Guvernul va fi condus de Mircea Geoana, secondat de liderul formal al PC, Daniela Popa, in calitate de vicepremier. PSD-istii vor avea grosul ministerelor, pentru PC-isti fiind rezervate doua-trei, prin suplimentarea posturilor. Cireasa pe tort va fi la presedintia tarii, unde va straluci, pe baza unei reveniri spectaculoase, fostul prim-ministru si lider PSD, Adrian Nastase. Refacuta alianta PSD-PC s-a terminat, in urma acestor certitudini" (rezultate din prognozarea unui scor electoral de peste 40%), intr-o stare de euforie generala, in ciuda avertismentelor conducatorului de fapt al social-democratilor, Ion Iliescu. Tatucul" viitorului partid de guvernamant a taxat pe formula stalinista ameteala in urma succeselor" (scorul realizat la recentele alegeri locale) tendintele de infatuare" si fripturism" ale viitorilor demnitari. D-l Iliescu a avut, dupa cum se stie, ca intotdeauna, dreptate.
Problema aliantei PSD-PC nu este insa cea a scorului asteptat la viitoarele alegeri generale. Ordalia de la Consiliul National a fost menita, mai degraba, sa mascheze criza prin care trece partidul condus de Mircea Geoana. Dupa locale", PSD-ul a blocat activitatea (timida, de altfel), a singurului grup real reformist din interiorul sau, "grupul de la Cluj". Mircea Geoana, adus in fruntea partidului tocmai de acest grup, i-a intors spatele, cautand sa-si salveze fotoliul de presedinte executiv in fata reactiei rancuniare a lui Ion Iliescu, infrantul ultimului congres PSD-ist. Geoana a cautat asocierea indoielnicului personaj Adrian Nastase, devenit astfel candidatul noii aliante la presedintia tarii. Ca sa nu piarda total sprijinul reformistilor", pe de alta parte, a numit in guvernul fantoma cativa dintre acestia: Cristian Diaconescu, Victor Ponta, Liviu Dragnea. Baronii" PSD-ului au aplaudat, inducandu-i euforia pe care nici macar avertismentele lui Ion Iliescu nu au putut sa o calmeze.
D-l Iliescu stie insa ce stie. Alianta PSD-PC nu poate obtine 40% din mandatele Parlamentului in contextul votului uninominal fara sprijinul administratiei in functiune. Cu ajutorul guvernantilor PNL-isti, hartile colegiilor uninominale din judete au fost trasate astfel incat sa asigure locuri eligibile si multor candidati liberali. Daca planul", denuntat cu tarie de PD-L va tine, in viitorul Parlament nu se va putea realiza nici o majoritate fara participarea PNL-ului. Or, dupa ce a fost patru ani in fruntea bucatelor", prin conducerea administratiei tarii, PNL-ului nu-i convine o seceta" economica sau o reducere a beneficiilor" ca urmare a abandonarii totale a structurilor administrative in bratele posesive ale PSD. Liberalii nu uita, desigur, ca au supravietuit la putere cu sprijinul parlamentarilor acestuia, dar realizeaza concomitent ca, daca nu ar mai dispune de parghiile" administratiei, unitatea lor actuala ar fi in pericol. Pentru multi dintre ei, PSD-ul de stanga" a ramas inca dusmanul de moarte prin care partidul isi defineste identitatea. Pentru o coalitie (fie si aparent) contra naturii, PNL-ul va avea pretentii justificate la anume fotolii ministeriale, daca nu cumva chiar la sefia guvernului. D-l Geoana se imbata asadar cu apa rece, si ii imbata si pe altii, cand imparte cu nonsalanta demnitati administrative PSD-istilor si PC-istilor.
D-l Iliescu stie de ce tace si in privinta autopropusei si acceptatei candidaturi a lui Adrian Nastase la presedintia tarii. Pentru fostul prim-ministru obiectivul este vital, acuzele de infractionalitate puse acum in surdina de uniunea transpartinica (cei 322) din Parlament putand fi oricand reluate si finalizate intr-o actiune penala. Ca presedinte al tarii, d-l Nastase si-ar dobandi aproape definitiv imunitatea mult dorita si imensa lui avere nu ar avea de suferit. Candidatura lui Adrian Nastase ii convine perfect insa tatucului" Iliescu. Dupa Mircea Geoana, candidatul Nastase are toate calitatile sa continue traseul intrerupt in 2004". Dupa Ion Iliescu, el are aceleasi calitati" care au dus la infrangerea lui Cristian Diaconescu in batalia pentru primaria capitalei. Ba chiar mai mult, Adrian Nastase este perceput de electorat ca unul dintre cei mai mari corupti ai Romaniei, albirea" lui de catre Parlament fiind pentru cariera la care spera doar o frectie pe un picior de lemn. Asocierea arogantului" cu prostanacul" nu va servi nici unuia dintre ei in cazul unor esecuri previzibile a tintelor" fixate la Consiliul National PSD-PC.
D-l Iliescu si-a facut, totusi, datoria". Scapat de ghimpele" reprezentat de grupul clujean, eliminat chiar de cei pe care acesta i-a promovat, a putut denunta infatuarea" si fripturismul" din PSD, ca in vremurile bune", cand condamna capitalismul de cumetrie" din acelasi partid. D-l Iliescu a anuntat, modest, ca s-ar putea retrage din politica, dar in fapt doreste sa puna stapanire totala pe PSD, remodelandu-l dupa ideile sale, dupa chipul si asemanarea sa". Presedintia de onoare a partidului nu-i ajunge pentru ca, privind spre Istorie, a realizat ca lupii tineri", care au voit si vor sa-i ia locul, il vor duce in alta directie, il vor prabusi in preferinte, pana la disparitie. D-l Iliescu vrea sa fie consemnat in Istorie nu doar ca succesor (desemnat!?) al lui Ceausescu, ci si ca omul care a trasat un drum clar Romaniei contemporane. In vederea acestei tinte, el lucreaza pentru o a treia schimbare de generatie in PSD, dupa cea a batranilor dinozauri" si a lupilor tineri".
PSD-ul traverseaza, asadar, o criza profunda, acoperita de valurile euforiei lui M. Geoana si a comparsilor lui. Un singur lucru uita Mircea Geoana: celor pe care vor sa-i piarda, zeii le iau mintile. D-l Iliescu isi aminteste foarte bine aceasta veche zicala.