Afectiunile verii : Hipertensiunea

Rodica Demian
Caldurile mari ridica probleme pentru cardiaci. Hipertensiunea, o boala adeseori nestiuta sau considerata inofensiva, poate sa devina un pericol mortal. In paginile de fata va oferim amanunte si sfaturi de prim-ajutor

Din punct de vedere statistic, un european din doi are tensiunea ridicata. Dar jumatate dintre cei in cauza nu stiu ca sunt bolnavi. Iar dintre cei care stiu ca sufera de hipertonie, o treime nu se trateaza deloc, iar alta treime se trateaza superficial. Este un semnal de alarma, pentru ca urmarile acestei afectiuni sunt grave: atac cerebral sau atac de cord. Un specialist ofera amanunte: dr. Dumitru Talpila din Iasi.

Toata lumea cunoaste cuvantul, dar foarte putini sunt cei care stiu ce este, de fapt, hipertonia (hipertensiunea)

Fiecare om are aproximativ 6 l de sange in corp. Inima pompeaza acest sange neintrerupt in reteaua vasculara, de 60-120 de ori pe minut, in functie de incarcatura fizica si psihica. Presiunea cu care este impins sangele in artere, la fiecare pompare a miocardului, este masurata in vasele respective, ca tensiune arteriala.

De ce se indica intotdeauna o valoare maxima si una minima?

Valoarea maxima, sistolica, indica presiunea atinsa atunci cand inima pompeaza cu toata forta sangele in artere. Valoarea minima, diastolica, arata cat de puternica este presiunea in artere cand se inchid valvulele cardiace, deci cand inima se umple din nou cu sange proaspat, oxigenat, din plamani. Aceste doua valori arata cat de elastice sau de sclerozate sunt vasele sanguine. La persoanele sanatoase, valoarea este de aproximativ 120/80.

120/80 este, asadar, valoarea ideala. Cat de grave sunt alte valori, ca, de pilda: 100/70 sau 170/90?

Tensiunea noastra arteriala oscileaza permanent. Se spune chiar ca valorile flexibile ar fi un indiciu al sanatatii sistemului vascular. Deoarece arata ca vasele de sange sunt inca foarte elastice si se pot adapta optim oricarei situatii. Cand facem un efort fizic, de pilda cand alergam sau cand incarcam valizele in portbagaj, tensiunea arteriala poate sa creasca pana la 180 sau chiar mai mult. Ea creste, de asemenea, din cauza stresului inaintea unui examen sau in timpul unui meci palpitant. Valoarea minima oscileaza si ea, dar nu in asemenea masura. La relaxare profunda sau la caldura, vasele se molesesc si se dilata, iar tensiunea arteriala se "prabuseste". De aceea, in zilele fierbinti de vara apare pericolul unei tulburari a constientei si chiar al colapsului. Tensiunea arteriala joasa poate deveni si ea suparatoare, pentru ca provoaca o stare de moleseala, dar nu este o problema din punct de vedere medical, in vreme ce hipertensiunea de durata este riscanta.

Cum iti pot da seama ca ai hipertensiune, daca valorile oscileaza intruna?

Doar masurand-o, in liniste, in mod frecvent. Cei care si-o masoara singuri trebuie sa stea cel putin 10 minute linistiti si sa se relaxeze complet. Nu sa se uite la televizor, sa vorbeasca sau sa citeasca, ci sa se "decupleze" total. Abia apoi sa-si puna aparatul si sa-l porneasca. Pentru a fi mai siguri, procedeul se repeta dupa 1-2 minute, si anume, de 3 ori. Sunt valabile doar ultimele doua valori. Cei care procedeaza astfel vreme de cateva saptamani isi vor cunoaste destul de exact valoarea medie a tensiunii arteriale. Important: daca apar frecvent valori ridicate, de peste 160, trebuie consultat imediat medicul. Cei care vor sa-si masoare tensiunea la un cabinet medical trebuie, de asemenea, sa se relaxeze inainte si sa stea minimum 10 minute pe scaun, cat se poate de comod. Si acolo masurarea trebuie repetata.

Hipertensiunea se "simte" chiar si fara sa o masuram?

