Cine vrea sa vada cum arata cu adevarat un rai pamantesc, sa se duca in Tara Hategului. Inconjurata de munti ca o coroana de piatra, fosta patrie a dacilor liberi pare neatinsa de la Facerea Lumii, prin vestigiile culturilor sale stravechi, pagane si crestine deopotriva, si prin spiritualitatea profunda a locuitorilor. Aici sunt cele mai inalte sate din tara si cele mai izolate catune, cele mai autentice structuri rurale, aflate in pericol de disparitie. Dar cu cat mergi mai sus, spre plaiurile inflorite si inmiresmate, cu atat mai criminala este indiferenta mai marilor tarii, care lasa sa se piarda aceasta mostenire arhaica uriasa, pentru care toata Europa ne invidiaza. Statul roman pare sa fi hotarat moartea satelor noastre de munte. Adevarat blestem pentru unii primari destoinici, care cu toata lipsa de fonduri, fac tot ce pot pentru supravietuirea acelor locuri mirifice. Este si cazul catunului Ursici, din comuna Bosorod, probabil cea mai frumoasa asezare din Carpati.
* * *
Primarul comunei Bosorod, Ioan Grecu, este, se pare, cel "mai mare" primar din Romania. Comuna pe care o guverneaza se intinde pe 125 de kilometri patrati. O felie mare de tara, aflata in Hateg, chiar in inima Transilvaniei. Grecu este unul dintre primarii comunali din Romania realesi a treia oara. Nu si-a facut campanie electorala, nu si-a pus portretele pe garduri, n-a tinut cuvantari si n-a promis nimic. A mers doar din casa-n casa, a dat buna ziua, a intrebat ce mai face capul familiei si a plecat mai departe. A fost ales fara emotii, din primul tur, cu peste 60% din voturi. Fost tehnician veterinar timp de 20 de ani, cunoaste bine fiecare cotlon al comunei sale. Nu-i de mirare. El insusi s-a nascut in satul Alunu, din Podisul Luncanilor, sus, deasupra pamantului, printre nori.
"Un primar sta in fata cu treburi practice. Restu-s povesti"
- Dintre satele Bosorodului, pe care le-am batut cu piciorul in zilele acestea, cel mai frumos, dar si cel mai izolat si oropsit dintre toate este Ursici. Adevarat cuib de vulturi asezat sus, in munti, nu are nici sosea asfaltata si nici lumina electrica. Cei 100 de locuitori imprastiati pe cativa kilometri patrati au ajuns la capatul rabdarii. Copiii lor invata la lampa cu gaz. Satul n-are curent electric, nu exista televizor, frigidere, in lipsa unui drum asfaltat, nu urca nimeni sa le colecteze oamenilor branza si laptele; asta in conditiile in care pasunile sunt pline de vaci si turme de oi. A hotarat cineva ca Ursici trebuie sa moara?
- Cunosc bine situatia din Ursici. Cand eram veterinar, ajungeam acolo si de zece ori pe an. Ma prindea noaptea tratand cate-un animal bolnav. Nu este casa in care sa nu fi dormit de cel putin doua-trei ori. Unele lucruri sunt insa peste puterile mele. Stie toata lumea ca am depus cereri peste cereri, am facut studiul de fezabilitate, am batut drumul de cincizeci de ori la judet. Problema e ca sunt prea imprastiati, cate o casa pe fiecare magura, si introducerea curentului costa mult, circa 30 de miliarde de lei vechi. In timp ce bugetul comunal nu trece de doua miliarde! Nu ne putem astepta la bani europeni, pentru ca electricitatea este o problema a statului, este o problema nationala, cunoscuta de guvernanti. Totusi, ceva a facut primaria pentru Ursici: le-a facut drumul, chiar daca neasfaltat, pe 23 de kilometri. Cel putin, oamenii se pot deplasa, si le voi aduce si curent, nu se poate sa nu le aduc. Dar mai dureaza un an-doi. Pe deasupra, sper sa gasim un investitor care sa deschida o fabricuta de lactate, pentru ca tot ce se produce la Ursici este pur si simplu curat, este bio, cum nu exista prin alta parte, se poate exporta direct in UE. Atunci li se va colecta si laptele si li se va plati cu pret. Astea-s durerile mele actuale, mai mult nu pot spune. Sper ca voi reusi.
- Putini primari sunt realesi pentru a treia oara consecutiv. Avand in vedere problemele grele cu care va confruntati, pentru ce fapte au decis oamenii sa va sustina?
