Ingrediente (pentru 6 portii): 2 conserve cu fasole alba (boabe) a 240 g fiecare, 1 cutie de ton (140 g), 2 cepe (100 g), circa 3 tulpini de telina (150 g), 4 frunze mari de salvie, 4 linguri zeama de lamaie, sare de mare (fina), piper negru macinat, 8 linguri ulei de masline.
Mod de preparare: * Se clateste fasolea cu apa rece si se lasa sa se scurga. Se scurge tonul. Se curata ceapa si telina, se dau pe razatoarea pentru varza (se taie felii subtiri) si se amesteca cu fasolea. Se adauga salvia taiata fasii si tonul rupt bucatele. * Se amesteca zeama de lamaie, sarea, piperul si uleiul, se toarna peste salata si se lasa peste noapte sa se patrunda bine.
Ardei marinati
Ingrediente (pentru 6 portii): 1 kg de ardei capia, 2 catei de usturoi, sare fina de mare, 2 fileuri de sardele (din conserva, in ulei), 1 lingura zeama de lamaie, 2 linguri ulei de masline, piper negru macinat.
Mod de preparare: * Se spala ardeii, se zvanta si se coc pe plita sau in cuptor (sub grill). Se invelesc cu un servet de bucatarie sau o coala de hartie absorbanta inmuiate in apa rece si stoarsa si se lasa putin sa se raceasca. * Se curata pielita, se indeparteaza nervurile si semintele, se taie ardeii in 4, pe lung, si se aseaza intr-un castron. * Se adauga usturoiul curatat si tocat marunt cu putina sare si sardelele scurse si taiate bucatele. * Intr-un bol, se amesteca zeama de lamaie, uleiul si piperul, se toarna peste ardei, se gusta de sare, se acopera cu un capac si se lasa peste noapte sa se marineze.
Ciuperci marinate
Ingrediente (pentru 6 portii): 1 kg de ciuperci marunte (sampinioane), 6 linguri ulei de masline, 3 catei de usturoi, sare de mare (fina), piper, 1 legatura patrunjel verde tocat (circa 50 g), 1-2 linguri zeama de lamaie, 1 lingura otet balsamic (alb).
Mod de preparare: * Se spala ciupercile, se taie coditele si se zvanta cu un stergar. Se-ncinge uleiul intr-o tigaie de teflon mare si se prajesc in el ciupercile, circa 10 minute, la foc iute, fara capac, amestecand din timp in timp. * Se curata usturoiul, se toaca marunt si se dunstuieste si el impreuna cu ciupercile, aproximativ 5 minute, pana ce se evapora zeama aproape complet. Se sareaza, se pipereaza, se adauga patrunjelul tocat, se dunstuieste putin si se ia tigaia de pe foc. * Se incorporeaza o lingura de zeama de lamaie si una de otet, se lasa sa se raceasca, se acopera cu un capac si se tin cel putin 4 ore (sau peste noapte) la frigider, ca sa se patrunda. Se scot ciupercile din frigider cam cu doua ore inainte de-a le servi, ca sa-si intensifice aroma, si se mai gusta o data de sare, piper si zeama de lamaie.
Saltimbocca
(snitele de vitel)
Ingrediente (pentru circa 20 de bucati): 600 g pulpa de vitel taiata felii subtiri, sare, piper macinat, 150 g jambon (taiat felii subtiri), circa 20 de frunze mari de salvie, 4 linguri ulei de masline.
Mod de preparare: * Se spala feliile de carne, se zvanta, se sareaza si se pipereaza. Peste fiecare felie de carne se pune cate-o felie de jambon si cate-o frunza de salvie, si se fixeaza cu scobitori. * Se prajesc snitelele cate un minut pe fiecare parte in uleiul bine incins si se servesc calde sau reci.
Dovlecei si praz pane
Ingrediente (pentru 25 de bucati): 700 g dovlecei, 1-2 tulpini de praz, 7 linguri ulei de masline, sare de mare (fina), piper macinat, 4 oua, 150 g iaurt cremos, 60 g faina, 20 g busuioc verde, 20 g patrunjel verde (tocate marunt).
Mod de preparare: * Se spala dovleceii, se curata de coaja si se taie felii subtiri (pe razatoarea pentru legume). Se spala tulpinile de praz, se indeparteaza partea verde, iar cea alba se taie rondele fine. Se prajesc dovleceii si prazul circa 3 minute in uleiul incins, amestecand din timp in timp, se sareaza, se pipereaza, se pun intr-un castron si se lasa putin sa se raceasca. * Se bat bine ouale cu iaurtul si cu faina, se lasa 15 minute sa creasca dupa care se incorporeaza dovleceii, prazul si verdeata tocata. Se gusta de sare si piper si se prajesc, pe rand (cate 5-6 odata), circa 3 minute in uleiul incins. Se scurg pe hartie absorbanta si se servesc fierbinti sau reci.