ProtectiaMediului.Ro

Ion Longin Popescu
Aproape inexistenta in urma cu cativa ani, constiinta ecologista a romanilor s-a dezvoltat simtitor in ultima vreme; tot mai multe organizatii ale societatii civile asalteaza autoritatile si isi fac auzit glasul in mass-media.

Guvernantii, parla-mentarii si alesii locali par a fi prinsi la mijloc, nu-si mai pot permite sa ignore la nesfarsit opinia publica si nici sa ocoleasca legea, fara a fi sanctionati de presa si chiar de justitie. Se pare ca cei care au inteles primii ca protectia mediului este o directie vitala a politicii actuale sunt membrii guvernului, intre care Ministrul Mediului si Ministrul Agriculturii sunt cei mai activi (asa cum si este normal).
Ordonanta care salveaza gradinile zoologice si botanice
Ordonanta guvernamentala de toamna trecuta, prin care se interziceau constructiile in parcuri si pe spatiile verzi a fost, recent, completata cu prevederi mai aspre si cu domenii noi de interdictie. Astfel, dintr-un comunicat al Ministerului Mediului din 10 iunie, aflam ca Executivul a decis sa interzica schimbarea destinatiei terenurilor pe care exista gradini zoologice, gradini botanice sau parcuri dendrologice, indiferent in proprietatea cui se afla. Ordonanta, care transforma orice incalcare a ei in infractiune penala, este menita sa stopeze speculatiile imobiliare declansate dupa scandalul de la Zoo Baneasa. De mentionat ca obligatia de a nu schimba regimul terenurilor pe care se afla astfel de parcuri revine nu numai persoanelor fizice si juridice, ci si primariilor si consiliilor locale, amanunt absent pana acum din legislatia de mediu. Este pentru prima oara cand se precizeaza intr-un act normativ romanesc, ca cei care au incalcat legea vor fi obligati sa aduca terenul (parcul, gradina etc.) la starea initiala, pe cheltuiala proprie. Se pare ca directiunea Zoo Baneasa, ca si conducerile celorlalte 40 de gradini zoo din tara, pot rasufla usurate si se pot concentra pentru modernizarea lor la standardele UE, cu fonduri guvernamentale.
Ministerul Agriculturii distruge porumbul modificat genetic!
O stire senzationala a dat satisfactie organizatiilor ecologiste de pretutindeni, in frunte cu Greenpeace: Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, in urma dezbaterilor din guvern, a dispus distrugerea a 2,5 hectare cu porumb modificat genetic (MG), MON810, cultivat ilegal de compania americana Monsanto in inima Deltei. Infractiunea a fost descoperita de jurnalistul Neculai Amihulesei de la "Romania Libera", care a fost declarat de Greenpeace primul "Detectiv de gene" din Romania. Organizatiile "Salvati Delta" si "Eco Pontica" cer Ministerului Agriculturii sa continue actiunea si sa dea publicitatii toate "adresele" la care se mai afla porumb MG. "Cultivarea acestui tip de porumb in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, declarata Patrimoniu Mondial Natural UNESCO, reprezinta un act criminal la adresa biodiversitatii", a declarat Gabriel Paun, coordonator de campanii Greenpeace. De notat ca cinci state membre ale UE au interzis cultivarea porumbului MG, iar 21 nu il cultiva, fara a elabora expres vreo interdictie. Romania, prin ministrul Mediului, Atilla Korodi, a promis ca se va alatura celor cinci. "Credem ca un ministru cum este domnul Korodi este unul care se tine de promisiunile facute", a spus Paun.
65,6% dintre romani nu iubesc cianura
Conform unui sondaj realizat de IMAS in aprilie a.c., pe un esantion stiintific de 1249 de subiecti din 99 de localitati ale tarii, 65,6% dintre romani sustin interzicerea cianurii in minerit pe teritoriul Romaniei. Dintre persoanele chestionate in cele 215 centre situate in sate, orase mici, orase mari si Capitala, marea majoritate au treapta intai de liceu, scoli profesionale, studii medii si superioare. S-au declarat de acord cu utilizarea pe mai departe a cianurii doar 8,2% din repondenti, in timp ce 26,2% nu au raspuns sau nu au stiut. La conferintele de presa de joi, 12 iunie, tinute de "Coalitia Fara Cianuri", la Bucuresti, Cluj-Napoca si Sfantul Gheorghe, personalitati stiintifice si culturale, ecologisti de marca, publicul interesat au cerut Camerei Deputatilor sa nu mai intarzie supunerea la vot a proiectului de lege initiat de senatorul PRM, Gheorghe Funar, si de senatorul UDMR, Peter Ekstein Covaci, prin care se interzice cianura in minerit. "Votati o Romanie fara cianuri" este cuvantul de ordine al Coalitiei formate din 20 de ONG-uri si sustinute de societatea civila europeana. De retinut ca pe site-ul www. faracianura.ro au votat pana acum 8708 romani, din care 98,2% s-au declarat impotriva cianurii. Fata de o astfel de cvasiunanimitate, deputatii n-ar trebui sa mai tergiverseze votul in plen, utilizand tot felul de scuze si explicatii ridicole. Ei trebuie sa inteleaga ca sunt chemati sa apere un "domeniu" vital pentru Romania, inexistent deocamdata pe Internet, dar tot mai puternic in constiinta publica romaneasca, anume "ProtectiaMediului.Ro".