Ba sa iesim la soare!

Gilda Fildan
Suntem mereu avertizati impotriva lui. Atat de mult, incat din prieten ne-a devenit dusman. Un zeu al mortii, care raspandeste teroarea cancerului de piele, de care trebuie sa ne ferim. Din fericire, in vara asta primim vesti mai bune. Cercetatorii redescopera si aspectele pozitive ale soarelui. Fara el nu prea exista viata. Nici sanatate. Important este sa stim cum sa-l folosim. Pentru a beneficia de energia sa, e necesar sa ne insusim cateva reguli

5 motive intemeiate ca sa stam la soare

1. Sistemul imunitar devine mai activ


Stranut, tuse, fornaituri pe nas - acestea sunt zgomote care se aud numai in mod exceptional in timpul verii. Cu toate ca in anotimpul cald roiesc in jurul nostru la fel de multi germeni patogeni ca iarna, ei nu ne pot ataca atat de usor. Aceasta se datoreaza, in primul rand, unei portii mai mari de soare pe pielea noastra: razele solare stimuleaza apararea naturala a organismului contra anumitor bacterii. Se considera ca bebelusii veniti pe lume in lunile de vara au sansa de a fi mai robusti si vor suferi mai rar de afectiuni ale cailor respiratorii.

2. Oasele se intaresc

Ca sa fie rezistente, oasele au nevoie de lumina soarelui. Cand soarele ajunge pe piele, corpul produce vitamina D. Iar prezenta ei este indispensabila pentru extragerea din hrana si depozitarea in oase a calciului, cel mai important material de constructie al scheletului nostru. Copiii care mananca lapte, branza si alte produse lactate in cantitati suficiente, insa nu ies destul la soare, formeaza prea putina substanta osoasa. In cazuri foarte grave, aceasta poate duce la rahitism, o deformare observata de exemplu la craniu si la oasele ce sustin spatele.
In jurul varstei de 20 de ani, constructia oaselor s-a incheiat, am ajuns la faza de adulti, dar in corpul nostru, transformarile continua: in fiecare an, scheletul se innoieste in proportie de circa 10%. Vitamina D are rolul ei in acest proces. La femeile aflate in menopauza, tesutul osos se reduce cu pana la 4% anual. Deoarece razele solare au o contributie esentiala in cadrul eforturilor de stopare a acestei pierderi, iata ca ele sunt importante si pentru persoanele mature. Caci in conditiile unei carente de vitamina D, oasele nu pot folosi decat aproximativ jumatate din cantitatea de calciu care le sta la dispozitie. Astfel creste, printre altele, riscul de aparitie a unor fracturi.

3. Pielea primeste un aport de vitamina D


De ce ni se pare ca o piele usor bronzata arata frumos? Bronzul delicat semnalizeaza ceva subconstientului nostru: o stare buna de sanatate. Pe drept cuvant, caci razele ultraviolete ajuta contra neurodermitei si a psoriazisului, elimina micozele si grabesc vindecarea acneei. Si aici, explicatia consta in productia de vitamina D, impulsionata de lumina soarelui. Studiile arata ca aceasta vitamina se formeaza nu numai in ficat si rinichi, ci si direct in piele. Cercetatorii de la King's College din Londra eu emis chiar teoria ca baile de soare moderate ar putea intarzia aparitia ridurilor: vitamina D, spun ei, ar actiona impotriva deteriorarilor determinate de varsta ale ADN-ului, deci ale substantei genetice din celule.

4. Sufletul e inundat de hormoni ai fericirii

Cerul ne daruieste o stare de spirit solara. Pentru ca razele ultraviolete stimuleaza formarea de endorfine, substante care ne fac sa ne simtim excelent. In acelasi timp, lumina reduce productia de melatonina, hormonul ce ne pregateste pentru somn, aducandu-ne oboseala si inertia. Fiindca in plus are loc si o activare a metabolismului, in zilele insorite ne simtim deosebit de activi, in forma maxima.

