Cezariana

Gilda Fildan
Tot mai multi copii vin pe lume prin cezariana. E o metoda mai blanda pentru mama si copil, sau o tendinta periculoasa?

Copiii mamelor din lumea cu bani nu mai sunt obligati decat rareori sa treaca prin clasicul canal ingust, pentru a vedea lumina zilei. Madonna, Victoria Beckham, Angelina Jolie, Claudia Schiffer iata doar cateva nume de pe lista lunga a femeilor bogate care, cu doua saptamani inainte de termenul calculat pentru nasterea naturala, le cer chirurgilor "sa le scoata" bebelusul. Apoi, in primele fotografii oferite presei, le putem vedea pe faimoasele mame surazand fericite, superelegante si intr-o forma splendida, cu nou-nascutul ce le doarme in brate, linistit si trandafiriu. Si se pare ca pozele colorate de pe paginile lucioase ale revistelor ilustrate isi extind influenta asupra femeilor din lumea intreaga. In Franta, de exemplu, un copil din trei se naste ajutat de bisturiu o cifra dubla, comparativ cu cea de acum un deceniu. Cu toate acestea, statistica Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca numai o nastere din zece prezinta motive medicale care sa justifice o cezariana.

Cezariana e la moda. Oare de ce?

Femeile isi aduc copiii pe lume din ce in ce mai tarziu. Odata cu varsta, creste si riscul aparitiei unor complicatii in timpul graviditatii. In scopul de a preintampina eventualele probleme de nastere, se recurge la cezariana, iar acest lucru se intampla cu 15% mai frecvent in cazul femeilor de peste 35 de ani, aflate la primul lor copil, decat la cele cu varste cuprinse intre 19 si 26 de ani. Oricat de real, acest aspect nu este totusi suficient pentru a explica enorma crestere a numarului de interventii chirurgicale. Deci, se poate presupune ca multe dintre viitoarele mame se decid in mod deliberat pentru varianta operatorie. Poate fiindca le convine o planificare exacta, usor de incadrat intre alte evenimente din agenda lor? Pentru ca le e frica de durerile nasterii, care dispar prin cezariana? Sau doresc sa scape cu doua saptamani mai devreme de povara purtata in pantece? Iata ca un studiu efectuat la Universitatea Oxford din Londra le disculpa pe mamele ce au nascut prin cezariana: dintr-o suta de lehuze, doar doua se hotarasera de la bun inceput pentru operatie. 60% au relatat ca ea le fusese recomandata expres de catre medic.

De ce recomanda medicii nasterea provocata?

"Din dorinta de profit", e de parere Helga Albrecht, presedinta Asociatiei moaselor din Germania. "In unele clinici de obstetrica, rata cezarienelor urca pana la 40%", spune ea. "Desi peste 90% dintre mame ar putea naste normal, daca li s-ar acorda timpul si libertatea s-o faca. Insa pentru clinici, asa ceva n-ar fi profitabil." In Comunitatea Europeana, un spital incaseaza pana la 4000 de euro dintr-o cezariana, rezolvata intr-un interval de 30-60 de minute. Si numai 2000 de euro pentru o nastere naturala, ce se poate prelungi foarte mult, iar medicii au de-a face cu mai multe riscuri. Pana acum, nici un obstetrician n-a fost reclamat pentru o cezariana. In schimb, in numeroase cazuri, parintii au cerut despagubiri cand au intervenit complicatii la o nastere normala si bebelusul a avut de suferit.

Care nastere ofera siguranta maxima copilului?

