Nu se poate vorbi despre cura marina, in lipsa celui mai important element al ei: apa de mare, un alt medicament al naturii, cu puteri exceptionale de vindecare. Sub actiunea binefacatoare a apei de mare, leziunile pe piele se vindeca de 2-3 ori mai repede, la fel ca multe eczeme si diferitele dermatoze rebele la alte forme de tratament. Mai mult, intreg organismul, sub actiunea binefacatoare a apei de mare, din care sunt preluate substante active, prin circulatia periferica, este intarit si stimulat. Mai ales la copiii cu probleme de crestere, de consolidare si de dezvoltare a scheletului osos, combinatia apa de mare + soare este infailibila. Iata cateva afectiuni in care apa de mare folosita extern s-a dovedit a fi eficienta:
Tratamente externe cu apa de mare
* Candida genitala - se vindeca foarte rapid, daca se fac irigatii vaginale (la femei) si spalaturi ale zonei balano-preputiale (la barbati), cu apa de mare, de doua-trei ori pe zi. Apa de mare este foarte bogata in iod, in sare, in alte substante cu efect antifungic, care echilibreaza flora genitala. Foarte multe persoane au constatat, chiar fara sa faca spalaturi speciale, doar in urma unor simple bai in mare, disparitia simptomelor deranjante ale acestei afectiuni.
* Boala piciorului de atlet - baile indelungate de picioare in apa marii si mersul descult pe nisip fac adesea sa se vindece ca prin farmec aceasta infectie ce prolifereaza in mediul anaerob din incaltaminte. Ea insa cedeaza relativ rapid, dupa 10-20 de zile de cura, cu mers descult si bai in apa marina (cu cat gradul de salinitate al apei este mai mare, cu atat efectele antimicotice sunt mai puternice).
* Acneea - se retrage in urma bailor in mare si a expunerii repetate la soare (dar nu la ore de insolatie maxima si nu pentru perioade foarte lungi de timp), daca este foarte bine respectata si igiena. Apa de mare are efecte reglatoare endocrine, ajutand la eliminarea din radacina a acestei afectiuni. Apoi, apa de mare are efect antiinflamator si, impreuna cu nisipul, curata pielea si desfunda porii, regleaza secretia de sebum.
* Alergia cutanata - se amelioreaza in timpul curei marine, in primul rand datorita apei si a aerosolilor marini, despre care am vorbit anterior, care au efect usor imunosupresor si diminueaza intensitatea reactiilor alergice. In eczemele alergice, apa are si efect antiinflamator direct. Baia in mare, spalarile fetei cu apa de mare si tratamentul cu aerosoli sunt recomandate si in conjunctivita alergica.
* Rinita cronica (alergica si infectioasa) - celor care au asemenea probleme le recomandam urmatoarea terapie, practicata de doua ori pe zi: se ia apa de mare in pumn, se duce in dreptul uneia dintre nari (cealalta fiind obturata cu degetul) si se aspira (se trage pe nas) cu putere, de mai multe ori, pana se obtine o drenare si o curatare satisfacatoare. Se repeta procedeul si cu cealalta nara. Un tratament dureaza minimum 12 zile. Va lasam sa-i descoperiti singuri eficienta. Mai trebuie adaugat ca in ultimele doua decenii, cateva firme prestigioase de medicamente au scos pe piata mai multe preparate contra rinitei cronice si sinuzitei (care sunt o problema tot mai mare din cauza poluarii), care s-au bucurat de un succes enorm. Compozitia lor: apa de mare 100% preluata de la adancimi ceva mai mari, asa incat sa fie cat mai putin poluata biologic si sa se conserve pe o perioada lunga. Instilatiile nazale cu aceasta apa fac adevarate minuni, acolo unde cele mai savante spray-uri si solutii nu au dat rezultate.
* Zgarieturi, rani superficiale - simpla baie in mare este de natura sa reduca timpul de vindecare de 2-3 ori, precum si sa impiedice eventualele infectii sau cicatrizarile inestetice. Baia in apa de mare este recomandata intr-o anumita faza a vindecarii, cu avizul medicului, si pentru cicatrizarea estetica a interventiilor chirurgicale.
