MAREA CARE VINDECA

Ilie Tudor
O adevarata baie de sanatate si energie

Aer oxigenat care ne limpezeste gandurile, briza sarata si racoroasa care ne odihneste sufletul, valuri care ne leagana si ne maseaza corpul... Marea ne ofera o adevarata cura de sanatate. Sa profitam din plin

Pare greu de crezut, dar este adevarat: doua saptamani de cura la mare valoreaza, din punctul de vedere al sanatatii, mai mult decat pumni intregi de medicamente. Este drept ca pentru a beneficia de aceasta putere terapeutica extraordinara trebuie sa stim cum sa o folosim, iar acesta este si rolul randurilor care urmeaza, de a ne familiariza cu acest "remediu" mai putin obisnuit. Pentru ca vom vedea marea poate fi folositoare, dar si neutra, sau chiar daunatoare pentru sanatate. Totul este cum folosim si cum ne armonizam cu acest extraordinar ecosistem. Tot ceea ce alcatuieste mediul de litoral marin are o semnificatie terapeutica: valurile, apa in sine, nisipul, soarele, chiar bura marina, ceata sarata, formata la lovirea valurilor de stanci. in cele ce urmeaza, vom invata impreuna cum sa folosim toate aceste elemente in folosul sanatatii noastre:

1. Climatul marin

La noi in tara exista cateva tipuri de climat care au fiecare in parte efecte specifice asupra starii de sanatate. Climatul de deal si cel submontan, de pilda, au efecte usor sedative, in timp ce climatul montan are, prin excelenta, o actiune de stimulare, fiind destul de solicitant. Climatul marin, despre care vorbim acum, are, mai ales in timpul verii, o actiune tonifiant-excitanta, facandu-ne chiar si fara sa vrem sa fim mai vioi, mai activi si mai tonici. Activitatea nervoasa si endocrina, circulatia si activitatea cardiaca sunt intensificate in acest climat, la fel ca si metabolismul. Este mediul ideal pentru persoanele astenice, depresive, lipsite de tonus, care vor sa inlature efectele sedentarismului ori sa mai reduca din greutatea corporala. Fiind destul de solicitant pentru organism, acest climat este mai degraba indicat persoanelor sanatoase, ca excelent mijloc de calire, dar folosit cu intelepciune, este de un mare ajutor si celor care sufera de anumite afectiuni, asa cum vom vedea in cele ce urmeaza:

Indicatii terapeutice

* Hipotiroidia, insuficienta ovariana, impotenta hormonala persoanele cu hipofunctii endocrine vor beneficia din plin de acest climat, cu conditia sa aiba o viata activa, cu multa miscare in aer liber, care sa le mobilizeze organismul. in aceste conditii, climatul marin actioneaza pur si simplu ca un catalizator al glandelor endocrine, facandu-le sa secrete mai multi hormoni si ameliorand astfel actiunile anterior mentionate.
* Deficiente in asimilarea fosforului si a calciului sub actiunea soarelui, a aerului marin si cu ajutorul activitatii fizice, in organism sunt produse vitaminele si enzimele care ajuta la asimilarea acestor minerale.
* Obezitate, supragreutate o cura marina ne va stimula sistemul nervos, "impingandu-ne" sa folosim cel mai bun antidot impotriva kilogramelor in plus: miscarea in aer liber. Acelasi climat se va dovedi un ajutor nesperat si in reglarea unor probleme de apetit, precum si a unor tulburari de metabolism, inclusiv cele produse de o hipofunctie a tiroidei. De altfel, sejurul la mare este si momentul ideal al curelor de slabire, mai ales ca legumele si fructele proaspete se gasesc din belsug, iar organismul, dupa expunerea la soare, refuza "din instinct" alimentele hipercalorice, preferand cruditatile.
* Reumatism vara, pe litoralul romanesc, climatul este ideal pentru reumatici. Insolatia puternica, absenta ploilor, temperaturile ridicate si destul de constante au un puternic efect antiinflamator articular, iar corelate cu exercitiul fizic usor sporesc mobilitatea articulara, reduc durerea si starea de disconfort specifica reumatismului in diferitele sale forme.
* Tuberculoza osoasa, tuberculoza a pielii inca din anii 30 s-a constatat ca in zonele insorite de litoral aceste afectiuni se vindeca practic de la sine. Se fac bai zilnice de soare, expunand minimum o ora zonele afectate de boala.
* Nevralgie sciatica, nevralgii in general inca nu este pe deplin elucidat mecanismul prin care climatul marin influenteaza crizele de sciatica si nevralgiile, dar este clar ca acestea depind de umiditate, de temperatura si de gradul de nebulozitate. Vara, in climatul marin insorit, nevralgiile se vindeca rapid si, important, este prevenita reaparitia lor. Explicatia ar putea fi si "tratamentul" involuntar cu raze ultraviolete solare, facut pe zona dureroasa in timpul plajei, dar este mai mult ca sigur ca sunt si alte elemente ale climatului marin care amelioreaza aceasta categorie de boli.

