"Fetita mea sufera de dermita atopica" - Raspuns pentru LILIANA - Craiova, F. AS nr. 626

Redactia
MIRCEA PEIA, specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Stimata doamna, suferinta fiicei dvs. face parte din sfera alergiilor cutanate, imbracand forma unei eczeme care se manifesta la persoane care prezinta un fond nervos si endocrin care reactioneaza puternic la combinarea alergenului cu anticorpi. Exista multe substante chimice naturale sau sintetizate care produc alergia cutanata. Unele din acestea actioneaza cand vin in contact direct cu pielea: bijuterii, imbracaminte din material plastic, medicamente de uz extern, detergenti, insecticide, uleiuri, infectii ale pielii cu microbi si ciuperci microscopice etc. Alti alergeni patrund in corp pe cale digestiva: alimente, medicamente ori prin infectii: vaccinuri, seruri. Prezenta parazitilor intestinali determina frecvent o alergie cutanata, mai ales la copii (cazul dvs.). Tratamentul pe care fetita trebuie sa il urmeze are doua componente: 1. Pe leziuni se aplica comprese reci cu infuzie de musetel, acid boric sau borax 2%. Dupa uscare se pudreaza cu talc amestecat pe din doua cu oxid de zinc. Daca leziunea s-a infectat se aplica unguent cu Tetraciclina, Kanamicina sau Fluocinolon N, dupa care se panseaza. Se poate continua medicatia antialergica cu Romergan, Nilfan, calciu. Se vor consuma alimente care se digera usor, fara multa carne si grasimi. Mancarimea pielii se combate prin frectii cu alcool camforat sau mentolat, dupa care se aplica unguent (Fluocinolon). Se va urma un regim alimentar usor, fara sare, mezeluri, cu multe ceaiuri (urzica, anghinare, papadie), lactate, legume, fructe. 2. Ca adjuvant in sindroame alergice, dermatite, dermatoze, eczeme atopice, sindroame inflamatorii la nivel local si general, va recomand extractul din muguri de coacaz negru (produs de laboratorul de fitoterapie si homeopatie "PlantExtract" Cluj, tel. 0264/26.06.89), pe care il veti administra urmand instructiunile aflate pe cutia produsului. Intariti sistemul imunitar al fetitei cu vitamina C, echinacea, suc de lamaie, portocala sau grapefruit, Septilin (extract de arbust indian). Va doresc multa sanatate!

VALERIU MUNTEANU - Timisoara

"Va solicit un tratament naturist pentru o alergie chinuitoare"
(Raspuns pentru ELENA SFERLE - Cluj-Napoca, F. AS nr. 778)


Dupa cum poate va este si dvs. cunoscut, alergiile, care se pot prezenta sub diferite forme, in cazul relatat de dvs. cea cutanata, reprezinta o reactie a organismului fata de anumite substante, care il irita, denumite alergeni. Ca sa se apere, corpul produce o substanta denumita histamina, care insa genereaza si neplacerile la care v-ati referit, cele cutanate, dar sunt si cauza astmului bronsic de care sufera un mare numar de bolnavi. Una din metodele de tratament care trateaza efectul alergiei, dar nu si cauza ei, o reprezinta administrarea unor medicamente antihistaminice, care reduc sau blocheaza producerea histaminei, eliminand astfel temporar efectele ei. Un antihistaminic foarte bun este cel produs in Ungaria, Peritol tablete, care se gaseste si in farmaciile din Romania. Ca si alte antihistaminice, si acesta are unele efecte secundare, generand stari de somnolenta, ceea ce recomanda utilizarea sa cu prudenta in cazul persoanelor care conduc mijloace de transport sau de alta natura.
Metoda de tratament cea mai buna o reprezinta insa tratarea cauzei alergiei, adica depistarea pe baza unor teste de specialitate a alergenului, problema care poate fi solutionata doar de un medic specialist alergolog care sa dispuna insa si de trusa de alergeni necesara testarii. Dat fiind numarul foarte mare de alergeni, aceste truse de alergeni din import se gasesc cu siguranta la clinicile de alergologie specializate, carora va recomand sa va adresati, deoarece nu toti medicii alergologi poseda individual asemenea truse. Dupa determinarea cu precizie a alergenului vi se va recomanda un tratament mai indelungat asemanator vaccinurilor, prin administrarea injectabila subcutanat tocmai a alergenului in cauza, in concentratii si doze crescande stabilite de medicul alergolog pe baza unei scheme de tratament. Astfel corpul bolnavului se va obisnui incet-incet, dar sigur, cu alergenul respectiv, care nu ii va mai produce nici o neplacere, eliminand astfel definitiv cauza bolii. Veti putea efectua tratamentul la Cluj-Napoca. In urma cu mai multi ani, suferind de o forma grava de astm bronsic, in urma unei bronsite, am beneficiat de o asemenea testare si de tratamentul de desensibilizare aferent, indicat pe atunci de marele alergolog dr. Seropian, care isi desfasura activitatea in cadrul Spitalului "Dr. Carol Davila" din Bucuresti. Vindecarea a fost definitiva. Nu stiu ce posibilitati de testare exista in prezent la Cluj-Napoca. Eu va recomand cu multa caldura internarea pentru testare la Clinica de Alergologie din cadrul Spitalului "Dr. Carol Davila" (str. Calea Grivitei nr. 7, Bucuresti) pe baza unei trimiteri din partea medicului de familie. In prealabil ar fi poate utila contactarea telefonica sau prin scrisoare a spitalului, pentru programarea de comun acord a datei internarii. Sunt pe deplin convins ca astfel veti obtine rezultatul dorit, tratand si rezolvand cauza alergiei, nemaifiind necesara tratarea temporara si repetata a efectelor ei.

