Homeopatia lucreaza cu dozaje minime, adesea imposibil de masurat. Remedii miraculoase, cu care multi oameni isi pot alina suferintele. Va prezentam cateva terapii accesibile si cateva medicamente cu efect verificat, pentru a birui bolile rezistente la medicamentele alopate
Pe scurt: ce este homeopatia?
Inventatorul
Putin dupa anul 1800, medicul, farmacistul si traducatorul Samuel Hahnemann (originar din Meissen, Germania) a dat publicitatii metoda lui de tratament homeopatic, o terapie extrem de blanda - intr-o perioada cand medicina prefera interventiile drastice.
Ideea
Homeopatia - termen provenit din limba greaca, din homoios = similar si pathos = suferinta - se bazeaza pe trei principii:
Regula similitudinii - Un remediu se considera adecvat atunci cand declanseaza la un om sanatos aceleasi simptome de care sufera un bolnav. Pe romaneste: cui pe cui se scoate. Coffea (cafeaua) e prescrisa contra insomniei, Allium cepa (ceapa) contra lacrimarii abundente. Se folosesc circa 2000 de substante, majoritatea obtinute din plante, dar si din animale, minerale, metale si acizi.
Potentarea - Substantele se amesteca prin agitare cu alcool sau apa, in etape succesive, ori sunt frecate cu zahar. Procedeul are denumirea de potentare, deoarece teoria este ca o substanta actioneaza cu atat mai puternic (iar nu mai slab), cu cat e mai diluata.
Tratamentul individualizat - Fiecare om e unic. De aceea, arta homeopatiei consta de fapt in identificarea precisa a remediului potrivit pacientului, caracterului sau, structurii psihice, simptomelor sale, reusind pe aceasta cale sa impulsioneze autovindecarea. In acest scop, medicul homeopat ii intocmeste totdeauna pacientului o fisa psihologica, privind stilul sau de viata.
Homeopatia - fabulatie sau adevar?
Subiectul este controversat de 200 de ani. La prima vedere atat principiul similitudinii, cat si diluarea contravin logicii. Mai ales actiunea dilutiilor inalte ramane un mister. Cum e posibil sa actioneze o picatura de substanta diluata intr-o cantitate de apa echivalenta aproximativ cu volumul a 25 de bazine de inot? Si totusi, dilutia actioneaza exact ca un medicament, dar fara efecte colaterale daunatoare. Homeopatii sunt de parere ca substantele active isi transfera energia in alt mod: prin ceea ce se cheama memoria apei, un adevar fizic inca nedovedit stiintific, dar cu efecte vizibile. Dovada? Homeopatia are astazi milioane de adepti (e medicina "oficiala" la curtea regala a Angliei, inca de pe timpul reginei Victoria), care dau marturie despre succesele tratamentelor homeopate. Peste 70% dintre femei au declarat ca prefera sa fie tratate prin aceasta metoda. Ele spun: cine te vindeca are dreptate.
Dulapiorul cu leacuri
Medicul german Markus Wiesenauer a selectat in lucrarea sa "Compendiu de tratamente homeopate", cele mai bune remedii contra unor probleme curente. Am preluat-o si noi, spre folosul amatorilor de terapii naturale. Remediile se gasesc in toate farmaciile homeopatice din Romania. (Bucuresti - Centrul Medical "Naturalia" din Voluntari, tel. 021/350.51.33, Farmacia nr. 80, tel. 021/232.44.91; Brasov - Farmaplus, tel. 0268/41.17.16; Galati - Ginseng, tel. 0236/46.10.24; Constanta - Belrofarm, tel. 0241/51.55.71; Timisoara - Siregon, tel. 0256/27.43.56; Iasi - Hypericum, tel. 0232/22.70.24.)
Rinita alergica
* Galphimia glauca D6: nasul infundat, mancarimi si furnicaturi in nari, stranuturi puternice in lant, lacrimare.
* Allium Cepa D6 (ceapa): stranuturi dese, nasul iritat, ochii inrositi, cu senzatie de usturime. Caldura agraveaza simptomele.
* Euphrasia D6 (silur): ochii inrositi si umezi, cu lacrimi iritante. Nasul poate curge, insa nu e iritat.
Alte remedii:
* De cateva ori pe zi, spalaturi nazale cu o solutie salina.
* Adaos pentru baie, care amelioreaza guturaiul: 10 picaturi ulei de menta, 5 picaturi ulei de eucalipt, 5 linguri ulei alimentar.
Dureri de cap
* Belladonna D6 (matraguna): durere pulsatorie (de ex. provocata de insolatie sau raceala), care isi reduce intensitatea in incaperi intunecoase ori in pozitie sezand.
* Gelsemium sempervirens D6 (iasomie galbena): dureri surde ce pornesc de la ceafa, impresia ca ai capul strans intr-o menghina. Posibile cauze declansatoare ale simptomelor: stresul, uscatorul de par, gripa, tensiuni musculare.
* Nux vomica D6 (turta-lupului): consecinta unui consum exagerat de cafea ori nicotina, coincide frecvent cu durerile de stomac.
Alte remedii:
* 10 picaturi tinctura de roinita (de la farmacie) pe un cub de zahar, tinut in gura pana se topeste.
* Cafea cu zeama de lamaie.
* Beti multa apa minerala si iesiti la aer curat.
Probleme ale ciclului menstrual
* Belladonna D6 (matraguna): sangerare abundenta, aparuta prematur, dureri violente. Senzatie de fierbinteala si de apasare in abdomen.
* Cimicifuga racemosa D6: crampe din ce in ce mai puternice, incepute inainte de period. Sindrom premenstrual.
