu, Radu Berceanu, Ion Dumitrel si Mircea Hava, de la PSD, a fost vizat deja deputatul Iulian Iancu, propus de partid ca eventual viitor ministru al Industriilor. Pe langa Iancu, mai sunt si altii, precum fostul prefect de Alba, Ioan Rus, Alexandru Sassu, presedintele TVR, Mircea Geoana, Dan Ioan Popescu (PC), Aurelia Vasile si altii. Ei sunt eminentele aurii" din sfera politicii, cum spunea cineva, care, daca vor castiga alegerile uninominale, vor contribui din plin la distrugerea Rosiei Montane.
"Artistul" Horia Brenciu, propagandist de ocazie
"Ce nu face banul din om!" este o vorba veche de cand lumea. Ea se aplica perfect si prestigioasei trupe Iris si comperului Horia Brenciu, invitati ai RMGC la o serbare minereasca". Daca IRIS, cu o anumita jena, si-a luat banii si si-a vazut de drum, in schimb, prezentatorul Brenciu a depus tot zelul unui propagandist de ocazie. Iata un citat revoltator: "Am semnat pe aceasta lista impotriva propunerii legislative a PRM, de declarare a zonei Rosia Montana rezervatie arheologica si naturala. Vrem ca proiectul companiei sa se implementeze cat mai curand si "Horia Brenciu Orchestra" sa vina sa cante atunci cand se va sarbatori turnarea primului lingou de aur". Prin prestatia sa mercantila, Horia Brenciu se inscrie pe o lista, din fericire destul de scurta, pe care figureaza Dan Chisu, trupa Simplu si trupa Phoenix!
Romania fara cianuri!
Coalitia de ONG-uri Romania fara cianuri", scandalizata de amanarea discutarii in Camera Deputatilor a Legii de interzicere a cianurilor in minerit, i-a scris din nou lui Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii si, neoficial, reprezentantul in Parlamentul Romaniei al companiei RMGC. Coalitia ii aminteste deputatului PSD ca are o restanta de un an de zile: avizul pe legea de interzicere a cianurilor. Desi, conform unui sondaj IMAS, din martie 2008, 67% dintre romani doresc ca deputatii sa interzica utilizarea cianurilor in minerit, membrii Comisiei conduse de d-l Iancu sfideaza opinia publica, cu toate ca alegerile uninominale bat la usa. De notat ca cititorii le pot scrie deputatilor din zonele respective, cerandu-le sa adopte legea, si isi pot exprima votul pe site-ul www.faracianuri.ro. Cat mai repede, pana nu incepe circul electoral.