Stimata doamna, alergiile apar cand sistemul imunitar manifesta un raspuns exagerat de mare la o substanta in mod normal inofensiva, cum ar fi praful de casa, polenul, parul de animale. Factorii declansatori numiti alergeni au patru cai de acces: ingestia, absorbtia prin piele, inhalarea, injectarea. Alergiile pot fi provocate si de unele alimente, medicamente. Deci, este necesara depistarea cauzei care va provoaca aceasta alergie a ochilor. Care este alergenul. In iritatia oculara persistenta de origina alergica trebuie excluse din dieta produsele lactate, ceaiul si cafeaua, iar alimentatia sa fie bogata in vitaminele A, B, C, E si flavonoide. Evitati alimentele rafinate, care slabesc sistemul imunitar si consumati produse bogate in acizi grasi esentiali, care cresc imunitatea. Incercati sa folositi o solutie de spalare a ochilor pe baza de acid boric. Daca alergia dvs. se datoreaza prafului, este necesara mentinerea aerului curat in casa, care poate aduce ameliorari in cazul alergenilor, ca parul de animale, mucegaiul etc. Indepartarea prafului sa se faca cu o carpa usor umezita, iar covoarele sa fie bine aspirate. Printre factorii care slabesc imunitatea sunt infectiile, stresul, lipsa de somn, problemele digestive, aerul poluat, pesticidele si chimicalele. Cand umblati cu produsele de menaj, cu produse chimice sau cand efectuati operatiuni care genereaza praf sau fum, protejati-va ochii cu ochelari. Lipsa de vitamina A este cea mai obisnuita cauza a ochilor uscati. Vitamina A se gaseste in pestele gras, legume portocalii si galbene, verdeturi, oua. In cadrul medicinei complementare, se recomanda unele medicamente naturale ca: VirAgo - 3 tablete pe zi, Mega Protect 4 Life - 2-3 tablete pe zi, Luteina - 1 capsula pe zi. VirAgo este un medicament natural cu extract din plante, contine minerale si aminoacizi care protejeaza organismul uman impotriva bacteriilor, virusurilor, are un efect antioxidant, stimuleaza sistemul imunitar, contine substante antiinflamatoare. Mega Protect 4 Life este un medicament natural care protejeaza organismul impotriva factorilor nocivi din mediul inconjurator, este bogat in substante antioxidante si un bun detoxifiant, mineralele din compozitie duc la cresterea imunitatii. De asemenea, imbunatateste memoria, mentine elasticitatea vaselor de sange imbunatatind circulatia. Luteina este un antioxidant important si se fixeaza in special la nivelul ochilor. Ea se acumuleaza la nivelul retinei si la nivelul cristalinului. Cristalinul este cel mai expus la imbolnaviri datorita numerosilor factori ca radiatiile solare puternice, radiatiile ultraviolete, fumatul etc. Va doresc multa sanatate si daca va pot fi de folos va stau la dispozitie si cu alte informatii.
