Dragostea ne loveste fulgerator, dar drumul pana la fericire e lung si greu. Cum ne indragostim si ce sa facem pentru ca totul sa se sfarseasca cu bine sunt fapte indelung studiate de psihologi. Parcurgeti cu incredere sfaturile de mai jos
Iubirea asteapta in fata usii
Cautati un iubit? Duceti-va la vanatoare
Cine vrea sa vaneze un cerb trebuie sa mearga in padure. Cu alte cuvinte: cine vrea sa-si gaseasca o pereche trebuie sa petreaca timp cat mai indelungat printre oameni. Asa era mai demult, inainte sa apara Internetul, care azi ii permite unei femei sa-si caute partenerul visat, cu masca de oua pe fata si nespalata pe cap. Dar va fi cum a fost, in ciuda numarului tot mai mare de oameni care isi cauta iubirea pe Internet. "Unde v-ati cunoscut partenerul?" s-a intitulat o ancheta realizata de o revista occidentala, pe un numar de 1010 barbati si femei. O majoritate zdrobitoare au raspuns ca si-au gasit perechea in viata de toate zilele, si numai doua procente isi gasisera fericirea pe Internet. Cu toate astea, cautarea unui partener in lumea virtuala a fost demult acceptata de societate. Un raport publicat in 2007 a dovedit ca 17% dintre oamenii singuri folosesc Internetul pentru a-si gasi o pereche, majoritatea lor recrutandu-se dintre persoane cu studii superioare. Nu e, deci, nici un rau sa-ti cauti norocul pe net. Atata vreme cat nu indraznesti sa-l cauti in fata usii.
Dragostea incepe cu o privire
Inainte ca un barbat sa ii priveasca unei femei in suflet, el se uita la sanii ei
Cine cauta un partener cauta un om, pe care nu doar sa-l iubeasca, ci si sa-l cunoasca, incet-incet. Ca sa putem arata cine si cum suntem, trebuie sa povestim despre noi. Ca sa putem povesti, trebuie sa fim intrebati. Ca sa fim intrebati, trebuie sa atragem atentia. Cea mai mare atractie fata de sexul opus (in privinta aceasta, toate cercetarile sunt de acord) o exercita femeile al caror aspect exterior sugereaza o fecunditate maxima si o sanatate perfecta. Cu alte cuvinte, femeile tinere si frumoase. Dureaza doar zece secunde (spun biologii) pana ce o femeie si un barbat decid inconstient, doar pe baza aspectului exterior, daca celalalt poate deveni si partener sexual. Inainte ca un barbat sa-i priveasca unei femei in suflet, el se uita la sanii ei. Cu cat sunt mai mari si mai fermi, cu atat mai multi barbati vor fi gata sa se imperecheze cu ea, dandu-i astfel prilejul sa-si etaleze, cu timpul, si... sufletul. Numai la contactul prin Internet, infatisarea exterioara nu joaca la inceput nici un rol.
Tineretea si frumusetea sunt un avantaj pentru a fi ales, dar nu si o garantie pentru o relatie reusita! In schimb, inversul este valabil: cine nu este nici tanar si nici frumos are sanse mai mari la noroc.
Angelina Jolie si tamplarul
Ca orice targ, piata relatiilor sentimentale functioneaza pe baza cererii si ofertei. Frumusetea este o marfa rara si deci si scumpa. Ea este schimbata de femei pe bogatie sau avantaje sociale. Nu incape nici o indoiala: de la un tamplar la un director de banca si pana la un prim-ministru sau un presedinte de stat, toti barbatii ar vrea o nevasta ca Angelina Jolie, superba, provocatoare, cu buze groase si ochi langurosi. Dar Angelina nu se uita la un tamplar sau la un director de banca, nici macar la un sef de stat. Pe oamenii "de duzina" (de mijloc), ea ii lasa femeilor de duzina. Iar noi, oamenii de duzina, putem negocia intre noi, la preturi mult mai modeste decat Angelina Jolie si celelalte frumuseti de la Hollywood.
Chiar si pentru cel mai amarat soricel exista un potential partener, daca nu cumva si-a pus in cap sa gaseasca o printesa sau un print
Atractia fizica nu este mai mult, dar nici mai putin decat o nada cu care natura impinge omul in capcana dorintei. Daca dorinta va deveni indragostire si indragostirea iubire, pentru asta decid alte insusiri, independente de felul in care arati. La barbati, un fizic cu aspect accentuat masculin avertizeaza nemijlocit asupra unor posibile conflicte de cuplu: in cauza se afla un nivel crescut de testosteron si, prin el, o inclinatie pronuntata pentru inselat. Cercetari recente arata ca in ziua de azi, barbatii feminizati, cu trasaturi delicate, au sanse mult mai mari sa-si gaseasca o partenera, decat barbatii macho. (Aceeasi optiune a avut-o si Scarlett, eroina principala din romanul "Pe aripile vantului", cand l-a ales pe Ashley cel bland si sentimental.)
