Revista ROST (iulie 2008)

Claudiu Tarziu
Parintele Mina Dobzeu de la Husi

Numarul pe luna iulie al revistei ROST ii este inchinat parintelui Mina Dobzeu de la Husi. Basarabean de obarsie, plin de ravna duhovniceasca, inchis de catre comunisti pentru ca s-a ridicat contra ateismului impus de regim, parintele Mina a ramas in constiinta publica mai ales ca botezatorul lui Nicolae Steinhardt. Episodul petrecut in inchisoare este destul de cunoscut, fiind povestit in amanunt de Steinhardt, in Jurnalul Fericirii. In eseul pe care il semneaza in "Rost" publicistul Razvan Codrescu atrage, insa, atentia ca parintele Mina nu este doar cel care l-a botezat pe Steinhardt: "Incrucisarea drumului sau cu cel al lui N. Steinhardt pare a-i fi marcat fatal viata, privandu-l intr-un fel de autonomia propriei persoane. Cand spui Mina Dobzeu, toata lumea avizata se gandeste reflex la N. Steinhardt. Iar monahul cu ochi albastri nu pare deloc deranjat, ci mai degraba onorat, desigur, si dintr-un lung exercitiu al smereniei. De altfel, el insusi se face bucuros conlucrator al acestei anexari identitare, fiind gata oricand sa relateze, cam cu aceleasi cuvinte, irezistibila poveste a celuilalt, in a carui plasa de paing ingeresc ii place sa se simta prins, cu voia Domnului, ca o gaza cuminte".
Din acelasi numar al revistei, mai semnalam consistentul dosar al "Cazului Corneanu", in care sunt adunate opiniile parintilor Iustin Parvu si Arsenie Papacioc, precum si ale altor comentatori.
De asemenea, va recomandam articolele: "Alegerile si alfabetizarea politica a poporului", de Mihail Albisteanu; "Democratia SS", de Cristi Pantelimon; "Valeriu Anania si teatrul ca scoala a libertatii", de Mircea Platon; "Natiunea si nationalismul in viziunea lui Nicolai Berdiaev" (II), de Cristi Pantelimon.