(Text semnat de ADRIANA ALEXANDRU, F. AS nr. 817)
"Exista si "emigranti" fericiti"
Desi sunt de acord cu ideea de fond a articolului, nu cred in afirmatia initiala, nu cred ca toti cei plecati in strainatate isi doresc cu ardoare sa se intoarca in tara, dupa ce au castigat suficienti bani. Depinde foarte mult din ce cauza au plecat si in ce mediu se afla. Daca argumentul plecarii a fost exclusiv de natura financiara, mi se pare evident ca le va fi greu sa conceapa ideea unei integrari, si oricine va alege mult mai bucuros sa se intoarca acasa cu niste bani, decat sa ramana (pentru o perioada mai lunga) intr-un loc cu care nu are nici un soi de punte de legatura, in afara de cea pecuniara. Pe de alta parte, sunt cei care au plecat din ratiuni academice, de cercetare, sau din dorinta de a afla mai multe despre alte tari si culturi. Sunt oameni care ajung sa lucreze in universitati, sa se integreze foarte bine in comunitatile in care traiesc si sa fie fericiti ca pot experimenta cat mai multe, chiar daca asta inseamna a fi departe de locul in care s-au nascut. Nu spun ca toti cei plecati ar trebui sa uite de unde au venit si sa pretinda ca dorul de casa nu exista, dar in acelasi timp, poate ar trebui ca toata povestea "emigrarii", fie ea si temporara, sa fie privita cumva pozitiv. Nu e intotdeauna vorba de o "rupere", de un "exil", ci uneori este o alegere constienta, a unor oameni care vor sa vada lumea, sa cunoasca, sa calatoreasca si sa inteleaga cat mai mult din ce ii inconjoara. Nu mai e cazul unei alegeri radicale si ireversibile, cum se punea problema acum 15-20 de ani, ci pur si simplu unei alte optiuni de a-ti trai viata. Nu inteleg de ce ratiunea suprema a oricarei plecari trebuie sa fie strict financiara si emigrarea in sine vazuta ca un lung drum al plangerii. E adevarat ca marea majoritate a romanilor nu au plecat de buna voie, ca sunt cazuri disperate si ca nimeni nu prea stie cum sa gestioneze acest fenomen. Dar sa nu uitam ca exista si "emigranti fericiti", care au plecat pentru ca asa si-au dorit, care se simt bine acolo unde au ajuns si care iau sau nu in considerare ideea reintoarcerii. Poate suna cinic, dar nu cred ca fericirea depinde strict de a fi sau a nu fi "acasa", asa cum evident nu depinde de marimea unui cont in banca.
MAYA IONESCU
"Monotonia presei"
(Text semnat de N.C. MUNTEANU, F. AS nr. 817)
"Bla, bla, bla..."
Exemplu didactic despre cum poti sa scrii un articol fara sa spui nimanui nimic. Doua idei se desprind totusi: 1. Toti ziaristii din tara "e prosti"; 2. N. C. Munteanu publica in "Formula AS" articole despre Romania, de un "realism zguduitor" (asa cum il vede el din Germania), ce ii vor aduce cel putin un Pulitzer.
VALER SOFIAN
"Aveti dreptate!"
Din pacate, aveti dreptate, d-l Munteanu, presa la noi exagereaza prin stiri horror, ceea ce numai bine nu le face tinerilor, batranilor, gravidelor si, sincer, nici mie. Nu e necesar sa scoatem in evidenta tot ce-i socant, doar pentru a umple pagini sau tot felul de analize care se invartesc intr-un cerc repetate la nesfarsit. In tara in care locuiesc, una vestica, nu vad decat cel mult 5% stiri socante. Imi place ca ati scris ceea ce ati scris, va trebuie curaj pentru asta si va admir ca il aveti.
MARINA POP
Dr. Sergiu Stoica, neurochirurg la Spitalul "Marie Curie" din Bucuresti
(Interviu realizat de INES HRISTEA, F. AS nr. 817)
"Felicitari, domnule doctor"
Felicitari, domnule doctor, sper din tot sufletul sa mai existe tineri ca dvs., si cred ca mai exista, dar nu sunt lasati sa iasa in fata. Am avut si inca mai am probleme de sanatate, si am fost destul de dezamagita de medicii cu "renume", care tratau pacientii pe banda rulanta, si dupa ce am schimbat medicul cu unul mai tanar, am avut si rezultate mult mai bune, si m-am simtit tratata ca o persoana, nu ca un bon de ordine. Sa va dea Dumnezeu sanatate, forta, compasiune si bunatate pentru micii pacienti, si pentru parintii lor. Si asa cum s-a intamplat cu donatia pentru aparatura, sunt convinsa ca ori de cate ori se va apela la noi, vom dona fiecare dupa posibilitati, pentru copiii nostri si pentru oameni deosebiti, ca dvs.
DELIA S.
