Iritatii si prurit inghinal

Gilda Fildan
Apar pe partea interna a coapselor, sus, in zona genitala si anala. Sunt favorizate de caldura, umiditate, macerarea si iritarea pielii, datorata frecarii. Acestor simptome li se adauga din pacate si infectii dermatofite (cu ciuperci microscopice), care necesita un tratament antifungic. In plus, cateva remedii, precum cele pe care le prezentam, pot atenua iritatiile si pruritul

Comprese locale antifungice

• Inmuiati un tifon intr-o infuzie de cimbru si aplicati-o pe locul cu probleme. Cimbrul contine timol, un remediu puternic contra ciupercilor. Pentru prepararea infuziei, opariti doua lingurite de cimbru proaspat sau uscat cu o cana de apa clocotita, lasati sa se raceasca vreme de circa 20 de minute, apoi aplicati compresa pe piele.

• O alta planta eficienta contra ciupercilor parazite este ghimbirul care contine 2-3 substante antifungice. Radeti 30 de grame de radacina de ghimbir, turnati deasupra o cana de apa clocotita, amestecati, apoi lasati sa se raceasca vreme de 20 de minute. Aplicati infuzia pe piele cu ajutorul unui tifon.

• Medicina chinezeasca foloseste reglisa impotriva iritatiilor anale si genitale. Opariti 6 lingurite de radacina de reglisa transformata in pulbere, cu o cana de apa in clocot si lasati-o sa se infuzeze 20 de minute. Dupa ce lichidul se raceste, inmuiati in ea un tifon si tamponati zona bolnava.

• Otetul de mere este, si el, un remediu eficient, pentru ca aciditatea lui opreste dezvoltarea ciupercilor. Aplicati-l o data pe zi, cu ajutorul unui tampon de tifon, cu exceptia faptului cand exista zone de piele vie, deschisa.


Masuri de igiena: Piele uscata si curata

•  Dupa o activitate care v-a facut sa transpirati sau cand afara e foarte cald, schimbati-va hainele umede. Transpiratia favorizeaza dezvoltarea ciupercilor. Faceti dus si imbracati-va cu desuuri si haine uscate. De asemenea, nu stati prea multa vreme intr-un costum de baie umed.

• Spalati-va imbracamintea sport dupa fiecare purtat.

•  Daca suferiti de ciuperca la unghiile picioarelor sau intre degete, cand va imbracati, urmati ordinea - ciorapi (sosete), chilot, pantalon, ca sa evitati contactul cu ciuperca de pe picioare, care se propaga rapid si in regiunea inghinala.

•  Nu folositi niciodata un prosop cu care v-ati sters deja. Ciupercile parazite se simt minunat in mediul umed si murdar. Riscati sa contractati o infectie.

• Utilizati sapun si produse de baie neparfumate.

• Dupa baie, uscati-va foarte bine zonele anale si genitale, eventual cu un foen fixat pe treapta cea mai joasa.
Purtati imbracaminte adecvata

•  Imbracati-va in haine lejere, care sa lase pielea sa respire. Tinutele stramte, pe corp, favorizeaza aparitia iritatiilor inghinale.

• Purtati numai chiloti din bumbac, mai ales daca faceti sport. Bumbacul absoarbe transpiratia si protejeaza pielea sensibila.


Apelati la pudra de talc

• Inainte de a va imbraca, pudrati-va zonele iritate cu pudra de talc neparfumata sau cu faina de porumb. Absorb umezeala si tin pielea uscata.


Ceai sau tinctura de marul-lupului, rostopasca sau spanz

Cand iritatiile inghinale tind sa ia forma unor noduli durerosi, care formeaza la suprafata un fel de spuza, folositi tamponarile cu ceai sau tincturi de marul-lupului, spanz sau rostopasca. Au eficienta imediata. Ultima se gaseste in comert, sub forma de preparat alcoolic ("Dacia Plant", Sebes, Alba), pe primele doua le gasiti la culegatorii de plante ale caror telefoane au fost publicate in revista "Formula AS". Toxice, cand sunt administrate pe cale interna in exces, folosite pe cale externa nu au nici o contraindicatie.
Lepadati kilogramele in plus

• Daca sunteti prea grasi, pierdeti cateva kilograme. Cutele formate de piele, in general umede, favorizeaza aparitia ciupercilor parazite.