MIRCEA PEIA, specialist medicina complementara si reflexologie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
"Ajutati un baietel cu incontinenta de defecare"
(Raspuns pentru FRANCU MARIA - Brasov, F. AS nr. 812)
In primul rand, este necesara stabilirea exacta a cauzei incontinentei de materii fecale, prin examinari pluridisciplinare, si abia apoi instituirea unui tratament adecvat (etiologic). Incapacitatea de a retine materiile fecale se datoreaza de obicei unor afectiuni subiacente, cum sunt abcesul, inflamatia ano-rectala sau cea perineala. In unele cazuri, acest fenomen poate fi consecinta unei afectiuni medulare (maduva spinala) sau a unor anomalii ale sistemului nervos. Va sugerez sa va prezentati cu copilasul la medicul specialist, in vederea examinarii sfincterului anal, pentru a constata daca muschiul sfincterian este intact. Totodata, cereti efectuarea unui test pentru determinarea variatiilor de presiune din regiunea ano-rectala. In mod normal, un program de antrenare intestinala poate imbunatati continenta pentru materiile fecale, mai ales daca se constata ca sfincterul anal este intact. Este, de asemenea, necesar sa obisnuiti baietelul cu un regim alimentar axat in special pe consumul de legume si fructe proaspete. Adoptarea unui asemenea regim ajuta la producerea unor materii fecale normale si reduce timpul de defecatie. Afectarea sfincterului anal (ex. traumatism) sau hipotonia acestuia poate reclama o interventie chirurgicala pentru repararea acestui deficit. Dupa efectuarea examinarilor necesare depistarii cauzei determinante, contactati-ma telefonic, pentru a stabili un tratament adecvat etiologiei afectiunii. Pana atunci, puteti administra copilului un tratament intermediar, utilizand produse apicole - miere, polen, laptisor de matca, apilarnil, remedii foarte utile in tratamentul intarzierii dezvoltarii psihomotorii la copii. Administrarea acestor produse conduce la reducerea semnificativa a instabilitatii psiho-motorii (o alta cauza posibila a incontinentei), actionand printre altele in scopul imbunatatirii transmisiei neuro-musculare. Sa auzim numai de bine!
"Caut tratament naturist pentru gastrita acida eroziva cronica"
(Raspuns pentru MARIA PRISECARU, F. AS nr. 813)
Daca gastritele acute apar in urma unor agresiuni ocazionale (tutun, alcool, alimente iritante etc.), cele cronice se produc datorita actiunii repetate si prelungite a unor factori variati, intre care trebuie mentionati: Factorii infectiosi - virali, bacterieni (toxiinfectii alimentare, enterocolite infectioase), micotici (candida, cel mai frecvent). Factorii chimici: exogeni (medicamente, substante toxice), endogeni (uremie, acidocetoza). Factorii alergici: sensibilitate gastrica la medicamente. Factorii nutritionali: carente proteice, vitamine, minerale. La acestia se adauga uneori si cei de natura fizica (iradieri) sau mecanica. Indiferent de natura cauzelor, gastritele prezinta un tablou simptomatic caracterizat prin dureri epigastrice accentuate dupa mese bogate, balonari postprandiale, gust neplacut, greata, regurgitari, uneori vomismente si diaree. Cresterea secretiei de acid clorhidric (in gastritele hiperacide) determina aparitia arsurilor in regiunea epigastrului si pe traiectul esofagului (pirozis). Deoarece nu agreati tratamentele alopate specifice gastritei cronice erozive, iar acestea inteleg ca nu au avut vreun efect terapeutic pozitiv, va recomand ca solutie alternativa urmatoarele remedii naturiste: Migdale dulci - uleiul gras de migdale dulci formeaza o pelicula protectoare pe mucoasa gastrica, care tamponeaza acidul clorhidric in exces, reduce secretia de pepsina si atenueaza senzatiile de durere si arsura. Se administreaza sub forma de samburi zdrobiti 25-30 g pe zi (2-3 lingurite). Varza - prin actiunea conjugata a vitaminei U (factor antiulceros) si a vitaminei K (antihemoragica) calmeaza senzatiile de pirozis (arsuri pe esofag). Se fac cure de 3-4 saptamani cu suc de varza cruda - cate un pahar pe zi, intre mesele principale. Miere (500 g) + infuzie de patlagina (500 ml) - dupa amestec se administreaza o lingura inaintea meselor principale de trei ori pe zi. Polen - 20 g fractionat in 3 doze, se administreaza cu 30 minute inaintea meselor principale, timp de 20 de zile. Miere + Scortisoara - o lingura miere in care se amesteca o lingurita pudra de scortisoara, de doua ori pe zi. Uneori acest remediu este suficient pentru vindecarea definitiva a gastritelor cronice (hiperacide, erozive) si a ulcerului gastric. Gascure - produs ayurvedic (star international), contine extracte de Rohitak, Kutki si Boomi anula, foarte active in hepatopatii, gastrite, ulcer si hepatomegalie. Administrarea se face conform prospectului. Alte plante utile in combaterea gastritelor: sunatoare, lemn-dulce, musetel, menta, melisa, galbenele. In farmacii se gasesc preparate recomandate in gastritele hiperacide, ulcer gastric si duodenal, in care sunt prezente extracte sau substante active pure din plante, sau in combinatie cu unele substante chimioterapice - Gasex, Fitogastrin, Ulcerotrat, Bergonel, Faladon etc. Pentru regimul alimentar adecvat afectiunii dvs. contactati-ma telefonic.
