Cu zece ani mai tinere. E posibil?

Gilda Fildan
Nu ne sunt dragi deloc urmele lasate de timp pe pielea noastra... Din fericire, frumusetea e studiata azi in laborator, iar oamenii de stiinta ne garanteaza ca varsta poate fi tinuta pe loc. Macar zece ani...

Par si machiaj

Cum se acopera semnele timpului?

Machiajul nu mascheaza ridurile. Insa cateva interventii simple pot da frumusete tenului, stralucire ochilor si fac buzele sa para mai pline.
Omul stie cum poate fi avantajata o piele matura: Andrei Baranow de la L'Oreal Paris machiaza de ani de zile starurile, pentru aparitiile lor la Festivalul de film de la Berlin printre altele, pe Catherine Deneuve (64 ani), Isabelle Huppert (54 ani), Lauren Bacall (83 ani). Cele opt reguli de baza formulate de el ne arata felul in care pudra si pensula intineresc, discret, dar vizibil, un chip.
* Ingrijirea de baza - Pielea, in special cea varstnica, are nevoie de umiditate. Putem stimula regenerarea celulelor din interior, band multa apa, si din exterior, aplicand creme nutritive. Un rol important il are si curatarea pielii.
* Machiajul - Un produs de calitate da un aspect de uniformitate tenului. Nu trebuie folosit prea mult fond de ten, deoarece el nu camufleaza liniile desenate de viata.
* Fond de ten - Profesionistii intind fondul de ten intr-un strat uniform, cu economie si grija, intrebuintand in acest scop un burete sau o pensula. Apoi, expertul in machiaj Baranow recomanda adaugarea unei pudre minerale prin tamponari cu pensula, executand miscari circulare. "Aceasta da netezime tenului, fiindca pudra minerala acopera foarte bine." Cine e in mare graba se poate multumi numai cu pudra.
* Alegerea culorii - Fardul si pudra se testeaza pe incheietura mainii, inainte de a le cumpara. "Nuanta corecta face ca suprafata pe care a fost testata sa se deosebeasca de restul pielii doar printr-o mai mare uniformitate, iar nu prin culoare".
* Ochii - Profesionistii utilizeaza un creion corector cu o nuanta mai deschis decat tenul. Acesta ascunde cearcanele, care dau fetei o expresie de oboseala.
* Genele - Cea mai buna alegere este rimelul negru, intrucat el face ochii sa para mai mari, subliniaza albul ochilor si scoate in evidenta culoarea irisului.
* Obrajii - Aplicati fard rosu pe obraji, intinzandu-l spre urechi. Astfel ia nastere un contur frumos. Iar fata da impresia de prospetime.
* Buzele - Preferati glosul, pentru ca el ajuta buzele sa para ceva mai pline.

Foarfeca si pieptene in loc de bisturiu si tampon

O tunsoare buna poate face concurenta liftingului. Manfred Kraft, un foarte apreciat coafor din Munchen si reprezentant al firmei Krastase, ne deconspira felul cum pot fi pacaliti anii.
* Pletele carunte se taie. Putine femei arata multa vreme tinere, purtand parul lung. La majoritatea, efectul e contrar.
* Moda si gusturile se schimba. Daca va pastrati aceeasi coafura timp de decenii, veti arata demodata, deci batrana.
* O coafura supercorecta e contraproductiva. O tunsoare lejera sugereaza un stil de viata modern si da impresia de degajare tinereasca. Asadar, nu tapati si nu imbacsiti parul cu spray.
* Tot parul lasat la aceeasi lungime creeaza adesea o infatisare severa. E mai bine sa fie tuns in trepte, in directia fetei. Asa, femeile arata mai blande si mai feminine.
* Bretonul ascunde antipaticele riduri de pe frunte. Pentru acest inselator efect de lifting sunt de ajuns cateva suvite coafate cu pricepere pe frunte.
* Tunsorile scurte intineresc, ce-i drept, dar atentie: daca veti ramane cu capul golas, rezultatul e invers, pentru ca fata arata prea dura.
* Frizurile ciufulite apar simple si naturale. Stilul obraznic semnalizeaza: sunt plina de vitalitate si intr-o forma perfecta.
* Buclele si onduleurile sunt o problema delicata. Incadrata de ele, o fata tanara poate deveni copilaroasa. Una mai in varsta nu e flatata de o cascada de onduleuri, care nu se asorteaza cu maturitatea.
* Culoarea parului tonurile deschise, calde, au efectul optic al unei cure de intinerire. Culorile prea inchise, ca si nuantele cenusii, violete sau albastrui subliniaza varsta reala.

