- In primul rand trebuie spus ca PSD nu a obtinut o victorie absoluta la alegerile locale, ci una relativa: desi se lauda cu cel mai mare numar de primarii de comuna, partidul lui Mircea Geoana a fost de fapt depasit de PD-L in privinta numarului de voturi pentru consiliile judetene - asa-numitul vot politic care ilustreaza mai bine preferintele electoratului la nivel national. Faptul ca PSD vorbeste tot timpul de victorie si de o alianta post-electorala cu PNL face parte din arsenalul sau de razboi psihologic: repetand la infinit, pe toate posturile de televiziune ca vor fi la guvernare dupa alegeri, social-democratii doresc sa creeze impresia ca sunt cei mai puternici si, deci, este inutil sa votezi cu altcineva. Actualele sondaje arata insa ca PSD nu ar putea guverna fara un aliat si de aceea are tot interesul sa convinga electoratul ca PNL ii este alaturi trup si suflet. Aceasta adeziune la PSD nu este impartasita insa de toata suflarea liberala, stiut fiind faptul ca Ludovic Orban, de pilda, nu o agreeaza deloc. Liderii PSD si PNL incearca sa acrediteze scenariul in care PD-L va fi izolat dupa alegeri, chiar daca va castiga cele mai multe voturi. Ce se va intampla insa daca Traian Basescu ii va invita pe liberali sa formeze guvernul impreuna cu PD-L? Vor refuza ei oare sansa de a participa din nou la gestionarea resurselor de dragul unei ipotetice guvernari cu PSD, stiind bine ca presedintele nu-l va numi premier pe Mircea Geoana? Greu de crezut.
Alt motiv pentru care merita sa fim sceptici cu privire la propaganda PSD este faptul ca, desi partidul ramane puternic, alegerile legislative nu reproduc niciodata intocmai alegerile locale, caci in alegerile parlamentare trebuie sa prezinti si un program politic de anvergura nationala. Or, succesul baronilor PSD de tip Mazare si Oprisan s-a bazat pe o combinatie de intimidare si mita electorala. Dupa cum s-a vazut pe 11 iulie, conducerea centrala a partidului s-a gandit sa aplice aceeasi strategie si la alegerile generale, drept care a lansat un program de mituire la nivel national, cu promisiuni fantasmagorice privind salariul minim de 1000 de RON, a 13-a pensie si 1000 de km de autostrazi in patru ani, in conditiile in care TVA va scadea diferentiat, iar impozitele pe venit vor fi si ele reduse pentru unele categorii de populatie la 10% sau chiar la 0%. Analistii economici au desfiintat rapid acest program nerealist. Stim de la actualul ministru de finante ca bani pentru pensiile marite exista sigur doar anul acesta, la anul urmand ca ei sa fie cautati din alte resurse, iar salariul minim nu poate fi marit nici macar la 540 RON din cauza productivitatii scazute si a inflatiei. Din doua una: ori PSD intentioneaza sa introduca alte taxe si impozite despre care nu spune nimic acum, ori ii crede prosti pe toti romanii.
PNL si PSD sunt acuzate ca au trasat colegiile uninominale astfel incat sa-si asigure victoria in alegerile parlamentare. La ce consecinte trebuie sa ne asteptam?
- Confruntate cu o lege electorala a carei ineptie o inteleg abia acum, PSD si PNL sunt preocupate in primul rand sa asigure cateva locuri sigure pentru liderii lor cei mai importanti. Acesta este de fapt substratul bataliei pentru delimitarea colegiilor uninominale: inventarea unor unitati teritoriale oricat de artificiale si aberante, in care primarii sa fie ai propriului partid si sa asigure majoritatea absoluta pentru candidatii cei mai importanti, ca premierul Tariceanu sau fostul premier Adrian Nastase. De observat ca fara o majoritate absoluta, adica peste 50% din voturi, mandatul de deputat nu este asigurat, voturile urmand a fi contabilizate la nivel central si reimpartite partidelor. Dupa cum se vede, noua lege electorala este o struto-camila care combina doua sisteme incompatibile : scrutinul uninominal cu scrutinul pe lista. Parlamentarii s-au temut de fapt de uninominal ca necuratul de tamaie si au inventat un sistem mixt, amestecat fara noima, care nu se practica nicaieri in lume. Si ca sa nu le scape nici un detaliu, au modificat ulterior si articolul din lege care prevedea ca trasarea colegiilor uninominale sa fie facuta de Autoritatea Electorala Centrala - cum se practica in toate statele cu democratii functionale -, astfel incat sa decupeze teritoriul tarii conform intereselor de partid. A rezultat o harta electorala stupida, tarcata, cu fasii inguste de teritoriu politic, grupand localitati de pe versanti opusi de deal si de munte, doar-doar se va putea asigura intrarea in Parlament a celor mai iubiti dintre pamanteni.
Probabil ca scopul principal al acestui exercitiu politic nerusinat care este trasarea colegiilor uninominale va fi atins in buna parte, adica personajele-cheie ale PSD si PNL vor intra in Parlament prin acest vot fortat, ceea ce, pentru politicieni ca Adrian Nastase sau Calin Popescu Tariceanu, este totusi prea putin onorant - dar nu despre onoare este vorba in alegerile din Romania, ci despre asigurarea imunitatii parlamentare pentru politicieni penali, asa ca orice potlogarie este permisa. Dincolo de aceasta perspectiva, este prematur sa anticipam vreun rezultat si, de altfel, nici un politician serios nu o face. Scorul final va depinde in mare masura si de participarea la vot, iar o participare redusa arunca in aer calculele privind redistribuirea locurilor de pe liste. Tot ceea ce putem spune cu certitudine este ca primul experiment romanesc in directia votului uninominal se dovedeste din start o caricatura.