Contraindicatii

Climatul marin este contraindicat persoanelor cu probleme cardiace grave, cu TBC pulmonar, precum si celor cu reactivitate nervoasa foarte mare sau cu labilitate psihica marcata (pentru care este indicat climatul sedativ sub-montan).

2. Soarele

Ce se intampla in organism, atunci cand razele blande ale soarelui intra in contact cu pielea? Are loc este permisa aceasta exprimare metaforica, intrucat ilustreaza foarte bine adevarul stiintific o adevarata sarbatoare. Anumite celule fotosensibile de la nivelul epidermei transmit mesaje creierului, pentru a produce asa numitii "hormoni ai fericirii", substante care induc o stare de tonus psihic si fizic, de optimism si de vioiciune. incepe o sintetizare masiva in organism a vitaminei D, esentiala in consolidarea sistemului osos, si care in combinatie cu alte substante, a caror productie, de asemenea, este stimulata de razele soarelui, are puternice efecte anticancerigene. Metabolismul se accelereaza favorizand arderea grasimilor in exces, in timp ce apetitul alimentar scade, ajutand la reglarea ponderala. Anumite bacterii de la nivelul pielii, care produc o serie de boli infectioase, sunt neutralizate, in timp ce activitatea sistemului natural de aparare este reglata, favorizand ameliorarea bolilor autoimune. in schimb, privarea de soare duce la o serie de tulburari grave, atat fizice, cat si psihice. Bolile de piele, cancerul, obezitatea, tulburarile de calcifiere si depresia prolifereaza in absenta luminii solare, cu care studiile arata fara dubiu corpul nostru este programat sa se hraneasca. Exista si cateva categorii de oameni la care necesitatea expunerii la soare este mai mare. Iata care sunt acestea: copiii in crestere si pubertinii, deoarece in aceasta perioada soarele ajuta la dezvoltarea si consolidarea sistemului osos, impiedicand aparitia unor anomalii. Femeile peste 40 de ani au o mare nevoie de expunere sistematica la soare, pentru prevenirea osteoporozei si a altor boli specific feminine, pe care le vom detalia. Barbatii peste 50 de ani vor beneficia si ei de influenta soarelui, pentru evitarea unor probleme grave cu prostata, anumite substante sintetizate sub influenta radiatiilor UV impiedicand in buna masura aparitia unor boli la acest nivel. Persoanele cu boli autoimune vor beneficia de imunosupresia care survine atunci cand pielea intra in contact cu razele ultraviolete. Practic, pentru ei, soarele joaca rolul pe care il au medicamentele de sinteza care regleaza reactia imuna, cu diferenta ca, in conditiile in care este folosit corect, soarele nu genereaza efecte adverse.

