Iaurtul si neamul lui

Rodica Demian
Din cate popoare de bacterii exista in corp, tubul digestiv adaposteste cel putin jumatate. Majoritatea acestor microorganisme sunt benefice. Intaresc sistemul imunitar, contribuie la absorbtia hranei si intaresc sanatatea. Din pacate, intestinul gazduieste si alte bacterii, mult mai putin prietenoase, care provoaca boli. Din cate remedii naturale exista, iaurtul si neamul lui, compus din alte soiuri de lactate acidulate, sunt campioni ai eficientei, blocand evolutia musafirilor nepoftiti

Iaurtul e fabricat prin adaosul de bacterii in laptele dulce, fapt ce provoaca o fermentatie. Cele doua bacterii utilizate de obicei sunt Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus thermophilus, care coaguleaza laptele. Aceste preparate, foarte bogate in germeni vii, sunt botezate "probiotice", in opozitie cu "antibioticele", care elimina sau distrug bacteriile. Ele protejeaza intestinul impotriva bacteriilor patogene, consumandu-le hrana de care acestea au nevoie pentru a se dezvolta. In plus, flora continuta in iaurt si laptele fermentat produce acizi care distrug bacteriile nocive.

Paznicul intestinelor

La o persoana sanatoasa, 85% dintre bacteriile din intestinul gros sunt lactobacili. Cand se administreaza antibiotice, toate bacteriile, bune sau rele, sunt eliminate. Acest dezechilibru al florei intestinale poate sa provoace diverse tulburari digestive - diaree, crampe, gaz intestinal si balonari, absorbtie greoaie a alimentelor. Cercetatorii americani au demonstrat ca persoanele care consuma in fiecare zi 250 g de iaurt natural (nu pasteurizat) sau alte soiuri de lapte fermentat (kefir, zer), sufera de doua ori mai putin de probleme intestinale decat cei care nu mananca iaurt.
Alte studii au demonstrat ca bacteriile benefice din iaurt si laptele fermentat reduc durata si intensitatea diareelor la copii, modereaza anumite forme de intoxicatii alimentare si limiteaza simptomele bolilor de intestin, cum sunt colita ulceroasa si colonul iritabil. Ba s-a dovedit si faptul ca, asociat cu un regim bogat in fibre, iaurtul si celelalte produse din lapte acidulat pot preveni diverticuloza, o boala dureroasa si adesea grava, care se caracterizeaza prin formarea de mici buzunare pe peretii colonului.

Un aliment-medicament

Iaurtul este utilizat de secole ca remediu de sanatate polivalent, dar abia in ultimele decenii, oamenii de stiinta au descoperit cu adevarat cat este de eficient. Iata cateva exemple despre virtutile lui curative:
Combaterea micozelor. Populatia de Candida albicans, o ciuperca prezenta de obicei in vagin, se inmulteste foarte repede. Multiplicarea acestei ciuperci este cea care provoaca scurgerile si senzatia de arsura ce insoteste candidozele (micozele vaginale). Un studiu american a aratat ca frecventa acestei infectii puternic recidivante scade considerabil la femeile care consuma 250 g iaurt fermentat pe zi. Efectul apare nu doar cand iaurtul e ingerat pe cale bucala, ci si cand e introdus in vagin, cu o para medicinala sau cu tampoane. Persoanele in cauza sa se asigure ca e vorba de o infectie vaginala cu Albicans si pot recurge, cu succes, la iaurt.
Protectia vezicii. Daca faceti parte dintre femeile care sufera frecvent de cistita, iaurtul si laptele fermentat pot constitui aliati veritabili, mai ales daca faceti un tratament cu antibiotice.
Intarirea sistemului imunitar. Cercetatorii din California au descoperit ca mancatul zilnic a doua iaurturi mareste de patru ori nivelul interferonului-gamma, o proteina produsa de catre globulele albe, care ajuta sistemul imunitar sa eradicheze infectiile.
Combaterea cancerului. Iaurtul si laptele fermentat nu sunt un tratament anti-canceros propriu-zis, dar el s-a dovedit eficace in prevenirea reaparitiei tumorilor la pacientii tratati de cancer la vezica. Se pare ca bacteriile benefice continute in iaurt impiedica bacteriile patogene sa produca substante carcinogene cand interactioneaza cu alimentele.
Consolidarea oaselor. Numeroase persoane prezinta o intoleranta la lactoza si nu pot consuma lapte, privandu-se astfel de calciu, esential pentru sanatatea oaselor. Iaurtul poate constitui un aliment de substitutie, usor de digerat, pentru ca bacteriile vii pe care le contine digera o mare parte din lactoza. Astfel, persoanele care sufera de intoleranta la lactoza pot consuma iaurt, fara sa sufere de flatulenta sau alte simptome neplacute.

