Fenomenul Metallica

Dana Ene
"Multumim, Bucuresti!"

Producatorii de la Emag!c Entertainment au reusit anul acesta sa organizeze o serie de evenimente de exceptie. Pe langa succesul organizarii B'ESTFEST 2008, au adus si alti artisti de mare succes, Metallica, Lenny Kravitz si, nu in ultimul rand, Iron Maiden, care vor concerta pe 4 august.
La concertul Metallica a plouat torential, dar "potopul" nu i-a speriat pe fanii adunati din toate colturile tarii pe stadionul Cotroceni. Unii au venit pentru o reintalnire cu trupa lor favorita, altii se aflau pentru prima data la un concert al celebrilor rockeri americani, dar toti erau entuziasti. O parte dintre veterani, fara plete acum, erau insotiti de propriii copii, aflati la varsta adolescentei, la fel de impatimiti ca si parintii lor, candva. Timp de doua ore, barierele de varsta au cazut, iar tatii si mamele au cantat, umar la umar, alaturi de copiii lor, infruntand stoic ploaia si frigul.
Aproape 25 de mii de romani au reusit sa-si vada idolii si sa cante alaturi de ei. Cum biletele pentru concert s-au epuizat cu mult timp inainte de eveniment, au existat si fani mai putin norocosi, care nu au reusit sa prinda nici macar un bilet la suprapret (s-au vandut si cu 400 sau 350 de lei, in ziua concertului, chiar langa intrare - dublu fata de pretul oficial). Dar acestia n-au parasit locul, stand sub umbrele de ploaie in jurul stadionului si tragand cu urechea la ce se intampla inauntru, ba chiar au cantat si ei.
James Hetfield, Kirk Hammett, Lars Ulrich au revenit dupa 9 ani in Romania, pentru un concert extraordinar. Au intrat pe scena cu o ora intarziere, dar fanii, inmuiati de ploaie pana la piele, i-au iertat inca de la primele acorduri. "Ce faci, Bucuresti?", i-a intrebat Hetfield pe spectatori. "A trecut prea mult timp?" Da, a trecut mult timp, dar unele povesti de iubire nu se uita. A fost si cazul lor. Metallica este in continuare o forta si are mii de fani romani care ii adora. Publicul romanesc a fost la inaltimea trupei. Nu o data, vocea solistului a fost acoperita aproape in intregime de cele ale fanilor, care au cantat toate versurile pieselor favorite, ca "Fade to Black" sau "Master of Puppets"."Cantati bine. Vreti sa mai cantati ceva?", a intrebat James Hetfield, lansand o noua provocare prin piesa "Whiplash". Si intreg stadionul a rasunat din nou, ca o singura voce. Cand Kirk Hammett a pornit la chitara primele acorduri ale melodiei "Nothing Else Matters", pana si cei mai reticenti dintre spectatori, care pana atunci doar aplaudau sau dadeau timid din cap, au lasat deoparte rusinea si s-au alaturat corului. Si, de parca atmosfera nu era destul de incarcata, a existat si show-ul pirotehnic, care a culminat in timpul melodiei "One". "Mai vreti?", si-a continuat Hetfield dialogul cu publicul. "O sa cantati tare? Cat de tare puteti? O sa faceti Metallica sa fie mandra de voi?"
Daca publicul a fost incantat de show, si trupa a fost cu siguranta incantata de public - "Metallica va iubeste. Multumim, Bucuresti. Noapte buna!", a spus in incheiere solistul. Dupa ce chitaristii si-au aruncat fanilor penele cu care au cantat, tobosarul Lars si-a aruncat si el betele, declarand emotionat la microfon: "Oare sunt singurul care crede ca trebuie sa venim mai des? Ne vom vedea foarte curand, cu un nou album in septembrie".
Noul album se numeste "Death Magnetic", va fi lansat in septembrie si va fi promovat printr-un turneu mondial ce ar putea include si Romania. "Death Magnetic" (Warner Bros.) este o continuare a albumului "St. Anger" (2003), care s-a vandut in Statele Unite in 1,76 de milioane de exemplare. Albumul va contine 10 piese, 9 melodii "epice", de 6-8 minute, si un singur "cantec" (nine epics and one song).

Metallica este una dintre cele mai apreciate formatii rock din lume. A fost infiintata in anul 1981. In cei 27 de ani de cariera, a lansat opt albume de studio, doua albume live, doua EP-uri, douazeci si unu de videoclipuri, a vandut peste 100 de milioane de discuri in toata lumea si a obtinut 7 premii Grammy. Patru din albumele lor au fost pe locul intai in top Billboard 200. Componenta: James Hetfield (solist, chitara ritmica), Lars Ulrich (baterie), Kirk Hammett (chitara principala) si Robert Trujillo (chitara bas - este cea mai noua achizitie si canta cu trupa din anul 2003, cand l-a inlocuit pe Jason Newsted).