Indicatii terapeutice

* Depresie numeroase studii facute in tarile nordice au aratat fara dubiu faptul ca expunerea la soare este un remediu extraordinar contra starilor depresive. Un raport publicat in 1993, in "Journal of the American Medical Association", mentioneaza: "Lipsa luminii solare duce la depresie, anxietate, agitatie, la reducerea capacitatilor fizice, psihice, intelectuale. Scade capacitatea de concentrare, scade apetitul si capacitatea sexuala, produce sentimente de vina nejustificata, lipsa concentrarii, indecizie, uneori se poate ajunge la tendinte suicidare. Lumina electrica nu vindeca in nici un caz aceste simptome, in schimb soarele, DA".
*Psoriazis expunerea la soare si regimurile de dezintoxicare cu legume si fructe proaspete sunt, poate, cele mai puternice remedii impotriva acestei boli, careia deocamdata medicina oficiala nu i-a gasit leacul. Simpla expunere sistematica (zilnic 2-4 ore) la soare reduce, in timp, suprafata leziunilor, diminueaza pruritul si alte simptome asociate psoriazisului.
* Refacere dupa fracturi radiatiile ultraviolete naturale receptionate la nivelul pielii maresc sensibil viteza de refacere a tesutului osos. Interesant este ca nu trebuie expus la soare neaparat membrul afectat, intreaga suprafata a pielii avand celule fotoreceptoare care stimuleaza productia de vitamina D, ajutand la fixarea calciului si la refacerea osului afectat.
* Meteosensibilitatea un studiu american arata ca radiatia solara, in contact cu pielea, stimuleaza glanda pineala, numita metaforic "cel de-al treilea ochi", care este responsabila si de instiintarea organismului cu privire la schimbarea vremii, a anotimpurilor si la succesiunea zi-noapte. Astfel, tratamentul cu soare ajuta la o mult mai buna adaptare ulterioara a corpului si a psihicului la schimbarile bruste ale vremii, precum si la alternanta sezoanelor.
* Tulburarile de somn un studiu facut de o echipa de medici si psihologi, publicat in 1995 in "Journal of Biological Rythms" arata ca persoanele care petrec mult timp in aer liber, la soare, isi amelioreaza spontan somnul, dupa cateva saptamani. Subiectii care au facut acest tratament simplu cu soare au adormit mai usor, nu au mai avut treziri nocturne repetate, iar somnul a fost mult mai odihnitor.
* Sindrom premenstrual o comunicare facuta in "American Journal of Psychiatry", de catre un colectiv de psihiatri condus de dr. B. L. Parry, arata ca simptomele de dinaintea menstrelor, cum ar fi astenia psihica si fizica, irascibilitatea, depresia, sunt mult ameliorate la femeile care fac macar de doua ori pe saptamana bai de soare.

Precautii si contraindicatii

Toate persoanele care merg la plaja este bine sa respecte cele patru prescriptii de baza pentru folosirea in siguranta a soarelui: * Nu va expuneti la soare in intervalul 11-17. * Preferati soarele de dimineata si de dupa-amiaza. * Folositi in primele 3-5 zile de plaja cremele si uleiurile cu filtru UV. * inainte cu cateva zile de cura marina, reduceti pe cat posibil fumatul, consumul de alimente cu potential cancerigen, in special carnea si produsele cu aditivi alimentari. * Nu va expuneti la soare daca aveti o boala in care el este contraindicat.
Plaja este interzisa categoric bolnavilor de cancer, cardiacilor, celor cu hiperitroidie, cu hipertensiune grava, care au suferit recent un infarct sau un accident vascular, a caror piele sufera de arsuri, intrucat pigmentatia nu permite crearea stratului rezistent la radiatiile UV.

3. Aerosolii marini

O plimbare matinala pe dig sau in preajma stancilor de care se zdrobesc valurile este un elixir de sanatate. De ce? Pentru ca acolo unde valurile se zdrobesc de tarm, mai ales in zona digurilor si a stancilor, in aer sunt pulverizate miliarde de particule foarte fine de apa sarata. Aceste particule incarcate cu numeroase oligoelemente si avand sarcina electrica negativa patrund in plamani si in arborele bronsic, fiind un adevarat elixir de sanatate. Picaturile fine de apa, numite aerosoli marini, cresc amplitudinea respiratiei, fluidifica secretiile bronsice si nazale, regleaza activitatea sistemului imunitar, ajuta la armonizarea proceselor cerebrale, mintea devenind limpede, clara si calma. De-a lungul timpului au fost inregistrate numeroase cazuri de vindecari spectaculoase ale unor afectiuni respiratorii, nervoase si metabolice grave, prin inspirarea zi de zi a aerosolilor marini si prin efectuarea unor exercitii respiratorii.

