B'ESTFEST 2008 - Bucurestiul explodeaza de muzica

Dana Ene
Alanis Morissette, Manu Chao, Nelly Furtado si altii, in... paralel

Dupa succesul de anul trecut, cand festivalul de muzica pop s-a desfasurat sub numele de "B'estival", organizatorii s-au vazut nevoiti sa mentina stacheta la fel de sus si-au adus pe scenele parcarii din Romexpo nume mari din muzica mondiala. Au fost trei zile fierbinti, la propriu si figurat (soarele a ars la fel de tare ca muzica), in care bucurestenii, dar si o multime de "musafiri", turisti straini sau romani veniti din diferite orase ale tarii, s-au putut desfata cu muzica de calitate.
Anul acesta au existat, spre deosebire de editia precedenta, trei scene - "Dacia", "Heineken" si "Romtelecom ClickNet", dar trupele romanesti care au cantat au fost putine: NSK, The Moood, Aron, E.M.I.L. si Veritasaga. Cu toate ca organizatorii (E!magic Entertainment) s-au straduit sa satisfaca cele mai variate gusturi in materie de muzica, au existat, bineinteles, si nemultumiti. Cateva concerte importante s-au desfasurat in acelasi timp - Cypress Hill - UNKLE si Manu Chao - Nelly Furtado, concerte mari, pe care majoritatea spectatorilor ar fi dorit sa le vada integral. Alternativa in aceasta situatie a fost fie sa alergi o bucata buna de drum, intre cele doua scene, ascultand o jumatate de concert la o formatie si o jumatate de concert la alta, fie sa renunti la unul din ele. Dar una peste alta, si festivalul de anul acesta a fost o reusita.
Iata cum s-au desfasurat evenimentele:

ZIUA 1

Vineri, 4 iulie, in ziua deschiderii, peste 15.000 de spectatori s-au adunat dornici sa-i asculte pe Alanis Morissette, UNKLE si Cypress Hill. Pana la inceperea concertului cantaretei canadiene, spectatorii s-au delectat fie cu melodiile savuroase ale lui Miss Platnum, fie au topait si cantat alaturi de britanicii de la Apollo 440, pe melodiile "Stop the Rock" si "Aint Talking About Dub". Banateanca Ruth Renner, alias Miss Platnum, stabilita in Germania, se afla la primul ei concert in Romania, unde isi promoveaza muzica R n Balkan, un melanj de R&B, pop si etno balcanic. Nu a avut parte de un public mare, insa cateva sute de spectatori au preferat sa danseze pe melodiile ei antrenante.
La ora 20.30 si-a inceput concertul favorita primei seri de festival, Alanis Morissette. Aflata pentru prima data in Romania, cantareata de origine canadiana, ceva mai rotunjoara decat o cunosteam noi de prin videoclipuri, a fost plina de energie si a incantat publicul cu vocea ei. A cantat la chitara, la muzicuta si a dansat, alaturi de colegii de trupa, mai bine de o ora. A fost acompaniata aproape tot concertul de numerosii spectatori care-i stiau versurile pe de rost. "Multumesc mult. Sunteti incredibili", le-a spus ea fanilor romani, care au aplaudat-o cu frenezie. La bis, a cantat doua piese reprezentative - "Ironic" si "Thank You".
Dupa recitalul ei, jumatate din cei peste 15.000 de spectatori s-au indreptat spre scena unde au cantat legendarii Cypress Hill, una dintre cele mai de succes trupe hip-hop din lume, in timp ce cealalta jumatate s-a mutat la scena de alaturi, ca sa asculte trupa britanica UNKLE. Cu ajutorul luminilor difuze violet si albastre britanicii au reusit sa realizeze o atmosfera underground. "Sunt niste adevarati zei", a soptit langa mine o adolescenta scufundata si ea in intuneric. Ambele trupe au reusit sa-si faca spectatorii sa cante si sa danseze alaturi de ei.