ADRIANA VLAD, fitoterapeut, as. farmacist, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com
"Sotul meu are cancer la plamani"
(Raspuns pentru MARIA - Teleorman, F. AS nr. 813)
Doamna Maria, pentru asemenea grava afectiune va recomand o schema de tratament foarte complexa, compusa din produse naturiste si homeopatice:
* Atomizat din ou de prepelita japoneza - 2 capsule de trei ori pe zi, inainte de masa.
* Astragalus - 1 capsula de trei ori pe zi, inainte de masa.
* Imunoplus - 2 capsule de trei ori pe zi, inainte de masa.
* Extract de Carpen - 1 fiola de trei ori pe zi, dupa masa.
* Extract de Thuya - 1 fiola de trei ori pe zi, inainte de masa.
* Picatura Beres - 20 picaturi de trei ori pe zi, dupa masa.
* Oscilococcinum - 1 tub (doza) pe saptamana.
* Stodal - 2 comprimate de trei ori pe zi, inainte de masa.
* Preparatul imunitar "E-lite" - 2 lingurite de trei ori pe zi, dupa masa.
Tonicul imunitar contine: miere, propolis, polen, laptisor de matca, echinacea, muguri de plop, ridiche neagra, salcie, soc, uleiuri esentiale din pin, salvie, ienupar, fenicul, cimbrisor de camp, muguri de brad, menta. Ingredientele preparatului sustin sistemul imunitar in diverse afectiuni cronice, tumorale, avand efect antiinflamator, antiinfectios, antitumoral, antipiretic, in ascite (elimina apa din organism), antitusiv, calmant al cailor respiratorii, ajuta la regenerarea celulelor oxidate si deteriorate. Se administreaza intern, cate 2 lingurite de trei ori pe zi, dupa masa, pentru a actiona la nivelul cailor respiratorii. Acesta se prepara in farmaciile "E-lite Nutritia" din Deva, str. Mihai Eminescu, bl. H1, parter.
"Am dureri sporadice la un testicul"
(Raspuns pentru IULIAN - Cluj, F. AS nr. 813)
D-le Iulian, daca spuneti ca ati fost la urolog si nu v-a gasit nimic patologic, poate fi o durere sporadica de natura reumatica, cu sensibilitate la frig. Ca sa preveniti sau sa vindecati aceasta durere, va recomand un tratament naturist, care nu are contraindicatii si efecte secundare, dar care pe langa tratarea durerii, va ajuta si la prevenirea afectiunilor genito-urinare: * Intern: Urinosalm - 1 comprimat, de trei ori pe zi, inainte de masa; Reduct P - 1 capsula, de trei ori pe zi, inainte de masa; Echinacea (1000 mg) - 1 capsula, de trei ori pe zi, inainte de masa; Salcie - 1 capsula, de trei ori pe zi, dupa masa; Probiotic - 1 capsula, de doua ori pe zi, inainte de masa. * Extern: Supozitoarele fitoapicole "E-lite" contin miere, propolis, polen, laptisor de matca, argila mumio, extracte din catina, sunatoare, galbenele, musetel, tataneasa, plante indiene, uleiuri esentiale din: salvie, ienupar, pin, lavanda, geranium. Au efect antiinflamator, antiinfectios, antitumoral, antireumatic, benefic in prostatite, uretrite, boli venerice, reumatice, au efect calmant in dureri.