MISCARE SI FITNESS

E sportul un izvor de tinerete?


Da, afirma specialistii. 40 de minute de antrenament pe zi intarzie imbatranirea celulelor. Cu conditia sa beti multa apa si sa evitati stresul.

"Cel mai bun mijloc de transport pentru debarasarea celulelor de reziduuri e apa", declara prof. Ingo Frobose, directorul Centrului de preventie de pe langa Facultatea de educatie fizica din Koln. De aceea, ca prima masura de intinerire a infatisarii noastre, el recomanda "multa apa". Daca ar fi dupa el, ar trebui sa bem zilnic trei, eventual chiar patru litri. Ne da si un al doilea sfat: "Oxigenul trebuie sa ajunga in celule, numai atunci creierul isi pastreaza prospetimea si dam o impresie generala de tinerete". Pentru a obtine un succes vizibil, sunt suficiente 30-45 de minute de jogging de doua-trei ori pe saptamana, sau cate 30 de minute de plimbare in pas sustinut, in fiecare zi.
Dar antrenamentul de rezistenta nu rezolva totul: "E neaparata nevoie si de antrenament muscular. Muschii nu stiu ce varsta au, deci ii putem intineri in permanenta. Eu personal fac zilnic zece minute de gimnastica, nu mai mult. Insa ajung si numai de trei ori pe saptamana cate zece minute". Pentru a intari grupele musculare importante, el executa genuflexiuni, flotari, exercitii pentru muschii abdominali si stretching.
Succesele concrete nu se lasa mult asteptate, promite specialistul. "Deja dupa doua pana la patru saptamani, oxigenul da o noua stralucire ochilor." Urmeaza apoi modificarile vizibile ale musculaturii, spune Frobose. "Dupa un sfert de an poti observa diferenta".

Stresul ne face sa imbatranim mai rapid

Unul dintre motive este hormonul cortizol. Solutia: sa ne mentinem in forma, fizic si mental.
Doua feluri de stres dauneaza celulelor noastre. Unul este stresul oxidativ, produs de moleculele agresive de oxigen, ce constituie principala cauza a imbatranirii pielii. Al doilea e stresul psihic. Aici joaca un rol deosebit hormonul cortizol, pe care organismul il diminueaza foarte lent, spre deosebire de celalalt hormon al stresului, adrenalina. Cortizolul dauneaza celulelor cutanate si musculare si totodata amplifica stresul oxidativ, dupa cum reiese dintr-o serie de studii recente.
Oamenii care traiesc in conditii de stres prelungit isi accelereaza imbatranirea celulelor, ca si cum ar grabi timpul. Specialistii le recomanda acestora ca remediu un program extrem de simplu: zilnic 30 de minute de miscare, 30 de minute de activitati agreabile si 5 minute de exercitii de relaxare.

Fiti atente la tinuta

Sugeti burta, scoateti pieptul inainte si intr-o clipa veti arata mai tanara. Idei si exercitii care va corecteaza pozitia corpului.
* Telefonati stand intr-un picior (ajuta coordonarea, tinuta, musculatura profunda).
* In loc sa impingeti un carucior pentru cumparaturi, mai bine purtati cate un cos in fiecare mana.
* Achizitionati un pedometru (instrument care inregistreaza numarul de pasi): el va va motiva sa parcurgeti zilnic cei 10.000 de pasi recomandati de specialisti.
* Supravegheati-va tinuta. Vechea regula "burta supta, pieptul inainte" e mai buna decat o spinare incovoiata.
* Copacul exercitiul de yoga reprezentat in imagine are o dubla actiune de intinerire. El antreneaza musculatura profunda si tinuta, relaxand in acelasi timp, ca o consecinta a concentrarii realizate de dvs., pentru a va mentine in echilibru. Ramaneti in pozitie atata vreme cat o puteti face fara efort. Pe cat posibil, efectuati acest exercitiu in fiecare zi.

CREME SI LOTIUNI

Bine gresata, bine conservata?

