Sfaturi pentru gradinarit

Redactia
Atrageti insectele polenizatoare

Arborii fructiferi si legumele precum castravetii, dovlecii si dovleceii au nevoie de insecte polenizatoare ca sa dea o recolta buna. Aceste insecte utile pot fi atrase in gradina, vaporizand apa cu zahar pe frunzele plantelor. Reteta: 50 g zahar, 250 ml apa pentru fiert, 2,5 litri de apa pentru dilutie. Mod de preparare: puneti sa fiarba zaharul in 250 ml apa, pana ce se dizolva. Lasati solutia sa se raceasca, apoi turnati-o in cei 2,5 litri de apa si stropiti plantele cu ajutorul unui pulverizator.

Mamarutelor le plac carciumaresele

Mari mancatoare de pureci de plante, mamarutele trebuie sa fie atrase in gradinile de legume. Nimic mai usor: puneti cat mai multe carciumarese printre straturi si purecii vor disparea fara urma de pe legume si flori.

Spray insecticid cu sapun

Omoara o multime de daunatori, printre care la loc de frunte se afla limacsii de sera, purecii si paduchii de plante. Reteta: o lingura de sapun ras se dizolva in 2,5 litri de apa. Lichidul se pune intr-un pulverizator cu care se stropesc plantele o data pe saptamana si dupa ploaie.

Nu stropiti plantele pe soare

Pentru ca razele soarelui sa nu ofileasca frunzele plantelor, utilizati spray-urile insecticide doar seara sau pe timp innorat.

Spray simplu cu usturoi

Usturoiul respinge daunatorii gradinii, mai ales insectele care se hranesc cu frunze. Reteta: o capatana de usturoi curatata de coji si tocata, se amesteca cu 1,250 litri apa calda. Se lasa la macerat 4 ore, apoi lichidul se filtreaza, se toarna intr-un pulverizator si se stropesc plantele afectate, din doua in doua zile, vreme de doua saptamani.