Verde si pur: retete cu masline

Redactia
Tarta cu masline si branza de vaci

Ingrediente (pentru 8 portii): 225 g faina integrala, sare de mare, 4 linguri pasta de masline (maruntite in robotul de bucatarie), 4 oua, 75 g unt rupt bucatele, 200 g ceapa, 2 linguri ulei de masline, 150 g masline verzi, fara samburi, 7 fire de cimbru, 50 g parmezan (sau cascaval), 350 g branza de vaci (sau urda), 125 g frisca nebatuta, 1/4 - 1/2 lingurita praf de ardei iute (sau boia), piper proaspat macinat, faina pentru planseta, grasime pentru uns forma.
Mod de preparare
: * Se framanta un aluat de faina, sare, 2 linguri de pasta de masline, 1 ou si bucatele de unt, se inveleste cu o folie si se tine 45 de minute la rece. * Se curata ceapa, se taie rondele si se prajeste circa 10 minute, la foc mic, in uleiul incins. Se ia de pe aragaz, se incorporeaza pasta de masline ramasa si se lasa sa se raceasca. * Intre timp, se taie maslinele in doua, se spala cimbrul, se zvanta si se aleg frunzulitele. Se da parmezanul (cascavalul) pe razatoarea mica. * Se-ncinge cuptorul la 200gr.. * Se pune aluatul pe planseta infainata, se mai framanta o data si se intinde, pana ce se obtine o lipie cu diametrul de 28 cm. Se aseaza intr-o forma de tarta unsa, apasandu-l bine pe margini (se taie surplusul de aluat) si se inteapa cu o furculita din loc in loc. * Se amesteca bine branza de vaci, frisca, ouale ramase, parmezanul ras, boiaua, cimbrul si piperul, se adauga jumatatile de masline si se gusta de sare. Se presara ceapa prajita peste aluatul din forma si deasupra se intinde crema de branza de vaci. * Se da tarta la cuptor, se coace 35 de minute, se lasa sa se raceasca putin si se serveste calduta.

Salata de paine cu masline si rosii

Ingrediente (pentru 4 portii): 1 bucata de bagheta (100 g), 7 linguri ulei de masline, 150 g salata verde creata, 1/2 legatura tarhon, 1/2 legatura busuioc, 400 g rosii coapte, 1 ceapa rosie, 3 linguri suc de mere, 3 linguri otet de mere, 1 lingura mustar, 1 lingura miere, sare de mare, piper proaspat macinat, 175 g masline amestecate.
Mod de preparare
: * Se taie painea bucati potrivite si se prajeste intr-o tigaie de teflon, in 2-3 linguri de ulei incins. Dupa ce s-a rumenit, se pune pe hartie absorbanta si se lasa sa se scurga. * Se spala salata verde, tarhonul si busuiocul, se zvanta si se rup bucatele. Rosiile spalate se taie in spalturi, iar ceapa curatata rondele subtiri. * Se amesteca bine sucul de mere, otetul, mustarul, mierea, sarea si piperul, se incorporeaza uleiul putin cate putin si se amesteca sosul vinegreta astfel preparat cu salata si verdeturile rupte bucatele. * Se pun intr-un castron mai mare rosiile, rondelele de ceapa, maslinele, bucatile de paine si sosul, se amesteca bine si se serveste salata imediat.

Peste la cuptor cu masline si fenicul

Ingrediente (pentru 4 portii): 2 bulbi de fenicul (se gasesc la supermarket) sau radacina de telina, 350 g cartofi, 2 catei de usturoi, 4 linguri ulei de masline, sare de mare, piper proaspat macinat, 1-2 linguri seminte de marar, 2 crapi mijlocii (curatati), 325 g masline negre cu samburi, 5 linguri zeama de lamaie, o lamaie.
Mod de preparare
: * Se curata feniculul (frunzele verzi se pun deoparte), se spala si se taie felii subtiri. Cartofii spalati bine sub jetul de apa rece se taie felii groase de circa 1 cm. Usturoiul se curata si se taie in doua. * Se-ncinge cuptorul la 200gr.C. * Se prajesc cartofii si feniculul, intr-o cratita, in uleiul incins, aproximativ 10 minute. Se adauga usturoiul, se sareaza, se pipereaza, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba incet, in cuptor, circa 50 de minute. * Se maruntesc semintele de marar intr-o piulita (nu prea fin) si se amesteca cu o lingurita de sare si una de piper. Se spala pestele si pe-afara si pe dinauntru, se sterge cu un servet de bucatarie si se freaca pe toate partile cu amestecul de seminte de marar, sare si piper. * Dupa ce au fiert legumele in cuptor circa 30 de minute, se aseaza pestii deasupra, se presara maslinele, se toarna peste ei zeama de lamaie, se acopera cu capac si se lasa sa fiarba inca 20 de minute in cuptor. * Se spala lamaia cu apa fierbinte, se taie felii, se pun feliile peste peste si se presara cu frunzele verzi de fenicul (puse deoparte) taiate marunt.

Dulciuri

Prajitura cu biscuiti si branza de vaci (reteta newyorkeza)

Ingrediente (pentru 6 persoane): 150 g biscuiti sfaramati, 75 g unt moale, 450 g branza de vaci proaspata, 100 g smantana groasa, 100 g zahar, 1/2 baton de vanilie, 2 oua batute usor.
Mod de preparare:
* Incingeti cuptorul la 180gr.. * Amestecati biscuitii sfaramati cu untul si puneti aluatul astfel obtinut intr-o tava, apasandu-l bine cu mana. * Amestecati branza de vaci cu smantana, zaharul si miezul batonului de vanilie (razuit cu lama unui cutit) si incorporati apoi ouale batute. * Turnati compozitia peste aluatul de biscuiti si dati prajitura 40 de minute la cuptorul incins. * Dupa ce s-a copt, lasati-o sa se odihneasca o jumatate de ora in cuptorul stins, scoateti-o din cuptor, lasati-o sa se raceasca si tineti-o la frigider o jumatate de zi. Puteti servi cheese cake-ul cu o peltea de fructe sau il puteti orna cu capsuni, zmeura sau coaja rasa de lamaie verde.