MEDICINA POPULARA
Leacuri siberiene contra iritatiilor inghinale


Pentru toate felurile de iritatii, prurit si mancarimi, incluzand si raia, medicina populara rusa are o serie de remedii foarte eficicace

Alifii bazate pe praf de pucioasa

• Se pune o cantitate de pulbere de sulf la doua cantitati de grasime de porc. Se amesteca bine si se aplica pe partea afectata.

• O cantitate de pudra de sulf se amesteca cu o cantitate egala de grasime de porc si o jumatate de cantitate de "gudron de lemn" (lubrifiant pentru osie). Se amesteca bine, se aplica pe partile afectate dimineata si seara.

• O alta alifie se prepara combinand terebentina pura, grasime de porc (de doua ori mai multa decat terebentina) si ulei. Se foloseste dupa metoda mai sus mentionata.

• La fel de eficienta este si infuzia de tarate de grau si radacini de nalba, cu care se spala partile afectate. 350 g tarate si 3 linguri de radacina de nalba se fierb timp de 20 de minute in 5 litri de apa. Se strecoara si se foloseste lichidul cald pentru spalaturi.

• Sucul de rosii proaspete (nu conservate) este un remediu foarte bun contra pruritului.


Iritatiile anale

Sunt o problema destul de frecventa, mai ales in cazul barbatilor. Desi pare cumva jenant, vorbiti despre ea imediat ce apare cu medicul de familie. De vina sunt transpiratia si sarurile umede pe care ea le depune pe piele, dar si frecatul excesiv sau folosirea produselor iritante - sapunuri, detergenti cosmetici etc. Hemoroizii si fisurile anale pot provoca, de asemenea, iritatii si mai cu seama infectii: parazitoze (oxiuroza) si infectii micozice (mai ales candidoza). E important de stiut ca adeseori aceste neplaceri sunt legate fie de lipsa de curatenie sau, dimpotriva, de o igiena excesiva (frecat prea dur cu hartia igienica) care altereaza starea mucoaselor. Cu cat intarziati sa va adresati medicului, cu atat situatia se complica, prin aparitia de leziuni cutanate datorate scarpinatului, o sursa de agravare a bolii.

Calmati iritatiile

• Intr-un lighean incapator, dizolvati 3-4 linguri de bicarbonat de sodiu intr-o palma de apa calduta. Faceti o baie anala, vreme de 15 minute.

• Hamamelisul este un detergent natural dermatologic, care, in plus, prin actiunea lui astringenta (strange tesuturile) contribuie la reducerea tumefactiei care provoaca pruritul. Imbibati un tampon de vata cu apa de hamamelis (se gaseste in magazinele naturiste) si aplicati-l pe zona cu probleme. Poate aparea o mica senzatie de piscaciune.

• Compresele astringente cu ceai negru pot pacali tumefactia si iritatia. Varsati apa clocotita peste 1-2 pliculete de ceai, lasati-le sa se raceasca, apoi aplicati-le pe locurile dureroase.


Reguli corecte de igiena

• Pentru a evita sa iritati pielea extrem de sensibila din zona anala, utilizati hartie igienica fina, necolorata si neparfumata sau cumparati servetele umede speciale, disponibile in farmacii. Curatati bine, dar fara sa frecati.

• Adoptati o tehnica japoneza extrem de eficienta, care prevede spalarea regiunii anale cu apa calduta, de fiecare data dupa ce iesiti la toaleta. Uscati apoi zona cu un prosopel absorbant, fara a mai folosi hartie igienica.

• Feriti zona anala de transpiratie, mai ales daca mergeti in sali de sport. Faceti dus imediat dupa antrenament, uscati-va bine si pudrati zona cu pudra de talc neparfumata.

• Cand copilul dvs. sufera de iritatii in zona anala, vegheati sa aiba totdeauna unghiile taiate scurt, pentru a limita leziunile provocate prin scarpinare si pentru a impiedica propagarea oualor de oxiuri.

Consultati medicul

Daca suferiti de iritatii anale cu pierderi de sange sau cand apar sub pielea din zona noduli, mergeti de urgenta la medic. Prezenta lui se impune si cand iritatiile si pruritul se mentin dupa aplicarea masurilor descrise mai sus.