Cine are asteptari realiste de la cosmeticele anti-aging nu va fi dezamagit. Ingrijirea consecventa aduce succesele cele mai mari, apreciaza profesionistii.
"Ridurile profunde nu se pot indeparta cu o singura aplicare a unei creme anti-aging", afirma directorul stiintific al firmei de cosmetice Vichy. Insa persoanele care se descurajeaza repede si intorc spatele rafturilor cu creme pierd o sansa deloc neglijabila. "La un ten vested, de exemplu, o ingrijire constiincioasa, zilnica, are un efect cheratolitic. Aceasta inseamna ca ea ajuta la descuamarea celulelor imbatranite ale pielii." Urmarea: cu timpul, pielea devine mai neteda, iar substantele hidratante, energizante si nutritive pot patrunde mai bine. Si microcirculatia se imbunatateste, pielea e imbibata cu apa. Ceea ce se recunoaste dupa aspectul ei e mai intinsa si trandafirie, de asemenea si mai moale la pipait: "O piele bine ingrijita nu este rigida, ci catifelata".
Odata cu trecerea anilor, pielea necesita o ingrijire tot mai intensa. "Pielea matura si varstnica isi pierde elasticitatea, se usuca si devine palid-galbuie". O simpla crema grasa nu poate ajuta prea mult. "Cosmetica moderna sustine functiile naturale ale pielii, stimuleaza metabolismul lipidelor, mecanismele de autoaparare si regenerarea celulara". Trebuie sa intelegem ca nici o crema nu reuseste sa faca asa ceva de la prima aplicare: "La firma noastra, produsele noi sunt testate minimum patru saptamani, inainte de a se da un verdict".
Totusi, prin schimbarea nuantei tenului se poate obtine un anumit efect magic instantaneu. Multe creme fac uz de un mic truc: au in compozitie minerale reflectorizante, ca alumina si mica. Acesti pigmenti se aseaza peste riduri ca un val transparent, conferind pielii o scanteiere fina. Pe loc.

Arta aplicarii cremelor

Regula de baza: calitatea trece inaintea cantitatii, iar ceremonialul de infrumusetare trebuie sa ne faca si placere.
* Economie - Nu puneti prea mult dintr-o data si nu fiti prea insistente. E de preferat o rutina a ingrijirii consecvente, dar cu masura.
* Fara grasime - O crema de zi nu trebuie sa fie prea grasa, ci mai curand hidratanta.
* Disciplina - Demachiati-va si curatati-va fata in fiecare seara.
* Peeling - Apelati la el o data pe saptamana. Sfatuiti-va cu un specialist la alegerea produsului.
* Protectia solara - O buna protectie contra razelor ultraviolete previne ridurile. Folositi crema antisolara in tot timpul anului.

NUTRITIE

Pot intineri mancand?


Unii specialisti recomanda meniul mediteranean. In cazul cand se inseala, pestele, legumele si uleiurile vegetale de calitate ne favorizeaza cel putin silueta si in acelasi timp sunt bune la gust. O hrana ce combate semnele timpului.
Stoparea imbatranirii nutritionistii nu au la indemana retete miraculoase, cu care sa ne indeplineasca dorinta. Insa cu meniul potrivit se pot obtine totusi cateva lucruri: ne pastram sanatatea, ne simtim cu zece ani mai tineri si, in consecinta, aratam mai bine.
Pe de-o parte, e important ce mancam: "Alegeti bucataria mediteraneana, cu mult peste si mai putina carne, multe legume si fructe", spun specialistii. Desigur, depinde si cat: aportul zilnic de calorii ar trebui sa se afle sub control o viata intreaga, caci supragreutatea ne face sa aratam batrane. Societatea germana de nutritie recomanda 1800-2200 calorii pe zi pentru femeile cu inaltime si greutate medie (1,65 m, 60 kg).

