Bucatarie italiana de vara

Redactia
Risotto cu salata verde

Ingrediente (pentru 4 portii): 2 cepe mici, 1 catel de usturoi, 200 g salam (sau carnat fiert), 60 g unt, 200 g orez, 50 ml vin alb, 700 ml apa fiarta cu concentrat de pui (Knorr), o salata verde (150 g), 2 crengute de rozmarin, 2 crengute de cimbru, 2 fire de patrunjel verde, 100 g parmezan (cascaval) ras, eventual sare, piper macinat.
Mod de preparare
: * Se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt. Salamul (sau carnatii) se taie felii. Se topeste untul intr-o cratita si se dunstuiesc in el ceapa, usturoiul si feliile de salam. * Se adauga orezul (uscat) si vinul alb, dupa care se toarna putin cate putin din zeama concentrata si se lasa sa fiarba - cu capac - circa 25 de minute, la foc potrivit. * Se curata salata, se spala, se zvanta si se taie fasii. Se spala si se zvanta rozmarinul, cimbrul si patrunjelul, se aleg frunzulitele si acele si se taie marunt. * Se incorporeaza salata, ierburile si parmezanul in risotto, se gusta de sare si piper si se serveste imediat.

Orecchiette cu broccoli

Ingrediente (pentru 4 portii): 1 kg broccoli, sare de mare, 2 cepe mici, 1 catel de usturoi, 4 sardele (din conserva, scurse bine), 30 g rosii calite in ulei si scurse (se gasesc si gata, la supermarket), 1-2 ardei iuti rosii, 6 linguri ulei de masline, 2 linguri capere, 1/4 l zeama concentrata de pui (Knorr+apa), 400 g orecchiette (paste in forma de urechiuse sau de melcisori), circa 30 g cascaval.
Mod de preparare
: * Se spala broccoli, se lasa sa se scurga si se rupe buchetele. Se fierb circa 2/3 din buchetele 2-3 minute in apa clocotita si bine sarata, se scurg, se tin sub jetul de apa rece si se pun deoparte. * Se curata ceapa si usturoiul si se taie marunt. Sardelele si rosiile se toaca ceva mai mare, iar ardeii iuti se taie fasiute. * Se dunstuiesc ceapa, usturoiul si jumatate din fasiile de ardei iute in 3 linguri de ulei incins, se adauga buchetelele nefierte de broccoli, sardelele, rosiile si caperele, se toarna deasupra zeama concentrata de pui si se lasa sa fiarba - cu capac - circa 15 minute. Se maruntesc in blender si se gusta de sare. * Se fierb pastele - al dente - in apa cu sare si se lasa sa se scurga (pastrand putin din apa in care au fiert). * Se dunstuiesc fasiile de ardei iute (ramase) in restul de ulei, se adauga buchetelele de broccoli fierte, se lasa cateva minute sa se incinga si se gusta de sare. * Se amesteca pastele cu piureul de broccoli (daca este prea gros, se adauga putina apa in care au fiert pastele). Se incorporeaza - cu grija - amestecul de broccoli + ardei iute, si se presara deasupra cascavalul ras sau taiat felii subtiri.

Salata de macaroane cu salam

Ingrediente (pentru 4 portii): 400 g Penne (macaroane scurte), sare grunjoasa pentru fiert pastele, 50 g rosii calite in ulei, 70 g salam taiat felii subtiri, 1 legatura busuioc verde, 50 g salata creata, 50 g masline verzi. Pentru sos: 1 ou, 1 lingurita mustar, 150 ml ulei de masline, 5 linguri suc de rosii, 2-3 lingurite otet balsamic, sare, piper. In plus: 1/2 l ulei pentru prajit, 250 g rosii-cireasa.
Mod de preparare
: * Pentru sos, se bat bine - cu mixerul - oul si mustarul, dupa care se incorporeaza putin cate putin ulei. Se adauga sucul de rosii si se condimenteaza cu otet, sare si piper. * Se fierb macaroanele - al dente - in apa bine sarata, se tin sub jetul de apa rece si se lasa sa se scurga. Rosiile calite se taie fasii subtiri, iar feliile de salam se rup bucatele. Se aleg frunzulitele de busuioc si salata, spalata si zvantata se rupe fasii. * Se pun toate ingredientele intr-un castron, impreuna cu maslinele, se toarna peste ele sosul, se amesteca si se gusta salata de sare si piper. * Se-ncinge uleiul (1/2 l) intr-o cratita mai mica si se prajesc in el - foarte putin, pana ce plezneste pielita - rosiile crestate usor. Se scot din cratita, se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta si se incorporeaza in salata.

Dulciuri

Prajitura cu cirese

Ingrediente (pentru 8 persoane): 1 kg cirese (fara samburi), 60 g zahar pudra, 25 g faina, 1 lingura zeama de lamaie, 1/4 lingura esenta de migdale, 25 g unt sau margarina. Pentru aluat: 225 g faina, 1 lingurita sare, 175 g margarina.
Mod de preparare:
* Se pun intr-un bol faina cu sarea, se adauga margarina si se freaca intre palme, pana ce se amesteca bine. * Se incorporeaza 4-5 linguri de apa de la frigider, se framanta si se formeaza o bila. * Se incinge cuptorul la 220gr.C, se taie aluatul in doua si se intinde prima foaie, formand un disc cu diametrul de 30 cm. * Se imbraca cu ea o forma rotunda (diametrul: 25 cm) si se taie aluatul care depaseste forma, lasand totusi o banda de 1 cm latime. * Se-ntinde si cealalta foaie (grosimea 3 mm) si se taie 11 fasii late de 1 cm. * Se amesteca ciresele, zaharul, faina, zeama de lamaie si esenta de migdale, se intind peste aluat si peste ele se presara bucatele de unt sau de margarina. * Se aseaza fasiile de aluat ca niste zabrele deasupra se lipesc de aluatul de pe marginile formei, se apasa cu degetul si se da prajitura 15 minute la frigider. Se coace 30 de minute (eventual acoperita cu folie de aluminiu) si se lasa sa se raceasca in forma.