SPORTUL SI INFARCTUL

Rodica Demian
Feriti-va de infarct in timpul sportului

Activitate sportiva? Categoric, dar nu oricum. Acesta este sfatul dat de medicii sportivi cardiologi. Va prezentam mai jos cateva reguli pentru evitarea accidentelor cardiace

1. Nu uitati niciodata incalzirea

Activitatea fizica pretinde o adaptare progresiva a organismului, in special a sistemului cardio-vascular. Incalzirea de minimum 10 minute permite accelerarea usoara a frecventei cardiace si cresterea temperaturii corpului. Ea favorizeaza, de asemenea, dilatarea vaselor menite sa irige musculatura. Conditii indispensabile pentru buna desfasurare a efortului.

2. Hidratati-va din jumatate in jumatate de ora

In medie, beti trei sau patru inghitituri de apa in timpul antrenamentului sau al unei competitii. Deshidratarea perturba concentratia de minerale din interiorul celulelor, iar acest dezechilibru poate provoca tulburari ale ritmului cardiac, chiar daca in rest inima este perfect sanatoasa. Trebuie sa beti, asadar, regulat, fara sa asteptati sa va fie sete.

3. Nu fumati cu o ora inainte si cu 2 ore dupa ce faceti sport

Sub efectul tutunului, diametrul arterelor se diminueaza (medicii vorbesc de "spasm arterial"). Si cum sangele este mai putin fluid la efort, aceasta ingustare franeaza si mai mult circulatia sangelui si sporeste riscul infarctului de miocard (o zona a inimii nu mai este irigata corespunzator). Evident, renuntarea totala la tutun este si mai buna.

4. Nu faceti sport in conditii extreme

La temperaturi mai mici de -5 gr. sau mai mari de 30gr.C, trebuie sa fiti foarte prudenti. Sportul practicat in aceste conditii reclama un efort suplimentar de adaptare a organismului, inima bate mai repede, tensiunea arteriala creste... Iar aceasta suprasolicitare risca sa scoata la iveala o fragilitate care a trecut neobservata.

5. Nu faceti dus in minutele imediat urmatoare

In timpul efortului, temperatura corpului poate sa atinga 40%. Fiind mult mai rece, apa de la dus provoaca - exact ca tigarile - o contractare a vaselor, care sporeste riscul de infarct. Este mai bine sa asteptati cel putin 15 minute inainte de a face dus, pentru ca temperatura corpului sa scada si pentru ca sangele sa devina mai fluid.

6. Abtineti-va in caz de febra

Anumite infectii (dentare, respiratorii etc.) se pot propaga in organism si sfarsesc prin a afecta inima sau invelisul acesteia (este vorba de miocardita sau de pericardita). Acest fapt favorizeaza aparitia tulburarilor de ritm, susceptibile sa se agraveze, daca muschiul cardiac este prea solicitat. Deci: fara sport intens, in saptamana care urmeaza dupa o gripa sau dupa o afectiune gastrica.

7. Semnalati medicului daca simtiti o jena in piept

Palpitatii, indispozitie, dureri in piept, pierderea neobisnuita a suflului in timpul efortului sau imediat dupa... Aceste simptome sunt semnale de alarma ce trebuie luate foarte in serios. Cu toate acestea, studiile arata ca circa jumatate din femei si o treime din barbati nu vorbesc cu medicul. O eroare, caci consecintele pot fi fatale, daca simptomele sunt neglijate.