Sfaturi pentru gradinarit

Redactia
Spray contra insectelor, cu piper si usturoi

Ingrediente: 1 capatana de usturoi, 8 boabe de piper iute, 125 cl de apa, o picatura de sampon natural. Preparare: pisati usturoiul si piperul, apoi amestecati-le cu apa intr-un robot de bucatarie. Lasati-le sa macereze o noapte, strecurati lichidul si puneti-l intr-un pulverizator. Adaugati samponul si scuturati bine. Vaporizati-va plantele din belsug, o data pe saptamana si de cate ori ploua, pana ce observati ca intrusii din gradina au disparut. Spray-ul se poate pastra la frigider vreme de o luna.

Spray anti-insecte, din plante

Ingrediente: o lingura de musetel salbatic tocat, o lingurita de ceapa verde tocata, o lingurita de virnant tocat, 125 ml apa clocotita, 2-3 picaturi de sampon. Preparare: varsati apa clocotita peste ierburile tocate, acoperiti vasul si lasati lichidul sa se raceasca total. Strecurati, apoi varsati-l intr-un pulverizator de gradina. Adaugati samponul, scuturati bine, apoi vaporizati-va plantele. Alungati insectele devoratoare.

Spray contra viermilor de varza

Ingrediente: 80 g flori proaspete de tanasie tocate (planta cu flori galbene, ca niste butonei, adunate in ciorchini, puternic mirositoare, creste pe margini de drum, 125 cl apa clocotita, 2-3 picaturi de sampon. Preparare: opariti tanasia cu apa, acoperiti vasul si lasati-l sa se raceasca complet. Strecurati lichidul si puneti-l intr-un pulverizator de gradina. Adaugati samponul, scuturati bine si stropiti-va plantele. Omoara fluturii verzei, conopidei si broccoli.