Secretul tineretii eterne

Rodica Demian
Cine nu-si doreste sa ramana pana la adanci batraneti frumos si sprinten? Ager la minte si trup? Din fericire, visul acesta nu mai este o utopie, ci poate deveni o realitate pentru fiecare dintre noi

Omul e programat sa traiasca 120 de ani

Cercetatorii declara ca, in viitor, oamenii vor putea trai pana la 130 de ani. Iata cateva cifre care vin sa sustina aceasta teza: la inceputul secolului, intr-o singura tara europeana, Germania, au existat 45 de persoane de 100 de ani. In 1970 erau deja 385, iar in 1990, 3140. Daca aceasta curba continua sa mearga ascendent, peste 30 de ani, se va putea conta pe circa 30.000 de astfel de persoane. Dar determinante pentru procesul acesta sunt modul de viata si genele, aptitudinile cu care oamenii au fost inzestrati de la natura.
Exista o gena a batranetii?
Pana in prezent nu a fost descoperita o astfel de gena. Dar ceasul biologic din celulele noastre este foarte bine reglat de aptitudinile mostenite. Concret, aceasta inseamna ca genele noastre influenteaza capacitatea de divizare a celulelor. Un studiu realizat de cercetatorii americani pe celulele unor embrioni a ajuns la concluzia ca ele se pot diviza - in medie - de 50 de ori, dupa care mor. Daca corelam acest fapt cu timpul de viata al unei celule, cele 50 de diviziuni corespund unei varste de circa 120 de ani.

Ceasul biologic nu poate fi dat inapoi, dar poate sa fie intarziat

Alimentatia vegetariana

Nu exista nici un studiu care sa demonstreze ca celulele intineresc (se regenereaza). Dar procesul de imbatranire al anumitor organe poate fi oprit pana la un oarecare grad. Arterioscleroza - de pilda - poate fi impiedicata printr-o alimentatie vegetariana. Iar in privinta vederii la distanta la o varsta inaintata, exista concluzii stiintifice foarte recente care sustin ca ea poate fi intarita printr-o gimnastica a ochilor.

Vitaminele

Aceste microsubstante nutritive sunt foarte, foarte importante pentru a incetini descompunerea celulelor. Vitaminele A, C si E, precum si microelementele zinc si seleniu apara celulele de asa-numitii radicali liberi.
In legatura cu subiectul "vitamine" exista niste rezultate foarte importante ale unor studii care ne vor ajuta sa inaintam serios, de pilda, in cercetarea arteriosclerozei, nesuferita boala a batranetii. Se stie ca substanta numita homocisteina "scamoseaza" peretii vaselor sanguine si ofera un loc ideal de ancorare, de stabilitate pentru depunerile de calciu. Homocisteina este un produs metabolic al aminoacidului metionina, pe care o asimilam in cazul unui consum prea mare de carne. In mod evident, vitaminele B6, B12 si acidul folic reduc nivelul homocisteinei, prevenind astfel sclerozarea arterelor.

Substantele minerale

Dupa 40 de ani, substantele minerale, de exemplu magneziul sau calciul, nu mai sunt atat de bine valorificate de catre organism. De aceea, este bine sa completam hrana cu tablete de substante minerale. Pe langa calitatea hranei si echilibrul compozitiei sale, un rol foarte important il joaca si cantitatea. Excesul de hrana, supraponderabilitatea sunt foarte raspandite, din pacate, in randul populatiei. Realitatea este ca inghitim zilnic 3000 kcal, cand de fapt nu avem nevoie decat de 1500-2000.

Terapia cu oxigen

De cativa ani, in practicile medicale occidentale s-a introdus inhalarea de oxigen pentru bolnavii care fac crize de sufocare. Oxigenul este fundamentul vietii si un important izvor de energie. El este recomandat si in cazul performantelor mai reduse, al stresului, al sedentarismului, precum si in cazul refacerii dupa bolile cronice. Dar cura cu oxigen poate fi facuta si acasa, si anume oxigenand apa. Medicii germani recomanda un procedeu foarte simplu: se iau doua pahare. Intr-unul din ele turnam apa minerala, care contine acid carbonic, dupa care incepem sa o varsam de mai multe ori de la o inaltime de 30 cm, dintr-un pahar in celalalt. Apa astfel tratata are - lucru verificat de cercetatorii germani - un continut ridicat de oxigen.

