Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 rosii, ulei de masline, piper proaspat macinat, zahar, 12 catei de usturoi, 3 crengute de cimbru, 3 crengute de rozmarin.
Mod de preparare: Incingeti cuptorul la 120gr.C. Taiati rosiile in doua, scoateti semintele si puneti jumatatile de rosii intr-o forma (unsa) de budinca. Stropiti-le cu putin ulei si presarati peste ele sare, piper si zahar. Repartizati in jurul lor cateii de usturoi cu coaja, cimbru si rozmarin. Bagati-le la cuptor si lasati-le sa fiarba 1/2 ora. Dupa ce s-au racit, le puteti pastra la frigider, turnand deasupra inca putin ulei. Sunt delicioase cu sunca afumata (jambon).
Supa rece de rosii cu ierburi
Ingrediente (pentru 6 persoane): 3 crengute de menta, 3 crengute de busuioc, 3 crengute de tarhon, 2 cepe albe, 4 linguri ulei de masline, 8 rosii, 4 dovlecei, 1/2 lingurita boabe de anason, 1 lingurita piper, sare.
Mod de preparare: Se aleg frunzulitele de menta, tarhon si busuioc. Se curata ceapa si se toaca marunt, dupa care se caleste intr-o cratita, in ulei incins. Rosiile se taie cubulete, dovleceii - felii mai groase, se pun in cratita peste ceapa, se sareaza, se toarna deasupra 1,5 l de apa, se adauga anasonul si se lasa sa fiarba 20 de minute. Se trece supa prin sita, intr-un castron, si se gusta de sare si de piper. Se pune la rece. Inainte de a o servi, se garniseste cu frunzulite de menta, tarhon si busuioc.
Rosii umplute cu Pesto
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 rosii, ulei de masline, 3 catei de usturoi, 1/2 legatura de patrunjel verde, 10 frunze de busuioc, 50 g parmezan ras, sare, piper proaspat macinat.
Mod de preparare: Se taie rosiile in doua, se preseaza usor, ca sa iasa din ele zeama si se indeparteaza semintele. Se incinge putin ulei intr-o tigaie si se aseaza rosiile cu partea taiata in jos. Se prajesc 3-5 minute la foc mic. Se incinge cuptorul la 180gr.C. Intre timp, se taie marunt usturoiul, patrunjelul si busuiocul. Se adauga parmezanul ras, sare si piper si se calesc toate in putin ulei (Pesto). Se rastoarna rosiile, se repartizeaza cate putin Pesto pe fiecare jumatate de rosie, se aseaza intr-o forma si se lasa la cuptor 15 minute. Se servesc fierbinti sau caldute, ca aperitiv sau ca garnitura langa peste sau carne, presarate, eventual, cu putin parmezan ras.
Tarta cu rosii si busuioc
Ingrediente (pentru 6 persoane): Aluatul: 130 g unt, 250 g faina, 1 varf de cutit sare, 1 lingura ace de rozmarin, 1 pahar apa rece (de la gheata). Umplutura: 6 rosii, 200 g mozzarella, 2 linguri masline negre (mici), 6 sardele (din conserva), 10 frunze de busuioc, 1 lingura Pesto (vezi reteta de mai sus).
Mod de preparare: Se taie untul bucatele, se adauga faina, sare, rozmarin si apa si se framanta un aluat neted. Se infasoara intr-o folie si se lasa 30 de minute la frigider. Se incinge cuptorul la 180gr.C. Intre timp, se oparesc rosiile, se curata de coaja si se taie in patru. Mozzarella se taie felii. Se-ntinde aluatul si se aseaza intr-o forma unsa cu unt (forma sa aiba diametrul de circa 28 cm). Se pun deasupra alternativ rosiile si branza, apoi sardelele, maslinele, frunzulitele de busuioc si Pesto. Se coace 30-40 de minute. Se serveste calda sau rece.
DULCIURI
Sorbeto de pepene galben (foarte racoritor)
Ingrediente (pentru 4 persoane): un pepene galben, zeama de la o lamaie.
Mod de preparare: Se ia un pepene galben, se taie din el 4 felii subtiri si se pun deoparte pentru garnisit. Din restul de pepene se indeparteaza samburii, se scoate miezul cu o lingura si se marunteste in mixer pana devine piure. Se adauga zeama de lamaie, se pune intr-un castronas si se lasa la congelator circa 4 ore. Din cand in cand, se scoate si se bate bine cu telul. Inainte de a fi servit., se mai bate o data bine. Se toarna in pahare dinainte racite si se garniseste cu felii de pepene si (eventual) frunze de menta.
Sorbeto de lamaie
Ingrediente: 150 ml zeama de lamaie (cca. 3 lamai), 4 linguri de apa, 4 linguri suc de grapefruit, putin zahar.
Mod de preparare: Se amesteca bine ingredientele, se toarna lichidul intr-un castron, se acopera si se tine la congelator 5 ore. Din cand in cand se mai bate bine cu telul. Se toarna in pahare dinainte racite si se garniseste cu felii de lamaie.