"Trandafirul galben..."
- D-le dr. Li, cand ati venit in Romania si, mai ales, ce v-a facut sa ramaneti aici?
- Sunt in Romania de aproape 10 ani. De cand eram copil stiam multe despre tara dvs.; vedeam la televizor multe reportaje, si Ceausescu era prezentat mai mereu la stiri, ca mare prieten al poporului chinez. Tin minte ca cel mai tare m-a impresionat filmul "Trandafirul Galben", cu Florin Piersic in rolul principal. Si astazi, imaginea Romaniei in China este foarte buna si multi vor sa viziteze tara sau chiar sa se mute aici. Unii din cei mai buni prieteni ai mei au venit dupa revolutie in Romania pentru a-si dezvolta o afacere si, dupa ceva timp, m-au invitat si pe mine. Am venit in vizita, din curiozitate. Cand am vazut cat de frumoasa este tara si cat de primitori sunt oamenii, am decis sa raman si am deschis un cabinet de medicina traditionala chineza, in care la inceput tratam in special pacienti chinezi. Mai tarziu, au inceput sa vina la tratament din ce in ce mai multi romani. Cei care s-au vindecat de diverse afectiuni m-au recomandat altor suferinzi si, incet, incet, am ajuns sa am o clientela fidela.
- China este cunoscuta ca tara cu cea mai bogata traditie in terapiile naturale si complementare. Ati facut studii de specialitate in domeniu?
- Bineinteles, cum altfel? Am absolvit Facultatea de Medicina in China, apoi am facut timp de 7 ani specializarea in medicina traditionala chineza, cu cei mai buni terapeuti, de la care am invatat secretele acupuncturii, fitoterapiei, moxei, aplicarea ventuzelor chinezesti etc. De asemenea, am invatat Tui-Na - o forma specifica de masaj, ale carui efecte sunt foarte bune in bolile osteo-articulare. Acum, am aproape 20 de ani de experienta.
Terapii termice
MOXA - plante medicinale si jar
- As dori sa discutam despre terapiile termice, mai putin cunoscute la noi. Ce este moxa si cum se aplica?
- Moxa este o terapie termica speciala, care de regula se face cu ajutorul unor plante medicinale si a caldurii degajate de jar. Se actioneaza intotdeauna la intersectia meridianelor energetice, cu ajutorul unui con special (cu autocombustie, care contine si anumite plante medicinale), care se apropie de piele cat mai mult, atat cat suporta pacientul. De asemenea, moxa se poate face si direct - jarul se aplica pe plante medicinale, asezate pe piele. In momentul in care aplicam jarul, substantele active din planta patrund in tesuturi, intra la punctul pe care dorim sa-l stimulam. In acest scop, cel mai mult folosim ghimbirul, taiat feliute subtiri, peste care aplicam jar (se stie ca ghimbirul este o planta care aduce un plus de energie oamenilor). Moxa se mai poate face si simultan cu acupunctura - jarul este aplicat pe capatul unor ace speciale care se infig in piele, iar astfel se stimuleza si termic punctul de acupunctura vizat, ceea ce sporeste efectul benefic pentru pacient. Aceasta procedura activeaza meridianul energetic corespunzator organului bolnav, dar el este in legatura si cu alte meridiane; se intersecteaza cu cele din jur si astfel face bine mai multor organe. De exemplu, plamanul are legatura cu inima, ficatul, splina si rinichii, iar stimularea prin moxa actioneaza concomitent asupra tuturor acestor organe.
- Tinand cont de efectul termic direct, nu este o procedura neplacuta pentru pacienti?
- Sigur, uneori este neplacuta pentru ca arde usor pielea. Daca pacientul se plange, se muta jarul un pic, apoi se aplica din nou, in acelasi punct. Dupa ce pacientul face moxa, de obicei apare o infectie in locul in care s-a aplicat, pentru ca scoate in afara tot raul din corp, dar ea se vindeca usor.
- Ce boli se trateaza prin moxa?
