Cu AURA NEAG, despre gustul romanilor pentru kitsch

Ion Longin Popescu
- Jurnalist, director de comunicare al Fundatiei INTBAU din Marea Britanie (Fundatie patronata de Printul Charles) -

"In ritmul actual de distrugere, Maramuresul si alte zone traditionale unice vor disparea de pe harta turistica a Romaniei"

Aura Neag, licentiata in Drept si jurnalista, este director de comunicare al Fundatiei INTBAU din Marea Britanie, una dintre fundatiile cele mai apropiate de preocuparile sociale ale Altetei Sale Regale Printul Charles de Wales si, in consecinta, una dintre fundatiile patronate de Print. INTBAU este o sigla derivata din denumirea in limba engleza a fundatiei (International Network for Traditional Building, Architecture & Urbanism, Reteaua Internationala pentru Constructii Traditionale, Arhitectura si Urbanism). Aflata, la inceputul verii, la Rosia Montana, cu ocazia deschiderii santierului de restaurare a unei cladiri istorice din centrul localitatii, condus de marele restaurator britanic Henry Rumbold, d-ra Neag ne-a acordat un interviu pe tema constructiilor de azi din Romania.

"Este inadmisibil ca vechile cladiri ale oraselor sa fie lasate in paragina si sa fie distruse"

- Ce este INTBAU si ce in scop a fost infiintata?

- Asa cum scrie si in statute, INTBAU este o organizatie caritabila internationala, al carei obiectiv este promovarea arhitecturii traditionale, pastrarea specificului local si crearea unor locuri mai bune de trait. INTBAU aduna laolalta arhitecti, urbanisti, artizani si studenti, in scopul dezvoltarii sectorului constructiilor si al mestesugurilor. Oferim lectii pentru constructori si mesteri, spre a-i ajuta sa pastreze sau sa restaureze dupa metode traditionale cladiri vechi. INTBAU organizeaza, de asemenea, ateliere de lucru care au ca scop educatia in domeniul arhitecturii traditionale, urbanismului si al mestesugurilor.

- Care sunt motivele care v-au determinat sa va intensificati activitatea in Romania, poate chiar mai mult decat in tarile apusene?

- In perioada comunista, arhitectura traditionala a fost aproape abandonata in Europa centrala si de est, si inlocuita cu blocuri de apartamente. In special in Romania, un mare numar de cladiri construite in stil clasic au fost demolate pentru a face loc constructiilor care se potriveau cu imaginea de "societate multilateral dezvoltata". Din fericire insa, multe zone si cladiri de patrimoniu din Europa centrala si de est, inclusiv din Romania, au supravietuit comunismului. In acest context, actiunea unei fundatii ca INTBAU este cu atat mai necesara, cu cat dezvoltarea economica accelerata a generat un dezinteres vinovat fata de traditiile din constructii, urbanism si arhitectura. Oamenii din Vest au cunoscut, dupa razboi, aceeasi oarba pasiune de a distruge traditiile; ei stiu ca, odata demolata, o casa veche, de patrimoniu, nu mai poate fi recuperata niciodata. Probabil de aceea, cccidentali, sunt atat de interesati sa ajute Estul sa nu faca aceleasi greseli, sa nu repete o experienta nefericita. Este inadmisibil ca vechile cladiri ale oraselor sa fie lasate in paragina si sa fie distruse.

"In Romania se naste o adevarata apocalipsa a kitsch-ului"

- Ati calatorit mult in Romania ultimilor ani, observand boom-ul fara precedent in constructii. Care este prima dvs. observatie, cu privire la arhitectonica constructiilor noi?

- Au aparut, intr-adevar, multe case de vacanta la munte, dar si multe case si vile de locuit in orase. Daca, din punct de vedere social, acestea sunt binevenite, arhitectonic insa, aceasta dezvoltare a fost mai degraba haotica. Multe cladiri noi nu au nimic din ceea ce este specific si armonios in arhitectura locala din majoritatea zonelor turistice. Te doare capul sa vezi cladiri noi absolut asimetrice, cu balcoane de inox, in zonele de munte. Intr-o arie in care a aparut civilizatia lemnului, adica in Maramures, oamenii, complet debusolati si lipsiti de orice consiliere din partea statului sau a primariei, si-au vandut casele vechi pe nimic si ridica in locul lor monstruozitati scandaloase. Am remarcat, de asemenea, moda inexplicabila a acoperisurilor in cateva ape, cat mai neuniforme, des intalnita la Bran. Nu inteleg de unde vine aceasta catastrofa! Practic, daca intr-o parte-i mai lung si-ntr-o parte-i mai scurt, acest acoperis nu serveste la nimic, nu ofera casei o protectie suficienta in fata intemperiilor. Cat despre frumusete

- De ce credeti ca nu se ingrijeste nimeni de stilul constructiilor din Romania, de armonizarea lor cu specificul locului?