5. Organismul e protejat impotriva cancerului si a altor boli grave

Se pare ca un nivel ridicat de vitamina D in sange previne unele boli cronice, precum hipertensiunea arteriala, diabetul de tip I, scleroza multipla si cancerul. Acestea sunt primele concluzii desprinse din studii de ultima ora. Pana cand ele vor fi pe deplin confirmate, putem adera oricum la ideea ca o portie rezonabila de soare nu dauneaza nimanui.

7 lectii de expunere moderata la soare

Oricat de bine ne-ar face lumina soarelui, in exces, ea ne poate vatama pielea. Cine se foloseste de ea cu intelepciune evita prejudiciile grave.

Lectia 1: Cea mai buna protectie o obtinem gratis
"Sa ocolim soarele de amiaza"


"Toate lucrurile sunt otravuri. Numai de doza depinde ca un lucru sa nu fie otravitor." Faimoasele cuvinte ale lui Paracelsus se potrivesc de minune cu tema noastra. Pentru a evita sa primim o portie prea mare din puterea soarelui, exista o solutie foarte simpla, sigura, si care nu costa bani: sa ocolim soarele de amiaza. Cand vara e in toi, copiii si persoanele cu pielea alba n-ar trebui sa iasa in aer liber intre orele 10 si 16, decat daca sunt bine protejati, iar adultii cu tenul masliniu sunt sfatuiti sa prefere zonele cu umbra, de la ora 11 la 14.

Lectia 2: Capacitatea de autoaparare nu e dezvoltata la toata lumea
Apelati la creme de protectie solara


Cea mai ingenioasa protectie contra actiunii vatamatoare a soarelui a fost gandita de natura: bronzarea pielii. Insa nu toti oamenii sunt la fel de dotati in aceasta privinta. Ceea ce noi percepem ca o nuanta incantatoare a pielii este in fond un sofisticat mecanism de aparare a materialului nostru genetic. Cand lumina soarelui cade asupra unor celule speciale ale epidermei - asa-numitele melanocite - acestea produc pigmentul melanina, care se depune ca un strat protector neintrerupt in jurul celulelor invecinate, aparandu-le foarte bine de radiatiile ultraviolete. Exista insa persoane cu epiderma deschisa la culoare, predispusa la aparitia pistruilor, ca reactie la lumina solara, incapabila sa produca un strat continuu de melanina. Cine face parte din aceasta categorie trebuie sa apeleze neaparat la cremele de protectie contra ultravioletelor.

Lectia 3: Mama natura are nevoie de timp, ca sa se pregateasca pentru concediu
Expuneti-va treptat la soare


Indiferent cat soare suporta pielea noastra, apararea naturala impotriva ultravioletelor functioneaza numai atunci cand melanocitele au timp sa-si faca treaba. Daca astazi stam imbracati la birou, iar maine facem plaja pe litoral, aproape goi, n-are cum sa ne mearga bine. Vom capata arsuri pe piele, iar intr-un caz extrem, aceasta poate determina aparitia unui melanom. Melanocitele nu intra in actiune instantaneu, ele se obisnuiesc lent cu radiatiile solare. Iar "lent" poate insemna doar cateva minute de expunere la soare in primele zile de concediu, independent de tipul pielii.

Lectia 4: Nu simtim tot ce se intampla cu pielea noastra
Vreti sa stati mai mult la soare? Protejati-va!


Dermatologii ne avertizeaza contra arsurilor de soare, oricat de neinsemnate ar fi, caci din punct de vedere medical ele reprezinta o inflamatie. In timpul unei bai de soare pielea doar se tensioneaza, simptomele dureroase se manifesta abia patru pana la sase ore mai tarziu. Pielea se inroseste, mananca si ustura. Insa vatamarile provocate de ultraviolete sunt prezente deseori inainte ca noi sa simtim ceva. De aceea, sa retinem: cine doreste sa stea la soare mai mult de o jumatate de ora n-ar trebui s-o faca fara o imbracaminte usoara si o crema eficienta de protectie.

