Despre familia regala

Claudiu Ionescu
Expozitii

Pe 21 mai, de ziua Sfintilor Imparati Constantin si Elena, au fost vernisate doua expozitii deosebit de interesante la Muzeul National Cotroceni. Sunt deschise pana pe 22 iulie si sunt prilejuite de implinirea, in cursul lunii iulie, a 70 de ani de la moartea Reginei Maria.
Prima expozitie, Moda si vesminte la Curtea Regala a Romaniei, este realizata in colaborare cu Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I" si Arhivele Nationale. Pot fi admirate cateva obiecte de vestimentatie si accesorii care au apartinut reginei Maria a Romaniei: mantie cu motive nationale, costume populare, uniforma de colonel de rosiori din Regimentul IV Rosiori, model 1895, dar si obiecte de vestimentatie ale celorlalti membri ai familiei regale - uniforma de maresal de aviatie a regelui Ferdinand I, din 1924, mantia Ordinului Mihai Viteazul - 1923, rochite de botez ale principeselor sau uniforma de caporal din Batalionul I Vanatori a principelui Carol. De asemenea, in expozitie sunt si obiecte de vestimentatie si accesorii care au apartinut primei familii regale a Romaniei - regele Carol I si regina Elisabeta, costume de epoca (rochii de zi, de seara si costume barbatesti), dar si vesminte ale personalului inferior al curtii (costum livrea de valet, costum de jupaneasa). La organizarea acestei minunate expozitii si-au adus un important aport Muzeul Unirii din cadrul Complexului Muzeal National "Moldova" din Iasi si doamna prof. univ. dr. Adina Nanu, posesoare a unei impresionante colectii de costume de epoca din perioada anilor 1900 - 1940.
A doua expozitie, Familia regala din Romania in carti postale ilustrate, inaugureaza o serie de manifestari dedicate familiei regale romane, cuprinzand imagini din perioada regilor Carol I de Hohenzollern, Ferdinand I si Carol al II-lea.
Cartile postale au aparut pentru prima data la Viena, la 1 octombrie 1869, in timp ce prima carte postala ilustrata romaneasca a fost pusa in vanzare la 29 august 1894. Cartile postale si fotografia surprind diverse etape din existenta unui individ - copilaria, adolescenta, intrarea in societate, gustul pentru natura etc; de aceea cartea postala este atat un mijloc de comunicare, cat si o marturie a timpului, o urma a trecutului, deci istorie.