De obicei, la interventia chirurgicala asista si un pediatru. Dintr-un motiv cat se poate de intemeiat: spre deosebire de copiii nascuti pe cale naturala, cei extrasi prin cezariana au de doua-trei ori mai frecvent dificultati de respiratie si trebuie transferati in incubator. Caci in timpul operatiei, lichidul amniotic nu se elimina din plamanii bebelusilor, ceea ce de multe ori ii impiedica sa respire corect. Desigur, lichidul se aspira imediat si, atunci cand exista necesitatea, se administreaza si oxigen. Dar toate acestea nu sunt de-ajuns pentru a consolida functionarea plamanilor la nou-nascuti. Cercetarile demonstreaza: cu cat este mai mica distanta dintre cezariana si termenul nasterii normale, cu atat mai rar vor aparea complicatii. O cezariana timpurie, "grabita", tulbura aceste procese firesti.

Cezariana menajeaza corpul?

Din punct de vedere medical, aceasta operatie este socotita astazi o interventie relativ inofensiva, nu neaparat mai periculoasa decat o nastere normala. Se trece insa adesea sub tacere faptul ca orice interventie chirurgicala mare implica riscuri probleme cu anestezia generala, tromboze sau infectii. Cercetatorii de la Boston University School of Health au constatat ca, in prima luna dupa o cezariana, femeile necesita tratament in spital de 2-3 ori mai frecvent decat dupa o nastere naturala majoritatea suferind de consecinte ale operatiei. Cine isi face griji pentru silueta, pentru viata sexuala sau controlul vezicii urinare se inseala crezand ca va gasi in cezariana o alternativa mai buna. In ultimele saptamani de sarcina, zona pelviana este deja atat de puternic solicitata, incat nasterea in sine nu mai are cu adevarat o influenta importanta asupra fermitatii tesuturilor. De aceea, si dupa cezariana, femeia se poate confrunta cu o vezica hiperactiva sau un prolaps uterin. In ambele variante, tinerele mame vor fi obligate sa-si antreneze intens musculatura bazinului, insa cele care au nascut normal au posibilitatea sa-si inceapa exercitiile mai devreme. Nici teama de dureri nu poate fi luata in considerare ca argument pentru nasterea planificata. Pacientele beneficiaza, intr-adevar, de o anestezie care le suprima durerile in cursul interventiei. Suferinta va incepe insa dupa nastere. Chiar aplicand tehnici ultramoderne, chirurgul trebuie sa taie si sa intinda tesutul. Mamele vor avea dureri provocate de rana, inca zece zile dupa operatie, pe cand in cazul unei nasteri naturale, asa-numitele "chinuri ale facerii" sunt date uitarii, cel mai adesea a doua zi.

Psihicul copilului este influentat de felul nasterii?

Adversarii cezarienei incearca sa le creeze mamelor mustrari de constiinta. Argumentul lor: daca experienta naturala a nasterii lipseste, legatura dintre mama si copil e slabita la inceput, deoarece la o nastere provocata cu bisturiul lipsesc sentimentele de fericire, dirijate de secretia hormonala. Psihologii obiecteaza insa ca dragostea materna nu depinde de modul cum femeia a trait nasterea. Mult mai important este ca bebelusul sa fi fost dorit inca din perioada graviditatii. Un alt element important pentru echilibrul afectiv este ca femeia sa fi optat in cunostinta de cauza pentru o metoda de nastere care s-o faca sa se simta in siguranta. Copiii nascuti prin cezariana, se mai spune, ar fi mai timizi si mai nelinistiti, deoarece nu li s-a dat prilejul sa lupte pentru a veni pe lume. Totusi, pana in prezent, nu exista studii demne de incredere care sa ateste faptul ca felul nasterii ar avea vreo influenta asupra psihicului. Un lucru insa e cert: pentru ca evolutia sa psihica sa fie armonioasa, bebelusul trebuie sa aiba cat mai mult contact tactil cu trupul si pielea mamei in cazul cel mai fericit, si cu ale tatalui caci astfel el se va simti bine in lumea in care tocmai a sosit. Alaptatul, de asemenea un factor esential pentru sentimentul de siguranta al nou-nascutului in primele luni de viata, e posibil si pentru mamele ce au nascut prin cezariana. De regula, lactatia nu intarzie mai mult de o zi.