Cele mai bune alimente si substante nutritive pentru o piele ferma

* Salata verde, leguminoase, verdeturi proaspete, uleiuri vegetale.
* Fructele si legumele cu continut maxim de antioxidanti sunt zmeura, coacazele, capsunile, maslinele, spanacul, ardeii rosii, ardeii iuti murati in otet, afinele.
* Somonul contine acizi grasi polinesaturati si substanta DMAE (dimetilaminoetanol), care da fermitate pielii.
* Carnea slaba, nucile, mazarea, soia, fasolea si pestele constituie surse bogate de proteine. Oamenii in a caror hrana proteinele ocupa o pondere foarte mica imbatranesc repede. Necesarul zilnic recomandat: 0,8 g pe kilogramul de masa corporala.
* Bauturile care ofera protectie contra radicalilor liberi sunt sucurile de fructe cu boabe negre, ceaiul verde si negru, cafeaua si vinul rosu (dar nu mai mult de un pahar mic pe zi).
* Curcuma, scortisoara, ghimbirul si, din cand in cand, o bucatica de ciocolata amaruie feresc pielea de inflamatii.

Ce propun specialistii straini?

Botox, peeling cu acizi, intindere a pleoapelor toate presupun riscuri. Am incercat sa aflam la ce tehnici cat mai putin invazive ar recurge expertii infrumusetarii, daca ar fi ei insisi tentati sa se intinereasca. Ancheta a fost preluata din revista "Woman".

Dr. Tanja Fischer, medic specialist dermatolog:

"Nu mi-as asuma niciodata vreun risc"

"Daca as dori sa arat mai sic in urmatoarea jumatate de an, mi-as improspata tenul. Pentru aceasta exista numeroase procedee de peeling si microabraziune, dintre care cea mai avansata este noua metoda Biomedic, o varianta perfectionata a peelingului cu acid de fructe. Perioada de aplicare e relativ scurta, iar coeficientul de siguranta este deosebit de mare. Acesta ar fi pentru mine argumentul esential: faptul ca nu exista riscuri imprevizibile."
* Peelingul Biomedic: O noua metoda de peeling, introdusa in toamna anului 2007, la care acidul intrebuintat, LHA, nu trebuie neutralizat. Inlatura in cazul cel mai fericit ridurile fine, pigmentarile si neregularitatile pielii, de pilda cicatricile lasate de acnee. Sunt necesare patru sedinte la intervale de doua pana la patru saptamani, procesul provoaca neplaceri minime (nu e nevoie de anestezie, nici de concediu medical).

Dr. Matthias Wagner, medic specialist chirurgie generala si plastica

"Optiunea mea ar fi o intindere a pleoapelor"

"In ce priveste fata, ca prim-plan al comunicarii, un aspect important il reprezinta infatisarea pozitiva si deschisa. Din acest motiv, eu m-as decide pentru o intindere a pleoapelor. Aceasta interventie, efectuata frecvent, constituie o solicitare relativ minora pentru pacient si ii ofera o intinerire vizibila, insa nu ostentativa."
* Intinderea pleoapelor: O indepartare ambulatorie a depozitelor de grasime si/sau a surplusului de piele de la pleoapele superioare si inferioare, in majoritatea cazurilor cu anestezie locala si analgosedare (aducerea pacientului intr-o stare de somnolenta). Dupa aproximativ doua saptamani, se pot relua activitatile obisnuite si contactele publice. Complicatiile si prejudiciile tardive sunt rare.


Dr. Regina Wagner, medic specialist chirurgie plastica si estetica

"Folosesc acidul hialuronic"

"Daca mi s-ar asigura o interventie de inalt nivel, executata de un medic specialist calificat, as putea avea multe idei in ce ma priveste. In prezent folosesc acidul hialuronic, pentru a-mi atenua ridurile nazolabiale. Asemenea riduri verticale nu numai ca imbatranesc fata, dar o si fac sa para mai putin prietenoasa. Injectiile cu acid hialuronic sunt un procedeu sigur si deloc complicat."
* Injectiile cu acid hialuronic: o interventie ambulatorie prin care aceasta substanta, care este in mod natural prezenta in organism si retine apa in tesuturi, este injectata dedesubtul unui rid. In functie de consistenta acidului, efectul se mentine intre 6 luni si 2 ani. Complicatii posibile: asimetrii sau noduli.

Dr. Stefan Schill, medic specialist chirurgie plastica si estetica

"Eu pun pret pe naturalete"

"Nu mi-as dori modificari mari, ci un rezultat cat mai natural. Primele riduri dau fetei mele o expresie de oboseala. As corecta acest neajuns, apeland la un needling, o metoda noua, prin care se stimuleaza formarea colagenului cu ajutorul unor mici intepaturi de ac. In esenta, pielea este astfel determinata sa realizeze singura un lifting. Ea arata din nou mai tanara si mai proaspata."
* Needling: O noua forma de terapie pentru piele flasca, riduri si cicatrici. Chirurgul plimba un cilindru prevazut cu ace fine peste portiunile de piele afectate. Procedeul nu da nastere ulterior unei sensibilitati sporite la radiatiile solare, iar efectul obtinut e durabil.