* Gingivite, stomatite - se fac de 2-3 ore pe zi clatiri ale gurii cu apa de mare, care apoi se scuipa integral (nu se inghite). Are efecte puternic anti-infectioase si, in plus, ajuta la refacerea epiteliilor lezate, fiind printre putinele remedii care au aceasta actiune regenerativa.
Precautii si contraindicatii
Cu exceptia ranilor deschise, pe suprafete mari, unde medicul interzice baile marine, nu exista contraindicatii pentru apa de mare folosita extern.
Tratamente interne cu apa de mare
Trecand peste gustul apei de mare, pe care multi nu il gasesc foarte placut, efectele unei cure merita toata atentia, deoarece insumeaza rezultatele ingerarii mai multor casete cu oligoelemente si enzime (pe care apa de mare le contine). Reteta este simpla si deloc costisitoare: se bea in prima zi o inghititura de apa, crescandu-se progresiv cu o inghititura pana se ajunge la un litru pe zi. Apoi se descreste, pana la o inghititura. Este o metoda eficienta de a elimina unele tulburari digestive, de a completa lipsa unor oligoelemente, de a remedia debilitatea fizica. Un alt efect al curei cu apa de mare este sporirea imunitatii la unele boli infectioase, care afecteaza mai ales aparatul respirator (cum ar fi gripa, amigdalita, racelile in general). Apa de mare mai intervine favorabil in metabolismul glucidelor si al lipidelor, fiind un mijloc de dezintoxicare a organismului, precum si un ajutor pentru reglarea greutatii corporale.
Indicatii terapeutice
* Colita de fermentatie - se face cura cu apa de mare anterior descrisa si se respecta regimul alimentar prescris de medic. In cateva saptamani, flora intestinala se va normaliza, treptat vor disparea balonarile, durerile si senzatia de disconfort abdominal.
* Inapetenta - pentru a trata lipsa poftei de mancare, se iau inainte de masa 2 lingurite de apa de mare (nu mai mult).
* Lipsa de calciu, iod, fosfor si magneziu - se face cura cu apa de mare descrisa mai sus. Pe langa faptul ca apa de mare contine toate aceste minerale constitutive, ea regleaza metabolismul si ajuta la asimilarea lor, in alimentatia zilnica.
* Adjuvant in hipotiroidie - se face aceeasi cura cu apa de mare, care aduce, pe de o parte, un adaos semnificativ de iod, pe de alta parte, are un efect de stimulare a secretiei glandei tiroide.
* Deficiente imunitare - daca apa de mare folosita extern sau sub forma de aerosoli are efect usor imunosupresor, ingerata, ea stimuleaza sistemul imunitar si creste rezistenta la infectii. Se recomanda ingerarea apei de mare in doze progresive, dupa metoda descrisa anterior.
* Adjuvant contra diabetului si a colesterolului marit - se face o cura de o luna, in care se consuma cate 3 lingurite de apa de mare pe zi, pe stomacul gol, cu 10 minute inaintea fiecarei mese principale. Nu se cunoaste inca mecanismul exact al actiunii apei de mare, dar este certa actiunea benefica a acesteia asupra metabolismului glucidelor si al grasimilor.
Precautii si contraindicatii
In cura marina nu se va folosi apa infestata cu microorganisme si diverse deseuri de la tarm, ci doar cea din larg. Intrucat cura cu apa de mare aduce un surplus semnificativ de sare in organism, ea este contraindicata hipertensivilor si tuturor celor carora le este contraindicata sarea. Persoanele care sufera de gastrita sau ulcer vor aborda aceasta cura cu prudenta, folosind doze mici in primele 7 zile, pentru a evita agravarea acestor afectiuni, desi cazurile in care aceste boli s-au ameliorat in urma ingestiei apei de mare sunt numeroase. Totul depinde de sensibilitatea individuala, care trebuie testata in prealabil.