Indicatii terapeutice

* Bronsita alergica aerosolii marini au efect imunosupresor demonstrat, mai ales la nivelul plamanilor si al arborelui bronsic, reducand semnificativ intensitatea reactiilor alergice la nivelul cailor respiratorii medii si inferioare. Plimbarile de cate o jumatate de ora, facute dimineata, la rasarit, si seara, la asfintit, in zonele in care valurile produc aerosoli, sunt un adevarat medicament in aceasta afectiune. O cura cu acesti aerosoli trebuie sa dureze minimum 18 zile si sa fie repetata macar o data pe an.
* Astm, bronsita astmatiforma sub actiunea aerosolilor marini, caile respiratorii se decontracteaza, secretiile bronsice se fluidifica si sunt mai usor eliminate. Particulele de apa sarata si bogata in iod au si efect antiseptic respirator, fiind recomandate pentru cazurile in care astmul are o componenta infectioasa. Mai mult, actiunea sedativa a aerosolilor impiedica declansarea crizelor astmatice pe fond de stres.
* Rinita alergica o cura de numai 12 zile cu aerosoli marini poate avea efecte miraculoase in cazuri in care alte remedii nu au dat rezultat. Aerosolii marini desfunda prompt caile nazale, reduc in mod natural secretia de mucus si o fluidizeaza. De asemenea, ajuta la scaderea sensibilitatii alergice a organismului pe ansamblu, modificand insusi terenul pe care apare aceasta afectiune.
* Anxietate se recomanda respiratia profunda, lenta si silentioasa (sunetele puternice la inspiratie sau expiratie nu sunt de dorit) pe malul marii, in zonele in care valurile se sparg. Doar doua sedinte a cate un sfert de ora, in care se fac aceste respiratii, au un efect profund calmant si, daca sunt repetate vreme de macar 12 zile, ajuta la un mai bun control al emotiilor, la dobandirea unei stari de calm. Este si un antrenament respirator excelent pentru prevenirea atacurilor de panica, creand o impregnare psihomentala pozitiva, de natura sa contracareze eficient receptivitatea excesiva, caracteristica acestei tulburari.

Precautii si contraindicatii

Singura obiectie la folosirea acestui factor terapeutic natural are la baza o comparatie: faptul ca aerosolii produsi artificial din apa de mare, cu ajutorul aparatelor, au o actiune de scadere a imunitatii organismului, expus vreme de mai multe ore pe zi la aceste particule. Se pare insa ca aerosolii naturali nu prezinta acest risc, ci actioneaza mai degraba in sens reglator asupra organismului.

4. Baia in mare

O baie de cateva zeci de minute intr-o mare ceva mai putin linistita asigura un masaj neasteptat de puternic, facut cu ajutorul valurilor. Este un masaj placut, eficient, gratuit si la discretie, in zilele in care marea este mai agitata. Putem beneficia de el foarte simplu, expunand corpul in diferite unghiuri actiunii valurilor, dar fara a sari o data cu ele, deoarece forta de impact a apei ar fi in acest fel mult redusa. Cea mai puternica actiune se obtine plasandu-va in zona de spargere a valurilor (cu conditia sa va mentineti echilibrul). Un masaj cu valuri complet dureaza 15 minute minimum, rotindu-va asa incat sa fie stimulate pe rand toate zonele corpului. Pe langa masajul facut de valuri, o baie in mare ne ajuta sa mai beneficiem de un ajutor: presiunea apei. Odata scufundati in apa de mare, cateva zeci de kilograme bune de apa ne preseaza din toate partile, obligand organele interne sa treaca la locul lor, aplatizand rotunjimile (in special abdomenul) si accelerand anumite procese din organism, mai ales pe cele de eliminare. Din acest motiv baile in apa de mare, mai ales repetate, sunt un mijloc excelent de modelare a corpului. i mai exista un element: temperatura apei, care si in zilele cele mai calde este cu cateva grade bune sub temperatura corpului, care astfel va ceda incontinuu caldura in timpul unei bai. Aceasta cedare inseamna foarte multe calorii consumate de catre corp, o ardere a lor de calorii care va insemna, in timp, pierderi de greutate semnificative.