ZIUA a 2-a

Sambata, 5 iulie, Manic Street Preachers si Kaiser Chiefs au fost capetele de afis ale zilei. Si de data aceasta, aproximativ 12.000 de spectatori au infruntat arsita, pentru a se delecta cu muzica buna. Inarmati cu jetoane, (pentru a-ti putea cumpara orice in incinta festivalului, trebuia mai intai sa cumperi jetoane), fanii celor doua formatii s-au aliniat frumos la coada la bere si bauturi racoritoare, in speranta ca se vor mai racori putin. Iluzie! Ce-a urmat a incins din nou spiritele. Oamenii s-au inghesuit in fata scenei unde, la ora 20.10, galezii de la Manic Street Preachers si-au inceput concertul. Spre marea bucurie a fanilor, concertul a inceput in forta, cu melodii cunoscute, urmate de o varianta haioasa a piesei "Umbrella", cantata in original de Rihanna. Apoi, in timp ce colegii de trupa au luat o pauza de... caldura, solistul trupei, chitaristul James Dean Bradfield, a cantat "Faster" si "The Everlasting". "Bucharest, you are fuckin amazing!", a repetat el de mai multe ori.
Kaiser Chiefs, castigatorii a trei premii Brit in 2006 ("Cel mai bun grup", "Cea mai buna trupa rock britanica" si "Cea mai buna reprezentatie live"), au fost bomba serii. Solistul trupei, Ricky Wilson, a facut cel mai entuziasmant show, a dansat pe scena, a vorbit cu publicul, a sarit peste gard, in public, s-a urcat pe schele, a cantat alaturi de fani reusind sa-i capteze pe tot parcursul concertului. "Ne vedem data viitoare", a promis el, inainte de a iesi de pe scena.
Nouvelle Vague au fost pentru multi surpriza serii. Desi au cantat in acelasi timp cu Kaiser Chiefs si erau foarte putin cunoscute, sau chiar deloc, frantuzoaicele, frumoase si senzuale, au tintuit pe loc aproximativ 3.000 de spectatori. Care nu au regretat nici o clipa ca i-au ratat pe britanici.

ZIUA a 3-a

Duminica, 6 iulie. A fost ziua de inchidere a festivalului, pana pe 11 iulie, cand are loc Aftershock, ziua dedicata rock-ului. Un spectacol cu nume grele: Stereophonics, Roisin Murphy, Manu Chao si Nelly Furtado. Britanicii au promis "un show grozav" la Bucuresti si s-au cam tinut de cuvant. Chiar daca au fost programati "pe lumina", au avut parte de publicul lor, care a cantat si dansat tot timpul. Trupa Stereophonics este preferata fotbalistului englez Wayne Rooney, la a carui nunta au si cantat, luna trecuta.
Din cauza unor probleme tehnice, concertul Roisin Murphy a inceput cu 45 de minute mai tarziu. Irlandeza, fosta solista a formatiei Moloko, a fost asteptata de cateva mii de fani galagiosi, enervati de intarziere, dar a incercat sa se revanseze, oferind un spectacol incendiar. A dansat, a schimbat direct pe scena costumatii si a cantat impreuna cu publicul melodii ca "Overpowered" si "Forever More".
Concertul Manu Chao a inceput cu doar cateva minute inaintea celui cu Nelly Furtado. A fost, cu siguranta, cel mai tare concert al festivalului. S-a dansat, s-a cantat, s-a sarit si s-a aclamat continuu. "Revolutionarul" artist a cantat si melodia "George Bush Dont Care About Black People", pe care i-o dedica de fiecare data presedintelui american: "Regret ca de cate ori cant aceasta melodie trebuie s-o dedic celui mai tampit si violent lider din lume". Manu Chao a fost fenomenal si s-a simtit atat de bine la Bucuresti, incat si-a prelungit concertul cu inca o jumatate de ora. Trupa s-a intors din culise pentru un al treilea bis, chiar si dupa ce bateristul si-a aruncat betele in public.
Dar succesul lui Manu Chao nu a lasat-o pe Nelly Furtado fara spectatori. Mii de fani s-au adunat ca s-o vada. Cantareata canadiana cu origini portugheze a declarat la conferinta de presa ca regreta sa fie pe scena simultan cu Manu Chao. "Sunt suparata ca am concertul in acelasi timp cu cel al lui Manu Chao, pentru ca as fi vrut sa il vad si eu." Dar asta nu a impiedicat-o sa dea tot ce poate. A dansat alaturi de o trupa de dansatori extraordinari (doi baieti si doua fete), a cantat la chitara, iar dueturile le-a cantat alaturi de Saukrates, un cunoscut rapper canadian. In timp ce interpreta melodia "Forca", dansatorii ei au aruncat cateva mingi de fotbal pufoase in public. A incheiat seara dupa doua bisuri, cu "All good things (come to an end)". "Toate lucrurile bune au un sfarsit".
Foto: IULIAN IGNAT