- Nu stiu, pentru mine ramane un mister. Tot ce pot spune este ca s-au edificat adevarati monstri, asistam la o epidemie de betoane amplasate in locurile cele mai nepotrivite. Cand se vor destepta din aceasta narcoza a blocurilor inalte, romanii vor avea nevoie de inca o Romanie, la fel de mare ca asta, ca sa depoziteze betonul, cimentul si materialele gresite, acumulate in ultimii ani. Sa admitem ca primariile vor avea bani sa le inlocuiasca, in viitor, dar unde le vor depozita? S-a gandit cineva la mostenirea groaznica pe care o lasam copiilor nostri? Everesturi intregi de betoane, plastice cu care poti inconjura Ecuatorul, oteluri si sticlarie pentru o adevarata Apocalipsa a kitsch-ului ce se naste astazi pe teritoriul Romaniei. In plus, efectele pe termen lung ale acestor betoane asupra sanatatii oamenilor sunt la fel de nefaste. Cine sta intr-o cladire cu peretii din beton, care nu respira deloc, sta de regula in igrasie, chiar daca abia perceptibila. Oamenii acestia au probleme de respiratie si probleme cu reumatismul. Dar cei care stau in cladiri sanatoase, construite din materiale simple, precum caramida, varul, nisipul si mortarul, nu se vor imbolnavi in aceeasi masura, conform unui studiu realizat in Marea Britanie. Si acolo dezvoltatorii construiesc noi cartiere sau case noi, dar nu apeleaza decat rar la betonul armat. Ei isi dau seama, incurajati financiar de guvern, ca daca oamenii sunt mai sanatosi in casele lor sanatoase, cheltuielile publice cu medicamentele si spitalizarile vor fi mai mici, iar zona in general va fi mai sigura.

- In acest caz, Romania ar trebui deja sa-si dubleze numarul de spitale...

- Chiar asta ar trebui facut... Sincer, ma ingrozesc de materialele care sunt folosite acum in Romania. Tone si tone de ciment intr-o cladire familiala! Absolut incredibil. Nu stiu cum arata casele astea iarna. N-am vazut un studiu despre ce si cum s-a construit in perioada comunista, dar probabil ca multe reflexe vin de atunci. Atunci s-a construit imens, din prefabricate si ciment.

"De ce sa mai vina turisti in satele romanesti, daca nu mai sunt casele batranesti?"

- Pretutindeni, in Romania, au aparut vile din ciment si prefabricate, colorate in portocaliu, verde si rosu, desprinse parca din cosmarurile unor analfabeti in materie de arhitectura rezidentiala. Care este situatia in Anglia?

- Faptul ca Romania nu are o lege a fatadei, care sa puna stavila haosului actual, tine de domeniul politic. Guvernul si Parlamentul ar trebui sa ia nota in cel mai scurt timp de situatia scapata de sub control. Noi, ca fundatie caritabila, ne facem datoria sa informam si sa aratam diferenta. Daca ma intrebati de Anglia, da, pot sa dau exemplul zonei The Lake District, unde toate casele sunt construite din aceleasi materiale ecologice, cu aceleasi tehnici si au si volume asemanatoare. Daca cineva vrea sa construiasca o casa acolo, este absolut obligatoriu sa ridice noua casa, exact dupa tipicul celor vechi. Regulamentele sunt atat de stricte, incat nimanui nu-i trece prin cap sa faca altceva. De aceea, zona intreaga a devenit o atractie turistica, oamenii vor sa vada case autentice, traditionale.
Desi sunt o multime de hoteluri si zeci si zeci de mici pensiuni, vara trebuie sa-ti faci rezervare cu patru luni inainte, ca sa gasesti o camera acolo. Primariile si consiliile locale si-au dat seama ca din autenticitatea caselor pot scoate multi bani, si iata ca scot. Si iarasi ma intreb: de ce nu fac asta autoritatile din Maramures, spre exemplu? In curand, casele acelea splendide, de lemn, se vor gasi numai la muzeu. Cine va mai veni sa viziteze Maramuresul? De ce sa vina turisti, daca nu mai sunt casele batranesti, fiindca le-au lasat "sa se mute" in Italia, cumparate pe un card de credit, cum ti-ai lua un televizor? Este limpede ca, in ritmul actual de distrugere, Maramuresul si alte zone traditionale unice vor disparea de pe harta turistica a Romaniei. La fel, Bucovina, Tara Motilor, Tara Lovistei, Tara Zarandului si altele.

