NAPII (Helianthus tuberosus)

Elena Josan
Sunt un leac modest si prea putin folosit, care vindeca insa un numar foarte mare de boli. O oferta gratuita din farmacia naturii, care cere sa fie folosita mai pe larg, mai des si cu incredere

Plantare si ingrijire

Tulpinile lor inalte, cu frunze mari si flori galbene, ce se intrec, parca, cu floarea-soarelui, sunt atat de frumoase, incat unii oameni le planteaza cu scop decorativ. Rod maxim se obtine atunci cand napii se planteaza in sol fertil, umed, bine ingrasat. Se pun in pamant toamna sau primavara, la distanta de 50-60 cm. Pe perioada vegetatiei se inlatura buruienile dimprejur si se trage pamantul spre radacini. Daca bulbii sunt mai uscati, inainte de plantare trebuie tinuti cateva ore in apa. Daca plantele cresc foarte des, bulbii devin mai mici si mai rari. La fel se intampla si atunci cand masa verde se taie inainte de vestejirea frunzelor.
Planta nu este pretentioasa, rezista si la frig. Daca napii raman in pamant pana primavara, tulpinile se taie la inaltime de 50 cm, pentru retinerea zapezii. Desi bulbii care raman in pamant ingheata si se dezgheata de mai multe ori in timpul iernii, isi pastreaza valoarea nutritiva neatinsa. In februarie-martie, napii se scot din pamant si se consuma adaugandu-se si frunzele tinere, in salate si in ciorbe. Sunt legume bogate in vitaminele A, B1, B2, C, fier, zinc, mangan, siliciu, aminoacizi si albumine.
Taranii au observat ca napii ajuta mult si in cresterea animalelor. Vacile care ii mananca dau mai mult lapte. Gainile si gastele se oua mai bine daca in amestecul pentru hrana se adauga napi tocati, care pot inlocui partial ratia zilnica de cereale. Si porcii cresc spectaculos, daca o parte din hrana concentrata este inlocuita cu silozul din tulpinile napilor, mai hranitor decat cel din porumb.

Un paznic de nadejde al sanatatii

Datorita calitatilor puternice de imunomodulator cu actiune tonica generala, napul indeplineste visul tuturor medicilor din antichitate si pana in zilele noastre: prevenirea bolilor, chiar si a celor mai grave accidente vasculare cerebrale, cancere, depuneri de saruri, exces de colesterol.
Bulbii contin o cantitate mare de fier, fapt pentru care sunt recomandati persoanelor cu anemie. Napul este indispensabil in profilaxia si vindecarea afectiunilor sistemului cardio-vascular, deoarece preparatele din flori, frunze si tulpini ajuta la curatarea sangelui, ii asigura acestuia circulatia, scad tensiunea arteriala. Practica dovedeste ca alternarea curelor de tratament cu suc, ceai si infuzie de napi, administrate concomitent cu consumul de preparate din napi, favorizeaza imbunatatirea metabolismului lipidic, regleaza HTA, duce la imbunatatirea starii bolnavilor cu afectiuni cardiace. Napii sunt bogati in inulina (20-35%), usor asimilabila de catre diabetici. Daca sunt consumati cu regularitate de persoanele bolnave, nivelul zaharului in sange se stabilizeaza, functionarea pancreasului se imbunatateste.

Tratamente externe

* Bai integrale cu napi. Se folosesc contra durerilor in articulatii. Baile sunt benefice si pentru afectiunile dermatologice. Un kilogram de frunze si tulpini verzi sau 400 g uscate (sau un kilogram de bulbi) se fierb 20 de minute in 5 l de apa. Se strecoara, apoi lichidul se amesteca cu apa calda in proportie 1:7, adica cu 35 l de apa. Se sta in cada 15 minute, masand usor locurile bolnave. Persoanele cu tensiune normala pot folosi apa mai fierbinte, dar in caz de hipertensiune temperatura apei nu trebuie sa depaseasca 36-37gr.C. Baile se fac zilnic sau de trei ori pe saptamana, in functie de gravitatea si de stadiul bolilor. Unii pacienti simt imbunatatirea starii dupa cinci proceduri, altii dupa 20-40 de proceduri. Efectul creste spectaculos, daca impreuna cu napii se fierb si crengi de pin tocate marunt, cu tot cu acele si conurile de pe crengi (2-3 crengi de 50 cm, la o cada). E bine ca zona inimii sa nu fie acoperita cu apa. O cura dureaza 21 de zile. Dupa o pauza de 20 de zile, se mai fac doua cure.
* Bai pentru picioare. In 5 l de apa se fierb 150 g napi uscati (bulbii), timp de 45 de minute. Daca durerile de picioare sunt provocate de varice, se adauga la sfarsit si 8-10 frunze de palamida tocate. Inainte de procedura, in apa se pun 100 g de sare grunjoasa si o lingurita de iod. Pentru guta, se mai adauga si 3 linguri de bicarbonat de sodiu.
* Masca pentru intinerirea pielii. Terciul din napi se intinde pe un prosopel de bumbac si se aplica pe fata 25 de minute. Dupa spalare, fata se sterge cu un tampon inmuiat in lapte.