Lectia 5: Sa nu depasim limitele de timp admise
Fiecare piele, cu soarele ei


Fiecare stie ca soarele straluceste cu intensitate diferita, in functie de momentul zilei, ca si de starea vremii, zona si anotimp. Specialistii utilizeaza o metoda de masurare, adoptata pe plan international, prin care determina exact intensitatea radiatiei solare, exprimand-o prin indicele ultravioletelor (IUV). Valorile acestui indice variaza pe glob intre 1 si 13, maximele ajungand in Europa Centrala la 8 sau 9 in regiunile montane, in zilele de vara cu cer senin. (Informatii detaliate, aduse la zi, se gasesc la adresa de internet www.uv-index.de). Incepand de la IUV 3, tipurile de piele sensibila, deschisa la culoare, trebuie sa intrebuinteze creme de protectie pentru iesirile in aer liber, iar de la IUV 6, chiar si persoanele brune, cu tenul masliniu, necesita protectie antisolara.
Cat timp putem face bai de soare neprotejati? Intervalul in care o baie de soare produce efecte mai mult pozitive decat negative pentru organism difera in functie de tipul de piele si de IUV.
Tipul de piele 1: Par roscat, piele foarte alba, cu pistrui, nu se bronzeaza aproape deloc.
Tipul de piele 2: Par blond, piele alba, se bronzeaza foarte putin.
Tipul de piele 3: Par blond inchis pana la castaniu, piele usor colorata, dupa un timp se bronzeaza.
Tipul de piele 4: Par castaniu inchis pana la negru, piele maslinie, se bronzeaza repede.

Lectia 6: Trebuie sa invatam cum se aplica o crema
Neaparat in strat gros!


Crema antisolara este cea mai raspandita modalitate de a ne prelungi durata expunerii la soare. Insa, pentru a ne asigura factorul de protectie maxim promis de produsul respectiv, ar fi necesar sa aplicam crema mult mai generos decat se intampla in practica. La testul-standard Colipa, prin care se determina aceasta valoare, se intrebuinteaza doua miligrame de crema pentru un centimetru patrat de piele. "Ca recomandare generala, pentru ca o crema sa fie aplicata corect, ar trebui ca un adult sa consume in jur de 30 ml pe zi", spune dr. Katrin Kiper, director stiintific la firma de cosmetice farmaceutice Vichy. Ceea ce inseamna ca un om aflat in concediu vara ar termina un tub sau un flacon cu 150 ml de crema antisolara in numai cinci zile. Iar cine crede ca poate alege o crema cu factor de protectie ridicat, ca s-o aplice intr-un strat mai subtire, si-a gresit socotelile. Pentru ca filtrul antisolar sa formeze pe piele o pelicula continua, cu efect garantat, el trebuie intins totdeauna intr-un strat gros.

Lectia 7: Alegeti varianta mai buna de bronz artificial
Feriti-va de solarii!


Cer innorat? Alergie? Totusi, nu puteti renunta la un bronz sexy? Soarele fiind inaccesibil, aveti la dispozitie doua alternative: solariul si cremele care va coloreaza pielea. Acestea din urma sunt inofensive, dau pielii nuanta dorita pentru mai multe zile, insa n-o protejeaza impotriva razelor ultraviolete. In schimb, saloanele de bronzat (solariile) sunt de-a dreptul periculoase. "Am testat solarii, unde am constatat ca intensitatea ultravioletelor este comparabila cu cea de la ecuator in miezul zilei, la ora 12", ne previn specialistii. Aceasta doza masiva de radiatii nu ramane fara urmari. Dintr-un studiu recent, efectuat in Suedia, cu participarea a 100.000 de femei, reiese ca frecventarea regulata a solariului poate dubla riscul cancerului de piele. Si inca un argument contra bronzului artificial, obtinut la solariu: face ca pielea sa imbatraneasca extrem de repede. Razele care constituie componenta de baza a luminii de la salonul de bronzat sunt considerate principalul factor de imbatranire al pielii.

3 ajutoare de incredere pentru iubitorii soarelui

Tricoul, ochelarii de soare si umbrela de plaja reprezinta o protectie antisolara de care uitam prea adesea. Desi ele ne pot aduce mari servicii.

