Salvati patrimoniul national! - Initiativa presedintelui TRAIAN BASESCU prinde viata

Ion Longin Popescu
Concluziile Comisiei Prezidentiale pentru Patrimoniul Construit, Situri Istorice si Naturale

"De mai mult de o jumatate de secol, Romania traieste intr-o adevarata "cultura" a distrugerii patrimoniului sau istoric si urban"

La sfarsitul primaverii trecute, la Muzeul Cotroceni, Facultatea de arte plastice din Bucuresti a prezentat o expozitie cu frescele recuperate si restaurate de la fosta Manastire Vacaresti, demolata de Nicolae Ceausescu. Impresionat de initiativa pictorilor si de calitatea restaurarii, presedintele Traian Basescu, cu spontaneitatea-i binecunoscuta, a lansat pe loc propunerea constituirii unei comisii de studiu a starii patrimoniului din Romania. In scurt timp, personalitati marcante ale arhitecturii, constructiilor, arheologiei, istoriei si culturii, cu renume profesional si o buna reputatie etica, sprijinite intens de Presedintie, au trecut la lucru. La nici cinci luni de la remarcabila initiativa a presedintelui Traian Basescu, Comisia pentru Patrimoniul Construit, Situri Istorice si Naturale si-a prezentat concluziile. Condusa de copresedintii Dan Mohanu, profesor la Universitatea Nationala de Arte, si de arhitectul Serban Sturdza, Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Comisia a actionat rapid si cu disperare, observand ca nenumarate tezaure naturale si construite de mana omului sunt in faza terminala, unele disparand in ultimii ani sub ochii nostri. In introducerea raportului, se spune, printre altele: "Centrele istorice ale oraselor, zonele de arhitectura protejata, siturile arheologice, arhitectura rurala traditionala, siturile si rezervatiile naturale, peisajele si caile de acces la acestea sunt in pericol de disparitie. Distrugerile sunt favorizate de mentinerea unei legislatii extrem de permisive in domeniile urbanismului, amenajarii teritoriului, protejarii mediului si patrimoniului istoric. Distrugerea sau neglijarea patrimoniului inseamna totodata saracirea ireversibila a contributiei Romaniei, ca membra a Uniunii Europene, la diversitatea culturala europeana". Comisia propune masuri de urgenta, incercand sa trezeasca din amortire clasa politica, Parlamentul si Guvernul, de la care se asteapta legi si decizii ferme, rapide, responsabile, macar in ceasul al XII-lea.

"Orice interventie cu efect distrugator asupra unui monument istoric trebuie considerata o atingere a intereselor nationale"

Intre masurile urgente pe care guvernantii si parlamentarii ar trebui sa le ia chiar in aceste zile, deoarece fiecare apus de soare si fiecare ploaie "musca" din zidurile monumentelor care plang, se afla includerea tuturor zonelor construite protejate in categoria juridica de "monument istoric". Ca sa exemplificam, citam chiar legea prin care Rosia Montana a fost declarata, la inceputul verii, "Zona Protejata" de catre Senatul Romaniei, la propunerea senatorului Gheorghe Funar. Pasul urmator ar trebui sa fie, potrivit Concluziilor prezentate Presedintelui, cartarea tuturor imobilelor din zonele protejate, astfel ca sa nu mai fie posibila distrugerea cladirilor din aceste zone, fara sanctiuni juridice, asa cum se intampla astazi cand, desi zona este protejata, casele pot fi demolate legal - o aberatie tipic romaneasca!
O ingrijorare indreptatita o au membrii Comisiei Prezidentiale fata de Ordinul 2504/2008 al Ministerului Culturii, prin care, in mod scandalos, este adoptata "procedura declasarii de urgenta" a monumentelor istorice, ceea ce inseamna ca un monument, daca nu se afla pe Lista oficiala, nu va mai avea practic sanse decat cu mare greutate sa fie clasat ca monument. In consecinta, Comisia Prezidentiala cere eliminarea acestor proceduri (declasarea si clasarea "de urgenta") care "deschid calea demolarii abuzive si rapide a monumentelor istorice si, pe de alta parte, fac imposibila clasarea in timp util a unor imobile aflate in pericol iminent de distrugere".
O mare pacoste pe capul tarii, generata de furia asa-zisei dezvoltari fulger a economiei este degradarea intentionata si demolarea neautorizata a unor cladiri sau a elementelor lor componente, functionale, artistice si decorative, situate intr-o zona protejata. Comisia Prezidentiala cere Executivului si Parlamentului ca toate aceste agresiuni sa fie considerate infractiuni. "Orice interventie cu efect distrugator asupra unui monument istoric (imobil, ansamblu, sit) sau asupra unui sit arheologic, si furtul din inventarul mobil al acestuia, trebuie considerata o atingere a intereselor nationale si un atac asupra patrimoniului national, impunandu-se a fi sanctionata conform legii penale", se spune in documentul inaintat Presedintiei.