- Ce raspund primarii daca-i intrebati de ce dau avize pentru noile constructii urate si straine de specificul locului?

- Ca omul face ce vrea cu banii lui. Nimic mai fals. Nimic mai aberant, doar este vorba de o comunitate, de un interes public pe termen lung, de un specific national. Daca acesti primari sunt ignoranti, si sunt!, atunci de ce nu intervine Ministerul Culturii sau Consiliul Judetean? Aceste institutii ale statului nu vad ca se construieste anapoda? Nu numai ca n-au nimic de a face cu specificul local, dar casele noi de beton din sate, unele sunt amplasate la sosea, altele in fundul curtii; unele cu fata la rasarit, altele la nord sau la apus, dupa cum "i se pare" fiecarui satean care a castigat ceva bani in Italia sau Spania si vine sa-si ridice un palat cum a vazut el la Zaragoza sau Romano di Lombardia. Rezulta o harababura, un Turn Babel in satele romanesti. E clar ca nu exista un plan, nu exista o idee, un minim respect pentru locul in care traiesti. De ce nu invatam nimic de la sasi? Satele lor istorice sunt la indemana, sunt date ca exemplu pretutindeni, le avem aici, la doi pasi, sunt pe toate site-urile de internet, in toate albumele editate in Romania.

"Romania poate castiga miliarde si miliarde de euro din turism cultural"

- Cuvantul de ordine pentru autoritati este "dezvoltarea". "Lasati-ne sa ne dezvoltam", spun primarii impinsi de la spate de arhitecti si urbanisti corupti, cazuti la randul lor in plasa rechinilor imobiliari.

- Evident. E nevoie de investitii. Dar nu oricum. Nu fara control strict si nu fara reguli clare. Ma gandesc in primul rand la sate, acolo cunosc mai bine. Nu distrugi sau nu vinzi pe nimic casa maramureseana pentru ca n-are baie, pentru ca nu e racordata la canalizare si n-are apa curenta! Nu omori satele de munte pentru ca n-au drumuri! Nu demolezi stanele si salasurile din munti, pentru ca n-au electricitate! Daca faci asta, esti un fel de Pacala. Logic este sa faci investitii in dezvoltarea rurala, sa concepi planuri de iesire din impas. De aceea UE da multi bani in directia asta.

- Vedeti vreo iesire din acest ghem de interese divergente?

- Crearea imediata a sute de zone protejate, fiecare cu legea ei de protectie! Zona de protectie Maramures; zona de protectie Bucovina; zona Tara Motilor, cu Albacul, Arieseniul, Rosia Montana, Buciumul etc.; zona Centrele vechi ale oraselor, cu trimitere directa la Bucuresti, unde sunt cele mai multe probleme; zona Saseasca etc.etc. Fiecare cu specificul sau, fiecare cu gradul si modalitatea punctuala de protectie. Nu se mai poate cu legi generale, nu sunt functionale, nu duc nicaieri. Reglementarile sa fie mai clare si mai simple, copiate, de ce nu? de la tarile europene cu experienta mai mare. Sunt convinsa ca, odata aplicate aceste reguli, Romania va castiga miliarde si miliarde de euro din turism cultural. Din experienta mea, pot spune ca protejarea acestor zone va aduce mai multe beneficii guvernului, decat oamenilor din sat. Voi face doar o listare a acestor beneficii, pe langa taxele propriu-zise: somaj redus, oameni multumiti cu viata lor, scaderea dorintei de emigrare, pastrarea unor valori identitare, pentru ca noi ne identificam cu aceste lucruri, fac parte din istoria noastra.

Aurei Neag ii puteti scrie la e-mail: aura.neag@intbau.org