Indicatii terapeutice

* Celulita, tesut adipos in exces, atonie musculara O cura de infrumusetare completa cu valuri va fi facuta minimum 12 zile la rand. Se vor face si bai in apa, pana la umeri, pentru fortificarea musculaturii.
* Slabit miscarea in apa sarata, care opune o mare rezistenta la inaintare, face ca o simpla baie, ceva mai dinamica, sa activeze o multime de grupe musculare, care in mod normal nu sunt puse la treaba, obtinandu-se un efect mai puternic decat printr-o ora de "suferinte" intr-o sala de fitness. Apoi, arderea suplimentara de calorii datorata pierderii constante de caldura in timpul sederii in apa este un alt element valoros pentru cei care vor sa dea jos kilogramele in plus.
* Crampe musculare efortul facut cand mergem prin apa sau in timp ce ne tinem echilibrul in fata valurilor, actiunea de masaj a valurilor corelata cu regimul de temperatura ridicata, toti acesti factori reduc predispozitia spre crampe si spasme musculare si detensioneaza zonele de contractura deja existente. Practic, in timpul bailor de mare, cu conditia sa nu fie prea lungi si sa nu ne fortam sistemul muscular facand eforturi bruste, se realizeaza un tratament simultan de cultura fizica medicala, masaj si termoterapie.
* Refacere dupa traumatisme musculare si osoase se face cel mai bine in apa sarata si calda. Greutatea corpului este preluata in proportie de peste 70% de catre apa, si ca atare, muschii si sistemul osos nu sunt fortate in timpul bailor. in schimb, rezistenta opusa de apa la inaintare obliga toate grupele musculare sa lucreze in ritm constant si destul de intens. De fapt, fiecare baie in mare este o sedinta de kinetoterapie intensa, care ne ajuta sa ne recuperam rapid si sigur, dupa aceste traumatisme.
* Adjuvant in retardul psiho-motor la copii miscarea in apa de mare are un neobisnuit efect de deblocare la nivel afectiv si mental asupra multor copii. Odata ce le este treptat eliminata reticenta fata de acest mediu marin necunoscut, ei vor capata un apetit in crestere pentru joaca, pentru descoperire, pentru miscare. in tari cum ar fi Franta, Ucraina, Statele Unite sau Spania baile in mare sunt o adevarata terapie, facuta cu ajutorul specialistilor si al parintilor. Prin intermediul bailor in mare, al jocurilor cu parintii si apoi cu cei din jur, copiii ajung sa isi imbunatateasca mult capacitatea de relationare, coordonarea motorie, ajung sa vorbeasca mai fluent si in constructii tot mai ample.
* Varice, picioare umflate mersul prin apa pana la genunchi este un medicament de o eficienta inegalabila in aceste afectiuni. Aceasta plimbare dinamica prin valurile mici de langa tarm, pe o distanta de 1-4 kilometri pe zi, in pas vioi sau daca puteti in alergare usoara, asigura un masaj care va stimula circulatia venoasa bland si eficient, va preveni formarea de noi varice si le va reduce in volum pe cele deja existente, va stimula circulatia limfatica, diminuand volumul picioarelor.
* Circulatie periferica deficitara se recomanda mersul prin apa pana la genunchi si inotul. Ambele tipuri de exercitii imbunatatesc circulatia sanguina, prin intermediul masajului facut de apa, prin mobilizarea musculaturii care va aduce un aflux sporit de sange, prin presiunea apei, care va impinge sangele venos.