- Moxa este benefica in bolile cronice, in special reumatism, afectiuni renale, pulmonare, hepatice, unele boli de stomac, diaree etc. Exista in medicina traditionala chineza o corelatie intre tipul unei afectiuni si metoda terapeutica ce trebuie aplicata. Fiecare organ si fiecare afectiune are o corespondenta in planul elementelor primordiale: pamant, aer, apa, foc, metal. Ulcerul, de exemplu, este dominat de foc (dupa simptomele de arsuri) si la aceasta afectiune nu ai voie cu foc! Constipatia este asociata cu pamantul, iar focul nu se impaca bine cu acest element, asa ca pentru tratarea bolii actionam prin alte mijloace: presopunctura, niste retete de plante pe stomacul gol, regim alimentar...
- Cat dureaza un tratament prin moxa?
- Depinde de afectiune: pentru o infectie, de exemplu, e de ajuns o sedinta, maximum doua. Daca este vorba de un reumatism cronic, sunt necesare cel putin 10 sedinte. Intotdeauna, in cazul bolilor cronice, se pot asocia mai multe metode, pentru rezultate mai rapide si de durata.
Focul - extracte purificate din plante
- Practicati si o alta terapie, cel putin bizara la prima vedere: tratamentul cu foc. In ce consta acesta?
- Tratamentul termic prin foc este unul dintre principalele terapii ale medicinei tibetane. Pentru tratament se utilizeaza extracte lichide purificate, obtinute prin prelucrarea plantelor medicinale, conform celor mai inalte standarde tehnice, denumite lichide activatoare de meridiane. La inceput, se impregneaza traseul meridianelor energetice cu lichidele activatoare, ulterior se actioneaza la acest nivel prin acupunctura, presopunctura, masaj Tui-Na, asociindu-se in acelasi timp si efectul termic direct al focului. Tratamentul cu foc se adreseaza in principal zonei spatelui. Se aplica extractele din plante medicinale, apoi se pune un prosop umed cald, iar la urma se stropeste cu spirt medicinal. Se aprinde spirtul, care, fiind foarte volatil, arde imediat, degajand caldura necesara pentru tratament. Tehnica este foarte sigura - spirtul nu arde nici macar prosopul, deci nu ajunge la pielea pacientului. Daca pacientul simte caldura excesiva, flacara se acopera cu un alt prosop, ud. Focul se aplica de trei ori in timpul tratamentului. Caldura dilata porii si permite patrunderea lenta a substantelor active din plante in piele. La sfarsit, se mai aplica un extract din plante, se acopera cu o folie si se tine 3-4 ore. Efectul final consta in faptul ca lichidele activatoare patrund la nivelul meridianelor energetice si apoi mai departe, in organism.
- Ce efect terapeutic are aceasta procedura?
- Rezultatele constau in reechilibrarea circuitului energetic al organismului, imbunatatirea circulatiei sanguine, optimizarea functiilor fiziologice ale energiei subtile, eliminarea depozitelor adipoase excedentare. Efectele terapeutice vizeaza ameliorarea imunitatii si a echilibrului endocrin, eliminarea stresului si a asteniei fizice, redobandirea echilibrului yin-yang, inlaturarea stazei de sange si flegma, mentinerea starii de sanatate fizica si psihica, precum si incetinirea procesului fiziologic de imbatranire.
- Ce boli pot fi tratate cu ajutorul focului?
- Terapia prin foc este deosebit de eficienta in tratamentul urmatoarelor afectiuni: artroze, artropatii inflamatorii, periartrita scapulohumerala, spondilodiscartroza, hernia discului intervertebral, pareza faciala, psoriazis, insomnie, dismenoree, impotenta etc. Este demn de mentionat si efectul terapeutic simptomatic al terapiei prin foc: inlaturarea rapida a durerii (dupa numai o sedinta de 15-20 de minute), a contracturii musculare, cat si ameliorarea functiei articulare. Terapia prin foc este deosebit de eficace si in tratamentul obezitatii. Prin activarea circuitului energetic al organismului, reechilibrarea balantei yin-yang, eliminarea substantelor toxice si prin efectul trofic tegumentar se elimina excesul ponderal, iar adipozitatile localizate sau generalizate dispar. In urma unei singure sedinte terapeutice, se obtine o scadere ponderala medie de 1,5-2 kg, iar la sfarsitul unei cure terapeutice, se pierd in medie intre 5 si 10 kg! Este important de mentionat si efectul dermato-cosmetic, materializat prin disparitia petelor tegumentare.