Antractul iubirii: FLIRTUL
Sa mai inaintam cativa pasi: presupunand ca alegerea s-a facut, orice om se straduieste sa starneasca cat mai mult interesul virtualului sau partener, prin mijloace verbale sau neverbale: acest preambul al iubirii se numeste FLIRT si poate fi de mai multe feluri:
a) Flirtul "fata-n fata": inseamna contact vizual, ras, limbaj corporal deschis, complimente credibile, gasirea de identitati, intrebari in locul monologului despre calitatile proprii.
b) Flirtul prin e-mail: semnalmentele non-verbale dispar. Atentie! Anonimitatea Internetului ne poate impinge sa apelam la intimitati mult mai repede decat prin contactul direct. "Deschiderea" prea rapida il poate speria pe partenerul de flirt sau poate inlatura emotia comunicarii prin e-mail.
* Urmarea unui flirt reusit este intalnirea. Cand iti cunosti personal potentialul partener, cand stii cum arata si ce iradiere raspandeste, tinzi rapid sa ajungi la asa numita discutie intensiva. Daca vrei cu tot dinadinsul sa nu-l mai vezi niciodata pe cel dorit, spune-i ceva de genul: "Fostul meu prieten ma gasea mult prea grasa. Dar sunt nascuta la sfarsitul lui iulie, in zodia leului, si nu ma incurc in probleme marunte. Singurul lucru cu care nu pot lupta sunt varicele de pe picioare". Si mai sunt alte cateva teme tabu, dupa cum rezulta din numeroase anchete: sa vorbesti despre fostul (fosta) iubita, despre boala sau probleme profesionale in exces.
* Cand doi parteneri de flirt prin e-mail se intalnesc prima data, se intampla ceva foarte curios: cu cat sunt mai intime mesajele schimbate intre cei doi, cu atat mai mare este potentialul de a trai o deziluzie. Realitatea este mult mai prejos decat te asteptai. De-a dreptul jenanta devine atmosfera, daca fotografia trimisa in prealabil era facuta cu 20 de ani in urma, sau daca din motive de "relaxare", unul din parteneri vine la intalnire imbracat neglijent si nu tocmai curat. Cercetatorii ne indeamna ca inaintea primului contact vizual, sa facem un dus si sa ne imbracam cu ceva curat. Excesul de kilograme si o tinuta neglijenta strica prima intalnire, la peste 50% dintre cautatorii de dragoste.
* Dar si atunci cand cei doi candidati arata perfect, asa cum parea si prin corespondenta pe e-mail, prima intalnire poate sa se transforme in catastrofa: sub gulerul lui se ascunde un lantisor cu un medalion (semn de trecuta iubire), prin buzunarul camasii se vede conturul unui prezervativ (e bine sa fie la indemana!), vorbeste prea mult despre probleme legate de Internet si prea putin despre el (ea), sau, pur si simplu, chimia e aceea care nu functioneaza.
Cine se aseamana se iubeste
De ce raman multi barbati si femei cu buzele umflate?
"Ce calitati trebuie sa aiba un barbat pentru a atrage o femeie?" Intrebarea le-a fost pusa unui numar de 700 femei si barbati, intr-un sondaj realizat in Elvetia. In mare majoritate, barbatii au raspuns ca femeile vaneaza barbati instruiti si cu bani. O opinie respinsa de femeile chestionate care au declarat ca ultimul lucru pe care si-l doresc sunt banii. Dar cei care au dreptate sunt barbatii. Se pare ca le cunosc pe femei mai bine decat isi inchipuie ele. Numeroase cercetari au ajuns la aceeasi concluzie ca a lor: in vreme ce pentru barbati, decisiv este felul in care arata femeile, acestea din urma aleg "in sus", prefera adica "barbatii siguri din punct de vedere financiar si cu statutul social ridicat". O optiune care explica si numarul mare de femei trecute de 40 de ani si care nu-si pot gasi perechea. De unde atatia barbati "de top"? Dar si printre barbati, casatoria este vazuta altfel decat inainte cu zece ani, doar unul din cinci fiind dispus sa aleaga "in jos" (femei cu statut social modest, dar bune neveste si gospodine). Cifrele o dovedesc: 60% din ei viseaza femei cu statut profesional si material. In concluzie, barbatii si femeile devin din ce in ce mai capriciosi cand e vorba sa-si aleaga perechea, si fiindca decizia este asa de grea, raman, adesea, cu... buzele umflate.