Din pacate, foarte rar. Doar uneori apar indispozitii nespecifice, cum ar fi: dureri de cap mai ales dimineata la trezire, ameteli, tiuit in urechi, lipsa de aer sau hemoragie nazala frecventa. Unele persoane simt, de asemenea, o agitatie interioara puternica sau o apasare surda cu zona inimii.

Cum se produce hipertonia?

Uneori exista o predispozitie genetica, dar, in general, ea duce la hipertonie doar atunci cand intervin urmatorii factori externi:
* Surplusul de greutate: Multi hipertensivi au kilograme in plus, dar cand slabesc scade si tensiunea.
* Consumul exagerat de sare: Pentru ca vasele sanguine sa se contracte si sa creasca tensiunea, este nevoie de sodiu in organism. Sarea contine sodiu, si cand acesta "inoata" in voie in organism, tensiunea arteriala creste.
* Prea mult alcool: Consumul moderat dilata, ce-i drept, arterele, dar cantitatile mari consumate in mod regulat duc la sclerozarea lor.
* Lipsa de miscare: Cei care nu fac sport nu-si "antreneaza" elasticitatea vaselor sanguine si acestea se rigidizeaza.
* Stresul continuu poate favoriza, si el, hipertonia.
* Varsta joaca, de asemenea, un rol important, pentru ca odata cu trecerea anilor, vasele sanguine se sclerozeaza treptat-treptat.
* In cazuri rare, afectiunile rinichilor sau ale glandelor suprarenale pot fi cauza hipertensiunii arteriale.

Ce prejudicii aduce organismului hipertonia?

Vasele se micsoreaza, se calcifiaza si se instaleaza arterioscleroza, care poate provoca un atac cerebral sau un infarct. In inima si in rinichi se pot forma aglomerari de tesut conjunctiv care reduc considerabil functia organelor respective, pana la insuficienta cardiaca sau renala. Datorita insuficientei irigari sanguine a retinei, pot aparea tulburari de vedere, iar pe creierul insuficient oxigenat se formeaza zone mici, atrofiate.

Ce putem face noi insine impotriva hipertensiunii? Si cand trebuie sa intervina medicul?

Consultul si sfatul medicului este necesar incepand cu valoarea de 130/85, iar de la 140/90 in sus, medicul trebuie sa intervina. In primul rand, trebuie schimbat stilul de viata. Sub indrumarea medicului, pacientul ar trebui sa invete sa se alimenteze sanatos, sa faca mai multa miscare, sa reduca alcoolul, sa evite fumatul, sa scape de stres. Usturoiul ca medicament poate avea o influenta favorabila. In unele cazuri, doar prin aceste masuri tensiunea poate fi normalizata in cateva luni. Daca ele nu sunt suficiente, se recomanda tratamentul cu medicamente. Dar prescrierea imediata a acestora ar trebui limitata la pacientii cu valori foarte ridicate ale tensiunii si la cei care datorita altor factori risca sa faca un infarct sau un atac cerebral de exemplu diabeticii sau persoanele cu valori ridicate ale colesterolului.

Hipertonia poate fi vindecata?

Da. Dar este nevoie de multa rabdare si o relatie de deplina incredere intre pacient si medic. Pentru ca pot trece multe luni pana la gasirea medicamentului potrivit eficient si suportabil. Exista mai multe grupe de substante hipotensoare: betablocante, calciublocante, diuretice etc. Dar cei care traiesc constient pot reduce, adeseori, cantitatea de medicamente sau pot renunta definitiv la ele.

