TRATAMENTE EXTERNE
Numele "Kneipp" nu suna nici pe departe la fel de modern ca "Ayurveda" sau "yoga". Te face sa-ti imaginezi niste indivizi batraiori, domni si doamne de varsta a treia, care tropaie greoi prin apa. De preferinta, la Bad Wrishofen, acolo unde, cu 150 de ani in urma, pastorul Sebastian Kneipp vindeca suferintele trupesti cu puterea apei. Luata in deradere pana mai ieri, terapia lui Kneipp este astazi la mare moda in toata lumea, fiind aplicata chiar si in cele mai simandicoase spitale. "In materie de sanatate, procedurile cu apa ofera un beneficiu enorm, obtinut cu efort minim", spune dr. Bernhard Uehleke, seful sectiei de terapii naturiste de la spitalul Charite din Berlin. Baile totale sau partiale, jeturile reci si calcatul activ al apei activeaza circulatia generala si locala, regland totodata si temperatura corpului. Cine le practica cu consecventa previne infectiile si se inarmeaza contra stresului. Mai mult inca: la micile neplaceri de toata ziua, numeroase proceduri ajuta instantaneu. Terapiile Kneipp pot fi aplicate foarte eficient si acasa. Aveti nevoie doar de o cada, un dus sau un furtun cu jet de mica intensitate. Chiar si in gradina pot fi intrebuintate in scop terapeutic stropitoarea (fara sita), furtunul si un bazin gonflabil, de balaceala.
Regulile de baza ale terapiei Kneipp
• Procedurile cu apa nu trebuie facute de persoane care au senzatia de frig sau isi simt corpul rece.
• Dupa tratamentul cu apa, corpul nu trebuie sters cu prosopul, ci invelit, asa ud, intr-un halat. Ideal este sa ne bagam in pat; daca nu, se recomanda executarea catorva miscari de gimnastica usoare, pana ce trupul se reincalzeste.
• Orice aplicatie trebuie sa fie rece si scurta; daca nu e urmata de o senzatie de caldura, inseamna ca procedeul a fost prea lung.
• Bolnavii, mai ales cei cu afectiuni ale sistemului cardiovascular, ar trebui sa ceara in prealabil sfatul unui medic specializat in terapii naturiste.
Proceduri pentru o stare generala de bine
Stare de apatie si oboseala dimineata, la trezire
Ce ajuta: jet pe pulpe.
Cum se executa: Jetul de apa, de mica intensitate, este condus din spate, de la calcaiul drept, pe latura exterioara a piciorului drept, in sus. Dupa o oprire de cateva secunde pe fesa, se coboara din nou, pe latura interioara a piciorului. Apoi se trece in fata, urcand de la partea superioara a labei pe latura externa a piciorului, cu o noua oprire in zona inghinala, dupa care se coboara pe latura interna a piciorului. Se procedeaza la fel si cu piciorul stang. La sfarsit, jetul se proiecteaza pe talpi.
Efectele procedurii: Invioreaza, creste tensiunea arteriala, activeaza circulatia locala, combate varicele, tulburarile frecvente de somn.
Picioare grele, dureroase, umflate
Ce ajuta: calcarea apei.
Cum se executa: Lasati apa rece sa curga intr-o cada sau o putina mare, cat sa va ajunga pana la o latime de palma sub genunchi. Pasiti ca o barza prin apa, 30 pana la 60 de secunde, in functie de temperatura apei. La fiecare pas, scoateti piciorul cu totul afara din apa. La sfarsit, stergeti apa doar cu mana, incaltati-va cu ciorapi si pantofi. Alternativa estivala: calcati apa in mare sau in rauri.
Efectele procedurii: Intareste venele, combate stazele venoase, sensibilitatea la infectii, hipertensiunea, meteodependenta, transpiratia la picioare.
Epuizare nervoasa
Ce ajuta: jet de apa pe brate.
Cum se executa: Lasati bratul drept sa atarne deasupra cazii de baie. Conduceti jetul de mica intensitate de la palma in sus pe latura externa a bratului, pana la umar. Acolo ramaneti cateva secunde, pe urma coborati pe latura interna a bratului. Faceti acelasi lucru si cu bratul stang. Apoi stergeti apa cu mana si imbracati-va.
Efectele procedurii: Stimuleaza circulatia, regleaza irigarea creierului cu sange, alunga oboseala, depresia, hipotensiunea.
Observatie: Jetul rece pe brate e simplu si poate fi facut aproape oriunde. Se recomanda oricui doreste sa intre repede in forma. Cel mai usor se face cu un furtun de dus cu capul desurubat.
Ten palid, ofilit
Ce ajuta: jetul de apa rece pe fata.
Cum se executa: Inclinati toracele deasupra chiuvetei sau a cazii. Conduceti jetul de mica intensitate, de la tampla dreapta, de-a lungul fruntii, pana la tampla stanga si inapoi. Apoi plimbati-l peste fata, ca si cum ati desena linii verticale, dupa care descrieti un cerc in jurul fetei, circa 30 de secunde. Tamponati-va cu prosopul.