- Am fost ales uninominal inca din anul 2000, deci stiu alegatorii ce stiu. Pot totusi sa va raspund ca m-au ales pentru doua motive. Unul, ca stiu sa rezolv orice problema a cetateanului. Al doilea, ca eu cunosc ca pe apa problemele cu care se confrunta comunitatea. Mai e o problema importanta: primarul sa fie bun gospodar si sa respecte comunitatea. Iata si punctual situatia: am regularizat cursul raului Bosorod, ferind comuna de inundatiile anilor trecuti; am alimentat comuna cu apa, am facut proiectul tehnic pentru canalizarea apei menajere, e pe masa ministrului. Asteptam cele 50 de miliarde de lei vechi, ca sa incepem treaba. Alta directie sunt drumurile. Numai in mandatul abia incheiat am asfaltat 5 km de sosele in satele comunei. In 2005, am terminat drumul de piatra pana la Ursici, iar in acest mandat vreau sa-l asfaltez. Un alt obiectiv important sunt scolile. Nu exista scoala de pe raza comunei sa nu fi facut investitii in ea, inclusiv la Ursici, desi acolo mai sunt patru copii. Apa curenta, termopane, acoperisuri, banci moderne, calculatoare, astea sunt obiectivele indeplinite. Nu exista camin cultural sa nu-l fi reparat. Nu exista vreun cult religios pe care sa nu-l fi sprijinit de la bugetul local. Un primar sta in fata cu treburi practice. Restu-s povesti.
- Cum stati cu proiectele pentru dezvoltare rurala? In subordinea Bosorodului se afla monumente dacice de exceptie, dar cu acees dificil.
- Numai in clipa de fata am S.F.-uri (studii de fezabilitate) si proiecte facute pentru 150 si ceva de miliarde de lei vechi. Intre altele, vreau sa asfaltez drumul pana la manastirea Cioclovina si la cetatea dacica din Piatra Rosie, monumente istorice cuprinse in patrimoniul UNESCO. In doi-trei ani, vom avea aici mii de turisti pe sezon, asa ca nu vreau sa ne prinda nepregatiti.
- Ce va nemultumeste, ca primar, la autoritatile judetene si centrale?
- Birocratia. Lipsa unei viziuni si a unui program pentru stabilizarea populatiei, sa nu ne mai plece tinerii din sate. Nu stiu cum statul asta roman nu reuseste sa creeze locuri de munca si in asezarile rurale. Pe timpuri, aveam aici cultura cartofului. Am ajuns sa cultivam doar zece la suta din suprafata, pentru ca importatorii au ocupat piata, blocand productia interna. La fel la cereale si la animale. Comuna avea in 1990 peste 8000 de oi. Astazi, daca mai are 4000. Nu-i pacat de pajistile noastre curate si pline de flori sa ramana nepascute si necosite? Nicaieri in lume nu se intampla asa ceva. Nici un neam nu da cu piciorul, ca romanii, bogatiilor lasate de Dumnezeu. Uite, vreau sa mut nedeia oiereasca sus, langa Ursici, sa-i atragem si pe ei in circuitul turistic, sa vina sa-si vanda branza mai usor. Am rugat Consiliul judetean sa-mi dea bani sa asfaltez drumul pana la poiana unde se va tine serbarea, ca turistii cu masini bune nu vin daca n-au acces, dar nu stiu cand mi-o veni aprobarea. Trece timpul nedeilor pana atunci.
- Sunteti un om direct, practic, expeditiv, va place fapta, nu vorba. Va ajuta la primarie stilul acesta abrupt?
- Numai asa pot razbi. N-are rost sa lungesti vorba. Treba sa fii pe unde scurte, pe direct. Omului aia-i treba. Ii treba solutie de moment. Omul cand vine la primarie, fiecare are problema lui. O vrea rezolvata. Chiar daca n-o rezolvi atunci, ii dai verbal satisfactia ca se rezolva in al mai scurt timp. Atunci omul are incredere. Dupa aia, treba sa te tii de cuvant, nu merge cu dusul vorbii din poarta-n poarta. Omul s-a desteptat, analizeaza, te ia de maneca si-ti bareaza drumul, nu poti trece de el cum vrei. "Ba, ai facut?" "Ca una, ca alta..." "Ba, analiza mea arata ca n-ai facut". Zdranc, cu un raport la Prefectura, la Guvern, la stiu eu unde. Si te-ai facut de ras. Pe om, in ziua de azi, nu-l mai poti prosti. Asta n-au bagat de seama multi politicieni pe-acolo, pe la Bucuresti. Cu capul mai tot timpul in ziar, somnoland, deputatul nu prea mai stie pe ce lume se afla. De aia, aici, la nivelul nostru, este cea mai buna scoala de politica a faptelor. Cu primaria nu te joci, pentru ca primaria inseamna fapte.
"Cred ca sunt niste interese pe la Bucuresti sau pe la Bruxelles, vor sa-l sufoce pe taranul izolat, care a fost pana nu demult baza societatii"
- Este autonomia locala importanta pentru o comunitate ca Bosorodul? Va convine sa va rezolvati singuri problemele, fara tutela de pana acum a statului?