* Agnus castus D6 (mielarea): epuizare, oboseala inca inainte de period. Iritatii pe piele, senzatie de apasare in sani, sangerarea apare cu intarziere si dureaza foarte putin.
Alte remedii:
* Exercitiul de yoga numit Konasana: culcati-va pe spate, cu popoul lipit de perete si picioarele ridicate in sus, indepartate cat mai mult, dar fara a forta.
* Preparate farmaceutice care contin maghiran sau oregano.
Insuficienta circulatorie si ameteli
* Camphora D3 (camfor): paloare, buzele invinetite, transpiratie rece, greturi.
* Argentum nitricum D12 (nitrat de argint): teama de inaltimi si de adancime, ameteli la vederea unor cladiri inalte.
* Cocculus D6: vertij cu senzatie de greata, ameteli cauzate de insomnie, suprasolicitare, rau de calatorie.
Alte remedii:
* Pentru circulatie: dusuri alternative, masaj cu peria.
* Beti multa apa minerala, renuntati la alcool.
* La greturi acute: sugeti o felie de lamaie.
Dureri in gat
* Belladonna D12 (matraguna): roseata in gat, dureri la inghitit, uscaciune in cavitatea bucala si faringe.
* Phytolacca D12 (carmaz): dureri in gat, care se intind pana in zona urechii, inflamarea ganglionilor limfatici.
* Mercurius solubilis D12 (amestec cu mercur): aceleasi simptome ca la Phytolacca, la care se adauga mirosul neplacut al gurii, o salivatie abundenta si transpiratie nocturna.
Alte remedii:
* Gargara cu apa sarata, 1 lingurita de sare la 200 ml apa.
* Cataplasma: intindeti branza de vaci incalzita sau cartofi calzi zdrobiti pe o panza subtire. Infasurati-o in jurul gatului si acoperiti-o cu un prosop.
* Macinati doua-trei cuisoare in rasnita electrica si dati-le intr-un clocot, odata cu cafeaua.
Tuse
* Bryonia D6: tuse uscata, puternica, dureri intepatoare in piept, sete de nepotolit.
* Drosera D6 (roua-cerului): accese violente de tuse uscata, insotite de sufocare.
* Pulsatilla D6 (deditel): tuse cu expectoratie dimineata, iar mai tarziu uscata.
Alte remedii:
* Fierbeti un pumn de cimbru, menta si patlagina intr-un litru de apa si strecurati. Indulciti decoctul cu miere si beti.
* Amestecati 1 lingurita de nucsoara cu 3 lingurite de vaselina. Frecati-va pieptul cu unsoare de 2-3 ori pe zi.
Cistita
* Cantharis D6 (cantarida): usturimi la mictiune, nevoie permanenta de a urina, urina de culoare inchisa. Fara febra.
* Aconitum napellus D6 (omag albastru): dureri ascutite in vezica urinara. Cauza: s-a stat in curent sau cu sezutul pe suprafete reci.
* Belladonna D6 (matraguna): usturimi la vezica, frisoane.
Alte remedii:
* Baie de sezut cu flori de musetel, apoi un termofor pe burta.
* Beti zilnic 300 ml suc de merisor.
Neplaceri gastrice si greata
* Nux vomica D12 (turta-lupului): greturi cu senzatie de voma dupa mancare prea multa sau alterata. Irascibilitate.
* Okoubaka D2 (un arbore african): sensibilitate a tubului digestiv. Repulsie fata de mancare.
* Bryonia D12: arsuri si dureri intepatoare la stomac, insotite de constipatie. Se recomanda la gastritele in faza acuta.
Alte remedii:
* Beti dimineata si seara cate un ceai de salvie, atunci luat de pe foc.
* Cura de rostogolire: beti doua cani de ceai de musetel, apoi culcati-va cate 3 minute pe spate, pe partea stanga si pe cea dreapta, ca si pe burta.
Tulburari de somn si nervozitate
* Ambra D6 (secretie de casalot): dificultate de a adormi, din cauza prea multor ganduri ce roiesc in minte. Ajuta mai ales persoanelor sensibile.
* Coffea arabica D6 (cafea): irascibilitate, ca dupa un consum prea mare de cafea. Sensibilitate la zgomote.
* Cocculus D6: perturbare a ritmului somn-veghe (decalaj de fus orar, munca in schimburi). Insomnie, in ciuda oboselii extreme.
Alte remedii:
* Faceti o baie calda la picioare si beti un pahar de apa cu cateva picaturi de valeriana.
* Presarati pe o batista cateva picaturi de ulei de trandafiri si puneti-o langa dvs. pe perna.
* In pat nu se citeste, nu se priveste la televizor, nu se lucreaza, ci doar se doarme.
Alte sugestii si informatii
Cand ma pot trata singur cu remedii homeopate?
La afectiuni cronice si acute. Cand e vorba de boli neidentificate, grave (cancer), ca si de simptome ce nu se amelioreaza, consultati un medic generalist.
Ce sunt granulele?
Grauncioare de zahar impregnate cu o substanta activa. Remediile homeopate se gasesc insa si sub alte forme, de exemplu ca tablete sau picaturi.
Cum se administreaza medicamentul?
Il lasati sa se dizolve incet pe limba, cu cel putin o jumatate de ora inainte sau dupa masa.
Cum recunoastem seriozitatea homeopatului?
Homeopatii sunt doctori, absolventi ai Facultatii de medicina, dupa care au facut o specializare de trei ani. Un homeopat bun va intocmeste intotdeauna o fisa fizio-biografica.