"Exista pericolul ca, in scurt timp, sa dispara ultimele paduri virgine ale Romaniei"

O imagine apocaliptica ofera distrugerile consumate deja, dar mai ales cele preconizate prin noul Cod Silvic, asupra Parcurilor Nationale. In prezent, administratorul majoritatii parcurilor nationale si naturale este Regia Nationala a Padurilor, care a lasat administratiile de parcuri in afara sustinerii financiare prin bugetul de stat, plasandu-le in custodia directiilor silvice judetene, ale caror activitati (exploatari forestiere si vanatoare) sunt contrare obiectivelor de management al ariilor naturale protejate. Mai mult, noul Cod Silvic pare a fi fost elaborat de mafia imobiliara, de vreme ce permite construirea de vile in padure, turismul si sportul cu motor in fondul forestier. Administratorii de parcuri (rangerii) sunt prost platiti, nemotivati si adesea necalificati. Ei nu au o dotare specifica si drept de port-arma. Alertata de situatia catastrofala a padurilor, Comisia Prezidentiala considera ca "se impune reducerea cotei anuale de exploatare forestiera si adoptarea unor masuri menite sa stopeze taierile ilegale si sa permita reabilitarea rapida a padurilor". In caz contrar, exista pericolul ca, in scurt timp, sa dispara ultimele paduri virgine ale Romaniei, fapt ce ar antrena totodata reducerea si fragmentarea habitatelor. Comisia solicita totodata renuntarea la constituirea de zone de asa-zisa "dezvoltare durabila" in parcurile nationale si naturale, care pot desfiinta, in fapt, conceptul de arie protejata. Pe baza unor inexplicabile acte normative, se lucreaza deja la proiecte mari pentru constructii de statiuni, partii de ski, cariere etc. in inima parcurilor.

Vandalizarea si abandonul patrimoniului Romaniei

Sarmizegetusa Regia sub corturi!

Sarmizegetusa Regia este unul din cele mai importante situri arheologice din Romania, fiind, alaturi de celelalte cetati dacice, o marturie esentiala a genezei poporului roman, motiv pentru care este inscrisa pe Lista Patrimoniului Mondial. In acelasi timp, situl arheologic face parte din Parcul Natural Gradistea Muncelului - Cioclovina, fapt care atrage un numar ridicat de vizitatori. In absenta unui sistem integrat de gestiune a celor doua tipuri de rezervatii, vandalizarea monumentelor de catre turisti a devenit un fapt cotidian. In fiecare an, blocuri de piatra sunt scoase din ziduri, stalpii din sanctuare sunt dislocati, se aprind focuri de tabara, se instaleaza corturi in sanctuar!

