Placinte cu fructe

Redactia
Prepararea aluatului de strudel

Ingrediente (pentru 8 portii): 200 g faina, 1/2 lingurita sare, 4 linguri ulei de floarea soarelui, 100 ml apa calduta, putina faina pentru intins aluatul.
Mod de preparare
: * Se amesteca faina, sarea, uleiul si apa mai intai cu mixerul sau cu o lingura de lemn, si apoi se framanta cu mana pana ce se obtine un aluat neted. * Se loveste aluatul de masa sau se framanta cu putere, pana ce devine elastic. * Se strange aluatul in forma de sfera si se lasa sa se odihneasca sub un stergar clatit cu apa fierbinte sau sub un castron. * Se presara cu faina un servet de bucatarie si se intinde o foaie de aluat de circa 1/2 cm grosime. * Se baga mainile cu palmele in jos sub aluat si se intinde aluatul pornind de la mijloc si peste dosul palmelor pana ce se obtine un dreptunghi de circa 55 x 40 cm. (Atentie: inelele, bratarile sau ceasurile pot rupe aluatul!) Marginile mai groase se intind usor cu degetele. Aluatul trebuie sa fi foarte subtire si destul de transparent, asa incat sa se poata citi un ziar pus dedesubtul lui.
Un sfat util: Aluatul iese si mai fin, daca inlocuiti doua din cele patru linguri de apa, cu doua linguri de otet de fructe.

Strudel cu caise

Ingrediente (pentru 8 portii): o foaie de aluat (modul de preparare la reteta nr. 1). Umplutura: 750 g caise proaspete, 3 oua, 50 g zahar, 250 g branza de vaci, faina pentru intins, 40 g unt (pentru uns), 20 g seminte de pin, 70 g biscuiti cu migdale (pricomigdale).
Mod de preparare:
* Se spala caisele, se sterg, se taie in patru si li se scot samburii. * Se separa albusurile de galbenusuri. Se freaca bine - cu mixerul - galbenusurile cu zaharul si se adauga - pe rand - branza de vaci si albusurile batute spuma. * Se-ncinge cuptorul la 200gr.. * Se-ntinde aluatul (ca in reteta 1) si se unge cu unt topit (cu ajutorul unei pensule). * Se pune la mijlocul aluatului umplutura de branza (lasand libere marginile circa 5 cm). Peste branza se presara semintele de pin rumenite (fara grasime) si biscuitii sfaramati. * Se acopera cu un strat de caise, se pliaza laturile lungi ale aluatului peste umplutura, dupa care se ruleaza aluatul usor, cu ajutorul unui servet si se aseaza - cu lipitura in jos - pe o tava tapetata cu hartie pentru copt. * Se unge strudelul cu untul ramas si se coace circa 45 de minute in cuptorul incins.

Strudel cu prune

Ingrediente (pentru 8 portii): o foaie de aluat (vezi reteta 1). Umplutura: 500 g prune. Razatura: 150 g faina, 125 g zahar, 120 g unt, 130 g migdale macinate, sare, 1 1/2 lingurita scortisoara pisata. In plus: 60 g unt, 3-4 linguri magiun de prune, faina pentru intins aluatul, 1 lingura zahar pudra pentru presarat deasupra.
Mod de preparare:
* Se spala prunele, se rup in doua si se scot samburii. * Pentru razatura: se framanta un aluat - cu mixerul - din toate ingredientele, si se da pe razatoarea mare. * Se-ncinge cuptorul la 200gr.. * Se intinde aluatul (ca in reteta 1) si se unge cu 3 linguri de unt topit (cu o pensula) si deasupra se pune un strat de magiun, bine intins. * Se presara razatura peste magiun (avand grija sa ramana liberi circa 5 cm pe margini) si se acopera cu un strat de prune. * Se pliaza marginile ramase libere spre interior, se ruleaza strudelul - cu ajutorul unui prosop - si se aseaza cu lipitura in jos pe o tava tapetata cu hartie pentru copt. * Se unge strudelul cu untul ramas, se coace circa 35 de minute si se serveste pudrat cu zahar.

Strudel cu mere si smantana

Ingrediente (pentru 8 portii): o foaie de aluat (vezi reteta 1). Umplutura: 1 kg mere acrisoare, 250 g cartofi fainosi, 30 g pesmet (mai mare), 80 g unt, 40 g zahar, 150 g smantana, 250 g frisca nebatuta, 4 linguri zahar, 1 baton de scortisoara (intreg), 60 g migdale feliate.
Mod de preparare:
* Se curata de coaja merele si cartofii. Merele se taie in patru si pe urma felii (pe lung), iar cartofii se dau pe razatoarea de legume, pentru a obtine felii cat se poate de subtiri. * Se rumeneste pesmetul - fara grasime - intr-o tigaie, ca sa fie mai crocant. * Se imparte aluatul in 3 portii egale si se intinde fiecare parte separat (ca in reteta 1), formand trei dreptunghiuri de 25 x 35 cm. * Se topeste untul si se ung - cu jumatate din el - bucatile de aluat. Se presara peste ele pesmetul prajit si deasupra se aseaza felii de mar si de cartofi, lasand libere marginile (circa 5 cm). Se presara peste umplutura zahar, se toarna din loc in loc cate putina smantana si se presara 30 g de migdale feliate. * Se pliaza marginile libere (cele lungi) peste umplutura si se ruleaza strudelul cu ajutorul unui stergar. Se aseaza cele trei strudele rulate - cu lipitura in jos - unul langa altul intr-o forma in care s-a presarat zahar si se ung cu untul ramas. * Se-ncinge cuptorul la 200gr.. * Se da in clocot frisca nebatuta cu cele 2 linguri de zahar ramase si scortisoara (care ulterior se indeparteaza), se toarna sosul fierbinte peste strudele, se presara cu restul de migdale feliate si se coc 50-60 de minute in cuptorul incins.