Dr. Jorg Blesse, medic specialist chirurgie plastica si estetica

"Intrebuintez Botox de ani de zile"

"Fiindca nu vreau sa arat cu cinci ani mai in varsta si pe deasupra si incrancenat, imi administrez de cativa ani toxina botulinica. Aceasta imi relaxeaza musculatura de expresie a fruntii, impiedicand formarea neplacutelor riduri de suparare. Nu pot sa spun ca mi-a schimbat viata, dar nici nu mai concep sa ma lipsesc de acest ajutor."
* Botox: Tratarea ambulatorie a musculaturii de expresie cu toxina botulinica, in general lipsita de inconveniente. Complicatia cea mai frecventa: dureri insistente de cap.

Dr. Dagmar Rohde, medic specialist dermatolog din Kiel

"Termajul este actualmente solutia optima pentru mine"

"Termajul este actualmente solutia optima pentru mine, caci el da concomitent pielii fermitate in profunzime si catifelare la suprafata. E necesara o singura sedinta, dupa care poti aparea imediat in public, iar efectul dureaza cativa ani. Acesta este mijlocul ideal de a combate un inceput de lasare a pielii."
* Termaj: Interventie ambulatorie, constand in incalzirea tesutului conjunctiv cu energie din domeniul radiofrecventelor, dupa care pielea devine mai ferma. Fara anestezie, fara concediu medical.

Dr. Jihan Mohasseb

"Alegerea mea este mezoterapia"

"As apela oricand la mezoterapie estetica pentru a-mi intineri pielea fetei. Aceasta metoda blanda introduce vitamine si substante nutritive direct in piele, fara a recurge la incizii, asadar fara sa dea nastere unor cicatrici. Imediat arati destins si improspatat si poti aparea in public. Nu exista nici o crema care sa egaleze efectul mezoterapiei."
* Mezoterapia: Un tratament ambulatoriu, prin care substantele active sunt pompate in celulele cutanate, prin intermediul unui camp electric. Se utilizeaza in primul rand pentru intinerirea pielii si combaterea celulitei.

Masuri drastice

Care metode sunt periculoase?

Exista anumite metode anti-aging pe care ar fi mai prudent sa nu le incercati. Fiindca rezultatele lor uluitoare sunt platite cu riscul unor efecte secundare primejdioase.

Ridurile din jurul gurii ar fi trebuit sa dispara in urma injectiilor. In loc de asta, s-au format noduli alergici. Luni de zile, pacienta a fost nu intinerita, ci desfigurata. "Numarul cazurilor de acest fel e mai mare decat se cunoaste", ne avertizeaza chirurgii plasticieni. Cine apeleaza la un medic calificat si cu experienta, pentru a fi informat in detaliu si tratat corespunzator, reduce cota de risc, iar in eventualitatea producerii unor efecte secundare, i se asigura o terapie calificata. Majoritatea specialistilor au rezerve la urmatoarele procedee:
* Botox Unii medici fac asemenea injectii intr-o veselie, desi toxina botulinica este o otrava puternica, avand o actiune distructiva asupra sistemului nervos. In SUA, copiii tratati cu medicamente asemanatoare toxinei bacilului botulinic sufera de paralizie spastica, iar unii dintre ei au murit. "Injectiile contra ridurilor" pot provoca paralizii ale muschilor fetei.
* Liftingurile faciale Interventiile sunt ireversibile, chiar atunci cand dau gres. In plus, la treizeci de ani de la primele operatii, se constata ca fetele intinerite prin lifting imbatranesc dupa aceea mai urat.
* Peelingurile profunde Nu trebuie confundate cu peelingurile usoare. Cele executate in profunzime sunt dureroase si riscante: in urma lor pot ramane cicatrice.
* Hormonii Terapiile hormonale de substitutie, folosite in menopauza, nu reprezinta un mijloc anti-imbatranire inofensiv. Se crede ca ele sporesc riscul de cancer mamar, accident vascular cerebral si infarct.