Ingrediente: 300 g faina, 200 g unt (sau margarina), 200 g zahar, 2 oua, un praf de sare, caise - circa 3/4 kg, zahar pudra pentru caise. Pentru crema: 5 oua, 5 linguri zahar, 5 linguri faina.
Mod de preparare: * Se cerne faina. In mijloc se pun untul, zaharul, 2 oua intregi si sarea. Se framanta bine cu mana, se intinde o foaie de marimea tavii de aragaz. Se baga in cuptorul incins dinainte si se coace la foc potrivit, pe jumatate. * Separat, se spala bine caisele, se taie in doua, li se scot samburii, in golurile ramase se pune zahar pudra. * Se scoate din cuptor foaia de aluat, se lasa sa se raceasca putin, apoi se pun pe ea caisele umplute cu zahar cu gura in sus. Se baga tava din nou la cuptor pana cand zaharul din caise se topeste si fructele incep sa se inmoaie. Crema: se sparg cele 5 oua si se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se freaca bine cu o lingura de zahar. Albusurile se bat bine cu 4 linguri de zahar. Se adauga in galbenusuri mai intai 5 linguri de faina, apoi albusurile batute spuma. Se amesteca totul usor, pentru ca ingredientele sa se omogenizeze, apoi crema se toarna peste fructele din tava. Se coace la foc potrivit. Prajitura se taie calda.
Salata de caise
Ingrediente: 1 kg de caise, 4 linguri de zahar pudra, 2 linguri de rom sau coniac, 300 g frisca.
Mod de preparare: Se dau caisele intr-un clocot de apa ca sa li se scoata pielita mai usor. Se decojesc, se taie in doua, li se scot samburii. Se aseaza intr-o compotiera sau vas de Jena, se presara cu zahar, se stropesc cu rom sau coniac. Se baga la frigider o jumatate de ora. Inainte de a se servi, se acopera totul cu frisca.
Galuste cu caise
Ingrediente: 1 kg de cartofi vechi, faina si ulei cat cuprinde, 10-12 caise mici (nu foarte coapte), pesmet.
Mod de preparare: Se spala cartofii si se pun la fiert in coaja, in apa cu sare. Cand sunt fierti, se curata de coaja, se dau prin razatoarea mare si inca fierbinti se amesteca cu ulei si faina cat inghite, astfel ca sa se formeze un aluat mai tare. * Se spala caisele, li se scot samburii, iar in locul lor se pune putin zahar sau un miez de nuca. Se inveleste caisa intreaga cu aluat, se rotunjeste in palme, se da prin faina. * Se pune la fiert apa cu putina sare. Cand clocoteste, se baga pe rand caisele cu o lingura gaurita, dezlipindu-se usor de pe fundul cratitei. Se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand se ridica galustele la suprafata apei. Se scot cu grija cu lingura gaurita, se lasa sa se scurga putin, apoi se tavalesc prin pesmet prajit in ulei. Se servesc calde, pudrate cu zahar.
Sufleu de caise
Ingrediente: 1 kg de caise, 3 oua, 250 g zahar, coaja rasa de la o lamaie, 2 linguri de rom.
Mod de preparare: Se spala caisele, li se scot samburii, se dau pe razatoarea cea mare. Galbenusurile se freaca cu 200 g zahar, se adauga coaja rasa de lamaie, se amesteca cu caisele rase, romul, albusurile de ou batute spuma cu 50 g zahar. Compozitia se toarna intr-un vas de Jena sau de pamant uns cu unt, se baga in cuptor la foc potrivit, vreme de 30 de minute. Cand este gata, se pudreaza cu zahar si se serveste cald. In locul caiselor se pot folosi si piersici.
Bavarez de caise
Ingrediente: 250 g caise, 200 g zahar, 5-6 foi de gelatina (sau 3 linguri praf de geltina), 300 g frisca.
Mod de preparare: Se aleg caise foarte coapte, se spala, se dau intr-un clocot de apa, li se scoate pielita, se taie in doua si se scot samburii. * Se dau caisele prin sita sau se paseaza in mixer. Se amesteca cu zaharul si se pun la fiert, pana se obtine o marmelada. Se iau de pe foc si se adauga gelatina inmuiata inainte in apa rece. Se adauga frisca si se amesteca bine. Se toarna compozitia intr-o forma si se baga la frigider (1-2 ore). Inainte de a se servi, se scufunda vasul in apa fierbinte, pentru a se desprinde mai usor continutul, si se rastoarna pe o farfurie. Cine doreste pune deasupra si frisca.
Caise in aluat
Ingrediente: 5-6 caise, 3-4 linguri de zahar, rom, aluat gros de clatite.
Mod de preparare: Se taie caisele in doua, li se scot samburii, se presara cu zahar, se stropesc cu rom. Apoi se inmoaie fiecare jumatate de caisa intr-un aluat gros de clatite. Se prajesc in ulei clocotit. Se scurg, se presara cu zahar.