PSD - un partid ratacit in "meandrele concretului"

Ion Longin Popescu
Ultimele zile au adus un vant otravit in panzele mult prea timpuriu ridicate de navigatorii euforicului (dupa alegeri) PSD.

Dupa ce s-au prefacut ca sustin unda verde europeana, si ca sunt osteni de nadejde ai anticoruptiei, pesedistii au blocat atat discutarea si votarea legii de interzicere a cianurii in minerit, cat si trimiterea dosarului DNA al lui Adrian Nastase spre judecare. Nici PNL n-a scapat de ochii opiniei publice. Pe langa bilele albe obtinute la votul anti-Nastase si la lansarea programului prin care, de la toamna, toti elevii din clasele a IX-a si a X-a (peste 200.000 de copii) vor primi cate un calculator gratis de la Guvern, liberalii au obtinut si-o bila neagra, cand ministrul Adomnitei le-a dat emotii elevilor ce s-au prezentat la Bacalaureat, declansand un scandal gratuit in chestiunea postarii pe internet a raspunsurilor la subiecte, ceea ce n-a fost tocmai adevarat.

Iulian Iancu si cianura de la Rosia Montana

Inca din iarna, PSD, cel mai mare partid din Parlament, a declarat prin presedintele Geoana si prin purtatorul de cuvant, Cristian Diaconescu, ca va sustine legea de interzicere a cianurii in minerit. De la Bruxelles, europarlamentarul Daciana Sarbu, cea mai "verde" dintre alesii pesedisti, impreuna cu colegii dansei, Victor Bostinaru si Catalin Ioan-Nechifor, s-au straduit din rasputeri sa-si aduca colegii pe o cale rationala, in consens cu dorinta electoratului. Insusi deputatul Viorel Hrebenciuc a dat o declaratie puternica de sustinere a legii Funar-Eckstein, cerand adoptarea ei in procedura de urgenta. Si, totusi, legea a fost amanata la toamna! De ce? Pentru ca asa a dorit deputatul PSD Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii, devenit peste noapte un "lobby"-ist al Companiei canadiene de la Rosia Montana. Sfidandu-si colegii si sefii de partid, sus-zisul Iancu a luat pe cont propriu, la presiunea RMGC si a Ambasadorului Canadei la Bucuresti, tergiversarea legii. Secondat de cativa colegi la fel de iubitori de cianura, Ioan Bivolaru, Claudiu Pop, Victor Sanda, Liviu Alin Rusu si Aurelia Vasile, deputatul PSD-ist actioneaza ca un angajat al companiei canadiene, fiind mai interesat de profiturile si pierderile acesteia, decat de protejarea mediului din tara sa. Coalitia "Romania fara cianuri", exasperata de tacerea pesedista, a expediat o scrisoare deschisa lui Mircea Geoana, dar cu nici un rezultat. Concluzia e una singura: PSD este un partid garnisit cu multi oportunisti, ratacit si divizat iremediabil in "meandrele" iliesciene ale "concretului".

Triumful baronului suprem, Adrian Nastase

Votul care conditioneaza in mod arbitrar trimiterea in judecata a lui Adrian Nastase si Miron Mitrea a pus capac imaginii proaste a PSD. Cum votul era secret, pesedistii de sub mantaua lui Nastase au sfidat legile, parlamentul, bunul simt, Comisia Europeana, imaginea Romaniei, pericolul activarii clauzei de salvgardare pe justitie, propriul electorat, si au parasit sala in timpul votului. Care au parasit-o! Care nu, au mers cu sfidarea si mai departe, ramanand in sala, dar neparticipand la vot! Sub zambetul complice al stapanului, baronul suprem Adrian Nastase, cateva zeci de pesedisti, a caror onoare nu trece de genunchiul broastei, au impiedicat constituirea cvorumului si trimiterea dosarului spre judecare. De ce se tem toti acesti belferi, alesi ai neamului, daca fostul prim-ministru e curat ca lacrima? De ce nu lasa justitia sa-si urmeze cursul? De ce se cred dansii cetateni de clasa intai si pe noi, romanii de rand, ne trimit la clasa a doua si ne fac de rusine in lume? Poate votul uninominal de la toamna ne va oferi vreun raspuns la aceste intrebari. Daca nu, vom avea ceea ce meritam.

Razbunarea lui Adomnitei

Proba orala a examenului de bacalaureat la limba si literatura romana a cuprins, pentru prima data in istoria invatamantului romanesc, teme extra-lingvistice si extra-literare! Pentru o parte dintre elevi, care nu s-au omorat sa citeasca operele clasicilor, a fost o fericire, dar pentru imaginea invatamantului in general, a fost o greseala. Ministrul Adomnitei, umilit anul trecut, cand n-a stiut cate stelute sunt pe steagul UE, pare a se fi razbunat. "Ati vrut Europa?" Si-o fi zis domnia sa, pe un ton bonjurist. "Na-ti-va Europa!" Asa se face ca zece dintre cele 100 de bilete au avut intrebari legate de UE. Elevilor li s-a cerut sa comenteze texte despre fondurile primite de Romania de la UE, despre drepturile cetatenilor Uniunii, despre sederea pe teritoriul unui stat comunitar etc. Experti traditionali in oportunism, din dorinta de a da bine la Bruxelles, guvernantii romani fac tot posibilul sa ne arate mai europeni decat ar fi normal sa fim. Ceea ce, trebuie sa recunoastem, este mai degraba anti... european.