Remedii din medicina traditionala chineza

Rodica Demian
Ceai din flori, masaje, acupresura: medicina traditionala chineza (cunoscuta in lume sub numele prescurtat de TCM) este o arta a autovindecarii, eficienta si usor de aplicat zi de zi

Ideea de baza a medicinii traditionale chineze este ca lumea vie e guvernata de doua principii opuse: Yin si Yang. Doi poli de energie care se completeaza, se controleaza si se reglementeaza reciproc. Si numai in campul lor de interferenta poate exista energia vitala numita "Qi". Indiferent daca e vorba de respiratie, metabolism, digestie, sexualitate - fara Qi, ele nu ar functiona. Fiecare om mosteneste aceasta forta vitala pe cale genetica, dar ea trebuie completata zilnic cu energie Qi luata din alimente, lichide si respiratie.

Marele echilibru

Partea umbrita si partea insorita a muntelui

In limba chineza veche, Yin se traduce textual prin "partea umbrita a muntelui", iar Yang, "partea insorita", doua metafore care exprima ideea de rece si cald, feminin-masculin, luna si soare, noapte si zi. La om, fortele Yin si Yang trebuie sa formeze o balanta armonioasa. Atunci suntem sanatosi, relaxati si in pace cu noi insine. Ziua suntem in forma maxima, iar noaptea somnul este profund. Dar aceste stari ideale sunt atinse de putini indivizi. Unora le lipseste energia Yang, si asta se manifesta prin paloare, moliciune si oboseala permanenta, maini si picioare reci, edeme si celulita. Altora le lipseste energia Yin. Sunt nervosi, iritati, au probleme dermatologice, sete permanenta si insomnie, sunt supusi riscului de epuizare totala.

Completarea energiei Yang

Cine sufera de lipsa lui Yang se plange in permanenta de o senzatie de frig. De aceea, organismul lor are nevoie de alimente care sa-l "incalzeasca" (in spiritul TCM). De pilda: cirese, caise, piersici, marar, praz, ceapa, usturoi, orez, ovaz, nuci, seminte de pin, ulei rafinat de rapita, carne de cocos, miel, ghimbir, nucsoara, cardamom, cuisoare aromate. Incalzirea mancarurilor prin foc sporeste calitatile Yang.

Reteta pentru o cura Yang

Doi centimetri de radacina curatata de ginseng, 2 cm de lemn-dulce si 4 smochine se fierb 60 de minute intr-un litru de apa. Se strecoara si se bea intreaga cantitate intr-o zi. La fel de eficienta este o cura de ceai de ginseng, cumparat de la farmacie. Se beau zilnic trei cani, vreme de doua saptamani.

Completarea energiei Yin

Femeile si barbatii cu Yin insuficient sufera adesea de valuri de caldura si transpiratie. Ei au nevoie de alimente care sa le raceasca organismul. Printre ele se numara citricele, ananasul, pepenele rosu, ciupercile, varza chinezeasca, ridichile, castravetii, rosiile, spanacul, lastarii de soia, cartofii, tofu, graul incoltit, mazarea, uleiul de susan, tarhonul, ceaiul de menta, ceaiul verde, branza de vaci si smantana. Trebuie consumate cat mai multe cereale incoltite. Alimentele trebuie fierte scurt, in apa clocotita.

Reteta pentru o cura Yin

O jumatate de ceasca de flori de iasomie uscate si 1 cm de radacina de lemn-dulce se fierb 20 de minute intr-un litru de apa. Se strecoara lichidul si se indulceste cu o lingurita de miere. Se bea zilnic, vreme de doua saptamani.

Exercitii pentru echilibrarea energiilor

Dimineata - forma maxima, seara - oboseala placuta

Aliment Yang, ghimbirul dinamizeaza dimineata metabolismul, produce energie si dinamism. Dimpotriva, ridichea este o leguma Yin. Ea face ca seara, functiile corpului sa se domoleasca, alimenteaza organismul cu lichidele necesare si imbunatateste somnul.
Modul de preparare: * 2-3 bucati de ghimbir proaspat (se gaseste la supermarket) se fierb 10 minute, intr-o jumatate de litru de apa. Se strecoara lichidul si se bea dimineata, pe stomacul gol.
* Ridichea se consuma seara, fie rasa, in salate, fie sub forma de suc preparat in centrifuga.

Energie pe parcursul zilei

Daca va simtiti apatici la mijlocul zilei si mai trebuie sa munciti, masati-va cele doua puncte numite "poarta vietii" (aflate de-o parte si alta a coloanei vertebrale). Puneti pumnii la inaltimea rinichilor, lipiti de sira spinarii, si masati locurile cu oasele pumnului, in miscari de rotatie. Repetati de 20 de ori. Energia vitala va fi pusa din nou in miscare.

Minte limpede, combaterea durerilor de cap

Masajul urmator stimuleaza functia nervilor si elimina blocajele: 1. Stati cu spatele drept, pe scaun sau in picioare. 2. Privirea sa fie atintita inainte. Respirati linistit. 3. Cu toate degetele, masati-va teasta, de la locul unde incepe parul deasupra fruntii, pe toata pielea capului, pana la ceafa, exact ca si cand v-ati pieptana peste cap. Repetati de 36 de ori, pana ce pielea capului se infierbanta. Exercitiul limpezeste mintea si potoleste durerile de cap.

Intarirea puterii de concentrare

Exercitiul urmator imbunatateste circulatia sangelui si stimuleaza metabolismul in creier: 1. Stati drept, pe scaun sau in picioare, si respirati calm. 2. Frecati-va palmele una de alta, pana se incalzesc. 3. Puneti-le pe frunte, apoi coborati cu ele pe tample, peste obraji. 4. Frecati-le din nou, iar cand sunt calde, asezati-le pe mijlocul fetei si mangaiati-va pielea, in directia urechilor. 5. Incalziti-va din nou palmele, apoi asezati-le peste urechi, pe ceafa si pe partea din spate a capului. Fiecare pozitionare sa tina circa 2 minute. Aceleasi tehnici se folosesc si in Reiki si sunt extrem de eficiente.

Mai multa bucurie de-a trai

Un masaj indirect pe tiroida are influenta puternica asupra emotiilor. 1. Apropiati-va palmele si frecati-le pana se incalzesc. 2. Aplicati-le pe cele doua parti ale gatului, sub barbie. Stati asa circa 2 minute.

Masaj facial anti-varsta

1. Fixati varful degetelor aratatoare pe mijlocul tamplelor si apasati. Coborati apoi cu cate trei degete spre urechi. 2. Apasati cu varfurile aratatoarelor pe punctele dinspre coltul interior al ochilor si nas, apoi coborati cu ele de-a lungul nasului pana la nari. Apasati cele doua puncte aflate la baza narilor. 3. Apasati cu varful degetului gropita dintre buza de sus si nas. Apoi masati conturul buzelor intr-o directie si in alta. 4. Strangeti-va buzele cat mai puternic. In vremea asta, apasati cu cealalta mana, in mijlocul barbiei. 5. Loviti-va usor obrajii cu podul palmei, pe toata suprafata lor: de la obraji spre gat si de la nas spre urechi. In final, treceti-va usor palmele peste fata.