Curtea nobiliara a Candestilor lasata in paragina

Ansamblul curtii nobiliare de la Rau de Mori, judetul Hunedoara, pastreaza inca o parte din constructiile ridicate de familia de nobili romani a Candestilor. Desi era inclus in Programul National de Restaurare, in cadrul caruia au fost executate unele interventii de urgenta, santierul a fost ulterior abandonat si ansamblul a fost lasat prada distrugerii. Un monument deosebit de pretios pentru istoria Transilvaniei, parte dintr-un peisaj cultural cu valoare exceptionala al Tarii Hategului, este condamnat astfel la disparitie. Notam ca aceasta curte nobiliara se afla in apropierea bisericii cneziale a Candestilor (a carei pictura, una din cele mai vechi atestate in Transilvania, a fost distrusa odata cu restaurarea bisericii) si a castelului "Colt", lasat si el prada distrugerii.

Incendiatori de istorie

Moara lui Assan (1853), monument istoric de importanta nationala, reprezinta un moment de referinta pentru dezvoltarea industriei romanesti, fiind unul dintre putinii martori supravietuitori ai evolutiei industriale a Bucurestilor. Desi Ministerul Culturii a sesizat proprietarul si autoritatile competente: Primarie, Politie, Parchet, Inspectoratul de Stat in Constructii, cu privire la demolarile ilegale si la necesitatea protectiei monumentului, masurile luate au fost insuficient de ferme. "Daca cele doua recente incendii (mai si iunie 2008), care au distrus o parte importanta a cladirilor, au fost provocate, ramane a fi stabilit prin ancheta care se afla in desfasurare. Pana atunci, lipsa de preocupare pentru intretinerea si punerea in valoare a monumentului, distrugerile intentionate, flagranta ineficienta a procedurilor administrative de control ar trebui ferm sanctionate", precizeaza Comisia.

Bucurestiul, balci publicitar

La nici 20 de ani de la sistematizarea comunista, sub deviza "modernizarii" si "dezvoltarii", abuzand de necesitatea restructurarii imaginii urbane, centrul Bucurestilor este din nou agresat, de data aceasta prin implantarea in serie a unor cladiri inalte, hoteluri sau birouri. Prin afluxul considerabil de utilizatori, aceste cladiri creeaza mari probleme din punctul de vedere al parcarii si circulatiei automobilelor in zona centrala, care nu poate face fata unor asemenea solicitari. In fine, Comisia a remarcat si aspectul haotic al reclamelor din Capitala. "Prin aspectul haotic creat de firmele, reclamele si aparatele de aer conditionat amplasate pe fatadele cladirilor", se spune in studiul specialistilor, "Bucurestii par a nu face parte din randul oraselor europene, centrul sau fiind transformat, cu complicitatea Administratiei, intr-un balci publicitar incompatibil cu normele unei capitale civilizate".

Rosia Montana, amenintata grav

Comisia Prezidentiala nu putea ocoli situatia de la Rosia Montana: "Rosia Montana este supusa astazi unei amenintari grave: reluarea la o scara mult mai mare a exploatarii miniere de suprafata. De aceea, situatia Rosiei Montane exemplifica in cel mai inalt grad posibilitatea de atingere a securitatii nationale, prin distrugerea patrimoniului subteran si suprateran in numele unei investitii economice prezentate ca unica varianta pentru o dezvoltare durabila. Demararea proiectului de exploatare a aurului, deocamdata suspendat, va atrage dupa sine distrugerea unor argumente fundamentale ale istoriei si identitatii nationale; anularea marturiilor diversitatii culturale; anularea dreptului la un mediu curat; distrugerea coeziunii sociale; anularea dreptului la memorie; distrugerea ireversibila a unui peisaj cultural de prim ordin pentru Romania si pentru patrimoniul cultural si natural european".
***
Prin crearea Comisiei pentru Patrimoniul Construit, Situri Istorice si Naturale, presedintele Romaniei a reusit, in mod laudabil, un demers comparabil cu acela vizand condamnarea comunismului, pentru ca intreaga societate romaneasca este indreptatita sa stie ce se intampla cu valorile sale fundamentale. Din pacate, clasa politica nu are timp pentru "fleacuri". Campania electorala mincinoasa merge inainte, calcand pe cadavrul patrimoniului national.