Plasturii medicinali
- Printre celelalte terapii "exotice" pe care le aplicati, mai folositi si asa-numitii plasturi medicinali. Ce sunt acestia si la ce folosesc?
- Plasturele medicinal este un secret al medicinei chineze. Se prepara o pasta din cateva substante naturale foarte speciale, se adauga extracte si uleiuri din zece plante chinezesti, supuse unor procese de prelucrare specifice medicinii traditionale. Totul se amesteca pana capata consistenta plastilinei, se pune o bucatica pe o panza de bumbac si se aplica pe zona cu probleme. Se administreaza numai extern, plantele chinezesti aflate in componenta plasturelui difuzand prin piele substantele active pana la nivelul zonei bolnave, unde isi initiaza efectul terapeutic. In compozitia plasturelui medicinal exista si plante care au ca rol marirea capacitatii de difuziune la nivel tegumentar, sporind eficacitatea efectului terapeutic. Datorita faptului ca plasturele medicinal ramane atasat la tegument un timp mai indelungat (sapte zile), si efectul terapeutic este mai bun.
- In ce afectiuni au utilitate acesti plasturi?
- Principalele efecte terapeutice ale plasturilor medicinali s-au observat in urmatoarele boli: herpes zoster si sindrom algic postzosterian; plagi postoperatorii complicate, infectate; afectiuni dermatologice specifice pacientului diabetic; escare; osteomielita; ulcere varicoase; periostita, sinovita; talagie; spondilodiscartroze si hernie discala; lumbago cronic; periartrita scapulohumerala; epicondilita laterala; boala artrozica vertebroperiferica; poliartrita reumatoida; mastita, mastoza chistica. La reumatism, de exemplu, prin eliberarea lenta a substantelor active din plante, plasturele calmeaza durerea si reduce inflamatiile. In cazul nodulilor de orice fel, plasturele "trage" nodulii, in timp, acestia se diminueaza si dispar. Am avut un pacient cu un nodul mare cat o portocala, si acum, dupa 7 luni, aproape a disparut. Plasturele poate fi folosit cu succes si impotriva infectiilor. Unui pacient care trebuia operat la deget i-am pus doi plasturi si i-a disparut infectia. La cosuri sau furuncule, se pune direct pe locul afectat si dupa o zi-doua nu mai este nici urma de infectie. La Zona Zoster, trece durerea in cateva ore! Pentru ulcerul varicos, preparam un plasture special, care regenereaza tesutul si cicatrizeaza pielea. Tratamentul este mai indelungat, dar pacientul se vindeca, cu siguranta. Are un singur inconvenient: se scoate foarte greu, fiindca adera foarte bine la piele.
- Se pot combina terapiile, pentru a grabi vindecarea unei boli?
- In principiu, medicina chineza are trasee foarte clare de tratament. Daca dupa 5-6 sedinte nu observ imbunatatiri in starea de sanatate a pacientului, schimb terapia sau o combin cu altele care pot ajuta in procesul de vindecare.
- Care este pretul unei sedinte de terapie?
- De la 30 la 80 de lei - depinde de procedurile aplicate, de extractele, uleiurile si plantele medicinale chinezesti pe care le folosesc in tratament.
P.S. - Nu va asteptati sa purtati un dialog perfect cu dr. Li. Inca nu cunoaste bine limba romana, asa ca amesteca in vorbire cuvinte chinezesti si, uneori, gesturi. De altfel, si acest interviu este o "traducere" aproximativa a ceea ce am inteles de la distinsul meu interlocutor. Un lucru insa e sigur: aplica terapii de mare succes, cu rezultate de exceptie! Sa va fie de folos!
D-l dr. LI LUOXI poate fi contactat la Cabinetul YHONG XIA HUO din Str. Vasile Lascar nr. 169, sector 2, Bucuresti, tel. 031/103.32.74, 0788/86.43.33, e-mail: liluoxi_ro@hotmail.com