Cu SILVIA KERIM, la o preumblare prin lumea povestilor

Corina Pavel
O carte de povesti, o poarta fermecata spre lumea feerica a copilariei, este cel mai nimerit dar pentru cei mici, de ziua lor, celebrata in iunie.

Iar cea mai iubita creatoare de povesti, scriitoarea (si jurnalista la "Formula AS") Silvia Kerim, propune doua astfel de daruri minunate: ultimele ei carti pentru copii, aparute in colectia "Casuta cu povesti", la editura Carminis. "Puf" este, dupa spusele autoarei, "o povestire aproape autobiografica, cu o ilustratie minunata, semnata de Anca Giura, care a stiut, prin culoare si desen, sa fixeze pe hartie o clipa magica din copilaria mea". O carticica prin care copiii sunt indemnati sa descopere natura, sa ocroteasca animalele, sa respecte cultura si sa-si iubeasca familia, fiind dedicata de scriitoare mamei sale. Iar "O poveste cu noua povesti" (intr-un format special, pe o hartie de foarte buna calitate si superb ilustrata de Mihaela Dinu-Pitigoi) este o carte foarte serioasa in intentia ei, si plina de intelesuri tainice, revelatorii, pentru ca aduna laolalta personaje din alte noua povesti foarte cunoscute ("Alba ca zapada si cei sapte pitici", "Fram ursul polar", "Fetita cu chibrituri", "Pasarea sperantei", "Printul fericit", "Motanul incaltat", "Micul print"...). Pe toti acesti eroi indragiti de copii, Silvia Kerim i-a scos din povestile lor, i-a pus impreuna intr-un vehicul spatial (o sanie fermecata, in fapt), si i-a pornit intr-o calatorie de initiere, spre stele, facandu-i sa-si infrunte destinul initial. Povestea drumului lor initiatic musteste de simboluri pe care un copil le vede si le intelege gratie varstei si starii acesteia magice, in care imaginarul si legatura cu transcendentul sunt chiar mai puternice decat realitatea. Dar, desigur, draga noastra doamna Kerim nici nu s-a gandit la aceste lucruri complicate, cand a scris povestea. Ci a scris pentru copii, redevenind ea insasi copil. A mers cu gandul in poveste, iluminata doar de talentul sau, caci o lume a povestilor exista, cu siguranta, iar Silvia Kerim haladuieste pe-acolo cand are chef, iar asta e un mestesug doar al ei, pentru care o invidiem si o iubim grozav. Calatoria in care pleaca personajele povestii sale este genul acela de calatorie pe care orice om o viseaza intr-un moment de rascruce al existentei, la capatul careia crezi ca vei intelege rostul vietii tale intr-un anumit loc si nu in altul. "Vrei sa pleci departe, departe, si sa iesi din carte", cum spune povestea! Iar mirajul necunoscutului e atat de mare, dar si tentatia aventurii, a riscului, incat nu intelegi decat la sfarsitul calatoriei ca acea comoara pe care ai cautat-o in stele, de fapt, se afla "in spatele casei tale", ascunsa in inima ta. Ca steaua spre care tanjeai era doar un pustiu rece de gheata, pe care ai muri de plictiseala. Asa ca, personajele noastre ajung din nou acasa, pe Pamant, iar povestea se termina cu o definitie absolut superba, data de scriitoare planetei noastre albastre: "Pamantul e tara lui "A fost odata ca niciodata". E tara povestilor. Nicaieri, pe nici o stea a lumii, nu se mai spun povesti".
Volumul "O poveste cu noua povesti" a fost selectat prin votul "IBBY", al specialistilor internationali in editarea cartilor pentru copii si tineret, la Targul International de carte pentru copii de la Bologna, de anul acesta, sa reprezinte imaginea Romaniei in manifestarile culturale. Iata ce spun despre carte si despre autoarea ei: Silvia Chitimia, etnolog si scriitoare: "Faptul ca personajele cartii Silviei Kerim ies din poveste si vor sa paraseasca povestea si planeta, Pamantul, este un semnal de alarma, un lucru simptomatic, ne arata ca lumea noastra a luat-o pe un drum gresit!". Eugen Negrici, critic: "Silvia Kerim este o autoare de feerii, cea mai interesanta producatoare de feerii din literatura romana". Acad. Nicolae Breban, scriitor: "Silvia Kerim are un formidabil talent si aplicatie, o puternica iubire de literatura. Iar cartile sale poarta amprenta acestui talent si a acestei vivacitati stilistice, pe care putini scriitori o au".