Totul despre gelatina

Redactia
Gelatina se foloseste frecvent la prepararea torturilor, a diferitelor deserturi si a pateurilor. Pentru ca aceasta sa se intareasca si sa nu se faca cocoloase, trebuie tinut seama de urmatoarele:

Important: Gelatina contine albumina si de aceea nu trebuie fiarta. Altfel isi pierde puterea de inchegare si cremele nu se leaga.
* Pentru creme: la 1/2 l de lichid - 4 foi de gelatina.
* Pentru jeleuri mai tari: la 1/2 l de lichid - 6 foi de gelatina.
* Pentru piftii sau creme care trebuie rasturnate se folosesc 8 foi. Gelatina pulbere este mai usor de dozat si se procedeaza la fel ca la foi. Un plic de pulbere (9 g) echivaleaza cu 6 foi.
Mod de preparare: * Gelatina se inmoaie mai intai in apa rece, pana ce devine "alunecoasa", dupa care se stoarce, se incorporeaza in lichidul cald si se lasa sa se topeasca, amestecand incontinuu. * Pentru lichidele reci - de ex. frisca nebatuta - se topeste gelatina nestoarsa, pe foc slab, intr-o craticioara. Se incorporeaza 2 linguri de crema rece si se amesteca apoi puternic cu restul compozitiei. Se toarna crema intr-o forma si se lasa sa se intareasca la frigider. Durata depinde de cantitate: intre 90 de minute si 3-4 ore.