Masuri de prim-ajutor

O dieta alimentara corecta

Studii americane au demonstrat eficienta metodei DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension) pentru scaderea tensiunii arteriale. Principiul este simplu: consumul redus de produse bogate in grasimi saturate, in schimb multe fructe, legume, cereale integrale sau produse lactate degresate. Efectele unui asemenea regim asupra tensiunii se pot face simtite incepand cu sfarsitul celei de-a doua saptamani.
* Reduceti consumul de sare. Sarea favorizeaza retentia apei, ceea ce duce la cresterea tensiunii, exact ca si cand ai adauga apa intr-un recipient deja plin. Intr-un studiu efectuat dupa primul test DASH, s-a constatat ca scaderea cea mai spectaculoasa a tensiunii a intervenit la subiectii care in paralel cu regimul alimentar isi limitasera consumul zilnic de sodiu la 1,5 g, adica la mai putin de o lingurita de sare pe zi. Este bine sa se sareze mancarurile cu zgarcenie si sa nu existe solnita pe masa, dar atentie si la sarea ascunsa in alimentele industriale, mai ales in pateuri, in produsele pe baza de carne, in supele concentrate (la plic sau in cuburi) etc. Inainte de a le cumpara, cititi cu atentie eticheta, pentru a afla cantitatea exacta de sare sau de sodiu pe care o contin. Optati pentru supele si biscuitii hiposodati si clatiti bine alimentele conservate in saramura.
* Reduceti consumul de mezeluri, fructe de mare si branzeturi sarate.
* Cumparati paine fara sare sau faceti paine in casa. Gustul este incomparabil.

Alte masuri alimentare

* Fructe si legume proaspete. Chiar daca nu tineti un regim specific, veti constata o ameliorare semnificativa a starii de sanatate, daca mancati multe fructe si legume proaspete crude sau fierte. Nutritionistii recomanda cel putin 5 portii de legume si fructe pe zi excelente surse de potasiu, de magneziu si de fibre, care contribuie la sanatatea arterelor.
* Fulgi de ovaz. Mai multe studii au aratat ca fulgii de ovaz au o dubla actiune benefica: reduc tensiunea arteriala si diminueaza valorile colesterolului. Mancati, asadar, in fiecare dimineata un bol cu fulgi de ovaz!
* Reduceti consumul de alcool. Marii bautori au o tendinta evidenta spre hipertensiune. Limitati-va la un pahar de vin pe zi daca sunteti femeie, si la doua daca sunteti barbat.

Scadeti in greutate

Supragreutatea obliga inima sa munceasca in plus, pentru a propulsa sangele in artere. De aceea, tensiunea arteriala creste odata cu greutatea. Daca sunteti supraponderali, chiar si 5 kg mai putin va pot reduce semnificativ tensiunea.

Opriti fumatul

Daca fumati, cel mai bine ar fi sa va lasati imediat. Anumite componente chimice existente in fumul de tutun distrug vasele sanguine si favorizeaza sclerozarea peretilor arterelor. Nicotina are, in plus, un efect constrictor asupra vaselor de sange, ceea ce agraveaza suplimentar hipertensiunea.

Faceti sport

Faceti de cel putin 3 ori pe saptamana un cardio-antrenament: alergare, mers intins, bicicleta sau inot. Efortul fizic face in general sa creasca presiunea arteriala, dar practicarea regulata a unei activitati cardio-vasculare ajuta la mentinerea tensiunii in timp de repaus la un nivel acceptabil. Consultati totusi un medic inainte de a va lansa intr-un program sustinut, mai ales daca n-ati mai facut nici un efort fizic in ultima vreme.

Destindeti-va

De ce sa nu adoptati un animal? Indiferent ca este vorba de un caine, pe care sa-l scoateti la plimbare, sau de o pisica, pe care s-o mangaiati, interactiunea cu animalele contribuie la reducerea tensiunii arteriale.

Invatati sa meditati

Studii recente au aratat ca meditatia actioneaza pozitiv asupra presiunii arteriale. Efectul se datoreaza pare-se unei diminuari a concentratiei hormonilor de stres in sange. Pentru inceput, inchideti ochii si relaxati-va toti muschii. Respirati incet si natural, concentrandu-va atentia asupra felului in care patrunde si iese aerul din plamani. Relaxarea progresiva este la fel de eficienta. Intinsi pe podea sau pe un pat tare, relaxati-va pe rand picioarele, bratele, corpul, intregul corp, incercand sa simtiti cum energia negativa curge afara, scurgandu-se in pamant. Practicati zilnic o sedinta de 15 minute. Efectele sunt rapide, chiar si in cazul unor boli cardiace instalate tahicardii, extrasistole etc.
Petreceti-va timpul liber cu ceva captivant, cum ar fi gradinaritul, muzica sau tapiseria, poate la fel de benefice ca si meditatia, in ceea ce priveste tensiunea arteriala.

