In top: pastele!

Redactia
Spaghete cu foi de vita si mozzarela

Ingrediente (pentru 4 portii): 2 catei de usturoi, 2 linguri ulei de masline, 35 g foi de vita de la borcan, 5 linguri de zeama (in care au fost conservate), 40g ardei iuti murati, 300 g mozzarela, 200 g spaghete, sare, 50-60 g masline negre fara samburi, 1/2 legatura busuioc verde, 1 lingurita piper amestecat (negru, alb, rosu), macinat mai mare.
Mod de preparare
: * Se curata usturoiul, se toaca marunt si se rumeneste in uleiul incins. Ardeiul iute se taie rondele, foile de vita se taie fasii, se amesteca ambele cu usturoiul, se lasa sa se dunstuiasca putin si se sting cu zeama in care au fost conservate foile. * Se rupe mozzarela in bucati potrivite. * Se fierb spaghetele al dente in apa cu sare, se scurg si se amesteca fierbinti cu foile de vita, ardeiul iute, usturoiul, maslinele, busuiocul tocat si mozzarela. * Se condimenteaza cu piper si se servesc imediat.

Salata de macaroane cu bucatele de telemea

Ingrediente (pentru 4 portii): 200 g macaroane (sau taietei), sare, o lingura ulei, 3-4 linguri otet alb, 1 lingurita mustar potrivit de iute, piper proaspat macinat, 60 ml ulei de masline, 1/2 legatura codite de ceapa verde, 1/2 legatura cimbru verde, 100 g salata verde, 120 g branza telemea.
Mod de preparare
: * Se fierb macaroanele al dente in apa cu sare si cu ulei, se scurg, se clatesc cu apa rece si se lasa sa se scurga bine. * Se amesteca otetul, mustarul, sarea si piperul si se adauga uleiul - putin cate putin - batand puternic sosul cu furculita. * Se taie coditele de ceapa rondele subtiri, cimbrul se toaca marunt si se incorporeaza verdeata in sosul vinegreta. Se toarna sosul peste macaroane, se amesteca bine si se lasa sa se patrunda circa 30 de minute. * Se spala salata verde, se zvanta, se rupe bucati si se incorporeaza in salata de macaroane, iar deasupra se presara bucatele de branza telemea.

Budinca de taietei

Ingrediente (pentru 2 persoane): 200 g taietei, sare, 1-2 catei de usturoi, 2 oua, 100 g smantana subtire (sau frisca nebatuta), piper proaspat macinat, 40 g bacon, 2 fire de cimbru, 180 g ciuperci, 100 g rosii mici (cireasa), o crenguta de rozmarin.
Mod de preparare
: * Se fierb taieteii al dente in apa cu sare, se rastoarna intr-o strecuratoare si se lasa sa se scurga. * Usturoiul curatat si presat se bate cu ouale si smantana (sau frisca) si se adauga sare si piper. * Se taie baconul cubulete si se prajeste intr-o tigaie de teflon, pana ce devine crocant. * Se aleg frunzulitele de cimbru, se spala ciupercile si se taie in opt sau in patru (in functie de marime), se amesteca cimbrul, ciupercile, taieteii si baconul si se pun pe foc intr-o tigaie mai mare. * Se toarna peste ele ouale batute, se acopera cu un capac si se lasa budinca sa se inchege. Se scoate apoi pe un platou si se tine la cald. * Se insira rosiile pe niste tepuse subtiri, se presara cu rozmarin si se prajesc, pe ambele parti, in tigaia fierbinte. Se sareaza, se pipereaza si se servesc langa budinca de taietei.

Taglioni (taietei lungi) cu felii de friptura

Ingrediente (pentru 2 portii): 150 g taietei lungi, sare, 150 g tulpina de telina, 250 g friptura de vita taiata felii, 2 linguri ulei, piper macinat, 3 linguri rom (sau zeama concentrata de zarzavat), 1 borcan sos de rosii pentru paste, 1 legatura busuioc.
Mod de preparare
: * Se fierb taieteii al dente in apa cu sare. * Se spala telina, se curata de ate si se taie fasii subtiri. * Se pun intr-o tigaie romul (sau zeama concentrata), telina si sosul de rosii si se lasa sa clocoteasca la foc potrivit. * Se scurg taieteii, se amesteca cu sosul, se incorporeaza busuiocul tocat, iar deasupra se presara feliile de friptura calda.