Ajutorul 1: Materialele textile izolante

Utilizatorii informati stiu bine ca nici o crema nu le ofera garantii contra cancerului de piele. O alternativa moderna o reprezinta imbracamintea de protectie antisolara, ce absoarbe si reflecta razele ultraviolete, obtinandu-se astfel un factor de protectie foarte ridicat. Important de stiut este faptul ca, spre deosebire de creme, pentru materialele textile inca nu exista o metoda de masurare cuprinsa in reglementarile Uniunii Europene, ceea ce in prezent mai permite producatorilor sa faca uz de publicitate mincinoasa. Marca de departe cea mai demna de incredere este "UV Standard 801". Un material certificat cu aceasta inscriptie a fost intins, frecat, presat si spalat, iar ecranarea promisa este de fiecare data cea mai mica valoare masurata in cadrul testului. Cine se plimba prin soare cu o asemenea imbracaminte ori isi face umbra pe terasa cu un material certificat cu "UV Standard 801" foloseste probabil cel mai sigur mijloc de protectie antisolara existent in momentul de fata.

Ajutorul 2: Umbrelele de plaja

Apararea cea mai sigura ne-o ofera umbrelele groase, inchise la culoare sau confectionate dintr-un material special, cu factor de protectie ridicat. Totusi, persoanele foarte sensibile au nevoie suplimentar de creme antisolare, pentru a se proteja de lumina dispersata.

Ajutorul 3: Ochelarii de soare

Dintre toate organele, ochii sufera cei dintai de pe urma soarelui. Ochelarii de soare de buna calitate ii apara de agresiunea razelor solare si, in treacat fie spus, de ridurile laba-gastei.

Dr. MICHAEL HOLICK, profesor la Facultatea de Medicina din Boston, dermatolog si endocrinolog american

"Nu e adevarat ca soarele face rau organismului, dimpotriva, fara el omul se imbolnaveste"

- D-le profesor, treceti drept un guru al fanilor soarelui.

- Daca va referiti cumva la oamenii care se coc ceasuri intregi la un soare dogoritor, ca sa-si faca pielea cat mai neagra - in nici un caz! De lumina soarelui ar trebui sa ne folosim la fel ca de mancare sau bautura: cu masura.

- Numerosi dermatologi recomanda pacientilor sa evite total expunerea directa la soare.

- Aceasta este o tendinta pe care o consider foarte periculoasa. Nu e adevarat ca soarele face rau organismului in orice imprejurari. Dimpotriva, fara el omul se imbolnaveste.

- Vreti sa spuneti ca se exagereaza cu riscul cancerului de piele?

- Teama de cancer de piele este exagerata. Actualmente lucrurile arata astfel, de parca am incerca sa ne ferim de un rau, inlocuindu-l cu altul mai mare. Daca primeste prea putin soare, organismul nu produce suficienta vitamina D. Din necesarul nostru de vitamina D, 90% se formeaza la nivelul pielii. Un deficit poate duce la aparitia de tumori. Exista studii care confirma faptul ca aceasta vitamina franeaza, printre altele, cresterea si inmultirea celulelor maligne din sani, intestin sau prostata. Dupa estimarile mele, numai in SUA am avea cu 185.000 mai putine imbolnaviri de cancer pe an si cu 30.000 mai putine decese, daca o parte a populatiei noastre n-ar evita atat de strict lumina soarelui, socotind-o daunatoare.

- Nu ne putem asigura aportul de vitamina D din hrana ori sub forma de tablete?

- Teoretic, ar fi posibil. Din alimente, este totusi foarte dificil. Vitamina D se gaseste mai ales in somon, macrouri, sardine si tipar - dar cine poate sa manance tot timpul doar peste? Daca vorbim de tablete, ar trebui sa luam doze foarte mari zilnic. Dar de ce sa facem asa ceva, cand corpul nostru este astfel construit de natura, incat sa-si produca singur vitamina D? Cu cat stramosii nostri s-au indepartat de ecuator, cu atat pielea li s-a deschis la culoare - pentru ca organismul lor sa-si poata produce suficienta vitamina D, si in regiunile unde soarele nu straluceste asa de puternic.

- Dvs. de unde va procurati doza zilnica de vitamina D?

- Joc tenis si sunt un gradinar entuziast. Insa, pentru protectie, port mereu o palarie cu boruri late.