- N-am nimic impotriva autonomiei locale, dar am bagat de seama ca are capcanele ei. Bunaoara, vin domnii de la Electrica si ne cer sa ne ingrijim singuri de sistemul de iluminat din comuna. Dar noi n-avem voie prin lege sa ne amestecam, n-avem personal specializat. Pe deasupra, noi sa avem grija, dar taxele sa le ia dansii integral. Cum vine asta? Vin sefii de la Apele Romane si nu ne dau voie sa folosim balastul din rau la drumuri, decat intr-o cota limitata. Eu fac digul, salvez satul de la inundatii, dar ei nu ma lasa sa iau piatra din rau, decat in caz de calamitate. Daca vreau sa pietruiesc drumul, imi trebuie proiect aprobat de dansii, apoi autorizarea, care mai dureaza cateva luni. Dispare drumul pana primim aprobarea. De cand cu autonomia, mai avem o problema: daca nu vine vreun privat de pe undeva, si de regula nu vine, ramanem cu laptele, lana, branza si carnea nevandute. Cred ca sunt niste interese pe la Bucuresti sau pe la Bruxelles, vor sa-l sufoce pe micul producator ecologic, pe taranul izolat care a fost pana nu demult baza societatii. Nu exista nici un program national serios si urgent de salvare a agriculturii si zootehniei de subzistenta. Scade matca la bovine si ovine, pier caii, se inmultesc cainii.
- Aveti o familie frumoasa, o gospodarie mare, cu doua case in curte, o profesie banoasa si cautata la tara, si totusi, vreti la primarie. De ce?
- Imi pasa de satul meu. Nu m-am dus din dansul si vreau sa traiesc frumos, alaturi de toti consatenii, nu singur. Imi place sa am satisfactii de pe urma muncii, in folosul comunitatii. Nu pot sa-mi trag apa, canal si cablu doar pentru mine. Mi-am zis ca as putea sa incerc, sa pun in practica niste idei. Ca primar, ai niste probleme, niste stresuri, lipsa de timp, oboseala si alergatura. Nu poti umbla cu cioace. Dar esti satisfacut cand apar rezultatele. La mine, tot timpul e poarta deschisa si intra omul cand vrea. Sa-mi dea buna ziua, sa ma intrebe de sanatate sau ce vrea el. Ma poate si injura, daca e cazul.
"Am accesat un fond Sapard de 25 de miliarde, si a trebuit sa fac 25 de drumuri la Bucuresti si 25 la Timisoara"
- Care sunt planurile pentru acest mandat?
- In primul rand, vreau sa termin canalizarea comunei. Ma duc pana la Tariceanu si-i bat cu pumnul in masa. Am ambitia asta. Daca nu esti ambitios, n-are rost sa te apuci de joc. Apoi, voi asfalta drumul Bosorod - Baia. Nu in ultimul rand, voi mentine presiunea pe sefii judeteni si pe guvernanti in chestiunea electrificarii. Am auzit de programul national de electrificare totala a tarii pana in 2010, asa ca, intr-un fel sau altul, cum primim banii, ducem lumina acolo sus, la munte, in Ursici cel putin in acelasi timp cu asfaltul.
- Veti apela la proiecte pentru bani europeni?
- Nu stiu, sunt descurajat, sa stiti... Am mai accesat un fond Sapard de 25 de miliarde si a trebuit sa fac 25 de drumuri la Bucuresti si 25 la Timisoara, cate doua drumuri pentru fiecare miliard. Un singur drum din asta iti ia trei zile, e foarte greu si peste mana. Am vrut sa apelez la noile directive, dar sunt niste prostii acolo de te crucesti, si nu explica nimeni clar. Nu exista interes sa fie totul limpede si simplu. Birocratii europeni ii intrec pe ai nostri.
- Vin acum subventiile europene pentru vite si oi, poate ii mai impacati pe crescatori, sa nu-si vanda efectivul...
- Vin, dar greu, moare omul pana vin. In loc sa coboare oamenii la centrul comunei, sa-si ridice subventiile, cum a fost pana acum, vor fi obligati sa-si faca documentele si sa-si deschida cont in banca la Deva sau la Hunedoara, sa cheltuiasca pe autobuz si sa-si piarda zilele la cozi. O prostie mare. Am ridicat treaba asta la sedinta la judet. Oare nu pot veni birocratii de la APIA (Agentia de Plati si Interventii in Agricultura) la centrul de comuna? Le dau o incapere la primarie, pana fac dosarele tuturor. Dar nu, ei sunt domni, nu se deplaseaza. Asa ca multi tarani renunta. Si-mi spun, cu repros, ca ar fi mai bine sa ne rezolvam toate sorcozeturile intre noi, aici, la firul ierbii, unde ne ducem traiul.
Foto: Iulian Ignat
Primarului Grecu ii puteti scrie la primaria din Bosorod sau la e-mail: bosorod_hd@primariaonline.ro
Sub titlul "Un sat se pregateste sa moara: URSICI", revista "Formula AS" gazduieste in numarul ei curent, cinci pagini dedicate celui mai frumos si mai parasit sat de munte din Romania. Daca nu v-ati ales inca traseul vacantei, duceti-va sa vedeti RAIUL