"Din cauza unor necazuri am facut o depresie"
(Raspuns pentru MARIA ELIZA - Galati, F. AS nr. 779)


Din scrisorile adresate de dvs. revistei "Formula AS" am retinut faptul ca unele medicamente, la care ati apelat, v-au facut rau, fara a indica despre ce medicamente este vorba. V-as recomanda sa apelati si la fitoterapie, cunoscuta fiind eficienta ceaiurilor realizate din plante medicinale, care sunt asimilate mult mai usor de organismul uman, evitandu-se astfel si eventuale efecte secundare nedorite ale tratamentelor chimioterapice. Un ceai eficient este ceaiul calmant Plafar cu efecte sedative asupra sistemului nervos, care contine in compozitia sa 5 plante medicinale (Radix Valerianae, Flores Tiliae cum bracteris, Fructus Crataegi, Herba Leonuri, Strobuli Lupuli). Va puteti prepara si singura ceaiuri calmante din amestecuri de plante medicinale, ca de exemplu: Radix Valerianae 10 g (radacina de valeriana, odolean), Folium Melissae 10 g (frunze de roinita), Folium Menthae 10 g (frunze de menta), sau Flores Arnicae (flori de arnica), Fructus Foeniculi (fruct de fenicul), Flores Chamomillae (flori de musetel).
In farmacii gasiti si tablete Extraveral, realizate pe baza de valeriana, precum si tablete Antideprin, acestea din urma prezentand insa si o serie de contraindicatii specificate in prospectul medicamentului, ceea ce implica administrarea sa cu precautie in anumite situatii, in care bolnavul sufera si de alte boli. Nu mai puneti la suflet necazurile provocate de cei care va supara. Sunt convins ca si ceaiurile va vor fi de mult folos.

BOICEA FLOREA, Draganesti-Olt, tel. 0249/46.62.02, 0741/37.27.94

"Nu ma simt bine dupa operatia de hernie de disc"
(Raspuns pentru DIMA CONSTANTIN - com. Bucov, F. AS nr. 830)


Stimate domn, revista "Formula AS" a mai publicat retete trimise de mine pentru afectiunile coloanei vertebrale, dar in cazul dvs. va propun o reteta de ulei medicinal putin mai complexa: 15 g coaja de salcie, 10 g cretusca, 15 g coaja de castan salbatic, 30 g sanziene, 30 g fructe de tuia. Toate ingredientele se pun intr-un borcan. Se umecteaza cu 100 ml alcool sanitar 70gr.. Se acopera etans si se lasa la macerat 12 ore. Se pune la fiert pe baia de abur cu 500 ml ulei de masline timp de 3 ore. Se mai lasa la macerat 48 de ore. Se filtreaza si la uleiul obtinut se mai adauga 20 ml ulei volatil de pin. Se pastreaza la frigider in sticle de culoare inchisa. Se fac masaje usoare de-a lungul coloanei vertebrale incepand de la coccis pana in zona cervicala. Aplicatiile se fac de doua ori pe zi. Va doresc sanatate!