Suplimentele alimentare

* Luati magneziu. Acest mineral favorizeaza relaxarea musculaturii netede care acopera peretii arterelor, permitandu-le, astfel, sa se dilate. Actiunea lui hipotensiva este evidenta, mai ales la femeile gravide (dar, in acest caz, nu luati nici un supliment fara acordul medicului dvs.). Daca luati magneziu, nu uitati sa luati concomitent si calciu, pentru ca un raport dezechilibrat intre aceste doua minerale poate reduce efectele benefice. Doza zilnica recomandata in caz de hipertensiune este de 400 mg de magneziu si de 1000 mg de calciu.
Pentru o absorbtie optima, lasati un interval de cel putin 2 ore intre cele doua minerale.
* Ceai sau tinctura de paducel si talpa-gastei. Ambele plante sunt cunoscute pentru actiunea lor vasodilatatoare. Ele nu trebuie sa lipseasca din farmacia casei. Cand plecati la drum lung, mai ales vara, luati totdeauna cu dvs. o sticla de circa 250 ml fie cu ceai de paducel si talpa-gastei, fie cu tinctura (4-5 capacele) diluate in apa plata. Daca urmati deja un tratament impotriva hipertensiunii, consultati medicul inainte de a lua un preparat cu paducel.
* Usturoiul este un alt campion al scaderii tensiunii arteriale. Unii medici le recomanda pacientilor sa manance un catel crud de usturoi pe zi, altii mai degraba echivalentul a 4 g de usturoi proaspat, sub forma de extract-pudra. Daca optati pentru cea de-a doua solutie, optati pentru gelulele gastrorezistente.
* Untura de peste pentru sporirea aportului de acizi grasi Omega 3, care inhiba producerea de catre organism a substantelor vaso-constrictoare, mai ales a prostaglandinelor, ceea ce are drept efect facilitarea circulatiei sanguine. Aceste grasimi "bune" sunt prezente in cantitate mare in pestele gras, precum macroul sau somonul. Luati 2 capsule pe zi, echivalentul a 600 mg de acizi grasi Omega 3.

Cand trebuie consultat medicul?

In caz ca hipertensiunea dvs. este confirmata, consultati medicul daca va doare in mod repetat capul, daca aveti palpitatii, vi se taie respiratia, obositi, daca va curge sange din nas, daca vedeti musculite in fata ochilor, daca vi se inroseste fata, daca simtiti nevoia stringenta sa urinati sau daca va tiuie urechile.
Aceste simptome pot fi semnalul unei presiuni arteriale neechilibrate. Prezentati-va regulat la medic, pentru a va controla tensiunea si a depista eventuale complicatii.

Zgomotul excesiv poate fi cauza hipertensiunii?

Toata lumea stie cat e de obositor si de stresant sa circuli pe strada cand traficul este intens, sa locuiesti in preajma unor hale industriale sau discoteci, sa stai pe plaja, la soare, ascultand non-stop muzicile amestecate si asurzitoare emise prin statii folosite la maximum. Un studiu realizat pe 1700 de voluntari de catre Institutul Robert Koch din Berlin a aratat ca simplul zgomot provocat de circulatia rutiera poate provoca o crestere semnificativa a presiunii arteriale. Conform acestui studiu, persoanele care locuiesc pe marginea unor artere de circulatie au un risc de hipertensiune de doua ori mai mare decat cele care locuiesc pe o strada linistita, mai ales daca dorm cu ferestrele deschise.

Masurati-va tensiunea singuri

Unele persoane sunt atat de nervoase la ideea ca trebuie sa mearga la doctor, incat tensiunea lor arteriala creste automat. Este asa-numitul "efect al halatelor albe". Daca sunteti in aceasta situatie, medicul v-ar putea cere sa va masurati tensiunea acasa, in liniste, pentru a-si face o idee mai precisa asupra valorilor reale. Luati-va tensiunea de mai multe ori pe zi, la ore diferite si faceti media. Dar aceasta masura nu trebuie sa va faca sa renuntati la controalele regulate la doctor.