Spiritualitate
"Iisus in zeghe"
(Text semnat de VALENTIN IACOB, F. AS nr. 822)
"O punte de legatura cu Dumnezeu"
L-am cunoscut pe parintele Arsenie Boca prin "Formula AS". E evident ca am avut printre noi o mare comoara. Sa iubim invataturile marelui duhovnic! Consider ca parintele Arsenie Boca este o punte foarte importanta de legatura cu Dumnezeu, pentru tot romanul!
GHEORGHE CRISTIAN PARASCHIVA
"Superb!"
Intr-adevar, este o extraordinara poveste. Felicitari! M-a impresionat teribil articolul!
M. FLORENTA
"Fantastic!"
Un articol extraordinar! Felicitari, multe felicitari! Si multe articole cu asemenea informatii alese, care ne umplu inima si sufletul de vibratii.
ANGELA MIHAI
"Arsenie Boca - Marturii ardelenesti"
(Texte publicate in F. AS nr. 823)
"Cine cunoaste un om cu atata har dumnezeiesc sa-mi dea de stire"
Ma incanta aceste istorii, simt invidie ca nu eram inca nascut in anii de viata ai sfantului parinte, invidie ca nu am putut cunoaste pe parintele, ca urechile mele nu l-au ascultat, ca ochii mei nu l-au vazut! Cine cunoaste in zilele noastre un om cu atata har dumnezeiesc sa-mi dea de stire.
CRISTIAN
"Emotionant si uimitor"
Da, emotionant si uimitor, intr-adevar! Atatea marturii miscatoare de suflet, si unele cutremuratoare, despre minunile infaptuite de Dumnezeu prin acest parinte! Marcanta personalitate pentru multi, parintele Arsenie Boca, un adevarat sfant! Personal, nu simt invidie, ci un enorm regret, o imensa parere de rau, ca nu a fost sa fie ca acel parinte sa imi fie contemporan, si ca nu mai exista azi cineva asemenea lui... sau poate ca exista, dar n-am descoperit inca...
THOMPSON K.
"Cat de mult ne iubeste Dumnezeu!"
In fiecare vreme, Dumnezeu ne lasa buni duhovnici. Parintele Arsenie Boca ne ajuta pe toti sa ne luminam. Doar sa mergem la Manastirea Prislop, la 12 km de Hateg, unde se afla mormantul sau. M-am luminat si eu dupa ce-am plecat de la mormantul parintelui. Imi amintesc ca m-am rugat pentru toate cele, de sanatate, de iertare de pacate, pentru familie si alta lume cunoscuta de mine. Pe atunci fumam, nu m-am rugat sa ma las de fumat, dar cand m-am intors acasa, mi-am dat seama ca trecusera cateva zile, si eu nu mi-am amintit ca fumam. De atunci, n-am mai avut tentatia si nici nu inteleg cum am fumat atatia ani de zile. Tot dupa ce-am fost la mormantul parintelui Arsenie Boca, am putut sa-mi gasesc duhovnicul cel bun si sa ma spovedesc, pentru ca mare piedica aveam, ori de cate ori ma straduiam sa ajung. Bunicul meu a fost preot, bunicul bunicului meu a fost preot, nasul de cununie al bunicilor a fost preot, un unchi al celeilalte bunici s-a facut calugar si eu eram nespovedita pana la 38 ani! Si eu, si mama, si tata, si sora mea! Oare cum s-a intamplat? Mare tulburare!
Cat de mult ne iubeste Dumnezeu! Si cat de putina rugaciune si multumire aduc eu! Sa nu uitam rugaciunea inimii: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi! Rugaciunea asta m-a salvat intotdeauna, cand am avut-o in inima si minte, m-a luminat si m-a linistit si a indepartat din gandurile mele toata neputinta.
DANIELA POPESCU
"Dialoguri in pridvor - MIHAI SORA"
(Interviu semnat de CLAUDIU TIRZIU, F. AS nr. 823)
"Felicitari!"
D-le Tarziu! Excelente articolele dvs., dar mai ales valoarea si maretia interlocutorilor: parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, IPS Bartolomeu Anania, Mihai Sora...
MARIA M.
Reportaj
"Calatorie la marginea vietii"
(Text semnat de HORIA TURCANU, F. AS nr. 820)
"Ce frumos si pasnic putem gandi despre ultimul drum"
Un articol sincer si curajos. E greu sa scrii despre moarte, e greu sa si citesti. Am ocolit mai multe zile articolul, dar azi mi-am facut curajul si l-am citit. Ce armonios! Ce frumos si pasnic putem gandi despre ultimul drum! Felicitari!
Atent Cititor
"Iti multumesc, Horia!"