Despre iaurtul "viu" si iaurtul "mort"

Virtutile terapeutice ale iaurtului au fost remarcate din timpuri stravechi si in zone geografice diverse. Fie ca se numea "mayzoom" (Persia), "dahi" (India), "zabady" sau "laban" (Orient), el a fost la fel de apreciat oriunde pe glob. In Europa, iaurtul a fost cunoscut ceva mai tarziu. Se spune ca in Franta secolului al XVI-lea, regele Francisc I suferea de o indigestie cronica. Cei mai vestiti medici ai timpului s-au perindat pe la curtea sa, negasindu-i nici un remediu. La un moment dat, regele a primit vizita unui medic din Turcia, care i-a dat un "misterios" lapte fermentat. Dupa ce l-a consumat, regele s-a vindecat imediat. Asa cum ati banuit, era vorba de iaurt.
La inceputul secolului XX, savantul Metchnikoff, laureat al premiului Nobel, isi desfasura cercetarile la Institutul Pasteur (Paris). In studiile sale, el a atribuit longevitatea locuitorilor Caucazului - care consumau regulat iaurt - proprietatilor exceptionale ale fermentilor vii continuti de iaurt. Este motivul pentru care, la inceput, iaurtul a fost vandut numai in farmacii, pe baza de reteta medicala! El era comercializat ca fiind "un produs sanatos, destinat persoanelor care sufera de infectii intestinale". Imediat, reputatia sa a crescut atat de mult incat a inceput sa se vanda in magazine, cu mare succes.
Anii 50 marcheaza un moment crucial in evolutia iaurtului. Creste consumul, procedeele de fabricare se modernizeaza, productia se diversifica. Astazi, 30% din populatia globului consuma iaurt in mod regulat. Fata de acum 30 ani, consumul in Europa a crescut de zece ori. Dar marea problema nu priveste cantitatea, ci calitatea iaurtului pe care il mancam.

Cand bacteriile dispar

Iaurtul este produs din lapte (degresat sau nu), caruia i se poate adauga lapte praf pentru a-i creste consistenta. Laptele este supus unui proces de fermentare controlata, in prezenta unor fermenti specifici. Trebuie subliniat ca numai acesti fermenti conduc la obtinerea iaurtului sanatos, iar prezenta lor la sfarsitul fabricatiei, in stare vie si activa, constituie principala caracteristica a adevaratului iaurt. Cu totii ne inspaimantam atunci cand auzim cuvantul "bacterii"! Ei bine, in acest caz, nu numai ca este vorba de bacterii a caror actiune este pozitiva si eficace, dar care sunt esentiale pentru sanatatea noastra! Dar lucrurile nu sunt atat de simple precum par. Am fi tentati sa credem ca toate iaurturile contin acesti fermenti despre care v-am vorbit. Din pacate, situatia nu sta asa, iar problema rezida in procesul de fabricare al iaurtului. Pe scurt, pentru a obtine iaurt, laptele este pasteurizat, apoi racit la 45gr.C, i se adauga fermenti lactici si dupa aceea este pastrat cald in jur de trei ore - pentru ca transformarea laptelui sa poata avea loc. Iaurtul astfel obtinut este conservat la temperaturi scazute (2-6gr.C) pana la distribuirea sa in magazine. Si acesta este momentul in care apare problema: unele iaurturi - din considerente de rentabilitate - sunt sterilizate la o temperatura foarte joasa, dupa ce procesul de fabricatie s-a incheiat. Aceasta inseamna ca toate culturile cu fermenti si odata cu ele beneficiile lor pentru sanatatea noastra - sunt distruse.

Adevaratul iaurt tine o luna

Textele normelor profesionale din tarile europene arata ca procesul de fermentatie trebuie sa continuie dupa ce fabricarea iaurtului ia sfarsit, prin intermediul bacteriilor care trebuie sa ramana in viata si in stare de activitate, intr-un procent de 10 milioane pentru un gram de iaurt. Este deci evident ca produsele supuse tratamentului termic - in urma caruia culturile bacteriene sunt distruse - nu se pot numi "iaurt". Adevaratul iaurt necesita conditii de conservare la rece si are un termen de valabilitate de maximum o luna, in vreme ce un produs termizat poate fi pastrat un timp indelungat la temperatura camerei - intrucat nu are nimic viu in compozitia sa.

Verificati eticheta

In concluzie, ceea ce trebuie sa consumam este iaurtul adevarat si nu cel tratat termic - supus unui proces de incalzire care il priveaza de fermentii activi. Laptele fermentat tratat termic - denumit "iaurt" in mod impropriu si numai datorita unor deficiente in materie de standarde alimentare - nu este deloc acelasi lucru cu iaurtul viu, si trebuie insistat asupra acestui punct, cu atat mai mult cu cat un numar din ce in ce mai important de produse termizate sunt confundate cu iaurtul. Cum se produce aceasta confuzie? Este simplu: similitudinea de ambalare, designul asemanator si chiar etichetarea abuziva "iaurt" sunt factorii care induc in eroare consumatorii cei mai atenti. Daca doriti sa beneficiati de tot acest "capital de sanatate" al iaurtului viu, fiti extrem de atenti atunci cand cumparati produsul: iaurtul cu fermenti vii are intotdeauna inscrisa temperatura scazuta de conservare (2-7gr.C) si termenul de garantie de maximum o luna, in timp ce produsele tratate termic nu le au, caci ele pot fi tinute si la temperatura camerei un timp mult mai indelungat.