Efectele procedurii: Intinde pielea, improspateaza, calmeaza, alunga depresia.
Dureri de cap
Ce ajuta: baie la brate, cu temperatura crescuta progresiv.
Cum se executa: Umpleti o cada mica sau o chiuveta cu apa calda, la aproximativ 32gr.C. Lasati sa curga incet inauntru apa fierbinte, timp de 15 minute, pana se ajunge la maximum 42gr.C. Tineti-va bratele in aceasta baie cinci minute. Stergeti-va bine cu prosopul. O jumatate de ora de repaus.
Efectele procedurii: Regleaza irigarea creierului cu sange, calmeaza sistemul circulator, inflamatiile nazale, cele din zona faringiana, tensiunea arteriala usor crescuta.
Observatie: Unele dureri de cap se pot trata si cu apa rece, prin jet pe fata, baie la brate sau jet pe genunchi. Important este sa incercati.
Insomnii
Ce ajuta: jet rece pe genunchi.
Cum se executa: Conduceti jetul de mica intensitate din spatele piciorului drept, de la calcai pe latura externa a piciorului in sus. Opriti-va cateva secunde in pliul din spatele genunchiului. Coborati apoi pe latura interna a piciorului. Treceti in fata, urcati de la partea superioara a labei pe latura externa a gambei si opriti-va la genunchi. Coborati din nou pe latura interna a piciorului. Procedati identic pe stanga. La sfarsit, plimbati jetul pe talpi.
Efectele procedurii: Linisteste, favorizeaza somnul, scade tensiunea arteriala.
Lipsa de concentrare
Ce ajuta: baie rece la brate.
Cum se executa: Umpleti o cada mica sau chiuveta cu apa rece ca gheata. Cufundati bratele pana la mijlocul antebratelor si ramaneti asa, cam 30 de secunde, pana aveti o senzatie de frig. Stergeti-va apa doar cu mainile. Leganati bratele, pana se incalzesc din nou.
Efectele procedurii: Invioreaza, fara sa creeze o stare de agitatie. Procedeul combate si oboseala, nervozitatea generala, palpitatiile de natura nervoasa.
Dureri menstruale
Ce ajuta: baie la picioare cu temperatura apei crescuta progresiv.
Cum se executa: Puneti un lighean mare in cada si umpleti-l cu apa calda la 33gr.C. Puneti langa el un taburet, asezati-va pe el si bagati picioarele in apa. Timp de zece minute, lasati sa curga mereu in lighean apa fierbinte, pana cand temperatura atinge 39gr.C. Stergeti-va pe picioare cu prosopul si culcati-va in pat, pentru 15-20 de minute.
Efectele procedurii: Activeaza circulatia locala in zona pelviana, combate racelile si virozele in faza de debut, infectiile cailor urinare.
Dr. BERNHARD UEHLEKE,
seful Clinicii "Charite" din Berlin, unde se aplica terapia Kneipp
"Jeturile si baile cu apa rece sunt un remediu excelent antistres"
- De ce au actiune benefica procedurile cu apa rece?
- Frigul si raceala constituie pentru noi cel mai puternic stimul. El se transmite imediat prin piele catre zonele mai profunde, iar sistemul nervos il conduce mai departe, spre organe. Vasele de sange se contracta, pentru ca apoi sa se dilate din nou. Corpul se incalzeste. Sunt stimulate metabolismul la nivelul muschilor si secretia hormonala. Tot organismul reactioneaza, iar capacitatea naturala de aparare se intareste.
- Exista studii pe aceasta tema?
- Este confirmat urmatorul fapt: o persoana care include in programul sau zilnic un jet pe genunchi sau pulpe, pe durata a doua luni, isi reduce vulnerabilitatea fata de infectii cu 50%. Iar un studiu foarte recent, efectuat in clinica noastra, arata ca femeile care au practicat zilnic doua proceduri cu apa rece, timp de sase saptamani, au obtinut o ameliorare vizibila a neplacerilor provocate de menopauza, comparativ cu un grup martor. Efectul se manifesta si in privinta afectiunilor conditionate de stres, cum sunt durerile de cap ori hipertensiunea arteriala: simptomele se reduc considerabil.
- Putem face greseli, cand ne administram jeturile sau baile?
- Persoanele sanatoase - chiar si cele sensibile la frig - pot utiliza fara nici o retinere jeturile si baile reci. Ar trebui sa simtim bine de tot raceala, dar sa ne oprim atunci cand avem in corp o senzatie de frig. Sa nu facem un dus cald dupa aceea, pentru ca am anula efectul.
- Ne putem obisnui treptat cu jeturile reci?
- Cine se teme de apa rece ar trebui sa practice jeturile dupa dus ori sauna, pana cand corpul se obisnuieste.