Tratamente interne

* Pentru refacerea puterilor in caz de oboseala, epuizare, istovire. Intr-un vas de 1,5 l se taie marunt 4-5 frunze tinere de napi, cate 5 frunze de coacaz negru, de visin si zmeur, cateva frunzulite de menta sau melisa (roinita) si o lingurita de ceai verde. Peste amestecul de frunze se toarna 1,2 l apa fierbinte, apoi se infuzeaza acoperit 15 minute. Efectul pozitiv apare destul de repede, dupa consumarea unui pahar de ceai.
* Pentru diminuarea post-efectelor de iradiere cu substante radioactive, ale infarctului sau ale accidentului vascular-cerebral: zilnic, se adauga in ceai negru sau ceai din plante 4-5 frunze de napi.
* Tuberculoza, poliartrita, ulcer gastric si duodenal: sucul din napi. Bulbii se spala bine cu o perie, se stoarce sucul folosind un mixer sau masina de tocat sau o razatoare cu gauri mici, se trece apoi printr-un tifon sau panza de in topit. Sucul se pastreaza in frigider, intr-un borcan de sticla. Dimineata se amesteca 2 linguri de suc cu 2 linguri de apa calda si se bea pe nemancate. Pentru cresterea efectului terapeutic, ingredientele se masoara cu o lingura de argint. E recomandata consumarea zilnica, timp de un an de zile, pentru toate bolile, in special tuberculoza.

Alimentatie terapeutica: feluri de mancare cu napi

Napii sunt universali si in bucatarie. Gospodinele pricepute ii adauga in ciorbe, in loc de cartofi, ii fierb in apa sau pe aburi, ii coc si ii prajesc, ii servesc cu diferite sosuri sau, pur si simplu, cu unt sau smantana.
* Cu napi cruzi sau fierti (dupa dorinta, amestecati cu varza murata, ceapa verde si marar) se umplu placintele si coltunasii.
* Taiati felii si uscati la soare sau in cuptor (cu usa intredeschisa) napii inlocuiesc biscuitii. Se mananca cu lapte, ceai sau compot.
* Napi cruzi. Se consuma in scop terapeutic, fara sare sau condimente, cate 50 g de trei ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa. Intre curele de 30 de zile, se face cate o pauza de 10 zile. In afara de afectiunile enumerate, se rezolva si problema constipatiei.

Salata de napi

Primavara, bulbii si frunzele tinere (sau lastarii) se spala bine, se toaca si se prepara o salata cu ulei nerafinat. Dupa dorinta, in salata se adauga morcov ras, un ou fiert, maioneza sau mai multe legume, dupa sezon si preferinte. Iarna, se dau pe razatoare napi, mere, se adauga varza murata, ceapa taiata marunt, patrunjel, marar si ulei nerafinat. In varianta mai simpla, se consuma cate 2-3 napi pe nemancate. Le sunt benefici, in special, persoanelor cu diabet si HTA.

Omleta de napi

Bulbii de napi se dau pe razatoare si se prajesc putin in unt. Peste masa prajita se toarna un amestec format din oua batute cu lapte si o lingurita de gris. Se dau la cuptor sau se prajesc pe un foc mic, cu capacul pus. Inainte de a fi servita, omleta se presara cu ceapa verde si marar.
Napi murati

Se taie napii felii subtiri, se aseaza in borcan, se toarna apa cu sare (la un litru de apa o lingura cu varf de sare). Puteti sa adaugati si 2 ardei grasi, o sfecla taiata felii, 2-3 mere, ierburi aromatice. Dupa terminarea procesului de fermentare, din napi se prepara salata si se foloseste drept garnitura. Se pun la murat si bulbi intregi, impreuna cu pepeni sau varza, in butoaie.

Compot de napi

Se prepara din bulbi proaspeti sau uscati. La un litru de apa, se iau 2-3 napi proaspeti sau 3 linguri de napi uscati. Napii proaspeti se fierb 10-15 minute, iar cei uscati 45 de minute. Compotul se bea cald sau rece, cate un litru pe zi, de trei ori pe saptamana, fara adaos de zahar. (Bautura e dulceaga.) Folosirea indelungata contribuie la stabilizarea tensiunii arteriale, a nivelului de zahar in sange (creste hemoglobina, imbunatateste functiile pancreasului). In compot pot fi adaugate si alte plante care sa contribuie la rezolvarea problemelor individuale. De exemplu, pentru afectiuni cardiace, se adauga 2 linguri de stafide sau fructe de paducel, pentru afectiuni ale sistemului respirator si nisip la rinichi, coji de mar uscate sau 2-3 frunze de eucalipt, pentru sistemul nervos, jumatate de pahar de ovaz rasnit.

Cafea

Bulbii se taie felii subtiri, se usuca in cuptor si se transforma in pulbere, folosind rasnita de cafea. Pentru diversitate, se amesteca cu cafea din cicoare.