Precautii si contraindicatii

Contraindicatiile la aceste proceduri sunt ferme pentru cei cu probleme cardiace grave, care au suferit de curand interventii chirurgicale sau pentru cei care au renuntat recent la pansamentul ghipsat, cazuri in care baile de mare vor fi facute doar cu acordul medicului. Precautiile se adreaseaza in special persoanelor care au sistemul muscular slabit, care au probleme vasculare (dar au acordul medicului pentru aceste bai) si care vor face baie doar asistate si fara a se aventura. Ar mai fi inca doua avertismente de care este bine sa tinem cont. Primul se refera la primele zile de bai, dupa care vom observa ca, in locul miraculoasei modelari a corpului, straturile adipoase sunt parca mai evidente ca oricand. Aceasta se datoreaza faptului ca intreg sistemul muscular a fost pus la treaba, ceea ce a dus, momentan, la o "definire" (la o separare) mult mai puternica a tesutului muscular de cel adipos. in timp, uneori chiar si la cateva saptamani dupa aceste bai, procesul de remodelare fizica se va desavarsi, ajungandu-se la mult dorita forma armonioasa a corpului. Al doilea avertisment este adresat mancaciosilor: daca aveti probleme cu obezitatea, pofta de mancare de dupa baile marine este bine sa o potoliti cu sucuri si multe lichide. Daca nu beti lichide imediat dupa baie, organismul care continua sa arda calorii intr-un ritm rapid si dupa ce am incetat efortul isi va cere drepturile si va aparea o senzatie de foame uimitor de persistenta.

5. Nisipul

Ingropatul in nisip, pe care il practicam in copilarie, este mai mult decat un joc. in statiunile din Italia si Franta, el este chiar o terapie autorizata, care are si un nume sonor psamoterapie (de la psamos nisip in greaca). Corpul acoperit cu un strat gros de o palma-doua de nisip si expus la soare transpira intens, eliminand toxine, in timp ce anumite procese imunitare sunt foarte mult amplificate. Sa vedem in continuare cateva afectiuni in care aceasta aplicatie simpla este foarte eficienta:
Indicatii terapeutice
* Retentie de apa in corp persoanele cu surplus de apa in tesuturi, dar si cele cu surplus de greutate vor da jos dupa o ora de stat in nisip fierbinte mai bine de un kilogram de apa, datorita sudoratiei intense. i inca un efect interesant: cateva ore dupa baia de nisip fierbinte, apetitul alimentar va fi sensibil diminuat, ceea ce ii va ajuta pe cei care vor sa slabeasca.
* Sensibilitate excesiva la infectii ingropatul in nisip fierbinte are acelasi efect ca o baie hipertermica, procedura prin care temperatura corpului este ridicata vreme de cateva zeci de minute, timp in care organismul va lupta mult mai bine impotriva bacteriilor, anumite celule ale sistemului imunitar (limfocitele T) se vor activa, producerea de celule imunocompetente se va intensifica. Este, de fapt, acelasi mecanism pe care il angreneaza febra in organism, doar ca efectele mai putin placute ale acestor accese de febra repetate nu vor fi resimtite dupa baia de nisip.
* Reumatismul articulatiile incalzite de nisip fierbinte pe o perioada de timp de cateva zeci de minute vor deveni mai flexibile, durerea se va diminua, dupa cateva astfel de proceduri, efect care se va mentine mai multe saptamani dupa incetarea acestui tratament inedit. Nu se cunosc inca foarte clar mecanismele care conduc la acest efect terapeutic (efect similar cu cel obtinut in timpul impachetarilor cu parafina din bazele de tratament) al hipertermiei, dar el este cat se poate de palpabil pentru cei care l-au incercat.
* Spondilita va fi ameliorata de aceste bai de nisip, corelate cu baile de soare, cu miscarea in apa si cu climatul marin. Actiunea combinata a temperaturii ridicate, a razelor ultraviolete, a aerului ionizat negativ are efecte calmante, antiinflamatoare, la fel de puternice ca si ale medicamentelor de sinteza, dar fara reactii adverse. Acelasi efect calmant al bailor de nisip corelate cu ceilalti factori se constata si in cazul nevralgiilor care se agraveaza la frig.

Precautii si contraindicatii

Baile de nisip sunt foarte solicitante pentru sistemul cardiovascular si, ca atare, sunt ferm contraindicate hipertensivilor, celor cu ischemie cardiaca, care au suferit sau au predispozitie spre accident vascular, celor cu tromboze sau cu alte afectiuni vasculare grave. in timpul si dupa acesta procedura, se va face o hidratare intensa, bandu-se minimum 1,5 litri de apa minerala sau de sucuri naturale, care sa compenseze pierderile hidrice prin transpiratie si care sa puna rinichii la lucru, prevenind eventuale probleme renale. Interesant este ca astfel nu se va pune la loc in tesuturi surplusul de apa eliminat, ci se va stimula diureza.