Doamnelor, cand cautati un barbat, mizati pe instructie, nu pe venit
Daca femeile ar asculta de sfaturile specialistilor in divorturi (in Occident exista o categorie aparte de psihologi care se ocupa cu acest capitol), ele ar trebui sa puna mai mult pret, cand aleg un barbat, pe instructia lui, iar nu pe venit. Cu cat un barbat este mai instruit, cu atat riscul divortului scade. Si viceversa: cu cat castiga mai bine, cu atata creste probabilitatea ca intr-o zi sa dispara cu o alta femeie. Nu doar sotiile gasesc ca banii sunt sexy!
La bursa hormonilor
Desi multi oameni par sa se potriveasca unul cu altul, nu se indragostesc. Motivul pentru care intre unii se produce scanteia, iar intre altii nu, il explica foarte bine antropoloaga americana Helen Fisher. De vina este "chimia". Mai exact: biochimia. Personalitatea unui om este in procent de 50% innascuta, fiind influentata de procese biologice individuale. Iar ele sunt determinate hormonal. Degeaba cautam insusiri sociale - pozitie profesionala, bani, inteligenta etc. - daca tipul hormonal nu se potriveste. Iar aceasta atractie este de-a dreptul bizara. Suntem atrasi de indivizi cu alt profil biologic decat al nostru, dar care ne completeaza.
Simptomele clasice ale indragostirii
Nu te culca niciodata cu cineva de care nu vrei sa te indragostesti
Le stim cu totii, desi nu tinem seama totdeauna de ele: neliniste interioara, energie, transpiratie abundenta, furnicaturi in stomac, dorinta sexuala sporita. Indragostirea dureaza - conform aprecierii specialistilor - intre 18 si 36 de luni, care servesc pentru ca femeia si barbatul sa se cunoasca mai bine, sa se lege mai puternic, pentru a asigura conditii ideale pentru nasterea primului copil. Hormonal, indragostirea e garantata de o concentrare puternica de dopamina, noradrenalina si serotonina.
Cine vrea sa se indragosteasca trebuie sa-si activeze productia de dopamina. Americanca Helen Fisher ne sfatuieste sa intreprindem cu potentialul partener activitati stimulative si emotionale, ba chiar riscante (sport, alpinism, calatorii, activitati culturale si spirituale intense etc.). Dar cea mai mare producatoare de dopamina este dragostea fizica. Cu o conditie: sa nu te culci niciodata sau sa nu sari cu parasuta cu un barbat sau cu o femeie de care nu ai intentia sa te indragostesti.
O veste proasta: dorinta, indragostirea si iubirea sunt provocate fiecare in parte de combinatii diferite de hormoni. Declansarea e deosebita una de alta si actioneaza paralel. Asa se explica enormitatea de a iubi pe cineva, fiind concomitent indragostit de altul/alta.
Fiecare iubire are nevoie de un mit
Indiferent daca ne-am cunoscut partenerul pe Internet sau in realitate, daca a fost dragoste la prima vedere sau o apropiere in timp, povestea felului in care a inceput iubirea este extrem de importanta pentru viitorul cuplului. Ea trebuie intretinuta permanent. Mai demult, casatoriile se bazau pe norme sociale si necesitati economice, dar astazi, ele se bazeaza majoritar pe iubire, si ea trebuie permanent exprimata. Mitul iubirii inseamna amintirea primei zile, a primelor saptamani si luni cand din doi oameni s-a format o pereche. El face legatura dintre trecut si viitor. Trebuie sa demonstreze ca iubirea e unica, ca a fost scrisa in destin, ca cei doi sunt facuti sa fie impreuna. Sa-ti amintesti de primul sarut si de primele mangaieri, de asteptarea infiorata a primei imbratisari, de betia nebuna a simturilor permanent in extaz, toate astea ajuta sa raspundem la una din marile intrebari ale vietii: "Oare de ce m-am maritat (casatorit) tocmai cu barbatul (femeia) asta? De ce am facut doi copii si am construit impreuna o casa?".
Pe de alta parte, mitul iubirii ajuta sa prospectezi viitorul unei relatii, amintindu-ti ce vise si sperante au existat la inceput. Candva, iubirea noastra a fost minunata si unica, emotionanta, totala, ce s-a intamplat cu ea intre timp?
Ambele functii sunt extrem de importante: una, pentru ca intareste relatia. Cealalta, pentru ca poate sa dea un nou impuls unei relatii care incepe sa schiopateze. Dimpotriva, cuplurile in care partenerii nu pot sau nu vor sa-si aminteasca inceputurile romantice ale iubirii, au sanse minime de a supravietui. Odata cu mitul dispare si povestea lui: iubirea.