Un stimulent excelent: sexualitatea

Nu mai este un secret pentru nimeni: viata sexuala confera multumire si echilibru, buna dispozitie si optimism. Toate organele sunt irigate bine cu sange si dupa amorul fizic aratam mai tineri. Dar exista totusi si o exceptie de la regula: este vorba despre calugarii ortodocsi, catolici, tibetani etc., care trebuie sa respecte celibatul si, cu toate astea, conform statisticilor, ating varstele cele mai inaintate. In cazul lor, tineretea este asigurata de forta credintei (o optimizare permanenta a spiritului) si post.

Hormonii

Cel mai promitator hormon al "tineretii", melatonina, a intrat in discutie abia dupa ce soarecii carora li s-a introdus in hrana au trait cu 30% mai mult decat celelalte animale de experiente. De atunci, in America, melatonina bate recordul vanzarilor. Milioane de oameni inghit cantitati uriase de melatonina (mai ales cei care fac des nopti albe) comercializata in pilule, pentru a preveni cancerul, pentru a lupta cu depresiile psihice si insomnia, pentru a-si conserva tineretea. In Europa, medicii avertizeaza impotriva consumului de melatonina, produsul, de origine americana, fiind insuficient experimentat. In Germania, vanzarea a fost oprita din cauza ca nu s-au facut suficiente cercetari in privinta efectelor secundare pe care le poate avea acest hormon. In Romania, se gaseste, fara reteta, in farmacii. Consultati inainte medicul de familie. Se presupune insa ca organismul nostru poate produce melatonina proprie, ea gasindu-se si in albumina din lapte si in albusul de ou. Putem apela insa si la minunatele remedii pe care le ofera natura si care au acelasi efect: ceaiurile de odolean, leurda, sunatoare si galbenele, cresc valorile melatoninei, la fel ca si frumoasa lumina a zilelor senine de primavara.

Rasul

Cine rade cu pofta traieste mai mult, arata mai tanar si e mai iubit de apropiati, colegi si prieteni. Rasul imbunatateste circulatia sangelui, intareste inima, elimina hormonii de stres si pompeaza in sange endorfinele generatoare de bucurie, ca si hormonii de crestere regeneratori. Un minut de ras inlocuieste 45 de minute de relaxare (somn, exercitii yoga, gimnastica autogena), actionand asupra sistemului imunitar ca o supradoza de vitamina C. Un sfat: de cate ori va surprindeti in oglinda sau intr-o vitrina fata morocanoasa, comutati cei 43 de muschi care formeaza posomoreala pe cei 17 muschi care formeaza rasul. Chiar si femeile curioase, care nu vor sa le scape nimic, arata mai tinere si traiesc mai mult. Viata este pentru ele o calatorie palpitanta, plina de descoperiri. Curiosii n-au timp sa despice firul in patru si sa se autocompatimeasca. Ei stiu ca gandurile negre coboara colturile gurii, un peisaj omenesc nu tocmai atragator. Optimismul ne tine tineri, la fel ca si curajul de a risca. Cei care duc o viata de "second hand", privindu-i pe altii (la televizor) cum strabat jungla, zboara in balon sau iubesc, isi taie singuri legatura cu viata, isi pierd entuziasmul si isi grabesc imbatranirea.

Miscarea

Miscarea, alergarea si sportul ii ajuta pe cei care le practica in mod continuu sa ramana de 20 de ani la varsta de 40, o realitate pe care azi o atesta si medicina. Doar 15 minute de alergare de trei ori pe saptamana determina scaderea tensiunii, previne bolile de inima si fortifica organismul. Dar tineri cu adevarat (arata ultimele cercetari intreprinse de americani) raman mai ales oamenii care reusesc sa arda saptamanal 1500 de kcal. Asta inseamna: 4 ore de mers sustinut (mars), 2 ore de dans sau 2 ore de jogging sau 5 ore de badminton. Fortei si rezistentei astfel dobandite li se adauga si supletea. Femeile vesnic tinere alearga usor prin viata, chiar si la 60 de ani. Miscarile lor sunt sprintene. Tot ce fac raspandeste o impresie de lejeritate si calm, de lipsa de incrancenare. Secretul lor: yoga, Tai Chi, masajele, gimnastica pe muzica la domiciliu. Miscarea in aer liber, la fel ca si relaxarea, se vede: femeile puternice iradiaza oxigen si lumina, un veritabil elixir al vietii.
Atentie: soarele prea puternic trebuie evitat. Orice arsura imbatraneste pielea cu o jumatate de an.