Fiecare cuvant din acest articol ajunge in suflet, in punctul acela de o delicatete nespusa, unde frica si inutilitatea in fata mortii se amesteca cu smerenia, nevoia de discretie si durerea... As vrea sa te felicit din tot sufletul, Horia (si ma ierti pentru lipsa de formalisme, dar dupa ce am citit acest articol, mi-e greu sa iti vorbesc altfel), pentru curajul de a merge acolo, de a vorbi si a asculta acesti oameni... pentru capacitatea fantastica pe care o ai, de a transpune asemenea trairi in cuvinte scrise... pentru mesajul pe care il transmiti prin aceste cuvinte... Iti multumesc!
MARIA M.
"Gurbanul rudarilor"
(Text semnat de BOGDAN LUPESCU, F. AS nr. 822)
"Multumesc pentru articol"
Va multumesc mult pentru articol. Informatiile din el le gasesc nespus de pretioase, pana in momentul de fata facand si eu aceeasi greseala, jenanta, vorbind despre rudari ca fiind, de fapt, "rude" ale tiganilor.
CORNELIA WITSCHI
"O enciclopedie a traditiei romanesti"
Doar peste vreo zece ani, cand din satul si traditia romaneasca se va alege praful, revista "Formula AS" va ramane singura sursa de informatie despre trecut. O enciclopedie a traditiei romanesti. Traiesc in Canada si apreciez foarte mult dragostea dvs. fata de matricea spirituala a poporului nostru, un domeniu in care redactorul dvs., Bogdan Lupescu, exceleaza. Ii datoram documente nepretuite si poate ultime, de traditii populare si, mai ales, magice, de care nu se mai ocupa nimeni in mass-media romaneasca. Pe cand o carte cu aceste texte fundamentale? Felicitari!
AURELIA TINCA - Montreal
"Pe urmele lui Vasile Soimaru"
(Interviu semnat de ALECU RENITA, F. AS nr. 823)
"A fost nevoie de un roman din Basarabia ca sa ne trezeasca din somnul cel dulce"
Indiferenta asa-zisilor "romani" din guvernul Romaniei ma umple de tristete si imi lasa un gust amar... Sunt plecat de doi ani din tara, dar nu am uitat nici o clipa ca sunt roman. Chiar daca imprejurarile m-au fortat sa muncesc in alta parte decat in tara mea, dorul pentru pamantul pe care Dumnezeu a hotarat sa ma nasc nu a incetat nici o clipa. Avem o tara minunata, cu obiceiuri si traditii unice, dar condusa de o adunatura de asa-zisi politicieni, pentru care mai important este contul din banca, alimentat de afacerile tenebroase si de coruptia de care sunt cuprinsi acestia. Dar iata ca mai exista si romani adevarati. A fost nevoie de un roman din Basarabia, ca sa ne trezeasca din somnul dulce si amagitor al aderarii la UE, sa ne aminteasca ca suntem romani si ca avem frati de-ai nostri care au nevoie de ajutor. Chiar daca nu il cunosc personal pe domnul profesor Vasile Soimaru, vreau sa-i multumesc pentru uriasul efort pe care l-a facut si pentru ca este un roman adevarat. Dumnezeu sa va dea sanatate si bucurie in suflet, domnule profesor.
DRAGOS CERNAMORCENCO
"Bravo, Vasile! Ai facut inceputul!"
Vasile a strabatut vechiul teritoriu al Daciei pe care traieste neintrerupt neamul nostru: de la Tisa la Nipru, din Slovacia (meglenoromanii), Croatia (istroromanii), Macedonia, Bulgaria, Grecia (aromanii), toti urmasii dacilor, dar avand nume diferite. Toti suntem un neam, dar ne despart granitele vremelnice. Vechea Dacie se intindea pe un teritoriu vast, in Europa, de aceea gasim romani atat de departe de actualele noastre granite. Neclintiti, neveniti de nicaieri, de mii de ani bastinasi, cu toate vicisitudinile si umilintele la care sunt supusi (vezi Transnistria, Moldova, Grecia). Noi nu suntem urmasii Romei, suntem cel mai vechi neam si parintii Europei. Vasile a facut ceea ce conducerile celor doua tari romanesti, orbite de orgolii si nestiinta, n-au fost in stare sa faca, sa accepte realitatea istorica si sa tina unit neamul dacic. Bravo, Vasile! Ai facut inceputul.
(D-na Sanziana Pop, revista "Formula AS" ar putea sa faca mai mult pentru educarea tineretului roman, pentru aflarea identitatii nationale adevarate, deoarece ne paste pericolul de a ni se taia radacinile istorice.)
MARIA