"Ma bucur ca cineva a deschis drumul"
Sunt pe punctul de a termina rezidentiatul in SUA; urmeaza un fellowship, si eram ingrijorata si dezamagita de lipsa de entuziasm la perspectiva de a trai departe de tara, cu toate vacantele asteptand sa merg acasa, sa mai iau o doza de "viata". Mi-ar placea foarte mult sa pot sa-mi fac meseria de patolog/hematopatolog in Romania, dar nu am auzit decat descurajari pana acum. As vrea sa ma simt utila si eu tarii care mi-a dat educatie gratuit (cand americanii ies din scoala inglodati in datorii), si sa-mi petrec timpul liber in orasul meu, si nu printre straini. Sunt foarte curioasa cum s-a simtit tratat dr. Stoica, cand si-a dat examenul de echivalare a diplomei. Am auzit zvonuri ca am fi tratati cu aroganta si dispret de ierarhia spitaliceasca din tara, afirmandu-se ca am fi niste "losers" sau inadaptabili de unde venim, si ca am avea iluzii de superioritate. As fi curioasa si care sunt exact posibilitatile si obstacolele materiale si umane la cautarea unui post. Multumesc. Ma bucur ca cineva a deschis drumul.
MIHAELA CHISELITE - Chicago
"Pamantul care vindeca: ARGILA"
(Interviu realizat de FLORENTIN POPA, F. AS nr. 818)
"Am simtit o crestere a nivelului de energie"
Folosesc de o luna argila si, desi am inceput "in joaca" acest tratament, am observat in primul rand o imbunatatire a vederii, in special dimineata (port ochelari si lucrez 6-7 ore pe zi la calculator). Acum reusesc sa vad si caractere pe care acum o luna le vedeam mult mai greu! Deoarece nu am probleme cu sanatatea (analize normale) nu pot spune ca am observat efectele de detoxifiere vizibile (nu beau, nu fumez, nu fac excese), dar am simtit o crestere a nivelului de energie si vitalitate pe care nu il aveam inainte, in special dimineata! Am cumparat 4 kg de argila si nu cred ca voi renunta la ea cand se va termina. Am testat efectul argilei pe un furuncul pe care l-a facut baiatul meu, de 18 ani, si am ramas impresionat de cat de repede a reusit argila pusa pe el sa "repare" si sa inlature tot ce era rau acolo! Dupa trei aplicari, nu mai avea nimic si s-a vindecat de la sine. Alta data, se chinuia cu antibiotice o saptamana, si abia dupa 2-3 saptamani ceda! Asa m-am convins ca functioneaza! Deci, folositi cu incredere aceasta minune pentru ca este data de Mama Natura (nu aia de la TV!) si sigur este mult mai bine tolerata de organism decat orice antibiotic. Sa auzim numai de bine!
IONESCU ARMAND
"Manastirea Diaconesti - Athosul mireselor lui Hristos"
(Reportaj semnat de CLAUDIU TARZIU, F. AS nr. 819)
"Felicitari!"
Felicitari autorului pentru initiativa de a prezenta cititorilor Formulei AS aceasta oaza de duhovnicie si spirit romanesc de la Manastirea Diaconesti! O manastire tanara, dar care si-a asigurat deja locul in istoria culturii romane, prin ingrijirea si editarea acestui extraordinar "document pentru o lume noua", care este "Intoarcerea la Hristos", cartea marturisitorului pentru Hristos Ioan Ianolide.
DAN CORNELIU
"S-a uitat la mine si mi-a spus cu brutalitate: "Ai cancer, doamna!"
(Reportaj semnat de BOGDAN LUPESCU, F. AS nr. 819)
"Sunt minuni in viata noastra!"
Citind aceasta intamplare minunata si fericita din viata unui semen al nostru, nu pot sa nu observ ca in aceasta existenta de-a dreptul fascinanta pe care bunul Dumnezeu ne-a lasat-o spre folosire inteleapta si buna administrare, noi oamenii suntem niste fiinte extraordinare, mai ales atunci cand trecem prin incercari sufletesti si trupesti cutremuratoare, care ne schimba modul de a fi si a trai. Atunci cand cunoasterea stiintifica a vremurilor noastre se vede neputincioasa, cineva de acolo de sus ne indruma spre aflarea unei solutii miraculoase, pe care acest minunat creator a daruit-o inca de la inceputuri...
TOADER DANIEL
"Revolutia BIO"
(Reportaj semnat de CATALIN MANOLE, F. AS nr. 819)
"Bravo lor!"
Un raspuns eficient si concret, oferindu-le consumatorilor o alternativa. Ramane ca fiecare sa decida singur ce si cum vrea in alimentatie. In alte tari, am vazut si o alta alternativa pentru cooperative de tarani, oferind produse ecologice. Cooperativa are un web-site unde isi prezinta oferta de "cutii": cutie de fructe, de legume, de salata, combinatii, pentru familie mare, mica, in total vreo 10 alternative. Continutul cutiilor se schimba in functie de sezon. Tu faci un gen de abonament, si in fiecare saptamana iti sunt aduse la usa. Avantajul pentru ei e ca stiu precis numarul de clienti, banii vin regulat si nu au nevoie de spatiu de desfacere. Pentru tine, ca economisesti timp si alergatura. Cum cei care isi permit mancare mai buna, ecologica, au, de obicei, servicii si timp putin, e o idee foarte buna. Sper sa inceapa si la noi un asemenea sistem.
LILIANA ONUT
"Calatorie la marginea vietii"
(Reportaj semnat de HORIA TURCANU, F. AS nr. 820)
"Cuvintele sunt de prisos"
Unul dintre cele mai emotionante articole citite vreodata de mine in revista dvs. Cuvintele sunt de prisos, viata e prea scurta, sa ne-o traim in armonie cu Dumnezeu si alaturi (pe cat posibil in zilele noastre) de cei dragi. Doamne ajuta!
TITI TUDOR